Priroda Pasa - Dog's Nature - Forum o ishrani i odgoju pasa

UOPŠTENO O PSIMA => Uopšteno o psima => Temu započeo: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 16:19:03

Naslov: Retke rase
Poruka od: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 16:19:03
pocecu od onih najstarijih a koje su postale retke :) ..na prvom mestu naravno jedna od bazalnih rasa izvorni,  TRADICIONALNI SHAR PEI .
Rasa nastala pre vise od 2000 godina i u malom broju se odrzala do danas u tom izvornom obliku. Pas lovac na sitnu i divljac srednje velicine poput divlje svinje. Veoma brz i agilan pas srednjeg rasta i snazne celjusti dubokog zagriza. Krzno kratko ostro i cekinjasto bez podlake. Veoma brzo zarasta ukoliko je povredjen zbog malo povecane kolicine hijalurona u kozi. Prosecan zivotni vek iznad 15 godina :) Boje, Rdjavo crna, nijanse lavlje zute i krem ali ne bas pozeljna boja.Jezik tamno pigmentisan kao i unutrasnjost usne duplje i anus. Oci tamne i bademaste. Usi male i usmerene ka ocima.
Moderna rasa koji znamo pod ovim nazivom nastala je od isto tako retkih primeraka skoro istrebljenih pasa u Kini ali iz pasa nakon dve etape velikog ukrstanja u Kini . Prva u vreme (pedesetih i sezdesetih godine proslog veka) kada su ih ukrstali zbog koriscenja u borbama i druga sedamdestih kada su se psi poceli izvoziti u SAD i ostatak sveta u misiji spasavanja od izumiranja. Na srecu u maticnoj zemlji su u zabacenim ruralnim sredinama opstali i pojedini i cistokrvni primerci ali i danas ih ima veoma malo, procenjuje se ne vise od 100 primeraka i to uglavnom iz linija tri cistokrvna psa cija su imena BLACK JACK OF DALI, DRAGONGATE LUCKY  i LOU KAM OF HONBOUYUEN. Skoro je pronadjena cistokrvna zenka iz drugih linija i zove se Sasha of Ipzen (“Sha”) . Ovi psi se razlikuju od nama poznatih i danas masovno uzgajanih i po fenotipu a sto je posebno vazno po genotipu koji je bez mesnate mutacije...imaju takodje mutiran taj 13 hromozom ali u obliku tradi mutacije koja uzrokuje naboranost u uzrastu stenaca i malo vecu kolicinu hijalurona u kozi ali ne dovodi do preterane sinteze hijalurona u odraslih i svih problema koje to donosi kao kod nama poznatih pasa zapadne rase, prostije receno kod moderne zapadne rase je mutacija mutirala i dovodi do mnogobrojnih problema .Samo nekoliko primeraka, tacnije cetiri koliko sam ja upoznata je van Kine za sada.
(http://i.minus.com/jRT81GPv7gx3P.jpg)
Lou Kam Of  Honbouyuen , na ovoj slici 11 godina star, Kina
(http://i.minus.com/jcAsKWbkpHkVd.jpg)
Sasha of Ipzen (“Sha”) Kina
(http://i.minus.com/jrUXYDFPjsH1y.jpg)
Dali Mao Tai , Nemacka
(http://i.minus.com/jZb8iMZTkzPQ5.jpg)
Dali South China Sea of Burgoyne, Engleska
(http://i.minus.com/jAQNIAGcmqpmk.jpg)
Dali Orange, Kina
(http://i.minus.com/jbzrdSsycZIBV.jpg)
Dali Maxim, Finska
(http://i.minus.com/jbi4TtG2xToGEG.jpg)
Ch Honbouyuen Fook Tsai, Kina
(http://i.minus.com/jbz7QNQmDlBq9.jpg)
Ch Dali Happy Otoko, Kina
(http://i.minus.com/jJ6SJAARVEFr4.jpg)
U istom ringu danasnji moderan Shar Pei i Dali Happy Otoko(Tradi)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 16:39:40
Jos jedna zanimljiva stvar je i da se u modernoj rasi cesto dogadja fenotipski "back up" na fenotip tradi pasa ukoliko se dominantno pare horse coat psi :) nazalost ne i potpuno bezbedni jer imaju mutiranu mutaciju( verovatno sa manjim brojem kopija mutacije) i za sada nije pouzdano sigurno da su mnogo manje podlozni oboljevanju od onih sa mesnatim njuskama i naboranije koze ali svakako se smatraju za sada samo po statistikama manje rizicnima mada to nije dokazano i naucno.
(http://img259.imageshack.us/img259/9466/img5954resize.jpg)
Ovo je jedan primerak iz Beograda iz legla dva psa sa mesnatom njuskom :) Lici... a nije i ne moze da bude pravi Tradi Shar Pei zbog onoga sto ima u genima :) Ovakvi psi se nazivaju u svetu i kod odgajivaca Tweeners-i :) Tu spada i Neshina Betty i jos nekoliko na nasem forumu o rasi a ima ih dosta u danasnjoj populaciji :)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Atila 19 Oktobar, 2012, 17:50:53
Ovi tradicionalni Shar-Pei mi je prekrasan.
Jedan robusan dojmljiv pas, a istovremeno jako skladan i pokretan.  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 17:59:35
CHONGQING Takodje stara rasa lovaca iz Kineske oblasti Chong Qing :) Sada im je prosecni zivotni vek 18 godina !!!! i dok ih nisu skupili radi planskog uzgajanja, razmnozavali su se iskljucivo prirodnom selekcijom u pokrajini po kojoj se i zovu...dosta izolovanoj i geografski veoma nepristupacnoj tako da su se u toj sredini jako malo mesali sa drugim psima. Slicna ih je sudbina zadesila kao i Shar Peia, skoro istrebljeni  ali na srecu opstali samo iz razloga sto je pokrajina toliko nepristupacna i nisu ih sve evidentirali za vreme komunizma kada su zbog visokih taksi za drzanje a kasnije i naredbe za unistenje pasa, psi u Kini masovno ubijani. Za postojanje ove rase cak ni vecina Kineza nije znala do kraja proslog veka.Lome se koplja oko istorijskih dokaza da li je ova rasa starija ili isto stara kao i Pei ali svakako jesu gore medju bazalnim prvim rasama pasa i tek ce ih nauka smestiti gde se tacno nalaze medju tim prvim pasminama.
Lovacki pas na sitnu divljac, srednjeg rasta i izuzetno kratke misije dlake. Izuzetno okrutan i snazan , okretan i ravnopravni borac i protiv jazavca koji vazi za veoma opasnog. Rep bez dlake :) Takodje mnogo brze  zarasta ako je povredjen. Boje nijanse crveno bakarne preko smedje do crne. 2009 je prva dva para izvezeno iz Kine. Prvi  u Kanadu gde je registrovana prva odgajivacnica van Kine. Izvezeni su posle mnogo godina stroge zabrane njihovog udruzenja odgajivaca da psi nesterilisani napustaju Kinu. Drugi je bio u Hrvatskoj(Rijeka) i zenka je bila sterilna na vlasnikovu veliku zalost pa otudjena kao kucni ljubimac, a zatim je i Fu Long bio na prodaju....dalje nisam ostala u toku tako da ne znam gde se ta dva psa iz komsiluka nalaze. Prosle godine je poceo intenzivniji izvoz iz Kine  mada su i dalje preskupi i procedura oko papirologije je uzasno komplikovana..
Zanimljiv je put i teskoce na koje je covek nailazio prilikom izvoza iz maticne zemlje i uvoza na zapad. Prvo nije mogao dobiti tog muzjaka koji mu se dopao i vec sa samiponskom titulom u Kini  a onda na njegovu srecu i srecu Fu Longa i zenke po imenu Yin-Long odgajivac je zapao u velike obaveze i probleme sa maticnim poslom van odgajivacnice i radnici koji su bili zaposleni u odgajivacnici su poceli zapustati pse jer ih nije imao vremena kontrolisati... pa je pristao na prodaju nekon nekoliko meseci pregovora. U jesen 2010 psi su izasli iz Kine a samo par meseci zatim dogodila se tragedija, tokom te , jedne od do tada najhladnijih zima u Kini ostatak pasa u odgajivacnici se smrznuo i uginuo. Fu Long i njergova devojka nisu mogi biti uvezeni u Evropu zbog carinskih propisa i otisli su u SAD odakle su tek posle sestomesecnog karantina u ocajnom stanju  stigli u Nemacku avionom a zatim prebaceni u Rijeku :)
(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/47137_1266406558538_7583186_n.jpg)
Yin Long
(http://i.minus.com/jbd3eaWRigcgZN.jpg)
Fu Long u Kini u svojoj odgajivacnici
(http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/382804_1982308975651_1543273799_n.jpg)
U Rijeci :)
(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/165762_1384499590790_55542_n.jpg)
stenci u Kini
(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/165762_1384499670792_3107715_n.jpg)
veteran na izlozbi u Kini
(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/34801_1393223608885_3447896_n.jpg)
(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/34801_1393223688887_3554484_n.jpg)
(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/162789_1403064974913_5711722_n.jpg)
Naravno kako sto i inace ide u odgajivackim pricama o tome sta je lepse od necega sto je tako staro i ima dugu tradicju poceli su ih ukrstati sa bokserima i buldozima  sm kolutko i kroz neko vreme ocekujem da ce mo ih imati i sarenih i minijaturnih i patuljastih  sm kolutko...sa asve zdravstvenim problemima.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 18:36:18
Chinese Chongqing Dog - FuLong (a.k.a. Fuxx) (http://www.youtube.com/watch?v=t4sBJi9wyIM#)
Chongqing dog & Bulldog playing (http://www.youtube.com/watch?v=a0nWmSKGd1o#)
Chinese Chongqing Dog & Bulldog (http://www.youtube.com/watch?v=SDDPekvA0sc#)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 19 Oktobar, 2012, 18:53:43
Inace rasa jos uvek nije priznata u kinoloskim asocijacijama van Kine .
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: krisb 22 Oktobar, 2012, 15:48:19
Moram da priznam da mi ovaj tradicionalni shar pei sa fotki deluje mnogo više za strahopoštovanje od ovih sadašnjih  sm redface Mislim kad vidiš ovg tradicionalnog na kapiji, verovatno ti ne bi bilo svejedno, a kad vidiš ovog ''novog'', pogotovu ove sa viša nabora pomisliš samo na to kako bi ga gnjavio.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Ghandi_bl 22 Oktobar, 2012, 20:11:16
Meni se isto vise svidjatradicionalni, pogotovo onaj u Njemackoj. Mnogo su impozantniji kad su tako visilji na nogama nego ovako niski pa jos i naborani sm wink
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 22 Oktobar, 2012, 22:04:42
Meni se isto vise svidjatradicionalni, pogotovo onaj u Njemackoj. Mnogo su impozantniji kad su tako visilji na nogama nego ovako niski pa jos i naborani sm wink

