Autor Tema: Meso  (Pročitano 116143 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filth

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1149
  • Member since: Mar 16, 2012

Meso
« poslato: 22 Mart, 2012, 11:03:50 »
Meso je najbitnija namirnica u prirodnoj ishrani pasa. Prirodna ishrana bez mesa nije prirodna ishrana. Pas kao direktan potomak vuka i kao mesojed najbolje vari i absorbuje meso. Meso zauzima posebno mesto u ishrani pasa jer kroz njega pas unosi enzime koji su od vitalnog znacaja za rast i razvoj psa, za svaku funkciju koju obavlja organizam, za regeneraciju tkiva, za pospesivanje procesa varenja i absorbcije itd. Ovo su samo neki od pozitivnih uticaja mesa na psa, a ima ih jako mnogo. Zato je meso najbitniji deo pseceg obroka i zato je protein iz mesa(zivotinjskog porekla) za psa najiskoristljiviji i od najveceg znacaja.

Novi vlasnici u vecini slucajeva nisu imali prilike da se susretnu sa nekim delovima zivotinja kojima se pas hrani i koji za psa imaju slicnu, istu ili cak i vecu vrednost od onih delova zivotanja kojima se hrani covek i na koje smo navikli. Ova tema je zamisljena kao vodic kroz one vrste i delove zivotinja koje se koriste u prirodnoj ishrani, pa cemo u njoj tekstualno i slikovno predstaviti sve ono sto pas bez problema moze da unosi. Dokazacemo vam da "hraniti psa mesom" ne znaci odvajati 500din dnevno za 1kg juneceg vrata, ili kupovati pilece filete kako bi zasitili psa. Mnoge od namirnica koje su osnova ovog nacina ishrane(sto meso misica, sto organa, sto iznutrica) je moguce nabaviti po znatno nizoj ceni od onih delova zivotinja koje se u mesara nazivaju "meso I kategorije". Upravo ti jeftiniji delovi zivotinja su za psa bas ta prva kategorija.  sm wink

U ishrani pasa je moguce korsiti maltene meso svake zivotinje. Ono sto je specificno je da je svinjetinu zbog virusa laznog besnila obavezno kuvati. Pored toga piletina, junetina, teletina, konjetina, curetina, jagnjetina, ovcetina, zecetina, srnetina itd. sve su to vrste mesa koje pas konzumira bez problema.  :D Uglavnom ih je u potpunosti bezbedno davati sirove, uz napomenu da je najbezbednije kupovati provereno meso koje je proslo pregled i namenjeno je za ljudsku ishranu. U narednih par postova uponzacemo vas sa nekim od njih  sm wink

Piletina:

Pileca ledja



Za pse verovatno omiljeni deo pileta.  :D Sluze se najcesce ziva, zbog kostiju ledja i rebara koje se termickom obradom znatno osiromasuju. Kosti ledja pileta su jako mekane i lako iskoristljive pa ih pas moze konzumirati vec od 3. ili 4. meseca, zavisno od velicine rase. Sadrze odprilike 45% kostiju i predstavljaju odlican izvor kalcijuma neophodan za pravilan razvoj steneta. Prodaju se kako u vecini mesara tako i u super i hiper marketima. U nekim slucajevima idu zajedno sa vratom(sijom) sto ih cini jos boljim. Najbolje meso pileta(najpokretljiviji misic) je meso vrata.  sm wink

Pileca jetra(dzigerica) i zeludac



Pileca srca



Takodje se daje sirovo kako bi pas iz njih iskoristio najvise. Ovi delovi pileta(narocito jetra) su za razliku od spoljnih bogatiji vitaminima i mineralima, pa igraju bitnu ulogu u odrzavanju opsteg zdravlja.

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #1 poslato: 22 Mart, 2012, 12:16:09 »
Da dodam jos nesto o iznutricama  sm wink

Iznutrice su meso unutrasnjih delova zivotinja koje su u ishrani pasa veoma zastupljene. Nemali broj ljudi na samo spominjanje iznutrica pokazuje izraz odbijanja i osecaj gadjenja. Medjutim, iznutrice su po svojoj nutritivnoj vrednosti u mnogim slucajevima daleko ispred spoljnih misica i mesa koje je poznato kao najkvalitetnije(but, vrat, rebra...). Pored toga iznutrice su daleko jeftinije od drugih delova zivotinja. Generalno bogate vitaminima i mineralima u iznutrice spadaju: srce, jetra, jezik, bubreg, grkljan, pluca, slezina, zeludac itd.

