Autor Tema: Fizicka kondicija pasa  (Pročitano 91908 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Fizicka kondicija pasa
« poslato: 08 April, 2012, 01:15:10 »
Mnogi vlasnici pasa se brinu za fizicki razvoj svog psa.Nekima je vazno da je pas jak i izdrzljiv,nekima da izgleda dobro,tj.”da mu se naziru misici” a neki to rade samo zbog izlozbe.

Osnova fizickog treninga pasa je raznovrsnost fizickih vezbi izvedenih tokom setnje ili igre.Vezbe uticu kako na samo fizicko stanje,tako i na sve ostale organske sisteme pasa.Redovna fizicka aktivnost se ogleda pre svega na jacanje organa kretanja,na povecanje snage,povecanje elasticnosti ligamenata,kao i na jacanje i povecanje misicne mase.Zatim se povecava obim grudnog kosa,poboljsava funkcija pluca i srca,povecava apetit,metabolizam.Poboljsanjem fizicke kondicije stvaraju se neophodni preduslovi za potpuno funkcionisanje svih organa i sistema,ima pozitivan efekat na ispoljavanje i razvoj motornih sposobnosti samog psa

Fizicke obuke pasa treba uzeti sa oprezom,sama zurba moze da dovede do bolesti pa i do smrti vaseg ljubimca
Pre samog pocetka treba izvrsiti procenu samog psa – opste zdravstveno stanje,tezinu,nivo fizicke spremnosti,starosti i anatomije.
Zdravlje
Da li vas pas pati od neke bolesti ili povrede koja moze da ga omete u obuci?Na primer ako se pas oporavlja od neke virusne bolesti treba sacekati da se pas potpuno oporavi.Ako pocnemo obuku sa njim kad nije u sjajnoj formi,sigurno ce mu trebati vise vremena za ono sto ga ceka na treningu,pa sve to moze dovesti mozda do poboljsanja njegovog i ovako loseg stanja ili mozda do povrede.Zatim psi sa stalnim „invaliditetom“u vidu displazije kuka i lakta ne bi trebalo biti podvrgnuti velikom opterecenju izdrzljivosti.
Tezina
Da li vas pas ima idealnu tezinu?Ako je pas pretezak sve to pojacava dodatni pritisak na zglobove i ligamente.Ako niste sigurni da li vas pas ima prekomerenu telesnu masu,posavetujte se sa veterinarom.
Nivo fizicke kondicije
Na cemu se zasniva taj nivo?Ako vas pas provodi svoje vreme u boksu,treba njegovo fizicko stanje polako poboljsavati.S druge strane ako i postoji neki oblik efektivnost treba voditi racuna o tezini samih vezbi kao i njihovom intenzitetu.
Starost
Neko  minimalno vreme za vecu aktivnost psa je vreme oko 16 meseci,mada je najbolje sacekati dok pas ne napuni 18 meseci ili cak i 2 godine za neku intenzivniju obuku.Na primer neki psi kasno sazrevaju,tako da bi u toj starosnoj dobi bilo isto tako lose za njihove zglobove i ligamente.
Nasuprot tome psima starijim od pet godina je potrebna duza obuka i vise vremena da se odmore od fizickog napora.Takodje psi u odraslom dobu su skloniji povredama izazvanih prekomerenim opterecenjem.Takvim psima treba obezbediti vise vremena da se pripreme za testove i praviti vece pauze izmedju treninga.
Anatomija
Koje su slabosti u eksterijeru vaseg psa?Anatomija psa treba da apsorbuje udarna opterecenja tokom trcanja.Zamislite laktove i kukove vasih pasa kao neku vrstu amortizera na kolima.Na primer pas sa losom uglovanoscu predneg zadnjeg dela,nije u stanju da efikasno apsorbuje  kao pas sa dobro uglovanim udovima.U principu anatomija sve nedostatke koji smanjuju efikasnost psa reflektuje opet na zglobove i ligamente.Takvim psima treba obezbediti vise vremena za pripreme, a vlasnici moraju da budu oprezni za prvim znacima moguce povrede.Ovim psima treba obezbediti druge vidove vezbanja, recimo u vidu plivanja.


Pored gore svega navedenog a vezano za samog psa,treba obratiti paznju na jos neke stvari koje isto tako treba znati pre i posle treninga.

