Autor Tema: Jaja  (Pročitano 33475 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Jaja
« poslato: 15 Septembar, 2012, 18:44:57 »
Postoji mnogo mitova i zabluda u vezi RAW ishrane, pa se u tom kontekstu često pominju i jaja, kao nešto što je opasno koristiti u ishrani pasa. Protivnici korišćenja tvrde da ona sadrže previše holesterola, da je prevelik rizik od salmonele i da utiču na deficijenciju Biotina. Na sve to, mi kažemo GLUPOSTI!
Jaja ne samo da su jeftin i bezbedan izvor sveže hrane za vašeg psa, ona su ujedno i jedan od najkompletnijih i najhranljivijih obroka koji možete pružiti vašem ljubimcu.

Evo nekih činjenica koje treba da znate o jajima.



Jaja predstavljaju jedan od najkvalitetnijih izvora proteina i sadrže mnoge vitamine i minerale- Hranljivu vrednost jaja možemo pogledati kroz biološku vrednost proteina u hrani. Biološka vrednost proteina je vrednost kojom se meri koliko dobro telo može da apsorbuje i iskoristi protein. Jaje ma biološku vrednost između 90% i 100% i smatra se za odličan izvor proteina za psa jer sadrži sve esencijalne amino kiseline. Poređenja radi riba ima bilošku vrednost oko 88%, teletina oko 77%.

Belance sadrži enzimske inhibitore-jedan od razloga zašto su jaja na lošem glasu jeste i taj da belance sadrže enzimske inhibitore koji mogu da utiču na varenje, posebno kod veoma mladih ili starih pasa. To je istina, ali to samo znači da jaja ne treba da budu osnovna hrana vašeg psa. Potpuno je bezbedno prosečnom psu dati nekoliko jaja nedeljno. Ako ne vidite znake o uznemirenom digestivnom traktu kod psa kada ga hranite jajima, onda on ne bi trebalo da ima problema i kada su jaja sastavni deo njegove redovne ishrane. Kuvanje belanca možete rešiti ovaj problem, ali će veliki deo hranljivih sastojaka biti izgubljen, tako da je najbolje jaje davati živo.

Belance izaziva deficijenciju Biotina-belance sadrži avidin koji sprečava apsorbciju Biotina (vitamin grupe B). Biotin je vitamin iz grupe B i veoma je važan za razvoj ćelija, metabolizam masnih kiselina i zdravu kožu i dlaku. Nedostatak Biotina je veoma retka pojava i bila bi potrebna ekstremna količina jaja da bi došlo do deficijencije. Žumance je veoma bogato Biotinom, tako da dokle god u ishrani koristite celo jaje nema razloga za brigu. . Postoje i drugi izvori Biotina u ishrani. Jetra je recimo dobar izvor. Još jednom, kuvanjem belanca se eliminiše rizik, ali će naši psi ostati uskraćeni za hranljivu vrednost jaja.
Ako vašeg psa redovno hranite jajima, kao sastavni deo obroka, postarajte se da dobije celo jaje, ne samo belance.

Jaja i salmonela-psi se jako dobro nose sa bakterijama iz sveže hrane. Međutim jako je važno i zdravlje same kokoške, tako da je najbolje koristiti domaća jaja. Pravilno skladistenje i odrzavanje jaja hladnim ce takodje doprineti da se stetna bakterija odrzava kontrolabilnom i prihvatiljivom stanju (u sustini bezopasnom stanju).

Ne zaboravite na ljusku od jaja-ako psima dajte celo jaje, sa sve ljuskom, ona su skoro kompletna hrana za psa. Ljuska može biti značajna za pse koji imaju poteškoća sa ishranom kostima. Ljuska je bogata kalcijumom igra ulogu koju kosti igraju kod mesa. Jednostavno osušite ljusku, sameljete je u prah i pospete po hrani vašeg psa. Pola kašičice ljuske jajeta obezbeđuje otprilike 900  mg Ca (Lew Olson, 2010. Raw and Natural Nutrition for Dogs: The Definitive Gudie to Homemade Meals).

Važno je napomenuti da se jaja prskaju hemijom tako da je najbolje kosristiti domaća jaja ili ih dobro oprati.
Jaja su jeftina, lako dostupna i odlična su za ishranu pasa. Zdravstvene prednosti jaja sigurno nadmašuju rizike! U ishrani koristite cela jaja, tako ih je priroda namenila!
Dajte svom psu nekoliko jaja nedeljno i videćete promene na bolje, spolja i iznutra.

Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #1 poslato: 15 Septembar, 2012, 19:51:35 »
Ne zaboravite na ljusku od jaja-ako psima dajte celo jaje, sa sve ljuskom, ona su skoro kompletna hrana za psa. Ljuska može biti značajna za pse koji imaju poteškoća sa ishranom kostima. Ljuska je bogata kalcijumom igra ulogu koju kosti igraju kod mesa. Jednostavno osušite ljusku, sameljete je u prah i pospete po hrani vašeg psa. Pola kašičice ljuske jajeta obezbeđuje otprilike 900  mg Ca (Lew Olson, 2010. Raw and Natural Nutrition for Dogs: The Definitive Gudie to Homemade Meals).

Ono što je kod ljuske bitno, ako je ne date odmah svežu, potrebno je kratko termički obraditi, najlakše u rerni. Kasnije to možete da izmeljete i dajete psu kao dodatak ishrani.

Van mreže writer

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 8
  • Member since: Jul 17, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #2 poslato: 15 Septembar, 2012, 23:05:13 »
A da li ima neke vece razlike cije je jaje?   
Da li isto ima hranljivih materija kod kokoske,guske i sl ili su sva jaja ista?

Van mreže larontije

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 664
  • Member since: Aug 13, 2012

    • Nemački ovčar
Odg: Jaja
« Odgovor #3 poslato: 15 Septembar, 2012, 23:46:48 »
Citat: krisb
Ono što je kod ljuske bitno, ako je ne date odmah svežu, potrebno je kratko termički obraditi, najlakše u rerni. Kasnije to možete da izmeljete i dajete psu kao dodatak ishrani.
300· C 10 min i dobro izmrviti u avanu!

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #4 poslato: 16 Septembar, 2012, 15:29:16 »
Zašto se vrši ta termička obrada ?

Van mreže larontije

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 664
  • Member since: Aug 13, 2012

    • Nemački ovčar
Odg: Jaja
« Odgovor #5 poslato: 17 Septembar, 2012, 10:04:44 »
'ajde prvo da te kritikujem... Sunce li ti... sm kuhaca Jesam ja rekla da se ne vrši citat na prethodni post?!?!
A sada za jaje... Najveći razlog zašto se ljuska jajeta mora termički obrađivati je bakterije(salmonela) koje se mogu naći u sirovom jajetu a i lakša obrada (tj. mrvljenje) Sa jajeta ne treba skidati membranu jer je ona dobra u borbi sa astritisom.

Pogledaj na ovom linku detalje: http://ps.fass.org/content/79/12/1833.full.pdf

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #6 poslato: 17 Septembar, 2012, 10:20:23 »
Obrisano  sm hide
A što se tiče jaja odgovoriću ti za jedno 6 meseci, kad pročitam sve ono  sm zelenko

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #7 poslato: 17 Septembar, 2012, 22:43:02 »
Koja je poenta da termički obradiš ljusku od jajeta ako ćeš mu dati živo žumance ?
Sad nešto čitam i kažu da se salmonela obično nalazi u žumancetu, ali nije isključeno da se nađe i u belancetu.

Što se tiče salmonele, naišao sam na dosta tekstova u kojima se kaže da salmonela iako jako opasna za ljude, nije toliko štetna za pse, zbog anatomije mesoždera. Imamo i ovde na forumu jedan takav tekst na Prey model temi http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=223.0

Psi su iznenađujuće dobro opremljeni za borbu protiv bakterija. Njihova pljuvačka ima antibakterijska svojstva, ona sadrži lizozim i enzime koji uništavaju štetne bakterije. Njihov kratak digestivni trakt je dizajniran tako da  hrana i bakterije kroz njega prolaze brzo i zato bakterije nemaju vreman da se kolonizuju. Ekstremno kisela sredina u crevima je takođe dobar vid odbrane od bakterija. Ljudi često ukazuju na činjenicu da izmet njihovih pasa sadrži salmonelu (ali čak i psi hranjeni granulama imaju salmonelu u svom izmetu) a da pri tom psi ne pokazuju bilo kakve simptome zaraženosti salmonelom.

