Priroda Pasa - Dog's Nature - Forum o ishrani i odgoju pasa

ZDRAVLJE, UZGOJ I NEGA PASA => Zdravlje pasa => Temu započeo: Поп 17 Mart, 2012, 23:27:54

Naslov: Displazija
Poruka od: Поп 17 Mart, 2012, 23:27:54
Ispitivanje stanja displazije kuka

Fenotipsku procenu koju je radila Ortopedijska Fondacija za životinje klasifikovala je displaziju u 7 kategorija. Ove kategorije su normalna (odlčina, dobra, pravilna), granična i displazicna (blaga, umerena, teška). Kada je svaki radiolog klasifikovao kuk u jednu od ovih 7 navedenih fenotipa, konacna odluka donošenja je konsenzusom 3 nezavisne spoljne ocene. Primer bi bio:

1.   Dva radiologa su ocenila ‘odlična’, jedan ‘dobra’ – konacna odlka bi bila ‘odlična’.

2.   Jedan radiolog je ocenio ‘odlična’, jedan ‘dobra’, jedan ‘prolazna’ – konacna odluka bi bila ‘dobra’.

3.   Jedan radiolog je ocenio ‘prolazna’, 2 radiologa su ocenili ‘blaga’ – konacna odluka bi bila ‘blaga’

Ocene ‘odlična’, ‘dobra’ i ‘prolazna’ koje se smatraju u granicama normale, i dobili su sertifikat ortopedijske fondacije za životinje. Radiografija graničnih ocena, kao i blage, umerene i teške ocene displazije su ispitane od strane OFZ-ovih radiologa izveštavajuci da su dokumentovani abnormlani radiografski pronalasci. Ukoliko vlasnik nije izabrao otvorenu bazu podataka, ocene displazije kukova nisu bile u javnom domenu.

Odlično

‘Odlično’: ova klasifikacija se dodeljuje za vrhunsku usaglašenost u odnosu na druge životinje iste starosti i rase. Postoji duboko usadjena jabučica (glava femura) koja se perfektno uklapa u dobro oformljenu čašicu sa minimalnom zglobnom šupljinom. Čašica skoro u potpunosti prekriva jabučicu.

(http://www.offa.org/img/office/hips_excellent.jpg)
 
Dobro

‘Dobro’: neznatno manje nego kod odličnog, lepo formiran podudaran zglob je vidljiv. Jabučica fino upada u čašicu i prisutno je dobro pokriće.

(http://www.offa.org/img/office/hips_good.jpg)
 
Prolazno

‘Prolazno’:  Ocena dodeljenja u slučajevima kada postoje manje nepravilnosti u zglobu kukova. Zglob kuka je širi nego fenotip kuka. To je zbog blagog proklizavanja jabučice koja utiče na pojavljivanje manje nepravilnosti zgloba. Takodje može biti unutrašnje odstupanje dela kuka koji predstavlja oslonac telu pa se čašica pomera i zauzima plici polozaj. Ovaj slucaj se često ustanovljava kod rasa kao sto su Sar Pej, Cau Cau i Pudla.

(http://www.offa.org/img/office/hips_fair.jpg)
 
Granična


‘Granična’: ne postoji jasna linija medju radiolozima po kojoj oni klasfikuju kuk kao normalan ili displazičan. Obično postoji vise nesaglašnosti jabučice i čašice nego što je to slučaj ko ‘prolazne’ ocene , ali ne postoje artritične promene koje bi potvrdile displaziju kukova u ovom slučaju. Da bi povećali tačnost dijagnoze, preporučeno je da se ponovi radiografija u kasnijem period(obicno posle 6 meseci).  Ovo omogućava radiologu da uporedi inicijalni snimak sa sa najskorijim snimkom i proceni progresiju artritisa koja bi bila očekivana ukoliko je pas stvarno displazičan. Većina pasa sa ovom ocenom (preko 50%) nisu pokazali nikakve promene u predelu kuka za dati period i dobili su normalnu ocenu: najčešće ‘prolaznu’.

Blaga

‘Blaga displazija kukova’: postoji znacajna subluksacija prisutna u slučaju kada je jabučica parcijalno izvan čašice prouzrokujući povećane zglobne supljine. Čašica je najčešće plitka, pokrivajući samo deo jabučice. U najviše slučajeva nije prisutna nikakva artritična promena i ukoliko je pas mlad (24 do 30 meseci starosti) postoji opcija da se odradi radiografija kada pas stasa kako bi mogao biti ocenjen drugi put. Većina pasa će ostati displazična, pokazujuci progresiju bolesti sa ranim artritičnim promenama. Sa obzirom da je displazija kukova hronična, progresivna bolest, sto je pas stariji to je dijagnoza kukova tačnija.
 
(http://www.offa.org/img/office/hips_mild.jpg)

Umerena

‘Umerena displazija kukova’: Prisutna je značajna subluksacija gde jabučica jedva dodiruje plitku čašicu prouzrokujući nepravilnost zgloba. Postoje sekundarne artritične promene kostiju koje se najčešće nalaze na vratu i glavi femura i razliciti stepeni promene gradje kostiju koja se naziva skleroza. Jednom kada je arthritis ustanovljen, moguc a je samo progresija bolesti kroz vreme.

(http://www.offa.org/img/office/hips_moderate.jpg)
 
Teška

‘Teška displazija kukova’: dodeljuje se kada postoji radiografski dokaz da displazija postoji. Postoji značajna subluksacija prisutna u kojoj je jabučica parcijalno ili kompletno izvan čašice. Kao i kod umerene displazije kukova, takodje postoje velike količine sekundarnih artritičnih promena na vratu i glavi femura, kao i promene u gradji kostiju.
 
(http://www.offa.org/img/office/hips_severe.jpg)

(http://i899.photobucket.com/albums/ac197/popacns/Untitled-3.jpg)

Izvor: www.offa.org (http://www.offa.org)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 17 Mart, 2012, 23:29:44
Vitamin C –čudotvoran lek protiv displazije kukova ? ? ?

