Autor Tema: Med u ishrani pasa  (Pročitano 12042 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sajko137

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 350
  • Member since: Oct 01, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #30 poslato: 11 Novembar, 2013, 11:16:18 »
krisb
ja znam kako med funkcionise kod ljudi a vidim komentare da kod pasa kaze oce da se zalepi iskreo ne znam kako  sm eek za strukturu meda naj bitnija je temperatura a pas je topao pije vodu jede! med moze da bude tezak za zeludac u zavisnosti od koje je pase (bagrem livada suma suncokret) ali se to da resiti

ali mi jos niko ne rece sta je SIROVI MED?  sm eek  :th:
jel treba da se kuva?  :crazy: ili pece?  :zb:

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #31 poslato: 17 Novembar, 2013, 12:15:35 »
To ti je valjda med koji se koristi direktno iz košnice, med koji nije pasterizovan ili na neki drugi način obrađen. Pošto se med pasterizuje na nekih 60 -70 C kako ne bi došlo do kristalizacije.... Tako nekako ide objašnjenje, zaboravio sam detalje, čitao sam nešto o tome kad sam prevodio tekst sa predhodne strane.

Van mreže sajko137

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 350
  • Member since: Oct 01, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #32 poslato: 17 Novembar, 2013, 13:55:26 »
To ti je valjda med koji se koristi direktno iz košnice, med koji nije pasterizovan ili na neki drugi način obrađen. Pošto se med pasterizuje na nekih 60 -70 C kako ne bi došlo do kristalizacije.... Tako nekako ide objašnjenje, zaboravio sam detalje, čitao sam nešto o tome kad sam prevodio tekst sa predhodne strane.
ne bi da pametujem ali neki komentari su  :crazy:
doticna slika je iz mog dvorista  sm smesko1 pasterizacijom ko sto pop sumnja unisti ce se dobar deo zdravih sastojaka meda (pisem o medu koji je od pcela) med kao med nema rok trajanja menja strukturu u odnosu na temperaturu okoline i vreme stajanja t.j. postaje kristalisan ugrej te kristalisan med vratice se na tecno kao voda i led grejanje do prizblizno 30 stepeni sirovi med je mit takvo stanje u medu pravom pcelinjem ne postoji mozda u nekom muvanju sa medom postoji ali o tome ne znam jer to ne radim!!! postoji jedno stanje meda koje potrosac naj cesce ne vidi i ne zna a to je procenat vode u medu naime sta se desava prilikom cedjenja meda iz kosnice nije sav med "sazreo" vec ima vise vode pa kada se med ocedi pojavi se fina penica po povrsini e to je voda i tada se med ostavlja da odstoji da ta voda ispari inace ne smeta samo lepse izgleda
za sve ko kupuje med pa prodavac slozi pricu te ovako te onako sirovo sveze bla bla preporucujem da zaobidju tu kupovinu jer med pravi moze da se jede i takav jeste direktno iz kosnice sve ostale price su samo laz i magla koje bude sumnju da je to lazni pcelinji med koga nazalost ima sve vise i vise  :(

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #33 poslato: 17 Novembar, 2013, 14:12:16 »
Nemam ja nikakve sumnje, samo prenosim ono što sam pročitao.
Ovo što si napisao mi je totalno konfuzno, nešto si napisao, ali barem meni time ništa nisi rekao.

Pošto se baviš tim poslom reci mi da li se med pasterizuje ili ne ? Ako se pasterizuje, da li na tržištu postoji i onaj drugi med, nepasterizovan ?