Naravno ništa ne tvrdim, samo prenosim neka interesantna razmišljanja!

Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #8 poslato: 17 Septembar, 2012, 23:26:57 »
I ne obrađuješ termički ljusku ako ćeš je odmah svežu dati. Nego ko je koristi kao dodatak ishrani, za kasnije.

Van mreže unaltraina

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1053
  • Member since: Aug 20, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #9 poslato: 18 Septembar, 2012, 01:40:35 »
Sto se mene tice susim ljuske samo  da bi bile sasvim suve opne i bez ostataka belanceta radi mlevenja u elektricnom mlinu za kafu. Leti ih jednostavno ostavim na suncu a zimi osusim u rerni. Meljem ih oduvek po savetu veterinara.

Van mreže larontije

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 664
  • Member since: Aug 13, 2012

    • Nemački ovčar
Odg: Jaja
« Odgovor #10 poslato: 18 Septembar, 2012, 09:12:42 »
Salmonellosis is an infection caused by bacteria from the genus Salmonella. The infection is usually confined to the intestinal tract resulting in diarrhea, fever and abdominal cramping.

Salmonella in dogs can spread from the intestines to the blood and then to other organs, leading to severe illness. Although, disease from Salmonella spp is not common in dogs or cats, the disease can be transmitted to humans through contact with contaminated food and fecal material.

Common name: Food poisoning Scientific name: Salmonellosis

Diagnosis
Salmonella in Dogs Signalment All dogs are susceptible to Salmonella infection, but the young and elderly are more likely to develop systemic infection. Dogs under stressful conditions (crowding, poor nutrition, and poor sanitation) may be more likely to become infected.

Salmonella in Dogs Incidence/prevalence In a single study conducted in north-central Colorado, 71 dogs with acute diarrhea were tested to see if the cause could be identified. In those with confirmed cause(s) for diarrhea, 2.3% were infected with a Salmonella species. Studies in working dogs such as sled dogs and racing greyhounds found incidence of Salmonella shed in 11-63% of fecal samples, with most dogs showing no signs of illness.

Salmonella in Dogs Geographic distribution Salmonella infections occur world wide.

Salmonella in Dogs Clinical signs (primarymost to least frequent, scientific term, synonyms) Diarrhea (+/- blood), abdominal cramping, fever.

Salmonella in Dogs Clinical signs (secondary most to least frequent, scientific term, synonyms) Anorexia or inappetence (poor appetite), dehydration (more fluids lost than taken in by drinking water).

Salmonella in Dogs Cause (scientific, common term) Many species of Salmonella, including S. enteriditis, can cause infections.

Organ system affected (most to least affected) Intestinal tract, blood, other organs (e.g. liver).

Diagnostic tests Fecal (or stool) culture, to isolate the bacteria. Specialized testing on positive cultures, to get the type. Examination for intestinal parasites that can cause similar signs.

Differential Diagnosis Parasites (intestinal worms), other bacterial infections (e.g. Clostridium), viral infections (e.g. parvovirus), Giardia or coccidian (one-celled parasites), food allergies.

Overview
Salmonellosis is a common bacterial infection of both mammals and reptiles. Though the most common site of infection is the intestinal tract, the bacteria often colonizes the lymph nodes that drain the intestines, so bacteria can be shed in the stools for months after the initial signs have resolved. Since dogs will eat carrion (dead animals) and fecal material of other dogs, they are frequently infected, whether they show signs or not.

Most common signs of Salmonella in Dogs are diarrhea that may contain mucous and blood, fever, lack of appetite and abdominal cramping. Infections can spread from the intestinal tract to the lymph nodes and then to other organs, resulting a more severe illness or even death.

Sources of Salmonella include stools from other dogs that are currently shedding the bacteria, contaminated natural pet treats (pig ears, rawhide chews) and raw pet food. In some cases meat not fit for human use is collected, ground, and frozen for later use. Mixing meat from a number of sources increases the risk for contamination to spread, and thawing at room temperature allows for additional growth of bacteria before feeding.

Dogs can transmit Salmonella to humans, especially to children or to anyone with a compromised immune system. Lack of hand washing after cleaning up stools, after pet care, before handling food, or before eating are the primary means of transmitting the bacteria to people.