Pozvao me je poznanik iz Teksasa B.J Ricardson, prepoznao sam ujedno i sumnju i nadu u njegovom glasu. “Moj engleski ptičar nije još ni godinu dana star, a već se iskrivio u zadnjem delu, narocito levi kuk” rekao je Ricardson. Rendgen je pokazao displaziju kuka. Veterinar je rekao da imamo 2 opcije: operaciju koja bi ublazila bol ili uspavati psa. Prvu opciju ne mogu da priuštim, a drugu ne želim. Da li je tačno da bi vitamin C mogao pomoći?”
Moram da priznam da nikada nisam čuo da vitamin C moze pomoći sa displazijom kukova, ali sam bio siguran da se veterinar Vendel Belsfild iz San Hosea, Kalifornija sretao sa displazijom – ili bar njenim simptomima – za osam legal nemačkih ovčara, rase koja je sklona razvijanju problema displazije kukova. U tim slučajevima, oba roditelja štenadi su imala displaziju ili su ranije davali štence koji su kasnije imali problem sa displazijom. Belsfild je kujama u trudnoći i laktaciji davao vitamin C. Štenci su dobijali vitamin C od dojenja pa sve do 2 godine starosti. Ni jedno štene nije zadobilo problem sa displazijom u celokupnom periodu.
Iako Belsfildov rad nije bio strogo naucan, ipak je pokazao da displazija moze biti sprečena. I dalje nisam mogao da shvatim kako se bez operacije zglob može ispraviti jednom kada je već srastao. Kako god, izgledalo je da je vitamin C terapija Ricardsonova jedina nada, pa sam mu ispričao šta sam znao o tome.
Mnogi čitaoci su mi pisali i pričali o tome kako su se njihovi artritični psi zamarali vec posle par sati u polju, dok su kada su dobijali Vitamin C lovili i po nekoliko dana zaredom. Niko nije rekao da su to radili sa psima sa displazijom, ali nikada se ne zna…
Takodje sam se podsetio čitanja o naporima Dr. Bob Catcharta, medicinskog doktora iz Kalifornije koji je proslavio korisćenje vitamina C u lecenju velikog broja raznih bolesti zglobova. Veliki deo njegovog rada se bazirao na koriscenju velike kolicine vitamina C, sa konstantnim povećanjem količine unošenja sve dok telo ne dostigne nivo u kome količina vitamina C razvodnjava stolicu. Iako je Catchartov rad bio primenjivan na ljudima, mnogi veterinari su prihvatili ovaj metod, govoreći da se vitamin C treba davati sve dok se stolica psa ne razvodnji, kada je potrebno smanjiti dozu za pola ili jedan gram i sacekati da se stolica opet stvrdne. U tom trenutku telo psa dobija maksimalnu kolicinu vitamina C koju moze iskoristiti.
Takodje sam shvatio da je superioran oblik ovog vitamina vitamin Ester – C, koji možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Vitamin iz Ester –C je molekularno vezan za kalcijum pa ne izaziva probleme sa kiselinama, sto najčešće slučaj sa askorbinskom kiselinom(uobičajen oblik vitamina C), koje mogu uznemiriti stomak psa. Ester –C takodje sadrži prirodne C metabolite koje brze i efektivnije dosepvaju u ćeliju(askorbinska kiselina je sporija u procesu izlazenja iz krvnog seruma, tako da prolazi kroz bubrege gde se dobar deo gubi u mokraći).

Pintov povratak

Mesec ili dva kasnije sam čuo da je Pinto, Ricardsonov pas, poceo da se popravlja za manje od nedelju dana od unošenja maksimalne doze Estera – C. Pinto, unuk Miler’s Chiefa – jedanaestostrukog šampiona- je sada trčao kao vetar. Bio sam ujedno iznenadjen i odusevljen.
Dve godine kasnije nalazio sam se u Teksasu kada sam svratio da posetim Pinta. Ricardson ga je držao na optimalnoj količini Estera – C. Pas se kretao sa velikom lakocom i odrazom snage njegovih kukova. Dva puta sam uočio nesto slično poskoku zeca sto mi je ukazalo na to da nije sve 100 % pravilno. Ali oba puta, Pinto se momentalno vratio u normalan trk.
I dalje nisam razumeo kako Ester – C moze da popravi već iskrivljen zglob, ali sam bio pun nade. Niko koga sam poznavao a da je imao psa koji je napredovao uz Ester – C nije nikada odradio rendgen, pa sam upitao Ricardsona da odradimo rendgentski snimak.
On je odradio snimak i poslao mi original od pre 2 godine i ovaj najnoviji. Oba sam pokazao Diani K. Stuckey, ovlašćenom radiologu iz St. Louisa, koja je pogledala stariji snimak i pokazala mi displaziju kuka najizrazeniju u levom delu. Drugi snimak? “Artritis koji obično prati displaziju kuka” rekla je ona. Ukratko sam objasnio Pintov slucaj i poslednju reakciju na Ester – C. “Kako je ovaj pas od mrzovoljnog i lako umarajućeg dosao do ovako slobodnog kretanja bez ikakvog bola u samo par dana – i ostao takav, bez ikakvog napretka u samim zglobovima?”
“To se povremeno dešava” rekla je Stuckey. “ Artritičan pas koji se krece kao da ne oseća nikakv bol. Ne znamo zašto. Veliko srce mozda, ili pak visoka tolerancija bola.”

Misterija se otrkiva

Siguran sam da veterinari vide ovo. Ali odgovor na moje pitanje nije Pinotovo veliko srce ili visoka tolerancija bola. I ranije je imao poteškoća, i ranije je dosta šepao. Ako se njegova reakcija na toliki bol promenila u samo par dana, nesto je moralo da uzrokuje promenu.
Dr. Chuck Nunam iz Westona, Konektikut je takodje poredio snimke. Primetio je blagi napredak na polju generalnog stanja displazije ali je rekao da se jasno vidi da je zglob kuka podlegao artritisu i displaziji kuka i da zglob neprestano iskače i vraća se u svoje leziste.
 “83% pasa sa displazijom ili pokazu napredak ili kako stare nauče da se nose sa svojim problemom”, rekao je Nunan. Drugi snimak pokazuje da je displazija manja nego pre, ali da je zbog artritisa zglob u lošijem stanju nego na snimku od ranije. Moguce je da je vitamin C pomogao da se na neki način “podmaže” zglob, pa je pas osećao manji bol.
U mojim istraživanjima sam utvrdio da Pintovi rezultati sa Ester – C terapije nisu bili jedinstveni. Ubrzo nakon Ricardsonovog prvog poziva, primio sam pismo od Stiva Dadlija iz Arizone. Njegov mladi crni Labrador, koji je obećavao u lovu, postao je šepav od displazije kuka. Dadlijev veterinar je predložio operaciju zamene kuka – ili je očekivao da se pas uspava do svoje cetvrte godine. Umesto toga Dadli je pokusao sa Esterom –C i pas se ubrzo poboljšao. Drzeci ga na Esteru – C, pas je ziveo do svoje 13. godine bez ikakvih znakova bolova, hromosti ili nespremnosti za lov, napisao je Dadlej.