Iskreno i najiskrenije meni se nesto izmedju najvise dopada  sm smesko2 ali horse coat naravno, Dali Mao Tai (Nemačka)spada u jednog od meni lepših Tradi  primeraka , naravno  kada govorimo samo o lepoti u mojim ocima i kako ih ja vidim, bice on jos lepsi jer je tek dve godine star i jos nije nakupio misicnu masu i rasirio se sasvim ali visok je i lepe glave, malo boljih zadnjih uglova nego ih Tradi inace imaju i dubljih grudi nego vecina tradicionalnih pasa...sasvim o.k. pas kao i Maksim i Maksimov brat iz legla Dali South China Sea of Burgoyne u Engleskoj.
evo i ovde se vidi kolika je razlika u gradji i uopste fenotipu, na slici prosecan danasnji brush coat pas i MaoTai u istom ringu. MaoTai je visok 57cm :)..po standardu po kom ga ocenjuju ovde van Kine dozvoljeno je 51. Na ovoj izlozbi dobio je ocenu 3...uz izvinjenje sudije vlasnici da mora suditi po vazecem standardu a pas ima košcatu njusku i previsok je ...tako je kako je ali izlozbe i nisu bitna stvar jer ti psi se i ne uklapaju u stadard koji se koristi na zapadu .
(http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199749_508990315781270_998313139_n.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 22 Oktobar, 2012, 22:23:18
Tradi psi su radni psi i ljudi na zapadu koji ih imaju koncentrisu se na to . MaoTai izuzetno mnogo radi i aktivan je kako mi je sama vlasnica sad skoro rekla.
Nego.... ja bih i jednog ovog srcanog usatog kineskog "Čok Čok terijera" pacovskog repa sm redface...a moze i jedan Tibetanski Mastif ..tek da ispunim zelju  sm cepko
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Поп 23 Oktobar, 2012, 16:50:37
Norveški lovački špic po mnogo čemu jedinstven, od anatomije do upotrebe

(http://www.zov.rs/upload/images/izdanja/2011/12/716/08a.jpg)

Norveški lovački špic ili u orginalnom nazivu Lundenhund („Lundn“ na norveškom označava morskog papagaja, „hund“ – pas) ime je dobio po pticama za čiji lov je upotrebljavan. Naime, psi ove rase su pre nekoliko stotina godina bili korišćeni za lov artičkih morskih papagaja (Fratercula arctica) po norveškim ostrvima.
Norveški lovački špic je jedan od najređih pasa na svetu, a ujedno i jedna specifična rasa u pogledu građe tela i čitavog niza specifičnih anatomskih karakteristika uopšte. Neke od ovih anatomskih karakteristika se mogu naći i kod drugih rasa ali samo sporadično i ne predstavljaju rasne karakteristike.

Po nekim kinolozima, ovaj veoma poseban pas vodi poreklo od prvobitnog psa Canis fereus umesto od Canis familiaris, kao svi drugi psi. Pretpostavlja se da je preživeo ledeno doba na ostrvu Lofoten, zaštićenom od hladnoće, hraneći se jajima i pticama. Danas svi lundehundi, koji su dobili ime po pticama koje love, vode poreklo sa jednog ostrva severno od Norveške. Nekada su se koristili za lov na ove ptice kojima se hranilo siromašno stanovništvo tih krajeva.

Prema zapisima ovi psi su postojali i sa njima je se lovilo po norveškim ostrvima još 1600. godine. Interesovanje za ove pse opda nakon uviđenja poreza na njihov uzgoj i razvojem novih načina za lov morskih papagaja. Oko 1900. godine mogli su se naći samo u izolovanom selu Mostad na ostrvu Loften. Rasa je bila praktično izumrla jer je 1963. godine ostalo samo šest primeraka pasa ove rase. Ti psi su preci svih današnjih lundehunda. Pražljivom selekcijom i uzgojem, entuzijasti su uspeli da održe i spasu rasu, tako da se današnja populacija u svetu procenjuje na oko 2000 jedinki.

Ovi psi imaju po šest prstiju na svim nogama, sa koštanom osnovom, tetivama i mišićima.

(http://norwegischer-lundehund.de/images/Lundehunde_Anatomie_001.jpg)

Glava i vrat su im specifično uzglobljeni. To im i omogućava da glavu zabace u potpunosti na leđa.

(http://norwegischer-lundehund.de/images/Lundehunde_Anatomie_002.jpg)

Zahvaljujući pokretljivosti i specifičnoj uzglobljenosti prednjih ekstremiteta, mogu da rašire noge znatno više od drugih pasa.

(http://norwegischer-lundehund.de/images/Lundehunde_Anatomie_004.jpg)

Jastučići na šapama su im dosta veći i razvijeniji u odnosu na druge pse. Ovako građene šape i ekstremiteti omogućavaju im kretanje po strmim i klizavim liticama, kao i prolaženje kroz uske prolaze i useke. Specifična građa šape (sa tolikim brojem prstiju, koje mogu da usmeravaju poput čoveka, a jedan i kao palac), omogućava im da iz uskih procepa vade jaja i ptice koje su lovili.

Normalan položaj ušiju im je uspravan, ali mogu da ih savijaju tako da zatvaraju ušni kanal. To im je veoma bitno prilikom lova, jer često znaju da zarone i glavu u vodu. Osim toga, gornji deo hrskavice uva mogu podići nezavisno od ostatka ušne školjke. To im omogućava da se orjentišu i čuju u uskim i spljoštenim prolazima između stena.