Preporucuje se trcanje na prazan ili skoro prazan stomak kako bi se izbegle neprijatnosti povezane sa sistemom organa za varenje ili digestativnim sistemom.Treninge ne treba raditi 3-4 sata posle obroka,kao i ako je pas pio velike kolicine vode  pre nekih 1-2 sata.Neophodno je zagrejati misice psa pre treninga nekih 5- 10 min brze setnje ili sporog kasa.Isto posle zavrsetka psa ohladiti na slican nacin pre vracanja u boks nekom kratkom setnjom 5- 10 min..Tek kada se pas ohladi moze mu se dati voda,ali da ne bude mnogo hladna.Dozvolite mu da pije malo,sacekajte pa mu ponudite vise.Neophodno je nekih sat vremena takodje sacekati sa hranjenjem psa.

Isto tako potrebno je imati neki program obuke,kojeg naravno se ne morate striktno pridrzavati.Sve to zavisi kojim danima se sprovodi obuka,vremenskih nepogoda u vidu velikih vrucina ili raznih padavina,zatim samu spremnost vaseg psa.Ako je potrebno preskocite trening ili bar smanjite rastojanje koje ste planirali.Ne treba psa preopteretiti,voditi racuna i o znacim umora samog psa.Treba ga postepeno dovoditi do prave fizicke forme.
Naravno sa povecanjem napora i udaljenosti rastu i potrebe u ishrani vaseg psa.Treba napraviti i odgovarajuce promene u iznosu ili tipu hrane.
Zatim tokom trcanja koristiti razlicite povrsine kao sto su asfalt,trava,pesak,zemlja.Razlicite podloge ce pomoci jacanju jastucica sapa i imati odlicnu formu u svim uslovima.Marsute takodje menjati s vremena na vreme,menjati brzine,trcati brze ili sporije.Tokom toplih dana u toku pauze drzati  psa u hladovini.
 

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #1 poslato: 08 April, 2012, 16:31:38 »
a pošto nam se bliži leto:
leti posebno obratiti pažnju da vam se pas pregreje
ako je blizu toplotnog šoka pogrešno je psu davati vode
treba ga ohladiti povremenim polivanjem vode preko njega
i opštim smirivanjem

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #2 poslato: 08 April, 2012, 18:33:03 »
Koje vezbe izabrati za psa?
To opet dosta zavisi i od vas samih kao i od temperametnta psa i njegovih navika.

Podjimo od najjednostavnije - plivanje,za koju nam nije potrebna nikakva posebna priprema terena.

Ova vrsta treninga se preporucuje gotovo svim rasama pasa svih uzrasta.Prakticno nikakvih kontraindikacija nema,osim ako pas u nekim slucajevima nema strah od vode. Svi psi plivaju instinktivno,znaci vec znaju da plivaju.Plivanje je neophodno leti kada je zbog visokih temperatura nemoguce da se koriste druge vrste opterecenja psa,a sve u cilju da bi se izbeglo pregrevanje psa.Za pocetak je potrebno izabrati neko jezerce ili reku bez brzih struja,sa blagim plazama lakim za ulazak.Da bi pas uopste usao u vodu ili plivao nikako ne treba koristiti sile prinude,a jos gore ga bacati u vodu.Sve to moze da dovede do jos veceg straha kad psa i da se posle tesko odluci da uopste udje u vodu.Prvi susret psa vodom treba sprovoditi polako i postepeno,pocevsi od jednostavne setnje po plitkoj vodi,da pas jednostavno oseti teren na no koji nije dosad nailazio.Igrati se s njim u blizini vode i postepeno ga sve vise kroz samu igru voditi sve dublje i dublje dok u jednom trenutku ne bude prisiljen da dopliva do vlasnika.Kada se pas navikao i pliva bez straha,postepeno treba povecavati daljinu plivanja.To mozemo izvesti i na nacin da ostavimo psa na obali,a mi udjemo u vodu,a zatim pozovemo psa da dodje do nas plivajuci.Moze se praktikovati i plivanje bez vlasnika,uz klasicno bacanjem teniskih loptica,nekog drugog predmeta ili drveta u vodi na razlicitim udaljenostima.Naravno uz to je pozeljno sprovoditi i komande aportiranja i pohvale,nakon uspesno izvrsene radnje.