More dokaza

Moja istraga me je dovela do Carlsa Doktora, veterinara iz Arizone koji je prvi testirao efektivnost Estera – C na polju lečenja bolesti zglobova. 1983. godine on je isprobao Ester – C na velikom broju artritičnih pasa i otkrio da je 75% pasa ostvarilo poboljšanje različitog stepena za kratak vremenski period.
Nezavisno od nas, na drugom kontinentu, Dr. Geir Erik Berge, veterinar iz Osla, Norveska, izvršio je slično istraživanje, koje je saopštio u Avgust-Septembar broju Norveškog Veterinarskog Žurnala 1990. godine. Berg je izabrao 100 pasa sa različitim bolestima zglobova. Njegovo testiranje je otkrilo da se stanje 75% pasa rapidno poboljsalo koristeci Ester – C. Neki psi su doziveli mali napredak, dok su se neki skoro totalno oporavili. Dr. Berge je dodao da je velika kolicina vitamina C metabolita, substance od esencijalnog značaja za metaboličke procese, neophodna u regeneraciji bolesnog zglobnog tkiva.
Potkrepljujući podaci su takodje objavljeni od strane Dr N. Li Njumen, koja je sprovela 18 meseci dugacko kliničko testiranje koristeći Ester – C u borbi protiv degenerativnih oboljenja zglobova kod izlagajucih konja. Objavila je izuzetan rezultat od 90% konja koji su kroz ovu terapiju doziveli manji ili veci napredak. Pored toga, 80% konja koji su doziveli poboljšanje su zadržali ovo stanje i posle prekida Ester – C terapije. Njumanova je zaslugu pripisala suplemetnima Estera – C za održavanje integriteta kolagena i vezivnog tkiva, mobilisanju belih celija imunog sistema kao i deaktivaciji slobodnih radikala koji oštećuju ćelijske membrane.
Ali drugi uvaženi glasovi su imali kontradiktorne izjave. Kronel Univerzitet Veterinarske Medicine u časopisu Zdravlje Životinja je u maju 1995. godine negirao da vitamin C ima ikakvu ulogu u prevenciji i lečenju skeletnih bolesti kod pasa. “ Ne postoji apsolutno ni jedna potvrda da vitamin C pomaže u takvim slučajevima” rečeno je u novinama. Nastavljeno je sa teoretisanjem o tome da dodavanje vitamina C nema nikakvog znacaja jer psi proizvode adekvatne količine vitamina u svojoj jetri.
Ali to rezonovanje je pod znakom pitanja. Proizvodnja vitamina C varira od psa do psa, individualne telesne potrebe variraju, kao i okolnosti --zdravlje i zivotna sredina – takodje enormno variraju. “Adekvatno”  u humanoj medicni jedino znači dovoljno vitamina C radi sprečavanja skorbuta(opasna bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C). Šta je adekvatno za striktnog mesoždera kao što je pas? I u svakom slučaju, “adekvatno” ne bi trebalo da se koristi kao sinonim za “optimalno”.
Ovo je tačka u kojoj korisnost vitamina C postaje nedoumica, i navodjenje ljudi da promene svoje naučno misljenje je kao navodjenje ljudi da promene svoju religiju. U prilog Kornel Univerzitetu, dokaz da postoji uloga vitamina C u lecenju pasa sa displazijom je velika anegdota. Čak i pomenuta istrazivanja raznih veterinara su zapravo testovi efikasnosti – i to je sve. Svi testirani psi su dobijali sličnu dozu vitamina i ni jedno poredjenje nije napravljeno. Testiranje efikasnosti snažno sugerise očiglednost zaključka, ali ne daje naučni dokaz.

Testiranje

Ali 1994. godine na nacionalnoj konferenciji o holističkoj veterinarskoj medicini, veterinar L. Filips Braun predstavio je rezultate naučno priznate “double-blind crossover” studije o efektima vitamina C. Braun, vlasnik najveće veterinarske bolnice na Cape Code-u za 22 godine testirao je vitamin C na 50 različitih pasa sa ozbiljnim bolestima zglobova. Psi su bili medju populacijom od vise od 500 pasa u velikom azilu u Juti. Ovde treba napomenuti da su predstavnici Inter-Cal-a, proizvodjaca Estera – C, konkretno upitali Brauna da proučava vitamin jer su smatrali  da moze imati glavnu ulogu u lečenju abmnormalnosti zglobova. Dejv Stenmi, jedan od predstavnika proizvodjača je rekao “ Mi smo rekli (Braunu) da ne da našu rec za bilo šta”. Da samo zadrži otvoren um i sprovede naučno poredjenje Estera – C, obicnog vitamina C i placebo. On je konačno pristao da to uradi.
Braun, zajedno sa veterinarom azila iz Jute, je ručno izabrao pse sa najgorim stadijumom bolesti zglobova i razvrstao ih u pet grupa.
Nakon 4 nedelje testiranja, suplemetni su izbačeni na tri nedelje. Nako toga, svaki od pasa je premešten u drugu grupu gde je dobijao suplemente jos 4 nedelje. Posle jos jedne pauze od 3 nedelje, 60% pasa su prebačeni na treći suplement. Ostalih 40% su vraćeni na režim ishrane koji su dobijali u prve četiri nedelje. Na kraju svi rezultati su sabrani radi pronalaženja proseka sa svaku od 5 grupa.
Rezultati su bili odlični, u korist Ester – C terapije. 78% pasa koji su dobijali 2,000mg Estera – C su doživeli poboljšanje za 4 ili 5 dana. Prosečno poboljšanje za sve je bilo 1.52. Oko 60% pasa koji su doživeli poboljšanje su se vratili na staro kada se stalo sa Ester – C terapijom, ali je grupa koja je vraćena na Ester – C u trecoj fazi ponovo dozivela poboljšanje. Nikakvi negativni efekti nisu primećeni.
Na smanjenoj dozi(850mg) Estera – C, samo 52% pasa su doživeli poboljšanje, sa prosečnim rezultatom 0.45. Ocigledno je količina predstavljala važan faktor. Od pasa koji su dobijali 2,000mg Estera – C sa dodatnim mineralima, 62% je poboljšalo svoje stanje sa prosečnim skorom od 0.87. Zasto je Ester – C bez dodatnih minerala davao bolje rezultate ostaje nepoznato.
Običan vitamin C je poboljšao stanje kod 44% ispitanih pasa, sa prosečnim skorom od 0.67. Kao što je očekivano, nikakve primetne promene se nisu dogodile sa psima na placebu.
Ni najveci skeptik ne moze da ignoriše ovako ozbiljna istraživanja. Ali uspeh vitamina C u lečenju displazije kukova se još uvek može dovoditi u pitanje, ili čak poricati, zbog rendgenskih snimaka koji su pokazali da zglobovi ostaju labavi ili se artitis još uvek primećuje. Čak i Braun potvrdjuje da snimci obavljeni za njegovo istraživanje pokazuju defektnu skeletnu strukturu čak i posle Ester – C tretmana.

