Autor Tema: Učenje psa osnovnim komandama  (Pročitano 33387 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LekasHill

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 1741
  • Member since: Aug 31, 2012

Odg: Učenje psa osnovnim komandama
« Odgovor #75 poslato: 18 Novembar, 2014, 11:37:43 »
I kod mene "Ne!" i "Fuj!" imaju različita značenja.
"NE!" kosristim kada treba da prekine neku radnju koja mu inače nije zabranjena. Na primer, kada hoće da skoče na kauč kada je tu neko od gostiju i sedi na njemu, ali im inače nije zabranjeno penjanje na kauč. Tako da "Ne!" znači: "nemoj sada, ali kada gosti odu možeš se slobodno popeti na kauč"
"FUJ!" koristim kada je u pitanju našto što im je zabranjeno "za vjek i vjekova", recimo, ništa se ne jede u šetnji (osim poslastica koje dobijaju isključivo od mene), ili mace se ne smeju juriti. "Fuj!" znači: "nemoj ni sada, niti bilo kada - to je zabranjeno".

@Rea_Malinois:
Koju lopticu koristiš?
Za vežbanje bih ti preporučio onu sa kanapom. Kada ti donese lopticu, jednostavno uhvatiš kanap, komanduješ "Pusti!", umiriš ruku zajedno sa lopticom (time će "plen postati mrtav" i neće joj biti više interesantan zbog čega će je pustiti), sačekaš koliko god da je potrebno da pusti lopticu iz usta. Obavezno "adresiraj" (na primer KLIK klikerom ukoliko ga koristiš) obavljenu radnju - puštanje, pohvali i nagradi je. Najbolja nagrada (koja bi obavezno trebalo da usledi) je "ponovno oživljavanje plena", tojst ponovno bacanje loptice, i celu vežbu ponoviš nekoliko puta (ne treba preterivati da ona ne bi izgubila interesovanje). Kada želiš da okončaš vežbu (nakon poslednjeg "Pusti!"), upotrebi neku drugu komandu (recimo "Moja!"), lopticu umesto ponovo da baciš stavljaš u džep, a nju nagradi poslasticom.

Van mreže Rea_Malinois

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 280
  • Member since: May 15, 2014

Odg: Učenje psa osnovnim komandama
« Odgovor #76 poslato: 18 Novembar, 2014, 12:03:17 »
loptica vise nije problem, pusti ona meni, cim pusti istog trena joj bacim, tako dva puta tri puta ponovim da zna da cu joj vratiti, koristim obicnu tenis lopticu. A interesovanje za lopticom uvijek ima jer znam kod jarana baci psu 2x lopticu,baci ponovo nece ko dosadno mu i izvrne se, ja Rei bacim 100x, 101x bi opet trcala za njom, jer lopticu koristi samo kada se igra sa mnom ili kada radimo, tj kada sama trckara nema lopticu, cilj da ima zelju za tom lopticom. Sa hranom ne mogu nista ona zna da je kod mene loptica nece da uzme hranu u usta okrece glavu i trazi lopticu  sm lol jedino na pocetku npr. nekog trika krenem sa hranom i to vrlo kratko da skonta princip, ostalo je sve loptica, loptica i loptica
I zaboravih, kliker ne koristim, dovoljna je njoj loptica, skopca ona brzo sta se trazi od nje  sm prst gore
I'm not psycho.. I just like psychotic things!!!