Treatment
Salmonella in Dogs Home Care At home care of diarrhea includes encouraging drinking of water, and feeding bland and easily digested food. If other signs develop, such as lethargy or weakness, if a dog starts to vomit, if the skin seems to be getting less flexible, or if the diarrhea lasts over 24 hours, smells very bad, or contains mucous and/or blood, it is time to seek veterinary care. Extra care should be taken in cleaning up stools and disinfecting areas exposed to infected feces to prevent transmission to other pets or to humans.

Salmonella in Dogs Professional Care Veterinarians can test for specific causes of diarrhea as well as for secondary problems such as dehydration. If a bacterial infection like salmonellosis is found, appropriate antibiotics are beneficial. Intravenous (IV) fluids replenish body fluids and other supportive care ton make the pet more comfortable. Special diets that are easily absorbed can help as well.

Salmonella in Dogs Action Salmonellosis generally responds to appropriate antibiotics and other supportive care. Veterinarians can assist in identifying the source of the infection. Common sources include chewing on dead animals, feeding raw or improperly processed meats, and contaminated dog treats/food made from animal tissue.

Salmonella in Dogs Outcome With prompt and appropriate treatment, dogs are likely to have a full resolution of their clinical signs. Regardless of treatment, a large percentage of dogs retain bacteria in the lymph nodes near the intestines and can shed bacteria for many weeks to months. With proper hygiene practices and environmental care the spread of the infection to other animals, and especially humans, can be prevented.

Van mreže unaltraina

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1053
  • Member since: Aug 20, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #11 poslato: 18 Septembar, 2012, 11:37:16 »
Jaja se mogu kontaminirati mikroorganizmima jos u jajovodu. Kod plovusa kontaminacija nastaje u vodi gde plivaju, pre formiranja ljuske jajeta, bakterijama iz roda Salmonella (S. typhymurium nije toliko patogena za odrasle koliko za stence, u proizvodima od sirovih ili nedovoljno termicki obradjenih jaja). Ne preporucuje se koriscenje svezih pacijih jaja - u Vojvodini je kontaminacija pacijih jaja na nivou od 60%!!. Sa njima se ne treba igrati.Kod kokosijih jaja kontaminacija je teza. Kod jaja japanske sive prepelice (*Coturnix coturnix japonica)  jos nije zapazena pojava salmoneloze, što vrlo raduje jer se dosta koriste u sirovom obliku i kod ljudi i za lecenje..
Jaje sadrzi baktericidnu materiju lizocin koja dugotrajno sprecava razvoj mikroorganizama ako ljuska i opna jajeta nisu ostecene. Kod starenja menja se pH vrednost od neutralne (6-7) do alkalne reakcije od oko pH 9. Razbijeno jaje moze dugo da ostane upotrebljivo zbog aktivnog lizocina i zato što se zumance brzo susi te formira zastitnu opnu.
Naravno da treba biti oprezan i sirova koristiti samo sveza i pravilno skladistena  na ne vise od 4-5 C ohladjena sve vreme i ne duze od 60 dana. Ja kokosija  psima dajem i sirova i termicki obradjena od kada imam pse i nikada do sada niko, pa ni mi od njih jer borave u kuci i valjaju se po namestaju nismo bili zarazeni salmonelom. Nadam se da ce tako i ostati a i ako se dogodi kod pasa, daleko bilo, leci se. Prepelicija koristim povremeno  od kada imam ovu rasu. Naravno da svako odlucuje kako ce ih dati svom psu. U svakom slucaju termicka obrada ljuske nece pomoci ako je pas pojeo sirovo a zarazeno jaje bez ljuske i zbog pada imuniteta je prijemciv na zarazu.