Faktor mekih tkiva

Ali oni koji vide napredak sa Esterom – C su oni koji primarno sagledavaju ponašanje životinje – oni vide poboljšanu sposobnost funkcionisanja. Kako to da i zagovornici i skeptici sebe smatraju ispravnim? Mozda je svako po pola u pravu.
Pod zglobom se ne smatra samo kost. Meko tkivo – hrskavica i sinovijalna membrane – postoje izmedju kostiju da obezbede kretanje. Ako ova tkiva propadaju, kretanje postaje mnogo bolnije. Vitamin C je neophodan u stvaranju i regeneraciji mekog tkiva zato sto podstiče rast kolagena -“malter” koji drzi ćelije zajedno. Istovremeno, meka tkiva sadrže vodu, koja ublažava pritisak na zglobove – to je “podmazivanje” koje je Nunan opisao u svojoj proceni Pintovih snimaka.
U zdravoj hrskavici, normalan gubitak ćelija se balansira regeneracijom ćelija. U bolesnom ili zapaljenskom stanju, gubitak ćelija je prekomeran. U slucaju kukova kod pasa, to može da uzrokuje trošenje i gubljenje “jastučića”. Velika potražnja za vitaminom C može da prevazidje količinu koju pas proizvede u jetri, pa se pogoršanje nastavlja. Umesto toga dodavanje vitamina C se moze okrenuti situacija na bolje.
Radno iskustvo, iako jos uvek anekdotski, ukazuje na to da psi na Esteru – C zive ceo život bez strahovitih bolova i poteskoca. Ester – C možda i može dokazati da jeste cudesan holistički lek, ali SPOLJNI ŽIVOT upozorava da je još uvek rano konstatovati da vitamin C leči ili ispravlja displaziju kukova kod pasa. Mnogi doktori tvrde da je ovaj tretman samo podrška u lečenju ozbiljnog zdravstvenog problema.
Ovome treba dodati jos jednu stvar. Displazija kukova je barem delimicno nasledna. I nije jednostavna defekcija uzrokovana jednim genom.  Sada postoji zabrinutost da se psi čije se stanje displazije znatno poboljsalo mogu vratiti u proces reprodukcije sto bi dalje raširilo ovu bolest. Pošteno je reći da postoje veliki izgledi i nada za benefite koje donosi vitamin C, ali pre primene vitamina na vašem psu konsultujte se sa veterinarom. I dok se ne sazna više, ne parite tog psa.

Izvor: www.workingdogs.com (http://www.workingdogs.com)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Filth 20 Mart, 2012, 23:21:13
Jos jedan odlican tekst o displaziji kukova.


Displazija

Otprilike 1 od 4 lovackih pasa postane zrtva displazije kukova. Neki od ovih pasa trpe bol kroz ceo njihov zivot. Drugi su unisteni. Sada postaje izvesno da ukoliko preuzmete neke preventivne mere, vase stene nece zadobiti displaziju kukova. Da li je to cinjenica? Nastavite sa citanjem i sami prosudite.Skorbut i displazija kukova

San Hose, Kalifornija veterinar Dr. Vendel O. Belsfild posecivao je prijatelja. Na stolu se nalazila kopija knjige “Studija o skorbotu” iz 1753. godine, Jejmsa Linda, hirurga u britanskoj mornarici. Cekajuci njegovog prijatelja, Dr. Belsfild je poceo da cita knjigu. Navedeni simptomi bili su: krvarenje desni, labavi zubi, neprijatan dah, krvarenje iz nosa, oticanje ocnih kapaka, krte kosti? Nakon toga sledio je izvestaj autopsije iz 1699. godine iz Sent Luis bolnice u Parizu: “Ligamenti zglobova su korodirani i otegnuti. U supljinama zglobova umesto uobicajenog  slatkog ulja, nadjena je samo zelenkasta tecnost koja je svojim kausticnim kvalitetom korodirala ligamente.
Jedna misao proletela je kroz Dr. Belsfildom um. Ova 300 godina stara autopsija mrtvog ljudskog tela je objasnila displaziju kukova kod pasa. Da li hronicna displazija kukova moze biti forma skorbuta - Jednostavnog nedostatka vitamina C?
Ne, vec je utvrdjeno da telo psa proizvodi vitamin C za svoje potrebe. Svi to znaju. Displazija kukova je nasledna, i to svi znaju.
Ali zasto svi misle da psu nije potrebna dodatna kolicina vitamina C? Zato sto su se 30ih godina testirali psi koji nisu bili bolesni pa se upotreba vitamina C u ishrani negirala.

Ne mozemo da ne primetimo da se ranije malo toga desavalo u okruzenju sto bi uzrokovalo povecanu potrebu psa za vitaminom C od one koju on sam proizvodi. U stvarnom svetu jedan od takmicara u vuci sanki je doveo zenku kod Dr. Belfilda nakon sto drugi veterinari u San Francisku nisu uspeli da joj pomognu. Imala je natecen jezik, krvave desni i cesto se vukla osecajuci velike bolove.

Dr. Belsfild je prepoznao skorbut, iako ne onaj pravi klinicki koji je smrtan za ljude. Pas je proizvodio dovoljno vitamina C da odrzi bolest u hronicnom subklinickom nivou. Posle mesec dana terapije askorbinskom kiselinom(drugi naziv za vitamin C – jednostavno znaci ne imati skorbut) zenka je bila u stanju da trci kao i ostali psi u timu.

Zasto ostali clanovi tima nisu dobili skorbut? Svi su jeli istu hranu. Ovo se dasava zbog jos jednog faktora koji je najcesce ignorisan od strane onih koji veruju da psu nikada nije potrebno vise vitamina C od one kolicine koju sam proizvodi. U jednoj grupi od 104 pasa, nivo vitamina C je varirao od 0.02 miligrama po kubnom cantimetru krvi do 0.84 miligrama – 42 puta vise. Ocigledno, jedan pas moze umirati od potrebe za vitaminom C dok ce drugi pas proizvesti sasvim dovoljno da namiri svoje potrebe.

Ova raznlikost nas takodje void do genetskog faktora. Uzgojni program namenjeni eliminaciji displazije kukova su uspesni do odredjenog nivoa. Na primer, odgajivaci grifona su eliminisali polovinu problema u samo 10 godina koristeci se selektivnim odgojem. Ni jedan program uzgajanja nije postigao 100% efektivnosti. Ako pretpostavimo da je Dr. Belsfild u pravu verujuci da je displazija kukova direktno povezana sa nedostatkom vitamina C, sve pocinje da ima smisla.