(http://norwegischer-lundehund.de/images/Lundehunde_Anatomie_003.jpg)

To je mali pas, relativno lakog tela, pravougaonog formata. Mužjaci su visoki od 35 - 38 cm, a ženke od 32 - 35 cm.
Glava je suva, srednje širine, klinasta. Gornji deo lobanje blago zaobljen. Stop je jasan ali ne preterano izražen. Njuška je klinasta i srednje duga. Nosnik je blago konveksan. Poželjan je makazast zagriz ali klještasto zubalo i srednji predgriz se tolerišu. Obostrani nedostatak premolara u obe vilice jako je raširen.
Oči su im blago koso postavljene, i nisu buljave. Žućkasto su braon boje. Zenice su okružene uskom ili širokom tamno braon prugom. Uši su trouglaste srednje veličine, široke u osnovi, uspravno nošene i živahno pokretljive. Vrat je suv, srednje dug, relativno snažan i ima prilično bogatu kragnu.

Leđa su snažna i ravna, sapi blago padajuće. Duguljast grudni koš, srednje širine, proporcionalno dubok i prostran, nije bačvast. Stomačna linija je blago prikupljena.
Rep je visoko usađen, poludug, gusto odlakan, bez zastavice. Prstenast je ili blago zarolano nošen iznad leđa ili nošen opušteno.
Noge su snažne sa najmanje šest prstiju na svakoj šapi. Prednje noge nisu jako uglovane. Podlaktice su ravne. Ovalne, blago ka napolje okrenute šape sa šest prstiju od kojih je pet u funkciji. Na svakoj šapi ima osam jastučića. Anatomski kompleks prstiju sastoji se od jednog trodelnog i jednog dvodelnog prsta, sa tome pripadajućim tetivama i mišićima. To šapi daje veoma snažan izgled.

Zadnje noge su srednje uglovane, sa mišićavom butinom i podkolenicom. Ovalne, u stranu okrenute šape, sa najmanje šest prstiju od kojih su četiri funkcionalna. Na svakoj šapi ima sedam jastučića od kojih je srednji veliki, a između nultog i prvog prsta jastučići su spojeni u jedan. Srednje jastuče se zbog toga pruža unazad.
Dlačni pokrivač čine meka podlaka, gusta i oštra pokrovna dlaka. Na glavi i na prednjim stranama nogu dlaka je kratka. Bogatija odlakanost je na vratu i zadnjoj strani butina.

Boje je crveno braon do pepeljasto braon sa manje ili više crnim vrhovima dlaka, crna ili siva, sve sa belim oznakama ili bela sa tamnim oznakama. Potpuno odrastao pas u pokrovnoj dlaci obično ima više crne boje nego mlad pas.
To su živahni i inteligentni psi, privrženi porodici. Dosta su radoznali tako da stalno itražuju prostor u kome borave, a pomalo su i avanturističkog duha. Rezervisani su prem strancima i teško se navikavaju na promene u svom životnom okruženju. Vrlo su druželjubivi i lako se navikavaju na suživot sa drugim psima. Često se dešava da ispolje instikte svojih predaka a to se najčešće manifestuje skrivanjem i zakopavanjem hrane.

Zdravlje
Životni vek ovih pasa može biti i do 12 godina. Kod njih se često javlja oboljenje poznato pod nazivom “lundehund sindrom”. Manifestuje se nizom digestivnih poremećaja, koji se ogledaju u otežanoj resorpciji hranljivih materija iz creva i otežanim varenjem. Smatra se da svaki pas ove rase ima genetsku predispoziciju ka ovom oboljenju.

Standard
Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije norveški lovački špic spada u rase 5. grupe (špic tip i primitivni tip pasa), sekcija 2 (nordijski lovački psi). Ne podleže proveri radnih sposobnosti. Poslednje izmene stnadrada su od strane FCI usvojene 1999. godine. Američki kinološki savez zvanično je priznao i usvojio standard za ovu rasu 2010. godine.

Okretnost
Norveški lovački špic je neverovatno okretan i vere se po najstrmijim stenama da bi se domogao gnezda. Po morfološkim odlikama pripada tipu špiceva.

Izvor:  norwegischer-lundehund.de / zov.rs
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Cubi 23 Oktobar, 2012, 16:59:22
postavi još koju sliku ovog špica
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Kaća 23 Oktobar, 2012, 16:59:32
Orginalni naziv : CHESAPEAKE BAY RETRIEVER

(http://www.kuceimace.com/files/imagecache/rase_main_image/rase/cizopik%20retriver.jpg)
Opšti izgled:
Podjednako dobro radi na zemlji i u vodi. Čizopik retriver se razvio duž zaliva Čizopik, loveći vodene ptice pod najnepovoljnijim vremenskim i vodenim uslovima, dok je led često pucao pod učestalim udarcima snažnih retrivera. Često se čizopiku mora umotati lice, dok po velikoj hladnoći pliva, obavljajući posao. Karakteristika rase je specifičan dlačni pokrivač, koji omogućava čizopiku da obavlja svoju dužnost sa lakoćom, spretnošću i izdržljivošću. Na glavi čizopika lobanja je široka i okruglasta sa srednje izraženim stopom. Vilice trebaju biti dovoljno dugačke i snažne da mirno i nežno uhvate veliku pticu. Dupla dlaka sastavljena od kratke, oštre, talasaste spoljne dlake i guste, fine, vunaste podlake, koja sadrži u sebi obilje prirodnih ulja, što je idealno „odelo" za surove ledene vremenske uslove, u kojima čizopik često radi. Telo čizopika je jako, dobro izbalansirano, snažne konstrukcije, umerene veličine i srednje dužine tela i nogu, dubokog i širokog grudnog koša, plećke sa punom slobodom pokreta, bez pokazivanja slabosti u bilo kojim crtama, naročito u zadnjem delu. Snažan, mada ne na račun okretnosti i izdržljivosti.
Rasna odlika su i veoma jasne oči, žućkaste ili boje ćilibara. Zadnji deo je višlji ili neznatno višlji od plećki. Dupla dlaka koja može biti talasasta samo na plećkama, vratu, leđima i butinama. Čizopikova vrednost je u sjajnoj veseloj naravi, inteligenciji, potpuno dobre naravi, po prirodi veran zaštitnik. Naginjanje ekstremnoj plašljivosti ili ekstremnoj agresivnosti je nepoželjno kod svake lovačke rase ili rase za pratnju.
Ovi psi su ljubazni, inteligentni , nesebični i hrabri, tvrdoglavi, oprezni, puni energije i nestašni. Zaljubljeni su u vodu. Ovi psi su dosta dominantni i tvrdoglavi ( naročito mužjaci), pa ko nema puno iskustva sa psima ovaj pas i nije za njega. Vlasnik ovog psa mora pokazati ko je gazda, a odgoj mora biti dosledan i pun ljubavi.
Boja:
Boja čizopik retrivera mora biti koliko je to moguće više prilagođena okolini u kojoj radi. Svaka braon boja, od tamno smeđe do boje sena je prihvatljiva. Preferira se čista boja čizopika. Nijedna boja nema prednost nad drugom. Bela mrlja na grudima, stomaku, prstima ili zadnjoj strani šapa (odmah iznad velikog jastučića) je dopuštena, ali je bolja što manja mrlja, jer se preferira čista boja.

 Prezeto sa:kuceimace.com
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Kaća 23 Oktobar, 2012, 17:02:13
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/CH_Chesapeake.jpg/220px-CH_Chesapeake.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Поп 23 Oktobar, 2012, 17:19:19
Ubacio sam neke zanimljive slike u sam post  sm wink
Više slika možete pogledati ovde http://norwegischer-lundehund.de/rueden.html (http://norwegischer-lundehund.de/rueden.html)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 23 Oktobar, 2012, 21:20:12
kakav pas ovaj spic  sm love  kao transformers  :D  nikad nisam i cula za nesto slicno
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Miška 24 Oktobar, 2012, 00:20:08
Čehoslovački vučjak (Češkoslovenský vlčiak) 

Zemlja porekla: Čehoslovačka.   Patronat: Slovačka

Minimalna visina mužjaka 65cm,ženki 60cm. Gornja visina nije ograničena. Proporcije tela 9:10.  Boja žutosiva,vučja ili srebrnosiva. 