U mane jaja spadaju: 1- crna trulez, 2- zelena, 3- crvena i 4- mesana trulez, 5- kiselost i 6- plesnivost jaja.
1- Crnu trulez izazivaju bakterije iz roda Proteus: P. melanogenes i P. vulgaris, koje stvaraju crne kolonije. Najpre belance dobija sivkastu boju i postaje vodnjikavo, a zatim zumance pocrni. Ove bakterije stvaraju mnogo gasa ugljendioksida i može doci do pojave  pucanja ljuske. Miris ovakvih jaja je vrlo neprijatan i podseca na fekalije.
2- Zelenu trulez izaziva Pseudomonas fluorescens koji stvara zuto-zeleni pigment. Prvo belance dobija zelenkastu boju, postaje redje i zumance se pomera, „seta” u njemu. Ako promene zahvate i zumance tada se moze pomesati sa belancem. Miris je razlicit: na kiseo kupus, trulez, voce...
3- Izazivac crvene trulezi je Seratia marscenscens (Bacterium prodigiosum) koja stvara crvene kolonije. Boja zumanca se menja: najpre se javljaju crvenkaste zilice (kao kod inkubacije), a moze dobiti i potpuno crvenu boju koja prelazi u mrku. Belance dobija sivkastu ili ruzicastu boju i postaje redje. Miris je slican kao kod prethodne trulezi.
4- Mesana trulez nastaje kada su prisutne razlicite vrste bakterija, sve navedene te Microccocus i E. coli. Od jajeta nastaje prljavo-zuta-vodnjikava tecnost jako neprijatnog mirisa tzv. „mucak” .
5- Kiselost jaja nastaje razvojem E. coli koja transformiše saharide i razlaze proteine. Stvara se mlecna i sircetna kiselina i ugljendioksid. Mirisom podseca na kiseli kupus. Belance i zumance su pomesani i sivkaste su boje.
6- Do plesnivosti jaja dolazi ako se skladište u vlaznim uslovima. Plesni se najpre javljaju na povrsini, a zatim micelijum razlaže pelikulu i prodire u unutrašnjost jajeta. Zbog aerobnosti plesni se razvijaju oko vazdusne komore izmedju ljuske i opne. Ako micelijum prodire sa vrha jajeta, ispod krecne ljuske vide se okruglaste kolonije različitih boja. Najcesce su vrste iz roda Cladosporium: C. herbarium stvara crne kolonije a Penicillium glaucum zelene. Ove vrste se razvijaju kada se jaja cuvaju na nizim temperaturama od optimalne gore pomenute!!! Sive mrlje izazivaju Aspergillus, Mucor i Rhizopus a crne Alternaria. Ako su se plesni razvijaju samo na gornjoj povrsini ljuske tada se jaje moze upotrebiti.
U svakom slucaju koristiti samo sveza, pravilo skladistena  i kokosija jaja ciste spoljsnjosti kao sveza!

Van mreže Filth

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1149
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #12 poslato: 18 Septembar, 2012, 12:39:32 »
Ovo za psecu pljuvacku i jacu kiselinu je tacno, i jako bitno. Mi mnoge stvari koje su potencijalno opasne za nas odmah prebacujemo i psima, sto ponekad nije lose, a ponekad stvara bespotrebnu paniku. Lizozim u pljuvacki pasa u mnogome pomaze da se bakterije unistavaju vec na samom pocetku unosa hrane. Ljudi nemaju taj zastitni enzim, vec samo amilaze(koje pas nema) koje razbijaju skrob u proste secere vec u ustima. Zato pas i covek oboljevaju od razlicitih zubnih bolesti.

Stomacna kiselina takodje, koja je daleko jaca od ljudske, trakt dosta kraci, itd. Ja u vecini slucajeva dajem celo jaje, par puta sam susio u rerni pa mleo za kasnije. Zimi ostavim na radijatoru jedan dan, one se sasuse i posle sameljem. Da l je ubijena da l nije ne znam, ali u 90% slucajeva dajem sirovu ljusku i nikada nisam imao problema.  sm wink

Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #13 poslato: 18 Septembar, 2012, 21:14:10 »
A da li ima neke vece razlike cije je jaje?   
Da li isto ima hranljivih materija kod kokoske,guske i sl ili su sva jaja ista?


Ima razlike, evo tabele koja prikazuje šta koje (čije sm smesko1) jaje sadrži.


Van mreže Katarina

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 412
  • Member since: Aug 08, 2012

Odg: Jaja
« Odgovor #14 poslato: 18 Septembar, 2012, 21:35:33 »
Kokošija jaja se na komercijalnim farmama testiraju na salmonelu najmanje svakih mesec dana, a možda i češće. Nisam sigurna kakvi su tačno propisi, ali to se sigurno vrši redovno. Takva jaja se prodaju na 'zvaničnim' mestima, u supermarketima, prodavnicama pileće galanterije  :D  i sl. Sa te strane, domaća jaja, iz nečije kućne proizvodnje, pre će biti nosilac salmonele od onih koje bismo recimo kupili u prodavnici.