Razlicita sposobnost proizvodnje vitamina C je svakako nasledna. Birajuci roditelje bez displazije kukova radi izbegavanja displazije u nasledju, mozda smo nesvesno odabrali one roditelje sa pravim faktorom koji otklanja displaziju kukova – dobrom proizvodnjom vitamina C.Priroda i nega

Jasno je da displazija kukova nije u potpunosti genetski poremecaj. Selektivno parenje je bilo isuvise uspesno da bi se verovalo u suprotno. Dr. Belsfild kaze da on konstanto vidja zdrave roditelje. Svedski doktor koji je rendgenom snimao vojne pse je zakljucio da psi sa displazijom daju samo 10% vise naslednika sa displazijom nego normalni psi. Ali opet, ako odobrimo Dr. Belsfilodvu teoriju o C vitaminu, sve ima smisla.

Vitamin C ima 300 razlicitih funkcija u telima zivotinja, kao i ljudi. Jedan od najbitnijih je proizvodnja kolagena. Ako celije nazovemo ciglama, kolagen bi bio malter. Bez dovoljno kolagena nemoguce je izgraditi misicno tkivo. Ni kost nije moguce izgraditi, jer kolagen formira sace koje zadrzava minerale u kostima. Osim toga, moguce je imati premalo vitamina C za igradnju kvalitetnog kolagena. Nekvalitetan kolagen gradi slabe misice i kosti

Druga funkcija askorbinske kiseline(vitamina C) je da se izbori sa efektima stresa. Hrani nadbubrezne zlezde i pomaze telu da proizvede svoj kortizo, koje se bori sa histaminom nastalim od umrlih celija. Pacov moze udesetostruciti proizvodnju vitamina C kada je pod stresom. Ljudi ne proizvode vitamin C tako da se sva kolicina vitamina C u telu svodi na ishranu.

Navodno su nasi preci jeli ogromne kolicine voca bogatog vitaminom C, pa za razliku od mnogih zivotinja, nasa jetra nije razvila sposobnost da glukozu pretvara u askorbinsku kiselinu. Psi su slabi proizvodjaci vitamina C. Koza moze proizvesti 5 puta vecu kolicinu vitamina C od psa jednake velicine. Pacov, mali kakav jeste, proizvodi skoro 4 puta vecu kolicinu vitamina C od odraslog psa.

Ne volim pojam “konvencionalna mudrost”. Vrlo cesto, ovaj pojam oznacava verovanje u ono sto vecina veruje, bez obzira koliko to nesto bilo glupo. Ali u ovom slucaju, definicija je tacna. Konvencionalna mudrost kazuje da psi nemaju potrebu za dodatnim kolicinama vitamina c. Dr. Belsfild pita zasto se psi kao i divlje zivotinje na slobodi ponasaju kao da im je potrebo vise? Kada je moguce, zivotinje jedu voce, bobice i vegetaciju koja sadrzi vitamin C.

Po mom iskustvu, postoje dva slucaja u kojima pas jede velike kolicine trave i ostale dostupne vegetacije. Prvi je u slucaju kada dugo trce a voda im nije dostupna. Drugi slucaj je kada su dugo bili zatvoreni. Cak i neki lovacki psi cesto zastanu da pojedu nesto trave pre izlaska u lov. Uvek smo se pitali zasto. Cak smo i razvili par objasnjenja, koja nisu zvucila ispravno. Da li je jednostavno razlog potreba za dodatnim vitaminom C?

Imajte na umu da ne postoji dodatnog vitamina C u vecini komercijalnih hrana za pse. To nije kritika. Kada se dzak otvori, askorbinska kiselina brzo oksiduje. Verovatno bi brzo oksidirala kao mali sastojak u velikom dzaku hrane. Takodje visoko izlaganje toploti u procesu formiranja granula bi verovatno unistilo veci deo dodatog vitamina C. Proizvodjac koji u dzak dodaje askorbinsku kiseli time ne postize nista. Pored toga navedena kolicina nicime nije zagarantovana da je stvarno u dzaku.
Da sumiramo do sada, psi su slabi proizvodjaci vitamina C, u njegovoj hrani nema dodatog vitamina C, i za razliku od nas psu je proporcionalno velicini potrebno daleko vise vitamina C da bi postigao normalan rast. Dok je rast ljudi rasiren na 2 decenije, najveci deo njihovog se odvija u prvoj godini. Sto je rasa veca, to je rast brzi, to je veca potraznja za askorbinskom kiselinom i to je sansa za displazijom kukova veca.

Dr. Belsfild preporucuje da obratimo paznju na stresne situacije tek udomljenog steneta. Stene je u tom uzrastu skinuto sa dojenja, odvojeno od majke, brace i sestara, doneseno na novu nepoznatu lokaciju, vakcinisano i u nekim slucajevima operisano radi uklanjanja zaperaka ili delova repa. Sve ovo se desava u period kada je stene vec stresirano rastom zubica ili ubrzanim razvijanjem. Faktor rasta kroz dodatni stres i masovnu potrebu za kolagenom izaziva veoma veliku potraznju za askorbinskom kiselinom.

Stene u divljini, bas suprotno, ostaje sa svojom majkom, zadrzavo rep i zaperke, ne dozivljava nikakav vid odvajanja, nije izlozeno iglama i nije izlozenu namenskom uvecanju i ostalim ljudskim glupostima. Bolesti i crvi su jedini izvori stresa. Ali stenad u divljini dobija dodatne kolicine vitamina C iz jetri zivotinja koje majka ulovi, ponesto zelene vegatacije i ponekad voca i bobica. Domaca stenad ne dobija nista zato sto je odluceno da im nije potrebno.

Nase stene – u stanju koje se verovatno granici sa subklinickim skorbutom – trci, igra se i skace naokolo sa misicima i kostima slabim zbog nedostatka kolagena. Rast misica ne uspeva da prati rast kostiju. Grebenski misici postaju napeti. Iznenada, u toku jednog kruga trcanja ili nekog nesvakidanjeg pokreta, slab misic propada, i okrugli delovi kostiju se povlace unazad ispadajuci iz casica kukova. Sinovijalna tecnost koja podmazuje okrugle delova pocinje da curi, a kosti pocinju da se delju o casice i skripe. Za par sati, ako ne i ranije, pas dobija displaziju kukova, od koje se nece oporaviti.Rešenje

Dr. Belsfild je mislio da je resenje ocigledno. Sprecite displaziju kukova dodavanjem vitamina C. On je ovu metodu isprobao na nekoliko legala Nemackog Ovcara, rase koja je karakteristicna po problemima displazije kukova. Ispitivani roditelji su ili imali displaziju kukova ili su u odgoju vec ranije davali stence sa displazijom.