Pasminu je uzgojila čehoslovačka vojska kao službenu pasminu križanjem nemačkih ovčara i karpatskih vukova. 
Kao rezultat dvadestpetogodišnje selekcije nastala je ova izdržljiva, temperamentna pasmina pasa koja lako uči, čehoslovački vučjaci su munjevitih reakcija, izdržljiva trka, s vrlo osetljivim osetilima i odličnom sposobnošću orijentacije.

Čehoslovački vučjak nije za svakog, zahteva vlasnika koji ce mu biti pravi vodja copora te dovoljno aktivnosti da bi potrosio energiju.

Ima ih dosta sa polozenim radnim ispitima (sportska radna kinologija i spasilacki ispiti), izuzetno su dobri na tragu. Radi se o službenoj rasi, ali ko ce ih zamisljati kao pse sa osobinama nemackog ovcara i izgledom vukom, razocarace se. Generalno malo laju i jako je bitna socijalizacija.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/TWH-jolly.JPG/661px-TWH-jolly.JPG)

izvor:wolfdog.org
en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovakian_Wolfdog
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Miška 24 Oktobar, 2012, 00:30:49
Čehoslovački vučjak na odbrani
(http://kkbodonapiestany.weblahko.sk/aprilia_-_csv__majite___pavol_palko.jpg)

štenci
(http://www.psy.sk/img_inzercia/2011/0113/fkdo4r6b.jpg)
(http://www.psy.sk/img_inzercia/2011/0308/83rkhnhf.jpg)

u planinama
(http://www.images.dogforum.sk/files/nktjorqguysoi6jyiiph.jpg)

(http://lh4.ggpht.com/-RhiBVCwnpjU/SsG5P_QjrMI/AAAAAAAAANA/vWUXDiublIs/DSC00846.JPG)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 13:30:31
RAZORBACK(Cambodian Razorback Dog)
Veoma retka rasa i moze se naci samo u Kambodzi i to u delu od granice sa Laosom do glavnog grada Pnom Pena. Pas srednjeg rasta duge dlake i veoma kitnjastog repa. Spada u primitivne rase i nije za pocetnike. Kuje se kao i u nekih drugih primitivnih rasa teraju jednom godisnje i potice od Parah pasa kao i druge dve rase tog regiona sa ridzem ( Cho Phu Quoc(isto retka rasa) i Rodezijski ridzbek)ali se u ovih pasa on najvise primeti zbog duge dlake. Visina muzjaka je od 50 cm pa na vislje a zenke nesto nize. Tezina oko 30 kg.Vrlo siroke ,kratke  i duboke lobanje, izrazito razvijenih jagodicnih misica, oci tamne i uspravnih usiju. Jake misicne muskulature i veoma aktivan,brz i agilan pas.Obicno dvobojni u kombinaciji sa belom(crna, zuta,plava i braon) ali mogu se naci i jednobojni bez bele.
Karakter primitivan, prirodni psi cuvari ali se mogu upotrebljavati i za lov. Vrlo malo i retko laju i to samo kada za to postoji razlog. Mora se vrlo rano poceti sa socijalizacijom jer su veoma nepoverljivi prema strancima a opet sa visokom dozom samopuzdanja na svojoj teritoriji, izuzetno privrzeni vlasniku i zastitnicki nastrojeni.
Za sada postoji samo jedan odgajivac u Kambodzi koji se bavi planskim uzgojem ove retke primitivne rase.
(http://i823.photobucket.com/albums/zz153/kimquiufc/DOG/TheCambodianRazorbackDog09.jpg)
(http://i823.photobucket.com/albums/zz153/kimquiufc/DOG/TheCambodianRazorbackDog01.jpg)
(http://i823.photobucket.com/albums/zz153/kimquiufc/DOG/TheCambodianRazorbackDog03.jpg)
(http://i823.photobucket.com/albums/zz153/kimquiufc/DOG/TheCambodianRazorbackDog05.jpg)
Stene plavog Razorback-a sm love
(http://i823.photobucket.com/albums/zz153/kimquiufc/DOG/TheCambodianRazorbackDog08.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 24 Oktobar, 2012, 13:42:54
iako je totalno nemoguce staviti rasu koja je redja od ovih unaltrainih  sm smesko1 , evo jedne koja se bas retko srece,  a meni jedna od najlepsih pasmina

Podenco Ibicenco ili Ibizian Hound

(http://informeperros.com/wp-content/uploads/2012/04/Podenco-ibicenco.jpg)

(http://www.journaldesfemmes.com/jardin/chien/photo/les-races-de-chiens-les-plus-insolites/image/podenco-ibicenco-233601.jpg)

https://www.google.com/search?q=podenco+ibicenco&hl=hr&sa=X&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=MdOHUKLOAtHEtAayjIHIBw&ved=0CBwQsAQ&biw=1920&bih=955 (https://www.google.com/search?q=podenco+ibicenco&hl=hr&sa=X&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=MdOHUKLOAtHEtAayjIHIBw&ved=0CBwQsAQ&biw=1920&bih=955)


IBIČKI HRTOLIKI GONIČ
[FCI No. 89]
Originalni naziv pasmine: PODENCO IBICENCO
Zemlja porijekla: ŠPANJOLSKA
Grupa: 5

Upotreba:
Ibički hrtoliki gonič se upotrebljavao za lov kunića, bez puške, danju i noću. Zahvaljujući vrlo osjetljivom čulu mirisa, kojim se on očigledno zajedno sa sluhom koristi više nego vidom, traži i lovi s lakoćom na vrlo gusto obraslim mjestima. Hitar i lukav, kakav jest, hvata svoj plijen oštro, naročito ako lovi zajedno sa ostalim psima. Kada jedan pas oblajava ulov, ostali psi ga opkoljavaju na priličnom razmaku i stoje u zasjedi. Oni laju samo kada vide ili čuju lovinu i kada su je opkolili. Kod oblajavanja i hvatanja lovine svi psi žestoko mašu repom, ali lako se vraćaju u poziciju prije oblajavanja. Ibički hrtoliki gonič koristi se također i za lov zečeva i krupne divljači. On dobro aportira lovinu. Ne računajući neke izuzetke, pri formiranju čopora za hajku uzimaju se samo ženke s najviše jednim mužjakom, jer oni pri radu ne love zajedno i „vole se prepirati". Kada čopor uhvati nekoliko tisuća kunića, događa se nešto čudno. Nekoliko pasa iz istog čopora ne želi više loviti, prije nego što im se dozvoli duža pauza. Na ovaj fenomen ukazuje španjolski izraz „enconillarse".

Proporcije:
Razmak od vrha njuške do očiju odgovara onom od očiju do zatiljne kvrge.

Vilenjak iz daleke proslosti

Prica o njima je pocela prije 5.000 godina u dolini Nila gdje su Tesemi - njihovi  preci - lezali u sjeni palmi i suncali se u ljubavi tadasnjih aristokrata. Pse su upotrebljavali za lov na zeceve, nisku divljac a i na antilope.

Faraoni i ostali aristokrati visoko su jih cijenili i pripisivali jim natprirodne sposobnosti. Anubis, bog balzamiranja i cuvar mrtvih, imao je oblik psa sa velikim uspravljenim usima, uskom i dugom glavom te elegantnim tijelom.
Pas po kome je Anubis dobio svoj izgled, direktni je predak Ibiskog, Faraonskog i Kanarskog psa.
Grobnice aristokrata pune su slika po stijenama i ostalim predmetima, gdje se moze videti, da psi nisu bili samo lovci i cuvari, nego i neophodni pratioci tih ljudi.

Kinoloski arheolozi dosli su na svoj racun kad su pronasli Tutankamonovu grobnicu. Taj faraon bio je strastan prakinolog i  skoro sva njegova grobnica napunjena je motivima iz njegovog zitota s tim psima.
Prije priblizno 3.000 godina su ovi psi stigli na otok Ibizu. Ima puno teorija tko je bio »kriv« za njihovo putovanje ali u svakoj ima puno »rupa«. Mogli bi biti Fenicani, Egipcani, Arapi,… Ali koju god »turisticku agenciju« da su koristili, cinjenica je, da su na Ibizu stigli morskim putem.