Medjutim,ako se pas i dalje plasi polako ga treba uzeti i spustiti u vodu,uz reci ohrabrenja i milovanja.Treba mu pokazati da mu tu ne preti nikakva opasnost od te nove sredine.Ovo takodje zavisi i od konstrukcije vlasnika kao i od same velicine i mase pasa.U tom slucaju mozemo ga draziti i raznim poslasticama kako bi mu odvratili paznju.

Naravno ne treba terati psa da pliva u hladnoj vodi  i pri hladnom vremenu,kisi itd.Plivanjem celo telo se opterecuje tako da i ne treba preterivati sa tim vezbama,nekih 10-20 min je sasvim dovoljno.Naravno moramo biti sigurni da pas moze da izdrzi duze vreme u vodi,obracati paznju na njega,da mu uvek budemo u blizini u slucaju nekog grca misica i slicno.
Nakon izlaska iz vode psa treba isprati cistom vodom i osusiti.Da li je to hlor iz bazena,prljava voda,morska so ili neke druge supstance sve to moze izazvati iritaciju koze.Pored toga treba obrisati i visak vode u usima,a sve to da bi se izbegle i razne vrste infekcije.

Takodje vezbe  koje ne zahtevaju nikakve specijalne tehnike su horizontalni i vertikalni skokovi
Vezbe poceti sa  horizontalnim skokovima(5- 10 min)tu spadaju preskakanje razlicitih prepreka i oblika,nakon cega se smenjuju sa vertikalnim,koji vise uticu na sve grupe misica i ligamenata na zadnjim udovima.Postoje razliciti nacini za vertikalne skokove. Najlakse je okaciti odredjenu igracku na grani stabla ili nekoj sipki,podesiti rastojanje od zemlje na visini takvoj da je pas hvata u drugom-trcem skoku,i kasnije sve vise podizati,kako bi  pas sve vise skakao.Mozemo i praktikovati  recimo tzv“stap za pecanje“u kojoj je psu nedostupan plen kao i visinu gde bi je je pas hvatao.Izmedju nekoliko skokova praviti male pauze.

Kada kacimo treba teziti ka tome da „mamac“nije vezan nekom krutom vezom vec napraviti neki gumeni amortizer ili feder od zice da bi se amortizovaloo povlacenje psa.Kraj kanapa obloziti nekim gimenim crevom,da ga pas ne bi izgrizao. Pas bi ga ui u ovom slucaju hvatao zubima i visio,a zadnjim nogama bi bio oslonjen na zemlju
Ovakav nacin vezbe utice na psa na razlicite nacine. Pored jacanja misica vilice,dok se drzi za „plen“,razvija i misicnu snagu vrata i ledja,kao i sposobnost da dise sa zatvorenim ustima,tj kroz nos bez ispustanja predmeta.


Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #3 poslato: 08 April, 2012, 18:43:54 »
Ovo su neki od primera gore napisanog,koje ja izvodim sa svojim psom (u pitanju je crni NO)


 


 

 

 

 

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #4 poslato: 09 April, 2012, 13:19:45 »
da napisem svoje vidjenje pocetka fizickog treninga psa. naravno, u zavisnosti od pasmine postoje i vezbe koje su nekim psima prirodnije, a o tome cu u nekom drugom postu, ali ono sto mislim da je potrebno svakom psu (pa i dovoljno ako se pravilno izvodi) su vezbe koje on "nosi u sebi" i prirodno im tezi.
ono za cime se vodim od pocetka je da radimo samo one stvari koje pas prirodno zeli. ako pas nece da visi na gumi-ne treba ga siliti. to se moze nauciti, ali ako nema prirodni instinkt na to-nikada u treningu nece dati sve od sebe i samim tim trening ne moze biti 100% napravljen. isto je i sa plivanjem, lopticom...
da se vratim na pocetak.


kad su stenci, pa do godine dana, treba ih sto vise pustati da se igraju sa psima. u igri sa svojim uzrastom psi angazuju sve grupe misica, razvijaju pokrete i ostvaruju samopouzdanje. ovakve igre trebaju biti sa psima pribliznog uzrasta i velicine.
ne trebamo izbegavati u tom periodu ni igru sa vecim i starijim psima, ali onima stabilne naravi, jer ce ih upravo ti psi nauciti granicama dozvoljenog ponasanja.
kada jos malko narastu, i kada su od starijih naucili granice, treba ih pustati i u igru sa manjima i mladjima od sebe, gde cemo nadgledati njihovo ponasanje i korigovati eventualno grublje ponasanje prema slabijima od sebe (ukoliko slabiji zacvili, a nas pas ga ne pusti-tada sledi usmeravajuca korekcija).