Prva kuja je imala veoma iskrivljene kukove, i po standardu je trebala biti sterilisana kako bi se sprecila otezana trudnoca. Dr. Belsfild joj je davao 2,000 miligrama(2grama) vitamina C dnevno od trenutka kada je postal skotna. 8 stenaca je rodjeno, kojima je davano 50 do 10 miligrama tecnog vitamina C od rodjenja do kraja perioda dojenja. Od tog trenutka do 4 meseca starosti, 550 miligrama praskastog vitamina C je dodavano u njihovu hranu. Ova kolicina je povecana na 1,000 miligrama do 18 meseci starosti, pa na 2,000 miligrama sve do 24 meseca. Ni jedno stene nije dobilo displaziju.

Jos jedna kuja je ranije podlegla studijama o displaziji kukova u 2 navrata. U svakoj o studija, pola njenih stenaca je dobilo displaziju. Nakon toga opet je parena i vitamin C je bio dodavan pod Dr. Belsfildovim vodjstvom. Dala je 11 stenaca sa perfektnim kukovima. Sve u svemu, 11 legala je praceno u ovu svrhu za period od preko 5 godina. Kada su potomci stari 2 godine snimani, svi su bili zdravih kukova.

Testiranje se zavrsilo 1976. godine, i ukoliko pitate Dr. Belsfilda, problem displazije kukova je bio resen. On je na tut emu objavio clanak u profesionalnom zurnalu.

Da li je zaista bilo gotovo? Tesko. Dr. Belsfild je napao popularnu genetsku teoriju koju su svu “znali”. Umesto da su probali tretman koji je on predlozio i ubedili sebe u njenu tacnost vecina profesionalaca je ismevala Dr. Belsfilda za neobavljanje boljeg eksperimenata u koji bi uveo i drugu stranu(pse koji ne bi dobijali vitamin C). Cak je nazvan varalica i sarlatan.

“To je stvarno bolelo” rekao mi je Dr. Belsfild. “Ja sam samo mali prakticar koji je potrazio bolje nacine kada oni konvencionalni nisu funkcionisali. Neka univerziteti dokazu sta je tacno. Ja sam zeleo da stvarno pomognem zivotinjama, a ne da cekam bolji dokaz dok psi pate.”

To su upravo moja osecanja. Dr. Belsfild je u medjuvremenu povecao dozu vitamina C i pomesao ga sa drugim vitaminima i mineralima. Takodje je mesao sa Esterom – C. Trenutno ispitujem obe kombinacije na psima lovcima lisica.

Sta god radili, ukoliko podizete leglo obezbedite stencima potreban vitamin C. Ukoliko kupujete stene, ubacite vitamin C u ishranu od momenta kada ste ga doveli kuci. Nema smisla rizikovati sa displazijom kukova samo zato sto apsolutni dokaz jos uvek nije utvrdjen.


Dnevna proizvodnja vitamina C za razlicite zivotinje:

(http://img703.imageshack.us/img703/2556/71286859.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/703/71286859.jpg/)Izvor:  www.belfield.com (http://www.belfield.com)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Atila 23 Mart, 2012, 18:10:23
Bok,

je li itko isprobao ovu terapiju vitaminom C na psu s displazijom i ako da, na koji način mu je davao taj vitamin (tablete, posebna prehrana...)?
Sestra mi ima bull terijera s displazijom i pas je na Caniviton prahu i dobro se osjeća, ali nas zanimaju i druge alternative.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 23 Mart, 2012, 19:56:06
Ne verujem da je iko isprobao terapiju vitaminom C, barem ja ni na jednom forumu sa ovih prostora nisam uspeo da pronađem taj podatak.

Koji stepen displazije mu je dijagnostifikovan ?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Atila 23 Mart, 2012, 21:31:22
Lijevi kuk d/e, desni e1.

Mlad je pas, ima 3 godine i vizualno nema nikakvih poteškoća, osim što se štedi u kretanju; ne skače isl. Drži ga se na mršavijoj strani i jako je aktivan, dnveno je min u 10 km šetnji.

Od 1. godine je na Caniviton prahu i pomaže mu, međutim, htjeli bismo isprobati i još nešto, ako mu može pomoći, posebice jer je na kuhanoj hrani, posebno spremanoj za njega pa mu nije teško dodavati namirnice bogate vitaminom C u prehranu.

koje su uopće sve namirnice bogate vitaminom C; AA mi je spomenula peršin, ali koliko mu davati, ako on ima 32kg?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: krisb 23 Mart, 2012, 21:41:00
To je neki krupan pas kad ima 32 kg...Treba paziti samo da se namirnice bogate C vitaminom daju sveže, jer je vitamin C termolabilan, dakle iščezne na višim temperaturama. Obzirom da se tom psu priprema hrana mogli bi sa nama da podele neki recept  sm wink
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Atila 23 Mart, 2012, 21:48:12
Da, velik i krupan bull. Pas je kod sestre tako da za recepte moram pitati nju  sm redface

Ja samo imam udjela u savjetovanju i maženju  sm lol
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 23 Mart, 2012, 22:55:13
Vodite ga na plivanje! Vidim neku vodu na tvom avataru, ako ste na moru nek pliva što češće. Plivanje je aktivnost koja ne opterecuje zglobove i kosti, a razvija mišće koji će preuzeti deo opterećenja kukova.

Što se tiče Canivitona, neki kažu da je on više kao neko preventivo rešenje, da je slab itd. Ali to je sve individualno, ako njemu pomaže ne treba menjati. Što se tiče drugih preparata u vezi displazije najčešće se preporučuju:

GAG forte - http://www.canina.rs/gag_forte.html (http://www.canina.rs/gag_forte.html)

Alavis 5 - http://www.alavis.cz/en/alavis-5 (http://www.alavis.cz/en/alavis-5)

Alavis 3 - http://www.alavis.cz/en/alavis-3 (http://www.alavis.cz/en/alavis-3)

Cosequin - http://www.nutramaxlabs.com/Vet/Products/Cosequin-DS.aspx (http://www.nutramaxlabs.com/Vet/Products/Cosequin-DS.aspx)

Chassoton -  http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.5d3e7804025c4020b76706ff7e590cfd.vetoquinol-chassoton-4-za-stabilizaciju-lokomotornog-sustava-400-g.aspx (http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.5d3e7804025c4020b76706ff7e590cfd.vetoquinol-chassoton-4-za-stabilizaciju-lokomotornog-sustava-400-g.aspx)

Trenutno mi ne pada na pamet ništa više.....

