Autor Tema: Nega skotne kuje  (Pročitano 4328 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Gremium

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 118
 • Member since: Mar 20, 2012

Nega skotne kuje
« poslato: 15 Avgust, 2012, 13:06:48 »
Imam ja jedno pitanje koje nije vezano za samu ishranu stenaca ali ima veze sa njihovim dolaskom na svet. Unapred se izvinjavam na nepoznavanju terminologije pa cu vam ja to prepricati svojim recima, ali rszumecemo se

Dakle, koliko je bitna forma/kondicija/fizicka spremnost kuje za sam cin stenjenja ? Drugar koji je pocetnik je imao leglo i jedno (mozda i vise stenaca) je uginulo zato sto kuja nije mogla na vreme da ih izbaci iz kanala. To je pripisano losoj da kazem fizickoj pripremljenosti kuje, koja nije setana niti je imala bilo kakvu fizicku aktivnost osim retkih kratkih setnji. Sad bez obzira da li sam ja dobro upamtio pricu interesuje me kako se vi ponasate sa skotnim kujama ? Da li za ta dva meseca koliko one nose stence one imaju neki poseban tretman sto se tice fizicke aktivnosti ?

Pitanje za: Jastu, Orejaslargas i Dekija


Snimak je star nekoliko godina. Ta ženka je još živa i zdrava k'o dren.

Una Gea i Djudja 001


Snimljeno je 10-ak časova pre samog štenjenja. U tom leglu je bilo 12 mališana ( danas već sasvim ozbiljni šarci).
Neki poseban tretman nema. Pravilna ishrana, malo pojačana u zadnje dve nedelje "trudnoće". Fizička aktivnost takodje skoro ne promenjljiva...ako izuzmemo zadnjih 7-10 dana. Sama kuja diktira tempo.
No sve ovo se razlikuje manje više od rase do rase.
Neosporno je da svaka kuja mora imati fizičku aktivnost veću nego što joj to šružaju uslovi u boksu ili dvorištu. To je ništa,nula.
Duže šetnje na povodcu ili slobodnog kretanja su neophodno. Isto je i sa homosapiensom.

Nikada nisam imao problema na štenjejnu kuja. Sa onima koje se prvi put štene,uvek budem malo više na oprezu. Sa kujama kojima je zadnje štenjenje u životu ( starosna dob ), takodje je malo veći oprez. Uvek je spreman Oxitocin i vet. ako zatreba.

Van mreže orejaslargas

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 140
 • Member since: Apr 12, 2012

  • Basset Hound kennel
Odg: Nega skotne kuje
« Odgovor #1 poslato: 15 Avgust, 2012, 13:07:50 »
Pa da, svi se iznenade kad kazem koliko imaju kg  a nisu debeli.

Kod nas oxitocin nije pomogao jer je doslo do torzije roga materice. Tako da i sa tim treba oprezno. Dobila je tri injekcije (sto smatram veterinarevom greskom) i nije dobila kontrakcije. Oxitocinom je mogao samo da joj pocepa matericu.

Ja sam ovaj snimak gledala i pre   sm love

Van mreže Gremium

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 118
 • Member since: Mar 20, 2012

Odg: Nega skotne kuje
« Odgovor #2 poslato: 15 Avgust, 2012, 13:08:21 »
Potrdjujem u vezi Oxitocina.
Nipošto se ne sme koristiti tek tako,strogo pažljivo i ne tako često. Koliko je dobar toliko u neukim rukama ume i da napravi veliku štetu. Samo jednom sam imao potrebe da ga koristim. Ženka je bila zrela,zadnje leglo joj je bilo. Od prvog grča ( trud) prošlo je više sati. Nisam smeo da rizikujrm više. Dao sam joj Oxitocin. Uz pomoć čoveka i Oxitocina, izbacila je prvo štene. Bilo je mrtvo rodjeno,zaglavljeno u kanalu u kontra položaju. Ostali štenci su izlazili brzo posle tog,živi, ali dosta njih kontra okrenuti.
Vet sa kojim imam saradnju ne preporučuje korišćenje Oxitocina više od dva puta...sve posle toga ( ako se nastavi sa komplikacijama) je izuzetno opasno po život kuje. Ako se i posle dve jedinice ( u razmacima od min. dva sata) ne pojavi poboljšanje, savetovao mi je carski rez.
Na svu sreću do toga nije došlo još.