I tu prestaje romanticna prica o tim misterioznim psima. Ljudi Ibize bili su jako siromasni, zemlja nije davala dovoljno hrane i bili su doslovno ovisni od lovackih uspjeha tih pasa.
Na tom mjestu mogu objasniti zasto jih zovem vilenjaci. Kad je to bila mlada pasmina, njegovali su jih u najotmenijem dijelu svijeta. Mazili jih i tretirali kao bogove. Kad su odrasli, poslali su jih u najsiromasniji dio svijeta, da do danasnjih dana sa svim srcem i odanoscu sluze siromasnim ljudima.

Taj otok je bio kao nekakva vremenska kapsula. Nije bilo drugih pasmina, pa se nisu mogli mijesati, ljudi su bili surovi i zivi su ostali samo najzdraviji i najjaci psi. Zbog tih cinjenica se ovi psi u 3.000 godina nisu puno promijenili i skoro jih mozemo nazvati zivim fosilima.
U pocetku proslog stoljeca je vremenska kapsula otvorila vrata i vilenjaci su stigli u moderno doba.
Originalno ime te rase je »Ca Eivissenc«.izvor:ljubimci-forum.com/index.php?topic=22442.0
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 15:20:13
Jeste lep i verovatno dalji potomak takodje  grupe primitivnih parah pasa danasnjih Landrace ...AFRICANIS
(Hottentot Hunting Dog) (Hottentot Dog) (African Dog) (Umbwa Wa Ki-Shenzi) (Bantu Dog) (Khoi Khoi Dog) (Zulu Dog)
ciji su preci bili psi sa faraonskih crteza ....Africanis kao prapas je inace danas takodje u projektu konzervacije grupe kinologa i biologa u Juznoafrickoj republici u organizaciji pod nazivom "The Africanis Society of Southern Africa " u cilju ocuvanja specificne i prastare genetike ovih pasa :)
evo nekih od njih danas
(http://4.bp.blogspot.com/-6x-x8Xdkuh0/TbP3TKcqnQI/AAAAAAAAAJg/QU_wCx5H3WI/s1600/Africanis%2BDog%2BBreed%2BPictures%2B001.jpg)
(http://www.danielnaude.com/files/gimgs/1_africanis-dog-12-naudeweb.jpg)
(http://images.picturesdepot.com/photo/s/skinny_africanis-14713.jpg)
(http://4.bp.blogspot.com/-HgTGU772M_w/TbP3S3wrIXI/AAAAAAAAAJQ/vnnkagEkMqg/s1600/Africanis%2BDog%2BBreed%2BPictures%2B003.jpg)
(http://4.bp.blogspot.com/-rz4Gv6DGs2Q/TbP3SqWImII/AAAAAAAAAJI/RaNnHTvye2M/s400/Africanis%2BDog%2BBreed%2BPictures%2B004.jpg)
(http://www.breedsofpets.com/wp-content/uploads/2011/11/Africanis-Dogs.jpg)
Iz njih su nastale  sve danas poznate africke rase pa i Ridzbeci( i ona dva retka koje sam pomenula),South African Boer Windhond i Boerboal  sm love......... i dr:)
(http://1.bp.blogspot.com/-7mZXrNJKXGw/TgUZTYTYRPI/AAAAAAAACRc/e7WjdXysBM0/s400/Africanis.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 17:21:56
Jedna vrlo bitna stvar je da je Africanis jedna od najotpornijih rasa na svetu. Otporni na vecinu otrova insekata i gmizavaca, dugo mogu da prezive bez hrane a i vode.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 17:22:43
Sad malo da skocimo u Maleziju :) Jedini malezijski pas poznat van granica Malezije ali redak naravno :)
TELOMIAN (Malezijski Telomonian)
Pas penjac :) razvio izuzetnu umesnost veranja po drvecu i penjanja u kolibe na stulama i u krosnjama drveca domorodaca koji svoja naselja grade odignuta od zemlje radi nocne zastite od gmizavaca, predatora i insekata koji obitavaju u kisnim sumama tog podrucja.To radi i kao kucni ljubimac...ima ga svuda pa i po najvisljem namestaju i krovu kuce  sm smesko1.Takodje u estrus ulaze jednom godisnje i to u septembru ili oktobru. Proizvode vrlo cudan zvuk slican zavijanju poput Pevajuceg psa Gvineje i Basenjia ali imaju tamno pigmentisan jezik poput nekih Azijskih rasa :) Vrlo vesto barataju prednjim nogama i sapama i zanimljivo ih je gledati kako se njima sluze dok se igraju igrackama ili recimo otvaraju vrata, jos umesniji od Sar Peja koji se prednjim nogama takodje jako dobro sluzi.
Prvi par je na Zapad doneo antropolog Orville Elliot 1963 i uspesno su razmnozavani u SAD a drugi je uvezen 1973 i ta dva para su osnova uzgoja. Prvi klub ljubitelja rase je osnovan 1970 u SAD.
Telomiani su kao i mnoge primitvne rase(vaze za link izmedju Basenjia i Dinga) srednjeg rasta, kvadraticni , uzdignutih usiju.Veoma dobri lovci na sitne zivotinje i neustrasivi i kada su zmije u pitanju. Dvobojni. Karakter primitivan.Vlasnici ih opisuju kao izuzetno inteligentne i radoznale i vrlo su dobri kucni ljubimci ukoliko se sa socijalizacijom pocne na vreme.Izuzetno zastitnicki nastrojeni prema deci.Nikada ni iz radoznalosti ne konzumiraju bilo koje toksicno bilje i cvece poput drugih pasa. Izuzetno otporni na ujede insekata pa i zmija.Socijalizacija mora poceti veoma rano, vec od cetvrte nedelje.
(http://4.bp.blogspot.com/_6MuiqfXa8eM/SL1PMAZoOaI/AAAAAAAAAZQ/z6D1eJTfZcQ/s1600/Malaysian%2BTelomian%2B02blog.jpg)
(http://www.cesarsway.com/sites/default/files/cesarsway-images/galleries/Rare-Dog-Breed/Telomian.jpg)
(http://www.rightpet.com/thumbnail/BreedDetailPhotos/Breed_10_865_1.jpg)
(http://1.bp.blogspot.com/_9WFslOYGYHw/S-EI_DC9FUI/AAAAAAAAACw/s8CDwDDiSfQ/s1600/telomi11.jpg)
 
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Dig.iTallEVIL 24 Oktobar, 2012, 20:01:06
http://www.danielnaude.com/files/gimgs/1_africanis-dog-12-naudeweb.jpg (http://www.danielnaude.com/files/gimgs/1_africanis-dog-12-naudeweb.jpg)  sm eek LEPOTA  sm love divan je..... jel se zna neshto o karakteru? Neki primerci poprilichno liche na hrtove.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Filth 24 Oktobar, 2012, 20:02:59
Znao sam da ces za tu sliku da se uhvatis... sm zelenko I meni se bas svidja  :D
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Dig.iTallEVIL 24 Oktobar, 2012, 20:13:12
slaba sam na takve aerodinamichne glave   sm smesko1
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 20:56:34
Africanis je kratkdlaki pas srednje velicine i sve su to priznati ekotipovi koji se pojavljuju u ovoj rasi pod jednim imenom..kao i Tang pas u Kini za koga se sada zna da je preteca svih pasa pa i ovih.Zajednicko Afrikanisima  je da imaju potpuno isti genotip a fenotip se razvijao u zavisnoti od teritorija na kojima su ziveli. Svi su misicavi i kvadraticni sem  pasa iz pustinjskih regija koji su malo duzi nego visi. Mogu biti bilo koje boje, a povremeno dolaze i sa ridzbekom. Lepota ovih pasa se zasniva u jednostavnosti i funkcionalnosti njihovog tela. Vitki, okretni, meki i sposobni za velike brzine.
Temperament Africanis pasa je primitivan i nenametljiv ali vrlo prijateljski nastrojen prema  coveku. Pasmina je nezavisna , sposobna da sama prezivi u divljini i teritorijalna, ali vrlo podlozna ucenju.
Generalno Africanis je cudesan ljubimac i kucni pas po oceni mnogih koji imaju nekog od ovih primitivnih primeraka. Tvrde da imaju jak instinkt pokornosti kojim ce ukrasti srce svog vlasnika pre nego sto covek to shvati.