Cima peršina ima najviše C vitamina, e sad pojma nemam koliko ga davati.... Negde sam iskopao da peršin ima 130 mg/100g, ako ti to nešto znači  sm zelenko
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 02 April, 2012, 21:41:51
Displazija kukova uzrokovana lošom prehranom kao nenasljedna bolest kostiju kod pasa
(ISBN 3-9807236-o-7)

U svojoj novoj knjizi K.D. Kammerer istražuje čitav razvoj pseće ishrane u proteklih tisuću godina, sve do kraja 1999. godine kao i bolesti kostiju koje su vezane za prehranu. Ostale pseće bolesti koje uzrokuje prehrana bit će predmet nastavka ove studije koja će biti izdana tijekom 2000. godine i čiji će naslov biti : «Ishrana i loša ishrana pasa» u kojoj će bioaktivni sastojci i sekundarni nutrijenti važni za dugoročno pseće zdravlje biti opisani do u detalje.
Autor slaže činjenicu na činjenicu i stvara impresivan, šaroliki mozaik koji na koncu otkriva koban scenarij.

12 teza Klausa Dietera Kammerera:

1. Kao i u svim zemljama Zapada, oko 80- 85 % od otprilike 5.5 milijuna pasa u Saveznoj republici Njemačkoj pati od manje ili više kronične pretilosti ili debljine, oštećenja jetre, metaboličkih oboljenja, gastrointestinalnih poremećaja vezanih za nefunkcionalnost gušterače, bolesti krvožilnog sustava s vaskularnom sklerozom, oslabljenog sustava imuniteta uz učestale alergije, infekcije i karcinome, te niza poremećaja kostura i mišićja, pogotovo displazije svih zglobova, a naročito kukova. Očekivana životna dob pasa je bitno smanjena, a kao uzrok smrti u statistikama prvo mjesto zauzima rak.

2. Slično tome, 80-85 % pasa se hrani isključivo ili dijelom industrijski proizvedenom hranom, čiju hranjivu vrijednost, osim što su sirovine izuzetno niske kvalitete, znatno umanjuju i pogreške pri formulaciji i proizvodnji iste. Smrtnost od gore navedenih bolesti u posljednjih 30 godina je nepogrešivo povezana s prodajom industrijske pseće hrane. Bolesti kostiju, a pogotovo displazija kukova, su direktno povezane s desetljećima loše ishrane kojom su psi podvrgnuti i njezina su neposredna posljedica.

3. Princip koji se primjenjuje u proizvodnji moderne pseće hrane preuzet je iz masovnog uzgoja domaćih i životinja za klanje, pogotovo svinja i teladi, koje se inače hrane mješavinom primarnih nutrijenata: ugljikohidratima, bjelančevinama, mastima, te mineralima i vitaminima čiji je udio izračunat kako bi pokrenuo brz rast i dobivanje na težini. Za potrebe trgovine na malo, vreće od 25 i 50 kg hrane za telad i svinje bi se prepakirale u manje vreće i konzerve uz dodavanje vode i do 80 %. Ova se hrana razlikuje od one za stoku samo po sintetičkim aromama, pojačivačima okusa i mirisa posebno za pse, kao i po pomno biranom, atraktivnom dizajnu ambalaže. Današnja se pseća hrana od stočne razlikuje i po tome što uglavnom sadrži soju koja često «glumi» meso i mesne okruglice. Genetski manipulirana soja u hrani dovodi do stvaranja masnih naslaga u organima, a fitoestrogeni dovode do patoloških promjena na kosturu. Dakle, nije samo navodna nasljednost displazije kukova preuzeta iz uzgoja domaćih i životinja za klanje, već i osnove prehrane.

4. Zagrijavanje sirovina parom pod pritiskom, do temperature od 250 stupnjeva Celzija, i nakon toga, sušenje vrućim zrakom ne samo što razbija ugljikohidrate, već uništava i bjelančevine, masti i sve prirodne vitamine. Uništeni su i izmijenjeni i sekundarni nutrijenti i bioaktivni sastojci vitalni za zdravlje životinja. Dodaje se standardni miks vitamina i minerala, obično i previše. Fitoestrogeni, spojevi koji se nalaze u biljkama i djeluju poput estrogena, ostaju neizmijenjeni i time pričinjaju dosta štete organizmu, pogotovo metabolizmu kostiju, dok naslage masti dovode do skleroze krvnih žila, a time i do hipertenzije, srčanih bolesti i problema sa cirkulacijom. Ovakve metode hranjenja pasa dovode do toga da se psi moraju hraniti sondama i infuzijama zbog teških želučanih tegoba, do teške koštane distrofije, osteohondroze, hormonalnih poremećaja, kao i hipervitaminoze A i D3 vitamina s kojom su povezane patološke promjene na kostima, uključujući i displaziju kukova. Predoziranje vitaminom D3, bilo preko hrane ili vitaminsko-mineralnih pripravaka može uzrokovati Legg-Calve-Perthesovu bolest koja se očituje aseptičkom nekrozom glave bedrene kosti i dovodi do displazije.. Mnoge vrste hrane za pse sadrže i otvarače apetita koji stimuliraju konzumaciju, što rezultira debljinom, a kasnije dovodi do kroničnih bolesti mnogih organa, a posebno krvožilnog sustava. Moderna hrana za domaće životinje stvorena u laboratorijima postala je jedan od uzroka odgovornih za nastanak displazije kukova kod pasa. Dok se telad i svinje, nakon što dostignu određenu veličinu i težinu u nekoliko mjeseci, ubijaju, i time bivaju pošteđeni mučnog života sa svojim patološki iskrivljenim kosturima, psi moraju živjeti s tim do kraja svojih života.

5. Nasljednost displazije kukova i ostalih bolesti kostura kod pasa nikad nije bila demonstrirana. Prvi veterinari koji su istraživali etiologiju displazije kukova, elaborirali su niz hipoteza od kojih je kao pobjednički kandidat konačno izabrana teza o višefaktornoj nasljednosti, jer se činilo da sve objašnjava. Slijedeći istraživači prihvatili su te pretpostavke i održavali tu tezu na životu. Drugi su pisali objašnjenja koja su zadovoljavala njihove sponzore, a sve zbog novca. Ironično je, ali 1968. godine, profesor Helmut Meyer, stručnjak za prehranu, stariji asistent i budući direktor Instituta za prehranu životinja pri hanoverskom Veterinarskom fakultetu izdao je studiju o nasljednosti displazije kukova kod pasa, iako to nije bila njegova uska specijaliziranost i nije imao znanja o psećoj genetici, ali je zato sklapao unosne poslove s Waltham/Effem firmom koja proizvodi pseću hranu. I tako se, malo-pomalo, stvorila dogma o višefaktornoj (poligenetskoj) nasljednosti displazije kukova.