ovakve vezbe su najvaznije u uzrastu do godine dana jer pasa tada razvija svoju motoriku i odnose sa drugim psima. tokom celog zivota ce mu biti potrebna i fizicka vezba uz druge pse, od trcanja do igranja i veoma je zdravo da ih pas ima. naravno, kasnije ce imati manji krug pasa sa kojima zeli da se igra i juri.


sa nekih godinu dana vec bi smo trebali znati afinitete svog psa i poceti sa laksim treninzima u odnosu na te afinitete.
Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #5 poslato: 09 April, 2012, 14:42:46 »
kad su stenci, pa do godine dana, treba ih sto vise pustati da se igraju sa psima. u igri sa svojim uzrastom psi angazuju sve grupe misica, razvijaju pokrete i ostvaruju samopouzdanje. ovakve igre trebaju biti sa psima pribliznog uzrasta i velicine.

Kakav trening predlazesh za shtene koje nije zainteresovano da se igra sa drugim psima?

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #6 poslato: 09 April, 2012, 14:53:58 »
ja bih prvo pokusala da ga na neutralnom terenu zdruzim sa drugim stenetom. obicno kada stenci ne zele drustvo drugih stenaca, to je zato sto su suvise vezani za ljude (mozda zbog ranog izdvajanja iz legla, mozda jer su bili tlaceni od drugih pasa...). ne bih ga pustala sa nasrtljivim stenetom, vec nekim koje ce ga zainteresovati na igru i tako bih ga postepeno opustala i ignorisala to sto je uz mene i trazi nesto od mene. bila bih mu "nezanimljiva" u prisustvu drugog steneta dok ne pocne da se oslobadja

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #7 poslato: 09 April, 2012, 14:55:59 »
A ako shtene ode sa svojim drvetom u svoj "coshak" livade i potpuno ignorishe drugog psa?

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg:Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #8 poslato: 09 April, 2012, 14:59:03 »
da li je ovo neko koga znamo   sm smesko2

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #9 poslato: 09 April, 2012, 15:00:52 »
:) takva je bila mala Kali, do 6. meseca je drugi psi nisu interesovali, pas dodje do nje ona se premesti, ako bash insistra na druzenju ona zarezi i tako u nedogled.... nije ni sad preterano druzeljubiva al ponekad ima smotane pokushaje igre sa psima :D

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #10 poslato: 09 April, 2012, 15:03:04 »
pa kazem ti, ja mu ne bih dala drvo ni nikakvu zanimaciju vec ga pustila da se "snalazi" u situaciji u kojoj nema nista zanimljivo sem tog drugog steneta. ono...klasicna socijalizacija. prvo na neutralnom terenu (kuci, u dvoristu...) pa onda na livadi kad uznapreduje. kao sto je deci potrebno drustvo dece dok su mali i time razvijaju vestitne komunikacije kad porastu, tako i psima. trudila bih se da to ispravim dok ne vidim pomaka, a pomaka mora da bude. trudila bih se da postignem da pas nema nelagodu u prisustvu drugih pasa (normalno, onih koji ga ne tlace, niko ne voli da ga neko drnda) jer ce njemu biti lakse u zivotu kasnije, a i nama sa njim

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #11 poslato: 09 April, 2012, 15:06:54 »
a meni Kan luduje za loptom kad je sam,cim je drugi pas tu,njega ne zanima ni lopta ni drvo,bas nista
onda moram da reagujem i da ga postrojavam,inace sve vreme pokusava da ih "maltretira"da se igra s njima,cak iako su jaci od njega i zele samo loptu,nekako je bas uporan po tom pitanju sm zelenko

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #12 poslato: 09 April, 2012, 15:15:42 »
Pa vidish, problem je shto joj ja nisam davala zanimaciju, al na livadi se uvek nadje pa onda idemo za njom i "pusti to Kali" nisu njoj ni ljudi bili preterano interesantni, jednostavno zanima se sama sa sobom. Neki psi su je maltretirali kad je bila shtene i to su situacije koje ne mozesh uvek da kontrolishesh, pogotovo situacije tipa "slobdno je pusti super je moj pas sa shtencima". Shenaca nije bilo u kraju kada je ona odrastala.