Sve iznutrice su inače bogate vitaminom D, on je izuzetno važan (izmedju ostalog što je i hormon) kao regulator mnogih funkcija u organizmu, pored njega i svi ostali liposolubilni vitamini (rastvorljivi u mastima - značenje) A (najbogatija jetra, a njegov prekursor beta-karoten se nalazi u biljkama), K i E, koji moraju hranom DA se unose jer ih organizam NE stvara sem vit K Koga stvara jetra. Zatim esencijalne masne kiseline koje takođe moraju hranom DA se unose jer ih organizam NE stvara (sve što ima taj nazovimo prefiks esencijalno znači DA ga organizam NE proizvodi i DA je jedini put snabdevanja preko hrane), među njima arahidonska, omega 3. Jetra je takođe bogata i folnom kiselinom (to je vitamin B grupe) i ostalim vit B, naročito B12 (poboljšava mentalnu sposobnost, sprečava ili pomaže u lečenju depresije, sprečava pojavu anemije, štiti nerve...), zatim gvožđe (koji je važan za stvaranje hemoglobina tj njegov je najvažniji sastojak jer transportuje kiseonik- dakle važan za crvena krvna zrnca a samim tim sprečava pojavu anemije, u razvoju mozga i za njegovu pravilnu funkciju, reguliše telesnu temperaturu, mišićnu aktivnost i metabolizam kateholamina - hormona nadbubrežne žlezde ). Srce - bogato u koenzimu Q10 (važan za normalno funkcionisanje ćelija, za pravilan rad srca), selen, fosfor, zink, i esencijalne amino kiseline, kolagena i elastična vlakna... Jezik opet dobar izvor proteina. Bubrezi (bogati vitaminima naročito B12, minerali selen (izuzetno važan u uklanjanju slobodnih radikala(to su sporedni proizvodi kiseonika koji uništavaju ćelije) iz organizma)), bakar, cink, gvožđe.  Pluća - bogat izvor vitamina C, proteina, OD minerala najviše ima Na, P, i K, manje selen, magnezijum, kalcijum i gvožđe.... Grkljani su odlican izvor Ca i glukozamina. Želudac - koji se kod preživara deli na četriri odeljka a jedan od njih je burag. Burag ima nešto malo manje proteina, 14-15%. Ali ako se uzme u obzir njegova metabolička vrednost tu nema konkurenciju.

Više o buragu možete pročitati ovde Burag i Ishrana sirovim mesom-RAW ishrana



Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #2 poslato: 22 Mart, 2012, 12:22:25 »
Junetina:

Junece srce



Junece srce je mozda i najzastupljenija namirnica u mesnom delu prirodne ishrane. Odlicna stvar, bogata kako proteinima, tako i odredjenim vitaminima i mineralima, visoke hranljive vrednosti. Srce je cist misic, kao sto je na primer but ili vrat pa se u ishrani pasa nista bitno ne razlikuje od pomenutih. Svojstvo iznutrica da sadrze vitamine i minerali im samo daje prednost u odnosu na ove popularne i dosta skuplje delove zivotinja. Moze se kuvati ali je kao i za sve osim svinjetine bolje davati sirovo.


Juneci jezik



Juneci jezik je takodje cist misic, koji se smatra polu iznutricom sa obzirom da nije u potpunosti unutrasnji deo tela. Takodje izuzetno hranljiv, preporucljivo davati sirovo.

Juneci grkljan



Juneci grkljan je na neki nacin poseban deo juneta. Predstavlja odlican i sigurno najbezbedniji izvor kalcijuma, sa obzirom da je grkljan ceo izgradjen od hrskavice koja je meksa ili tvrdja u zavisnosti od starosti zivotinje. Preporucljivo je seci ga po duzini radi bezbednosti psa prilikom gutanja. U nekim slucajevima uz grkljan ide i deo mesa koje ga okruzuje sto je super stvar i grkljan cini kompletnim mesnim delom obroka. Nema ga bas u svakoj mesari, a i kada ga ima obicno ne stoji u rafu  sm zelenko Tako da je najbolje pitati mesara koji ce vam ukoliko ga imaju dati po izuzetno povoljnoj ceni.

Juneća jetra



Juneca rebra



Odlicna namirnica koja obezbedjuje i mesni deo kao i kost bogatu kalcijumom. Stenci obicno oglodju kost dok je stariji psi pojedu u potpunosti. Odlicna stvar za ciscenje zuba psa kao i vezbanje zuba i vilice.  sm wink

mesnate kosti

 

Psi ih uglavnom zvacu i glodju, a manje delove nekada pojedu i cele. Ukoliko su mesnate pas najcesce poskida svo meso a kost koja je ostala odglodje koliko je to najvise moguce. Takodje odlicna stvar za vezbanje zuba i vilice, kao i za obezbedjivanje potrebnog kalcijuma. Najbolje je davati junece i telece kosti, jer su za ovu namenu najbezbednije. Daju se iskljucivo zive, kuvanjem se unistava sve korisno iz njih pa skoro da nicemu ne sluze.

