Autor Tema: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula  (Pročitano 3385 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže murbi

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 444
 • Member since: Oct 15, 2012

Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« poslato: 07 Novembar, 2013, 12:27:45 »
Pas sazdan od granula

U ŠTA ĆE SE IZRODITI "ČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ" POD STIHIJOM VEŠTAČKE SUPER-HRANES vremenom će se, siguran sam, iskristalizovati razlika između dve "vrste" pasa.
Da, dobro ste primetili, napisao sam "vrste pasa". Iako će se verovatno bez problema pariti između sebe, način života će napraviti takvu razliku, da će njihova psiha postati sasvim drugačija.
A može biti da sam se tek sad probudio, a da to traje veoma dugo. Neki detalji, koji izbijaju u prvi plan, bar meni do sada nisu bili vidljivi.
Kao i uvek, glavni problemi, to jest promene, odnose se na način ishrane i držanje. Zahvaljujući internetu i mogućnosti da počitamo sve i svašta, u situaciju smo da više i ne znamo šta je tačno, a šta nije. Još ako prethodno niste potkovani ozbiljnijim znanjem, naravno je da ćete biti zbunjeni i da ćete pogrešno povezati kockice.

Sve i svašta
Do kraja devedesetih, u našoj zemlji bili su prisutni pojedini proizvođači, čija je hrana za pse bila skupa, ali i sasvim drugačijeg kvaliteta. Od kako smo uspeli da otvorimo granice, u zemlju je počelo da stiže sve i svašta. Takva je situacija i danas. U svakom pet šopu,veterinarskoj apoteci, hiper i drugim marketima možete naći hranu za pse. Naravno, i cena je prihvatljivija. Pa zar ima nečeg lepšeg nego za stotinak dinara kupiti gotovu hranu za pse koja kipti od vitamina, proteina, omega masnih kiselina i drugih hranljivih materija od kojih pas raste kao kvasac? Naravno da nema, ali ima jedna "kvaka". To je nemoguće. Ako ne verujete, razmislite i sami. Šta može da se ubaci u kilogram hrane (suve), da bude kvalitetno, a da proizvođača košta trideset do četrdeset dinara (mada mislim da je i to previše). Ako znate odgovor, javite i pojasnite.
Dakle, početkom 21. veka ,takva hrana nam je dostupna u ogromnim količinama. I ne samo to, s vremenom je stvorena slika da je čak i poželjno prebaciti psa sa prirodne, kuvane hrane u domaćinstvu na ovakav način ishrane. Vešto je proturena ideja da je u gotovoj hrani za pse prisutno sve što im treba. Na taj način, pas pravilnije napreduje i izrasta u zdraviju jedinku. I ne samo to, nego je poželjno da se psu ne daju kosti dok ne promeni zube, jer može da se povredi na ovaj ili onaj način.
Sve u svemu, mnogo informacija od kojih mali broj ima utemeljenje u fiziologiji pasa.

Sastav hrane
Nekada se podrazumevalo da gotova hrana treba da dopuni svakodnevnu ishranu i popuni prostor kad vlasnik nije u situaciji da sprema hranu. Kosti su bile sastavni deo obroka. Mada se i tu preterivalo s mišljenjem da su kosti prava hrana za pse, ipak je pas mogao da uživa u dokolici u njihovom glodanju, da jača zube i da lakše menja mlečne.
Međutim, da bi industrija mogla da dođe do veće zarade, bilo je neophodno da se vlasnici ubede da prirodno nije dobro i da nam treba prosvetljenje. Nisam jedanput morao da ubeđujem vlasnika da štene od dva meseca treba da oseti i prave iznutrice i meso, a ne samo prerađene (pod uslovom da ih u toj gotovoj hrani i ima).
Danas je prodaja gotove hrane za pse u stalnom porastu, a psi su u sve gorem zdravstvenom stanju. Kada to kažem, sklon sam da verujem kako broj i vrste oboljenja, kojih je sve više, iz godine u godinu direktno imaju uzrok u načinu hranjenja pasa. Već je pisano o tome šta sve ulazi u sastav gotove hrane, što ćemo i ponoviti za neko vreme, ali suština je u tome da, ako neko proizvodi hranu u nepojmljivo velikim količinama, i sa tako niskom cenom, kako je moguće da u njoj uvek budu najkvalitetnije i ne baš jeftine komponente?! Naravno da je to nemoguće, jer gde bi onda bila zarada proizvođača i kako bi mogli da na tržište izbace jeftinu hranu od skupih komponenti?! Same sirovine moraju da budu jeftine, što znači da po stepenu kvaliteta - i žitarice i masti i proteini mogu da budu tek treće ili četvrte kategorije. Ne sumnjam da se veštačkim putem u tako pripremljenu hranu unose vitamini i minerali, ali opet se postavlja pitanje iz kojih izvora i kakvog kvaliteta. Priča je ista i za konzerve i za suvu hranu.