Kako sam vec pomenula Africanisu ne treba puno(dugo mogu bez hrane a najduze bez vode od svih pasa) i vrlo su zdravi i otporni psi do te mere da su razvili cak i otpornost na dosta otrova pa i prema unutrasnjim i spoljasnjim parazitima.

Postoji dovoljno dokaza da pas pripitomljen  u Aziji. Tradicionalni africki pas, Africanis, je potomak pasa koji su bili pripitomljeni na istoku i došli do Afrike. Njihova najranija prisutnost je otkrivena u Egiptu i datira u 4700 pre Hrista. Arheoloski zapisi pokazuju da se, od tada, pas brzo prosirio duz reke Nil. Kasnije i sire. U isto vreme, migracije, trgovina i ispase primitivnih plemena su ga odveli i duboko u Saharu, pa i na sam jug gde je otisao sa Bantu plemenima .Tako do 2000 godine pre Hrista, kada krece mirovanje svakog pojedinacnog ekotipa  za dugo razdoblje. Za vreme egipatskih dinastija, uzgoj brzih i vitkih pasa je postao vrlo popularan.Njih svi znamo kao primerke koje vidimo na arheoloskim nalazima u vidu slika, statua i simbola :)

Hiljadama godina ovaj ekskluzivni primitivni genetski potencijal prilagodjavan razlicitim uslovima sirom Afrike , a kroz prirodnu selekciju, evoluirao u ekotipove a svi pripadaju istoj landrasi.
Africanis je priznat od strane Kinoloskog udruzenja Južne Afrike (KUSA) kao bazna africka pasmina.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 21:08:47
Ja sam slaba na starine medju psima i ono iskonsko sto pretezno sve primitivne rase nose u sebi...a to je taj njihov primitivan karakter sa kojim ne moze bas svako sto pozeli a opet imaju u sebi ono sto coveka snazno veze za njih kad oni to zele  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 21:27:34
vec sam pomenula :) South African Boer Windhond  je hrt starih juznoafrickih farmera (16 i 17 vek) isto kao pretka ima i Africanis pse sa aerodinamicnim glavama :)
 http://www.flickr.com/photos/ahmed-ali/6184869688/# (http://www.flickr.com/photos/ahmed-ali/6184869688/#)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 24 Oktobar, 2012, 22:27:50
Kad smo već opet kod Africanisa da pomenem i rasu BOERBOEL(Juzno africki mastif ili Boel)
Pasmina je bila skoro pred unistenjem a danas jedna od redjih rasa mada im raste popularnost .1990 su bili na ivici istrebljenja. Rasa je obnovljena od 72 psa. Njihova istorija pocinje sredinom sesnaestog veka kada su doseljenici poceli da naseljavaji Juznu Afriku i stvorili snazne pse iskljucivo cuvare za svoja imanja, farme i rudnike dragulja u to vreme. Genetski ovi psi nastali su ukrstanjem prirodno otpornih i izdrzljivih Africanis pasa i pasa doseljenika.Holandskih  Bullebijter i  nemackih  Bullen Beiser  mastifa , da bi se zatim tu nasle i druge velike molosoidne rase i molosi zapada.
Boel je veliki molos ali ne prevelik vec manji od Engleskog Mastifa ....kao krupan i veliki Rotvajler recimo.Mnoge boje su prihvacene i mogu se videti u bojama od krem do vrlo specificnih sasvim tamnih tigrastih. Boja je stvar licnog ukusa i onoga sto svaki odgajivac preferira a mogu biti i dvobojni. Generalno muzjaci su visoki od 60 do 72cm i teski u proseku od 55 do 69kg, zenke od 55 do 69cm i teske 45 do 60kg.
Karakter veoma umiljat, smiren i poslusan sa snaznim instiktom za cuvanje svoje teritorije i ukucana. Snazan i neustrasiv i zahteva dominantnog i cvrstog vlasnika.Vrlo privrzeni, nezni i tolerantni prema deci .
Sve ih vise ima i u Evropi i postaju vrlo popularni i u urbanim sredinama kao psi cuvari. Nazalost sada vec sa naslednim oboljenjima i skloni displaziji i entropijumu poput mnogih danasnjih molosa.
(http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/72068_434894459880057_974953403_n.jpg)
Uma Turman, Owner and breeder Natalia Kudryavtseva, city of St. Petersburg. Kennel AFRIKAN STAR .
(http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/3360_510038255676542_1689516130_n.jpg)
Marvel Diego
(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/385058_484898541534311_770813934_n.jpg)
Sphyrna
(http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/408767_543594842321166_1467862558_n.jpg)
Linga-Longa Jumbo I, Ruby, KS Khaleesi & KS Khal Drogo
(http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/292909_509981325682518_687157005_n.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: krisb 24 Oktobar, 2012, 22:53:46
Ovaj ibicijanski hrt postoji u Srbiji, jedan, bar ja znam za jednog. Amigo

(http://i293.photobucket.com/albums/mm50/podencobg/3307_100542610349_587490349_3006064.jpg)

(http://i293.photobucket.com/albums/mm50/podencobg/3307_100542625349_587490349_3006067.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 25 Mart, 2013, 10:20:18
Evo jedne koja je spadala u retke i malo zastupljene rase van svoje zemlje porekla.....do skoro :) Popularnost im je u ekspanziji i sve se cesce vidjaju na izlozbama sirom Evrope
Hovavart  http://sr.wikipedia.org/sr/Hovavart (http://sr.wikipedia.org/sr/Hovavart)
(http://i60.servimg.com/u/f60/13/30/79/34/hovawa10.jpg)
(http://www.zivotinje.rs/media/k2/items/cache/45ff2190802f9793d44160c4e551925c_S.jpg)
(http://i300.photobucket.com/albums/nn27/immaculle/Brin/bell.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: krisb 25 Mart, 2013, 10:26:46
Ja sam se prvi put srela sa rasom prošle ili predprošle godine na izložbi u S. Karlovcima. Iz daljine je delovalo kao prerasli tretriver  sm redface Vlasnik je bio iz Mađarske, nikako nismo mogli da se objasnimo koja je rasa u pitanju, pa nam je na kraju pokazao ocensku listu. Nisam imala pojma da dolaze i u drugim bojama sem ove zlatne.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 25 Mart, 2013, 10:47:14
Može da bude zute(od skoro krem pa do ridjkaste) ili crne boje, ili crne sa plamenim oznakama, paležima (na obrvama, obrazima, grudima, nogama, deo ispod mesta gde je usađen rep). :)

Tolerišu se mala bela mrlja na grudima i nekoliko proređenih belih dlaka.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 25 Mart, 2013, 10:52:12
Visina - do 70 cm kod mužjaka, težina - do 35 kg.Hovavart je čuvar dvorišta - to znači i njegovo ime.

 Snažan, ali ne i težak, ovaj nemački pas,  poseduje sve kvalitete psa čuvara i pastirskog psa. Poznat od davnina u svojoj zemlji a vodi poreklo od azijskih doga.
Tokom dugog niza vekova, ova rasa je stavljana u drugi plan, i tek je 1922. godine ponovo dobila na značaju, kada su neki uzgajivači odlučili da ožive nekoliko primeraka Hovavarta koji su živeli u Hercu i Švarcvaldu.

Vredan radnik, inteligentan, poslušan,  koga je lako obučiti, razvijenog njuha, veoma je hrabar kada je to potrebno, ali nikada nije agresivan bez potrebe. Dobar trkač i efikasan skakač, koristi se kao vodič i kao spasilac. Izvrstan čuvar, snažnog, dubokog i zvučnog glasa, to je takođe prijatan kućni ljubimac, odan i nežan sa decom.

Hovavart ima snažnu glavu, široko i zaobljeno čelo, tamne oči, uši u obliku trougla, visoko postavljene i spuštene, a da nisu priljubljene uz glavu, i moćne zube. Vrat je čvrst, sa bujnom dlakom, ali bez grive. Grudni koš je dubok i širok, i mora da bude u skladu sa ostatkom tela; leđa su prava; sapi nisu suviše duge i blago su spuštene.