I meni omiljena namirnica......juneći burag  sm dobos



mleven



Više o njemu ovde: http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=1720.0

Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #3 poslato: 22 Mart, 2012, 12:24:41 »
Svinjetina

želudac, jezik i  grkljani (obavezno kuvati)





Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #4 poslato: 22 Mart, 2012, 12:26:23 »
a REP  sm cackalica ?


juneci, govedji, jagnjeci, ovciji... puno hrskavice i mesa-savrsena stvar za pse


evo ga pri vrhu slike




Van mreže Cubi

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 8070
  • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #5 poslato: 22 Mart, 2012, 12:27:42 »
Jagnjeće i ovčije

Glava



Ovčije meso





Jagnjece iznutrice



Ovciji burag,mrezavac,listavac, grkljan i usi


Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #6 poslato: 22 Mart, 2012, 12:28:42 »
Ćureće meso

ledja, batak, srce i dzigerica.





Delovi curetine slicnih svojstva kao i piletina, samo sa tvrdjim kostima. Shodno tome preporucuju se u kasnijem periodu, kada psu ojaca vilica dovoljno da ih savlada.  sm wink

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #7 poslato: 22 Mart, 2012, 12:30:56 »
Konjsko meso

Prvenstveno je proteinski jace meso. Kada je pas najvise unosio piletinu ili junetinu, ume to povecanje udela proteina da napravi problem na samom pocetku. Pored toga konjetina je jedno od najnemasnijih mesa, 3-5 puta je manje masna od juneceg, a tek od svinjskog koje je najmasnije. Zato se i najvise koristi za masu, jer se dobija na misicima bez masti i holesterola. Sadrzi i dvostruko vise gvozdja od vecine drugih mesa koje se koristi u ishrani pasa, kao i znacajnu kolicinu vitamina B.



Džiga, srce i grkljan



Jezik i srce


Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #8 poslato: 22 Mart, 2012, 12:31:36 »
Jaretina




Van mreže Anit@

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 757
  • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #9 poslato: 22 Mart, 2012, 12:35:18 »
Divljač

Meso divljači je visokovredna namirnica koju posebno odlikuju lako svarljive belančevine, nizak udeo masnoća i holesterola i fina vlaknasta struktura. Razlog tome je što se divljač hrani finim začinskim biljem i sočnom travom, pije čistu vodu, živi u prirodi, puno se kreće i živi životom lišenim stresa. Neograničena sloboda kretanja i raznolika ponuda hrane neposredno su zaslužni za ugodan ukus mesa divljači.

Zečetina-But i srce




Meso divljeg zeca (Lepus europaeus) se lakše vari u odnosu na drugu dlakavu divljač. Meso je veoma ukusno, sočno, tečno i nežno, sa puno proteina, mada dosta suvo, jer je veoma siromašno masnoćama. Meso poljskog zeca je tamno, tvrdo i mirisno. 100 g ima 98 kalorija, sadrži 22,3 g proteina i 1 g masnoće. Veoma je bogato vitaminom PP i kalcijumom. Šumski zec ima 137 kalorija, a sadrži 23 g proteina i 5 g masti.

Jelen-srce i jetra



Divlja patka





Van mreže Cubi

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 8070
  • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #10 poslato: 22 Mart, 2012, 12:43:30 »
Bravo Pope!
samo jedna mala digresija....ako psu dajete grkljane obavezno ih isecite po dužini!!!!!!

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #11 poslato: 22 Mart, 2012, 12:47:53 »
kad bi burag bio cest, svi psi bi bili srecni   


ana, zasto po duzini?

Van mreže Dig.iTallEVIL

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 4494
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #12 poslato: 24 Mart, 2012, 22:28:01 »
ana, zasto po duzini?

Dok, ti Ana ne odgovori....

Evo jedne priche koju sam chula; odrasloj kuji NO se grkljan (crevo) navukao na jezik, jezik je otekao i vlasnik je doshao sa makazama da joj pomogne, ali dok je pokushavao da iseche (skine) crevo grkljana sa njenog jezika, uspeo je da joj iseche jezik ne jednom mestu.... kuja je gotovo ceo dan krvarila pre nego shto ju je odvezo kod veterinara i umrla je na stolu od gubitka krvi :(


Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #13 poslato: 24 Mart, 2012, 22:32:47 »
koji horor  :lipssealed:
pretpostavljam da nije jela blizu njega...kad je doslo do toga da otekne.


je li to razlog na koji ana misli? ako jeste, to me u nasem slucaju zaista ne brine, posto mi je u blizini kad jede pa mogu da intervenisem

Van mreže Dig.iTallEVIL

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 4494
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Meso
« Odgovor #14 poslato: 24 Mart, 2012, 22:35:37 »
Nemam pojma na shta ona misli... ja bih se brinula Kalini da dajem celo crevo jer ona chesto proguta klopu, nisam sigurna koliko je pametno i shta sve tu moze da se upetlja u stomaku.