Autor Tema: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima  (Pročitano 8343 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« poslato: 18 Mart, 2012, 13:04:36 »
-Meso treba da cini barem 70% porcije
-U ostalih 30% ulaze povrce, voce i zitarice
-Termicka obrada mesa neka je sto kraca. Ukoliko kuvate meso u vodi, iskoristite tu supu u obroku psa.
-Tvrdo povrce, koje je psima u svezem obliku nesvarljivo, najprakticnije je narendati ili samleti, i, ukoliko je narendano, ubaciti na kraju kuvanja mesa na 2-3 min. Sokove koje povrce pusti sacuvajte i ubacite u obrok bez termicke obrade. Mleveno ubacite na samom kraju u topli obrok, nemojte ga kuvati.
-Zeleno lisnato povrce je dovoljno samleti. Persun i srodne biljke, salatasti plodovi i sve ono meke struktrure ne treba termicki obradjivati.
-Pirinac moze da se skuva zajedno sa mesom. Isto vazi i za druge UH
-Dobra zamena za ove poznate UH jesu i susene pahuljice od zitarica koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane (ovsene, razene, jecmene...). Njih ubacite na kraju, one se ne kuvaju nego natapaju.


Kada hranite psa kuvanim obrocima, imajte u vidu da takva ishrana nije prirodna za psa, te da se kuvanjem gube vazni enzimi koje sveze meso sadrzi. Pokusajte svom psu sto cesce davati sveze junece kosti kako bi vezbao vilicu i cistio naslage sa zuba koje kuvana hrana moze da napravi.



Najcesce povrce koje se koristi u kuvanim obrocima:


Uz kratku termicku obradu, narendano:


-Sargarepa, Pastrnjak, Koren celera, Koren persuna, Cvekla, Batat(slatki krompir), Tikvica, Bundeva, Blitva i Spanac(bez drski, samo listovi), Brokoli (u manjim kolicinama zbog nadimanja).


Sveze, najbolje mleveno:


-Slatka paprika, Paradajz, Tikvica, Blitva i Spanac (bez drski, samo listovi), list persuna
-Voce (osim "zabranjenog")




Izvori UH:


-Pirinac
-Testenina
-Pahuljice zitarica punog zrna
-Batat, Bundeva


Obzirom da navedene zitarice sluze kao filer ishrani, ukoliko zelimo da pojacamo energetsku vrednost porcije, jedino sto je bitno je obraditi ih tako da budu probavljive, stoga ne morate paziti na vreme pripreme ovih namirnica. I pirinac i pasta mogu biti potpuno raskuvani. To ne vazi za Batat i Bundevu koji sadrze i druge korisne stvari, pa ih pripremajte na gore navedene nacine pripreme povrca




Van mreže Cubi

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 8070
  • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« Odgovor #1 poslato: 28 Mart, 2012, 15:58:58 »
Mnogi kao izvor UH daju kukuruz, tj. palentu i prekrupu. Ja nikako nisam ljubitelj tih žitarica. Mada se mnogi kunu u to da su odlične za čišćenje stomaka......

Van mreže Filth

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1149
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« Odgovor #2 poslato: 29 Mart, 2012, 09:47:22 »
Kod takvih zitarica sto se vise razbije struktura to ce ih pas bolje svariti. Pa je samim tim palenta daleko svarljivija od prekrupe.

I da, sve je to vecinski skrob, koji je psima potreban ali sa kojim ne treba preterivati. 10-15% uh u obroku je sasvim dovoljno uz to sto se manjim psima manje daje(imaju manju potrosnju pa i kada ga uopste ne unose nadoknade proteinima), a vecim i tezim psima vise. U ishrani pasa uloga i pirinca, i kukuruza i psenice je snabdevanje glukozom(energijom), ali i pored toga sto sve zadovoljavaju navedenu potrebu pirinac je najzdraviji i treba biti najvise zastupljen. Ako se secate diskusije sa dfc-a o fitinskoj kiselini koja blokira absorbciju minerala ukoliko se u obroku ne nalazi namirnica bogata vitaminom C(koja na neki nacin vezuje tu kiselinu, i sprecava smanjenu absorbciju kalcijuma, gvozdja, cinka...), ili ukoliko namirnica nije potopljena jogurtom. E tu fitinsku kiselinu u manjoj ili vecoj meri sadrzi i kukuruz i psenica, i ovas i krompir kao i integralni(braon) pirinac itd. a jedino je ne sadrzi beli pirinac. Bas iz tog razloga je i dobro preliti pahuljice surutkom ili jogurtom.

Zakljucak, treba ponekada ubaciti palentu, griz, i sl. ali od svih izvora uh u ishrani pasa najzdraviji je beli pirinac.  sm wink

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« Odgovor #3 poslato: 29 Mart, 2012, 13:16:58 »
ja sam veliki ljubitelj domace palente sa sirom i kajmakom  sm smesko2
ili kao prilog uz brudet...nista bolje  sm smesko2

Van mreže penser

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 17
  • Member since: Jul 17, 2012

Odg: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« Odgovor #4 poslato: 29 Mart, 2012, 13:28:21 »
Koliko dugo kuvati meso, kako recimo kod svinjetine da znam da je dovoljno kuvano?

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Smernice za hranjenje kuvanim obrocima
« Odgovor #5 poslato: 07 April, 2012, 11:04:51 »
Da bi meso bilo kuvano, treba da ne bude krvavo i crveno ni u sredini. Ako iseckate na manje komade, 15 minuta jeste dovoljno, ali videce to i sam kad presecete meso.Definitivno je onda najbole iseckati na kockice i staviti da prokljuca. to je 100c a kad su kockice dopre do sredine kockice.