Al ajde da zanemarimo nju, postoje shtenci koji zive u okruzenju bez mogucnosti sa konstantnu igru sa vrshnjacima i drugim stabilnim psima.

E sada, kakve aktivnosti predlazemo u takvim situacijama?

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #13 poslato: 09 April, 2012, 15:48:10 »
pa da...em je svaki pas poseban em sto zive u razlicitim uslovima. sad cu ja da bubam sta bih radila, ali nisam imala licnog iskustva sa stencima koji nisu imali prilike da se druze sa svojom vrstom.
vodila bih se time sta je njima potrebno u tom periodu i igru bih tome prilagodjavala. budila bih mu nagone, pokusala da ga upoznam sa sto vise razlicitih stvari i situacija, okruzenja... stavljala bih mu razne prepreke i postavljala razne zadatke...skrivala bih mu hranu, igrala se sa njim na raznim podlogama, u raznim situacijama u kuci i van kuce...probala bih da ga upoznam sa sto vise toga i razigram u svim situacijama.
kod nas na poligon svakog vikenda dolaze vlasnici sa psima koji ne zive u gradu, tj. zive po selima gde se psi ne mogu igrati sa drugim psima. puno toga se nauci i jednom nedeljno i tacno se vidi pomak u toj socijalizaciji i kada se samo 1 nedeljno susrecu sa psima


ignorisi je i pustaj je sa psima koji je nece gnjaviti. ako dodje neki gnavator, probaj da ga izbegnes, a ako ne mozes, neka ga sama potera. obzirom da je mala i da ne moze svakog neodgojenog psa da resi, skreni paznju vlasniku. poenta je da izbegavas situacije u kojima se sa psima nece prijatno osecati, a da forsiras situacije u kojima ce videti da ima i ok pasa

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Fizicka kondicija pasa
« Odgovor #14 poslato: 09 April, 2012, 16:15:13 »
To smo mi radili, igrali se sa njom svuda i pomalo "radili". Izvodili je na livadu da se druzi, ali to je tek kasnije urodilo plodom :itwasntme: ja nju nisam mogla (nisam znala) kako da nateram da se igra sa psima. Pokushala sam chak i da se igram sa drugim psima i nju dozivam ali ona je samo prilazila, videla da nije ona centar paznje i odlazila da se zanima sama sa sobom.

Sada se "igra sa psima" svodi na pokushaje da ih natera da se otimaju oko plena sa njom i ako upali onda ih prepada  sm redface ili su joj psi plen koji juri.. shto ne prija svakom psu....  sm redface.

Trening se svodi na istrchavanje, preskakanje i savladavanje prepreka, otimanje... a kada smo blizu vode onda plivanje. Gledam da je zagrejem setnjom bar 15min pre nego shto pohnemo neke napornije vezbe. Mi praktikujemo i istezanje mishica pre i posle trchanja i vidim da joj to prija.

Pored fizichkog treninga bitan je i mentalni. Jedna od najtezih mentalnih vezbi za nju je pretrazivanje stana. Takav poluchasovni trening je dovoljno izmori da lepo zaspi nakon toga :) sakrivamo razne predmete ili hranu po kuci i pushtamo je da pretrazuje stan. To smo je nauchili kada je bila jako malo shtene i to joj je jedna od omiljenih igara.

....Ovo i mene zanima. Mi smo imali peh, u zadnjih 10 dana, Teu su ujela 2 psa, ne jako ali dovoljno da ona sada nece ni da pridje ni jednom psu. Juce joj prilazi druzeljubiv pas sa kojim se igrala pre mesec dana, ali juce kada joj je taj isti pas prisao ona je samo uplaseno zaskicala i pobegla iza mene. Pre neki dan, jedan bokser je legao dole i cvili zato sto hoce da se igra sa njom, ali dzabe, Tea nece ni da mu pridje.

Ignorishi njeno ponashanje ali gledaj da je pushtash sa stabilnim psima priblizno njene velichine u pochetku. Kali je sa 3 meseca 2x bila ujedena od strane odraslog muzijaka CC i imala je traume od velikih pasa. Srecom imamo u kraju fenomenalnog muzijaka DA koji ima strpljenja sa shtencima i uz njega se oslobodila. Nikada je nismo mazili i shtitili u tim situacijama i sama je savladala strah.