Rep je dug i bujan, spušta se do kraja skočnog zgloba. Spušten kada je životinja u stanju mirovanja, uzdignut kada je pas uzbuđen. Dugačka dlaka je blago talasasta.
Suviše teška konstitucija, loše nošene uši, kovrdžava dlaka, beli prsti, smatraju se nedostacima i kao takvi nisu dozvoljeni.

Veoma zdrava rasa, Životni vek 12-14 godina i nisu bas najpogodniji za cuvanje u stanu jer su nervozni zbog nedovoljno aktivnosti i zatvorenog prostora.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Cubi 25 Mart, 2013, 12:02:20
izgleda kao retriver sa preraslim repom
 :D
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: stryker 25 Mart, 2013, 13:55:55
meni se cini da sam ih video na ovoj poslednjoj izlozbi u beogradu
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: unaltraina 25 Mart, 2013, 16:54:10
moguce...rasa je bas u ekspanziji i postaje popularna ..ja sam ovaj CACIB Bgd propustila ali vrlo je izvesno da su se i tu pojavili.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Поп 29 Oktobar, 2013, 13:42:07
Juče sam prvi put čuo za ovu rasu, ima ih valjda par komada u Srbiji.

Bull Arab (Australian Pig Dog)

(http://www.klement.com.au/bullarab/gallery13a.jpg)

Mike Hodgens commenced breeding of the Bull Arabs around 1972. They are comprised of 50% English Bull Terrier, 25% Greyhound and 25% German Short Pointer. Although another well known breeder will tell you 25% English Pointer was added instead of German Short Pointer.

 Attributes of the breed

    Power of a bull-terrier
    Speed and Sight ability of a Greyhound and ;
    Scenting, Intelligence and Good Nature of a German Short-Pointer.

Lepi psi, deluju pitomo, ali su prema divljim svinjama surovi. Ima snimaka na yt....
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: PericaIzVica 29 Oktobar, 2013, 16:36:35
Skoro su kod mene na posao dolazili gosti sa rasom Catahoula Leopard Dog, veoma lepa i cudna rasa...
(http://www.dogbreedinfo.com/images/LouisianaCatahoulaLeopardchy3.jpg)
nema ni jedan isti pas...
(http://static.ebayclassifieds.com/static/1208221358/img/category_info//pets/dogs-puppies/catahoula-leopard-dog.jpg)
cesto su im oci razlicite
(http://www.ameridogs.com/images/BreedCatahoulapup4.jpg)
prelepi umiljati psi..
(http://www.doglirious.com/wp-content/uploads/2008/12/louisiana-catahoula-leopard-dog-puppies.jpg)
(http://cdn-www.dailypuppy.com/dog-images/sookie-the-catahoula-leopard-dog-2_50328_2010-10-05_w450.jpg)
(http://blog.headsupfortails.com/wp-content/uploads/2013/09/catahoula-leopard-dog.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: LekasHill 29 Oktobar, 2013, 17:41:39
Ajd ja da dodam jednu rasu iz IX FCI grupe.

LOWCHEN (PETIT CHIEN LION) - Mali lavlji pas
(http://i1151.photobucket.com/albums/o630/nemanja_vozdovac/lowchen_01_lg_zps39dbe626.jpg) (http://s1151.photobucket.com/user/nemanja_vozdovac/media/lowchen_01_lg_zps39dbe626.jpg.html)

Poreklo: Francuska (na pojedinim sajtovima piše da je Nemačka, ali u FCI standardu stoji da je ipak Francuska)

Opšti izgled: Inteligentan, privržen, živahan mali pas u kome su sjedinjene sve osobine jednog psa za pratnju. Telo se šiša u klasičnu pudl frizuru, a rep je ošišan sve do kićanke na kraju, tako da silueta podseća na malog lava.
 
Glava: Kratka, prilično široka lobanja.
 
Greške: Preduga, nedovoljno široka lobanja.
 
Nos: Crn, leži u produžetku nosnika.
 
Greške: Flekasta pigmentacija, svaka druga boja osim crne. Prćast nos.
 
Oči: Okrugle, velike, inteligentnog izraza. Tamne boje.
 
Greške: Male, bademaste, buljave, svetle oči. Nemiran ili ljutit pogled.
 
Uši: Obešeno nošene, duge, sa dobrim resama.
 
Greške: Prekratke uši, nedovoljne ili nepostojeće rese.
 
Telo: Kratko i dobro proporcionalno.
 
Greške: Predugo, nedostajuća harmonija i čvrstina.
 
Noge: Ravne i uske.
 
Greške: Izvrnute ili savijene noge.
 
Šape: Male i okrugle.
 
Greške: Ravne, duge ili špicaste šape.
 
Rep: Srednje dug i ošišan do kićanke na kraju.
 
Greške: Predug ili prekratak rep.
 
Dlaka: Prilično duga i talasasta, ipak nije uvijena.
 
Greške: Prekratka, previše uvijena ili ravna dlaka.
 
Boja: Dozvoljene su sve boje, istovremeno da li je jednobojan ili sa oznakama pri čemu su bela, crna i limun žuta najpoželjnije.
 
Veličina: 20-35 cm.
 
Masa: 2-4 kg
 
Primedba: Psi koji nisu ošišani po standardu isključuju se iz ocenjivanja.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


Koliko mi je poznato, na teritoriji bivše nam države, ove rase je bilo jedino u Sloveniji. Najpoznatija odgajivačnica ove rase je čuvena odgajivačnica Lowchena i Lhasa Apso "Chic Choix" iz Finske.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Cubi 29 Oktobar, 2013, 18:45:28
ova rasa Catahoula Leopard Dog je wow
skroz su neobični, šara im je  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: BlackKan 29 Oktobar, 2013, 22:11:37
a kako ide ovo za nove rase,jel moze bilo ko da ih stvara  :D
mislim jel postoji neko pravilo po FCI i kako su i da li su uopste zasticene postojece rase od tih nekih modifikacija i klonova,da li postoji nesto tipa "zastita intelektualne svojine"  sm plavac
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: PericaIzVica 30 Oktobar, 2013, 11:39:37
ova rasa Catahoula Leopard Dog je wow
skroz su neobični, šara im je  sm love

primerak sto je dolazio kod mene na posao... oči (različite), šara, ponašanje...

 :worth:
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Berna 30 Oktobar, 2013, 13:22:23
Prvi put cujem za Hovavarta. Bas su divni.  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 30 Oktobar, 2013, 21:20:13
Ovaj ibicijanski hrt postoji u Srbiji, jedan, bar ja znam za jednog. Amigo
luda sam za ovim psima  sm love pogotovo ostrodlakim  sm love sm love sm love

(http://3.bp.blogspot.com/_LYxGQn08RU4/SNrYqSepVaI/AAAAAAAABog/CHDQQaVGjX0/s400/PODENCO+IBICENCO+Ibizan+Warren+Hound+Ibizan+Podenco5.bmp)
pre neki dan sam videla jednog kratkodlakog ovde, sa nekim turistom je bio...kao sfinga  sm love
mislim da ih i u sloveniji ima par
 
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 30 Oktobar, 2013, 21:46:40
Azawakh  :worth: :worth: :worth:

(http://www.azawakh.nl/wp-content/uploads/2012/05/azawakh.jpg)

(http://3.bp.blogspot.com/-GFHNuymPh5E/TWgNvXprR4I/AAAAAAAACkw/qlKfyC3pUfE/s1600/Bronze.175127_10150095824076029_714971028_6479401_4358476_o.jpg)

Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 30 Oktobar, 2013, 21:50:44
kad smo kod hrtolikih i hrtova...