Razvoj šteneta
Ako takvom vrstom hrane hranimo svog mladog psa od drugog meseca života, šta možemo da očekujemo? Imamo mladu životinju, čiji organizam vapi za hranljivim materijama, koje treba da ugradi u svoj organizam. Pritom, postavlja se pitanje koliko od datog materijala on može da iskoristi, to jest, koliko kvalitetna tkiva mogu da se izgrade od loših komponenti. Jasno je da odgovor ne može da bude pozitivan. Odmah se postavlja sledeće pitanje: ako u hrani nema kvalitetnih komponenti, koje će pas da unese u organizam, kako možemo da očekujemo da će stvoriti dobru imunizaciju na određene bolesti posle vakcinacije? Odgovor je zabrinjavajući, ali ima još. Ako čak i stvori odgovarajući imunitet, to jest izbori se kako-tako sa veštački unesenim antigenima, da li je to dovoljno, jer organizam je svakodnevno u borbi sa bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima i mora neprestano da proizvodi odbrambene snage. I naravno, jednog dana dođe do kraha. Da li će se on reprezentovati u obliku parvoviroze, koja je probila imunitet, ili štenećaka, ili nekog trećeg virusa protiv koga nismo ni stvarali imunitet jer je jednostavno besmisleno, kao kada je u pitanju korona virus, koji toliko mutira da je vakcinacija skoro besmislena. Nama vlasnicima to je potpuno nebitno, jer je naš pas u životnoj opasnosti. Ili, ako nije došlo do toga, voleo bih da mi neko objasni da li je moguće da danas postoji toliko kožnih alergija i svakakvih reakcija na spoljašnju sredinu, a da to delom nije i posledica onoga što psi jedu? Pritom, treba reći da su veterinari i te kako prihvatili izazov i trude se da stalno budu u toku sa nadolazećim bolestima. Lečenje pasa sve više liči na lečenje ljudi, jer i dijagnostika i bolesti i terapije su vrlo bliske. Pri tome, pas je u manje povlašćenom položaju, jer nema socijalno i zdravstveno osiguranje, pa samo od dubine džepa i fanatizma vlasnika zavisi kako će se proces završiti.

Nove bolesti
Nije nikakva slučajnost poređenje sa ljudima koje smo napravili. Način života i ishrane ljudi dovodi do povećanja broja bolesti za koje nismo ni znali da mogu da se razviju. Tako je i kod pasa. Sa pojedinima se morate ponašati kao sa hroničnim astmatičarima, sa drugima kao sa klasičnim meteoropatama, a sa trećima morate da gledate na kalendar i da znate kad koja biljka cveta, da ih ne biste puštali napolje. Ova apokaliptična priča sve više uzima maha. Uskoro ćemo morati da biramo pse prema klimatskim promenama, jer neće svi moći da podnesu vremenske promene od četrdeset stepeni pre podne do 15 stepeni u tri sata ujutro. Za mene nema ničeg tužnijeg od ponašanja ženke nemačkog ovčara, koja je letos jela svaki drugi ili treći dan, a u međuvremenu se kroz dvorište vukla kao da je spremna da bogu da dušu. Dva meseca kasnije, to je srećan pas, koji lepo spava, jer je noću temperatura oko 5 stepeni i manje, a danju ne prelazi dvadeset. Pri tome, jede kao da joj je to poslednje i stalno hoće još.

Lovačka strast
Pas je onakav kakvim ga napravimo od šteneta. Trebalo bi da ispoštujemo ono što je priroda od njega napravila. Da je Tvorac hteo da pas jede granule i brzu hranu, verovatno bi ona bila napravljena još drugog ili trećeg dana! Ali, kako mu to nije palo na pamet, napravio je od psa životinju, predatora koji juri plen, pije krv, jede iznutricu, još toplu posle iscrpljujuće potere, i nakon toga se oseća dobro. Mi sigurno nismo u situaciji da mu to obezbedimo ali, voleo bih da svi koji to nisu videli, pođu u rano jutro s lovcima kako bi videli kako se ponašaju psi koji još osećaju prirodu i love. Još od prethodnog dana su svesni da se sutra ide u lov. Ta neizvesnost i iščekivanje su neopisivi. Želja da se krene u lov veća je od bilo čega drugog. A kad krenu, sposobni su da ceo dan, bez hrane i vode, prevaljuju kilometre u potrazi za plenom, pri čemu ništa drugo ne može da im skrene pažnju (osim ženke u teranju, ali opet govorimo o prirodnom nagonu).
Zato i smatram da je pseći organizam još uvek mnogo više orijentisan na ishranu mesom i iznutricama i da to može kvalitetnije da izgradi njihov organizam, a da pritom više uživaju u samom činu uzimanja hrane. S druge strane, pitanje je šta, u stvari, želimo da napravimo od psa i da li uopšte postoji potreba da on ostane deo prirode.
Tako se opet vraćamo na početak naše priče i na poimanje "dve vrste". Bez obzira na to da li želimo da pas ostane što više svoj, briga o njegovom zdravlju ne znači da moramo da padamo na svaki "fol" proizvođača svega i svačega koji se danas utrkuju ko će proizvesti nešto jeftinije, a zdravo i neprevaziđeno. Koliko znam, i do pre sto godina, psi su živeli deset i petnaest godina bez koskica za zube, četkica i paste, hranljivih keksića, i sličnog. Problem je u tome što se psi ni o čemu ne pitaju. Vlasnici žele da učine nešto lepo za svoje pse i onda kupuju sve i svašta, računajući da će njihov pas zbog toga biti zdraviji i lepši, i doživeti duboku starost. Ali, o tome i o takvim vlasnicima i psima u narednom broju.

