Autor Tema: SRAMOTA: Pas upao u šaht, Novosađanka za pomoć satima bezuspešno molila osam....  (Pročitano 1242 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže banex

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 268
 • Member since: May 06, 2013

SRAMOTA: Pas upao u šaht, Novosađanka za pomoć satima bezuspešno molila osam ustanova!

Pas upao u otvoren šaht, a molbe za pomoć Verice Nedeljković odbijali vatrogasci, komunalna inspekcija, policija, JKP Gradska čistoća, mornarica, kafilerija, veterinarska inspekciju, JKP Vodovod i kanalizacija


Nakon što je sasvim slučajno čula psa kako cvili iz šahta dubokog četiri metra, da bi ga spasla, Novosađanka Verica Nedeljković bila je prinuđena da se obrati za pomoć nadležnima iz čak osam ustanova, i to ovim redosledom: mornarici, vatrogascima, komunalnoj inspekciji, policiji, JKP Gradska čistoća, kafileriji, veterinarskoj inspekciji, JKP Vodovod i kanalizacija.

Nadležni su, kako Nedeljkovićeva objašnjava za Telegraf, svoju odgovornost prebacivali jedni na druge, da bi joj nakon nekoliko sati u susret, na svoju odgovornost, izašla dva radnika komunalne policije – Marko Samardžić i Marina Sovljanski. Tako je izvlačenje psa iz šahta (na sreću lakše povređenog), umesto pola sata, trajalo pet sati!

- Sve se desilo u prepodnevnim časovima na Telepu, između Mornarice i Ulice Sime Matavulja na livadi nedaleko od puta u Novom Sadu – počinje priču za Telegraf Verica, i dodaje: – Pukom slučajnošću čula sam psa, kojeg smo često viđali i hranili u našem naselju, kako cvili iz šahta obraslog travom.Pošto se nalazi tik uz ogradu mornarice, Nedeljkovićeva se logično prvo obratila vojniku koji je stajao u blizini da joj pomogne da izvuku psa. On je preneo situaciju nadležnima iz Mornarice koji su mu zabranili da napušta “radno mesto”, i tu je krenulo Veričino maltretiranje.

- Prvo sam zvala vatrogasce, koji su mi objasnili da to nije njihov posao – kaže Verica – potom sam tri puta zvala policiju u razmaku od sat vremena, onda i komunalnu policiju, koja me je uputila na komunalnu inspekciju. Tamo sam, međutim, naišla na automatsku sekretaricu i prekid veze. U gradskoj čistoći su mi rekli da oni hvataju pse “isključivo na javnoj površini, ne i pod zemljom”, a u kafileriji da to nije njihov posao.

Identičan odgovor je imala i veterinarska inspekcija, a iz JKP Vodovod i kanalizacija uputili su je na izvesnog gospodina Pavlovića, koji je rekao “da može da dođe da poklopi šaht, ali da ni u kom slučaju neće vaditi ono što je u njemu, jer to nije njegova nadležnost”.Utom je naišla patrola policije sa Detelinare.

- Odmah su na moj zahtev pozvali vatrogasce i gradsku čistoću – nastavlja priču Nedeljkovićeva – Vatrogasci se, međutim, nisu pojavili, a dva radnika iz gradske čistoće su pogledali u šaht obrativši mi se sa: “Eto, došli smo i sad moramo da idemo! Nije ovo posao za nas… Nemamo opremu“.

Druga patrola komunalne policije se kratko zadržala i otišla, pa je Verica ostala sa jednom patrolom, koju čine Marina Sovljanski i Marko Samardžić.

- Kada smo videli da niko neće doći, Marko je na svoju odgovornost sišao u šaht, a potom vezao psa kanapom oko grudi. Tu nam je pritekao u pomoć jedan prolaznik, pa smo zajedničkim snagama nekako izvukli psa. Marko je samoinicijativno preuzeo rizik i spasao psa.Čim je psu skinut kanap, pobegao je u nepoznatom pravcu. Verica je primetila da mu je povređena zadnja šapa, ali da srećom nije zadobio prelome.

- Nismo hteli da ga dodatno traumiramo i jurimo. Zamolila sam komšije da ga kasnije potraže. Jedna žena mi je rekla da ga je videla u krugu kasarne, gde je zabranjen ulaz – završila je priču Verica, dodajući da je pas karakterističan, crn, poveći, da ima različite boje očiju i da je prava dobrica. Svojski će se, kaže, potruditi da mu u narednom periodu potraži dom kakav zaslužuje.

Nakon brojnih poziva porodice Nedeljković nadležni iz JKP Vodovod i kanalizacija zatvorili su šaht betonskom pločom, a nama ostaje da se pitamo šta bi se desilo da je u šaht upalo nečije dete. Ko bi bio odgovoran i da li bi mu neko odmah pomogao da izađe. Ili po mišljenju nadležnih novosadskih službi psi ne zaslužuju da budu spaseni?

(Katarina Vuković)

Tekst i slike preuzeto sa http://www.telegraf.rs
Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Strašno.. najlakše je prebaciti na druge, svaka čast toj ženi što je zvala toliko njih i tim ljudima što su pomogli  sm prst gore
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

stvarno svaka čast. mnogi bi odustali posle pola sata. a mukica bi skončala u šahtu

Van mreže BeladonaTuk

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 42
 • Member since: Apr 04, 2013

“da može da dođe da poklopi šaht, ali da ni u kom slučaju neće vaditi ono što je u njemu, jer to nije njegova nadležnost”
Hahahaha!  :mad:

Nije onda ni cudo sto nam deca imaju takav odnos prema zivotnjama, kad imaju takve uzore u odraslima...