Ugljeni hidrati su "pomocnik" u ishrani pasa i imaju raznih benefita, medjutim meso je prirodna hrana i treba biti osnovna za pse, odakle psi najlakse crpe mikro i makro nutrijente, te je moj savet ako se posvecujete detaljima, posvetite se ovom bitnijem, dok pirinac slobodno moze bilo koji, odnosno jeftiniji.
Najprakticnije je skuvati pirinac u serpi, kolicinski koliko ce psu trebati za 5 dana, pa to stavite u frizider i u svaki obrok dodajete.
Ovo prvenstveno vazi za vlasnike srednjih i velikih rasa, male pse je jako lako ugojiti ugljenim hidratima i tu bih izbegao uh u redovnoj ishrani.
Iz mog iskustva u ishrani pasa, ima ljudi koji su za uh, koji su protiv, a po meni prednosti ishrane gde ima pirinca:
- Umanjuje proteinski deo u ishrani i omogucava psima u fazi rasta da rastu umereno i normalnom brzinom.
- Pomaze kod formiranja stolice, te nece biti proliva kad pas pojede nesto "teze" meso.
- Mozda i najbitnija stavka - rasterecuje pankreas i jetru od prejake hrane, odnosno od viska proteina i masti. Desava se preoterecenje ovih organa kod pasa koji su na ekstremnoj ishrani samo mesom.
- Snizava troskove ishrane pasa, narocito kod ljudi koji imaju vise pasa.
Po meni, meso treba biti 2/3 obroka, ostalo u vecem delu uh i manjem delu zacini i ostali dodaci ishrani. Trenirao sam psa koji je bio na ovakvoj ishrani i super je formirao misicnu masu, sto ne bi bilo izvodljivo da pas ima manjak proteina u ishrani.