Van mreže sajko137

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 350
  • Member since: Oct 01, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #34 poslato: 17 Novembar, 2013, 15:05:39 »
Pop
nisam mislio na tvoj komentar ti si samo citirao i to je ok !!!!
meni su one hobi  sm love
med apsolutno nema potrebe da se pasterizuje ali ljudi rade svasta pouzdano znam e sad da li u toj muvacini oni pasterizuju ja stvarno neznam
med je prirodni antibiotik i zato se stavlja na ranu nece da se pokvari i zasto bi ga izlagao temperaturi i unistavao vitamine......
da pojasnim u kratko put meda koji se kupuje pod uslovom da je pravi pcelinji med -kosnica-centrifuga za cedjenje meda (bubanj koji se vrti u krug i pravi centrifugalnu silu koja izvlaci med iz saca)-tegla-vas stomak a ako imate srece moze da bude i krace -kosnica-vas stomak ako ste u pcelinjaku  sm smesko1 apsolutno nema razlog-potreba pasterizovati  sm duvandzija prilikom rada sa pcelama i njihovim proizvodima (med nije jedini pcelinji proizvod ali je naj poznatiji) naj bitnije je cistoca i smirenost onog trenutka kada bi zavirio u kosnicu svatis kolika je cistoca i harmonija unutra ljudski rod je beskrajno dalekooooo od takvog uredjenja koje je prosto savrseno  sm to odo u off sm smesko1
sav gore navedeni postupak se radi na sobnoj temperaturi nema zagrevanja !!!
prepostavljam da ljudi prilikom pravljenja laznog meda kuvaju secer i dodaju neke arome i cuda pa da to zovu pasterizacija ali to onda NIJE MED vec neki "sirup" koji apsolutno nema nikakve veze sa medom sto bi se reklo cista sintetika

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #35 poslato: 17 Novembar, 2013, 21:13:47 »
Aha, ok  sm zelenko

Ta priča o sirovom medu je svakako potekla iz onog teksta sa predhodne strane, a njega su pisali ameri. Tako da je tu sve jasno, kvalitet njihove hrane je opšte poznat  :muka:

Van mreže Buddy77

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 347
  • TRAJAN BAN
  • Member since: Jul 05, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #36 poslato: 17 Novembar, 2013, 22:52:31 »
Prema medu treba biti veoma pazljiv, jer koliko on moze biti korisna namirnica, isto toliko moze biti i stetna.
Stetna strana meda je njegova gustina i lepljivost, ako se jede (ovo pre vazi za ljude, ali ajde da napisem mozda nekome bude od koristi :) ) u vecoj kolicini, moze se zalepiti za grlo i nataloziti, i tako izazvati gusenje i ostale probleme.

Stari iskusni ljudi savetuju da se med uvek rastvori u malo vode ili mleka i tako konzumira.
:rofl: sm cepko
Ja sam se davila sa mesom, paradajzom i cveklom, tako da budite pazljivi kad konzumirate  :D
Ono sto pisemo ovde moze da pomogne nekom ili spasi neki zivot <3

Van mreže sajko137

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 350
  • Member since: Oct 01, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #37 poslato: 18 Novembar, 2013, 21:55:14 »
Buddy77

ti bi bila prvi slucaj da ja cujem da se zadavio medom  sm smesko1 med moze da ostavi "vruc trag u grlu" zbog svog sastava u zavisnosti od pase (bagrem lipa suncokret ...) i kolicine secera ali to je nesto normalno i pola case vode resi problem za cas. A za stare si ljude upravu opet u zavisnosti od vrste meda razlicit je i osecaj ili teskoca livadski med i med od sucokreta umeju da budu teski i da muce zeludac zato ga razmutiti ili piti dosta vode prilikom jedenja meda da bi se olakso posao zelucu

Van mreže Buddy77

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 347
  • TRAJAN BAN
  • Member since: Jul 05, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #38 poslato: 20 Novembar, 2013, 02:56:08 »
Pa ja sam stavila  :rofl: sm cepko zato sto mi je to bilo smesno... da se neko udavi  medom... tj stetna strana meda  :D
Naravno da neko moze i pljuvackom da se zagrcne i udavi... Ja sam pojela tone i tone meda bez vode i nisam se ni zagrcnula  sm smesko1
Ono sto pisemo ovde moze da pomogne nekom ili spasi neki zivot <3

Van mreže LazarVuljin

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 32
  • Member since: Oct 21, 2013

Odg: Med u ishrani pasa
« Odgovor #39 poslato: 24 Mart, 2014, 22:43:28 »
Moram da postavim jedno možda glupo pitanje, ali meni je bitno da znam. Koliko znam da slatko kod pasa može da ošteti vid i dovede do raznih oboljenja itd., pa shodno tome moje pitanje bi bilo kako se med ponaša u tom slučaju?

Drugo pitanje je da li od veličine psa zavisi i količina meda?