Silken Windhound...iliti mini Borzoi  :D

(http://www.windhound.com/eng/My_dogs/home/Brendan/2009/thumbs/fullsize/IMG_4477_fs.jpg)

(http://tangaloor.net/images/pedigrees/ivanvictor.jpg)
(http://www.greatdogsite.com/watermark/Silken%20Windhound-1%20year-mixed-1184099703.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 30 Oktobar, 2013, 21:56:40
Veliki snaucer crno srebrni (nisu priznati od fci)

(http://skansenkennel.petfinity.com/wp-content/uploads/2012/08/clip_image006.jpg)

(http://i1237.photobucket.com/albums/ff464/rufusblack/BS2.jpg)


i Biber so...njih ima vise i priznati su, ali i dalje su retka pasmina

(http://cdn.pedigreedatabase.com/pictures/923796.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Aron 31 Oktobar, 2013, 09:53:05
(http://i1237.photobucket.com/albums/ff464/rufusblack/BS2.jpg)

Predivni su!
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Mina 31 Oktobar, 2013, 09:57:35
AA, ovako nekupirani i te boje izgledaju kao ošišani afganistanci  :D
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 31 Oktobar, 2013, 11:40:38
na zalost, veliki snauceri su dosta izgubili u novije vreme na robusnosti i cesto imaju meku dlaku, pa otud i ova tvoja asocijacija na afganistance
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: dali 31 Oktobar, 2013, 18:41:57
ovaj bull arab je fakat otkriće za mene. prekrasan je  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Mina 01 Novembar, 2013, 10:56:56
na zalost, veliki snauceri su dosta izgubili u novije vreme na robusnosti i cesto imaju meku dlaku, pa otud i ova tvoja asocijacija na afganistance

nisam mislila ništa loše  :(
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 01 Novembar, 2013, 12:08:02
ma znam, to je tako pa je tako  :D
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Ana 01 Novembar, 2013, 20:09:46
Mnogo su mi lepi ovi snauceri, lepi su mi i hrtovi u prethodnim postovima ali ja uvek imam neki trip da su gladni onako mrsavi iako znam da nije tako.

Jao vidi njega, AA pa je l on treba tako mrsav da bude?  :lipssealed:

Azawakh  :worth: :worth: :worth:
[url]http://www.azawakh.nl/wp-content/uploads/2012/05/azawakh.jpg[/url] ([url]http://www.azawakh.nl/wp-content/uploads/2012/05/azawakh.jpg[/url])


Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Žiška 01 Novembar, 2013, 20:16:42
Treba .

Mi merkamo silkena za neka bolja vremena tj čim se skućimo u naše  sm love ...
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Ana 01 Novembar, 2013, 20:21:36
Hvala. :)
Da li su oni zahtevniji od drugih rasa, mislim hrtovi uopste?
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 01 Novembar, 2013, 20:30:50
nisu mrsvi nego su atlete  sm kuhaca  vidi te misice  sm love


sto se tice zahtevnosti po mom iskustvu su, za moja merila nezhtevni... ako uporedjujem sa wilijem


e sd...to se odnosi na borzoje sa kojima provodim vreme...provodila sam puno vremena ranije sa avganistancem, i on je bio dosta zahtevniji.. ali to je samo 1 pas ne zznam jesu li i drugi tako ludi
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Mina 01 Novembar, 2013, 20:41:12
ja sam se družila sa salukijima, i bila ne jednom okupljanju za lure gdje je bilo dosta hrtova, i mislim da su borzoji najmirniji i nekako "najnormalniji" od svih hrtova  sm smesko1  ... jedna žena je u zg imala dva hrta, mislim da je rekla azawakha  :zb:  sm redface, i zaklali su mužjaka dobermana na nasipu (čovjek ga istrčavao tako da se vozi u autu, a pas trči za njim i ovi se zakačili na to) ... nisam mogla vjerovati!
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Ana 01 Novembar, 2013, 20:42:57
Ups, jesu, stoji da su misicavi.   sm smesko1


Zaklali muzjaka dobermana????  :lipssealed:
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 01 Novembar, 2013, 20:44:31
hrtovi mogu zista da budu zveri... i nepredvidivi
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Žiška 01 Novembar, 2013, 20:49:14
za mene takođe nezahtevni ...
Doduše i među njima ima dosta razlika, konkretno azawakh je ''najdivljiji'' i sa njim treba umeti ..
Avganistanci tvrdoglaviiiiiiiiiii ... Kako god zvučalo ali nisu hrtovi za svakog definitivno, treba čovek dobro da se pripremi na raznorazna scenarija (pa i pominjana zverstva sm hide) ali kao nagradu dobija jedno (ili više) neopisivo biće , unutra uživajući u njihovoj smirenosti a napolju uživajući u njihovoj ludosti (i brzini naravno) .
Što veća dlaka to više linjanja i cimanja oko nege iste ali sve to manje u odnosu sa ostalim rasama, eto ja recimo iz prve ruke tvrdim da ovi kratkodlaki u poređenju sa ostalim kratkodlakim rasama imaju mekše krzno, bez poddlake i linjaju se daleko manje (2x godišnje) .

Jes vala AA atlete, ja sam navikla ali mi je čudno iskreno da ljudima ponekad (često zapravo, slušam po ulici) smeta ta neka ''mršavost'' iako im je anatomija takva a kilogrami viška se tolerišu  :lipssealed:
Eto niko meni da kaže nešto a pse mi nacrne hahahah sm smesko2 iako su vipeti najpopunjeniji od svih  :itwasntme:

Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Mina 01 Novembar, 2013, 20:53:29
hrtovi su najbolji atlete, ja kad vidim greya, i puno ostalih - galgo, vipet i ostala ekipa, raspametim se  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Ana 01 Novembar, 2013, 20:57:58
Žiška hvala na opsirnom odgovoru, inace meni uopste ne smeta njihova mrsavost mene je samo zanimalo da li tako mora jer se nisam nesto mnogo informisala o hrtovima pa mi je super kad dobijem inf. iz prve ruke tj. lepse nego da procitam na wikipediji itd. :)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 01 Novembar, 2013, 21:01:44
uh ima slucajeva, pa i po izlozbama gde vidis da su ih toliko nagojili da im se i ledjna linija ispravi
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Žiška 01 Novembar, 2013, 21:04:50
eheheh Ana  sm prst gore

jeste AA meni je to jako tužno, trpe zglobovi ma uopšte ne vidim poentu zašto neko uzme rasu takve linije i onda je pretvara u nešto što nije ...gojeći i odlazeći u extrem  :lipssealed:

izvinjavam se na opširnosti ,ja ga preterah, neću gušim više temu ,jako mi je zanimljiva ..
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 01 Novembar, 2013, 21:05:59
i meni  sm redface
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: dali 02 Novembar, 2013, 02:59:37
kaj ima debelih hrtova  :blink: pa di će kile na tu gracilnu građu. užas. meni su oni prekrasni, vitki i profinjeni.  sm love
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Jolly Jumper 07 Januar, 2014, 18:56:32
Ja imam Hovavarta, da li znate za jos nekog?
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 07 Januar, 2014, 19:55:12
oni su bas retki, samo sam ih na vecim izlozbama vidjala. napisi nesto vise o svom, ili ga jos bolje, predstavi u zasebnoj temi
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Поп 08 Jul, 2014, 14:15:34
Zna li neko ima li kod nas odgajivača koji drže ovu rasu ? Drugar se interesuje...

Eurasier

(http://a1.cdnsters.com/static/images/dogster/breeds/eurasier.jpg)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Berna 08 Jul, 2014, 19:03:28
Kod nas, ne, ali znam jednog lika koji je otisao u Englesku da uzme psa. Pogledaj na eurobreeder.
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: ilijapasoski 08 Avgust, 2014, 20:03:09
Pozdrav,

hocu da kupim psa, trazio sam dosta po internetu i mnogo mi se svideo Hovawart.

Jel neko mozda zna gde imaju da se kupe u Srbiji?
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Berna 08 Avgust, 2014, 20:44:51
Koliko ja vidim, nema, ali ima u komsiluku

http://www.eurobreeder.com/breeds/hovawart.html (http://www.eurobreeder.com/breeds/hovawart.html)
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: AA 08 Avgust, 2014, 20:47:01
znam, za uzg.u sloveniji http://www.hovawart-exhortoalbo.com/domov.html (http://www.hovawart-exhortoalbo.com/domov.html)
kontaktiraj kinoloske saveze, vidi na njihovim sajtovima...i ovaje eurobreeder sajt ima dobru bazu podataka
Naslov: Odg: Retke rase
Poruka od: Dusko Ivanovic 22 Mart, 2015, 10:40:20
Jel zna neko gde ima u srbiji stenci boerboela?da su kvalitetni i da nisu ukrstani?