Lažni komadići
Nekada sam živeo u iluziji da su komadići, koji ispadaju iz konzervi, parčići mesa (nebitno koje kategorije) i ne znam šta mi je trebalo da jednom podelim jedno parče na dva. Maštarija koja mi je veoma prijala u trenutku se raspršila kad sam video unutrašnju sunđerastu strukturu. Shvatio sam da više ne moram da sumnjam i da tu od mesa nema čak ni slova "m".

Dr vet. med. Miloš Stanojević

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #1 poslato: 07 Novembar, 2013, 13:02:40 »
super  sm prst gore   je li to objavljeno u nekoj knjizi, casopisu, portalu?

Van mreže Berna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 3471
 • Member since: Mar 24, 2013

  • Berna Photography
Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #2 poslato: 07 Novembar, 2013, 13:12:08 »
Lepo da cujemo i neke veterinare koji nisu u fazonu "daj hills, tu sve ima". Odlican tekst.

Van mreže murbi

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 444
 • Member since: Oct 15, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #3 poslato: 07 Novembar, 2013, 13:16:07 »
Tekst me je toliko odusevio da sam morao licno elektronskim putem da kontaktiram autura. Inace, tekst je pisan za casopis "Zov".

Van mreže Filth

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1149
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #4 poslato: 07 Novembar, 2013, 13:29:50 »
Sjajan tekst  sm cheers

Bilo bi lepo doticnog pozvati na ovo nase virtuelno mesto, pa mozda i napise neku rec od svega pametnog sto ima da kaze. Ako nista drugo, videce da ima ljudi koji vec znaju ovo sto on pokusava da isprica "granulasima", i da iako u znatno manjem broju, za pse jos uvek ima nade.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #5 poslato: 07 Novembar, 2013, 13:45:30 »
Sjajno  sm prst gore

Nema više opravdanja! Danas svako ko se barem malo interesuje za ishranu vrlo lako može da dođe do potrebinih informacija. Posebno kad postoje mesta kao što je ovaj forum, potrebno je samo malo truda i zdrave logike. Najlakše je pustiti nekog drugog da razmišlja umesto vas.

"Od krave možete napraviti kuglicu, od kuglice nikad kravu." Obrad Đokić

Van mreže Žiška

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Member since: Nov 15, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #6 poslato: 07 Novembar, 2013, 14:44:22 »
 sm prst gore odlično !

Čitala sam skoro neki njegov tekst oko izložbi pa me je onako lepo obradovalo kako je otvoren, sad kad vidim i ovaj za ishranu - samo reči hvale.

Van mreže Mina

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1883
 • Member since: Nov 04, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #7 poslato: 08 Novembar, 2013, 12:15:20 »
oduševljena sam  sm prst gore

Van mreže Aron

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 876
 • Member since: Jul 30, 2012

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #8 poslato: 08 Novembar, 2013, 14:36:03 »
sm prst gore odlično !

Čitala sam skoro neki njegov tekst oko izložbi pa me je onako lepo obradovalo kako je otvoren, sad kad vidim i ovaj za ishranu - samo reči hvale.

Evo...
http://www.zov.rs/code/navigate.php?Id=199&editionId=127&articleId=656
Oblik i narav su kod šnaucera u jednoj rijetkoj harmoniji, jer to što on jeste i što može pokazuje i svojom vanjštinom. Grubi vanjski omotač jasno ukazuje na njegovu otpornost, snažna građa utjelovljuje njegovu oštrinu, lijepa glava odaje inteligenciju a oči su ogledalo njegove velike pseće duše.

Van mreže LjubicaLj

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 226
 • Member since: Mar 21, 2014

Odg: Dr vet med Milos Stanojevic - Pas sazdan od granula
« Odgovor #9 poslato: 24 Mart, 2014, 20:25:33 »
Fenomenalan tekst!  :z:
The big, white, smiling dog carries in its face the spirit of Christmas the whole year through.