6. Vjerojatno je ironija sudbine da je displazija kukova kod pasa doista višefaktorna bolest, uzrokovana mnoštvom poremećaja, a koji su opet uzrokovani lošom prehranom.

a) Rahitis (omekšavanje kosti uslijed nedostatka kalcija i vitamina D3)
b) Moeller-Barlowova bolest (skorbut uzrokovan nedostatkom vitamina C)
c) Vitamin A+D3 hipervitaminoza (toksična predoziranost)
d) Legg-Calve-Perthesova bolest (nekroza glave bedrene kosti)
e) Genu valgum (x-erice)
f) Hormonalni poremećaji (poremećaji štitnjače itd.)
g) Osteohondroza
h) Koštana distrofija
i) Pretilost (višak tjelesne težine)
j) Prenaprezanje prilikom kretanja

Metabolički poremećaji, kao i prehrambeno/hormonalni poremećaji koji se kriju u patologiji navedenih stanja dovode do displazije čitavog kostura i mogu se pronaći u rasponu od vrlo blagih i klinički nedijagnoziranih bolesti do vrlo ozbiljnih i teških deformacija. S obzirom da su dinamika i statika pokreta najizraženije u zglobovima kukova, tu se obično razvijaju i prve deformacije. Displazije se mogu pojaviti i na svim ostalim zglobovima i primijetile bi se na svim psima sa displazijom kukova kad rendgensko očitanje ne bi bilo ograničeno samo na kukove. Mnogi slučajevi displazije kukova popraćeni su displazijom ramenih, lakatnih i koljeničnih zglobova.

7. Etiologija i patogeneza displazije kukova može biti objašnjena višefaktornošću, ali bez genetskog faktora. Također, displaziju kukova treba gledati kao komplikaciju metaboličkih bolesti kod štenaca i mladih pasa i kao simptom opće prehrambeno/hormonalne bolesti, i ne kao nasljednu, izoliranu anomaliju acetabuluma (konkavno zglobno. tijelo u koje ulazi glava bedrene kosti) i bedrene kosti.

8. Multinacionalne korporacije Nestle (Alpo, Fancy Feast, Friskies, Migthy Dog), Colgate-Palmolive (Hill’s Science Diet), Procter & Gamble (Iams, Eukanuba), Heinz (Amore, Gravy train,Recipe, Verts) i posebice Mars sa svojim podružnicama Waltham i Effem (Advance, Cesar, Chappy, Formula, Frolic, Kal Kan, Mealtime, Pedigree)
drže kontrolu nad tržištu industrijske hrane za pse i mačke vrijednom više milijardi dolara, uključujući 90% europskog tržišta. Ralston Purina (Pro Plan, Purina) i Royal Canin (Selection, Size mini-medium-maxi) također zauzimaju važno mjesto. Effem vodi na njemačkom tržištu hrane za kućne ljubimce s otprilike 75-80%. Tržište vrijedi 3.500 milijuna njemačkih maraka, od čega Effem obrne 2.000 milijuna i ima 1.000 milijuna čistog profita. Ove velike korporacije stoje iza mnogih malih proizvođača.

9. Ova poslovna carstva imaju gotovo neograničena sredstva za oglašavanje. U zapadnim zemljama, imaju više od 10.000 milijuna DM za trošenje na reklamiranje pseće hrane. Samo u Saveznoj republici Njemačkoj, Mars zajedno s Walthamom i Effemom investira skoro 500 milijuna godišnje u javni i privatni sektor, novac kojem je namjena oglašavanje na billboardovima, letcima, na TV-u, te u novinama i časopisima. Časopisi o psima su gotovo posve pod kontrolom proizvođača hrane za kućne ljubimce, i kao takvima, dopušteno im je objavljivati samo one članke koji se ne kose s interesima sponzora. Znanstvena udruženja i njihovi dužnosnici također uživaju financijske povlastice. VDH (njemački kinološki savez) i članovi njegove uprave također godišnje dobivaju velik dio kolača, vrijedan nekoliko milijuna i treba ih smatrati podmićenima. Sav taj novac treba kupiti ljude i glasove, a potajno se novac isplaćuje i strankama, institucijama i pravosuđu.

10. Veterinarska profesija danas gotovo robuje ovim multinacionalnim korporacijama. Mnogi veterinari žive od tog podmićivanja. Od 20 tisuća veterinara u Saveznoj republici Njemačkoj 20-25% njih je nezaposleno još 20-25% bi zatvorilo svoje ordinacije i pet shopove da godišnje ne primaju u prosjeku 40-50 tisuća DM, koliko im treba da pokriju svoje troškove, i to od prodaje posebne dijetne hrane za ljubimce kao i snimanja kukova za potrebe VDH. Znatne pogodnosti u novcu i naturi pronalaze svoj put do studenata veterine, asistentskog osoblja i samih veterinara. Vodeći veterinari i znanstvenici specijalizirani za prehranu su bez iznimke potkupljeni i putuju svijetom na trošak raznih kompanija. U zamjenu za novac i povlastice, zbog svog vlastitog interesa preporučuju i hvale proizvode kompanije koja ih je uzela pod svoje, ne spominjući loše posljedice takve prehrane. S obzirom da se čitavo oglašavanje financira iz profita od prodaje pseće hrane, ispada da vlasnici pasa plaćaju pranje mozga kojem su konstantno podvrgnuti svojim vlastitim novcem, i ne shvaćajući da su tim proizvodima cijene nabijene do neba bez ijednog održivog razloga. Isto, ili slično, se događa i u drugim zemljama.

11. Spomenute kompanije, a posebice Walthem/Effem pokrenuli su dogmu o bolestima kostura kao nasljednim, a sve da sakriju kontinuirane greške u metodologiji proizvodnje hrane za kućne ljubimce i podupiru tu kampanju već više od tri desetljeća. Svi reputativni veterinari u SAD, Velikoj Britaniji i Njemačkoj koji su proučavali ili proučavaju displaziju kukova kod pasa, svojedobno su primili «poticaj» od Waltham/Effema, Ralston Purine ili drugih kompanija. Financijskim kalkulacijama i marketinškim strategijama ne trebaju zdravi, već bolesni psi. Bolesti raznih organskih sistema uzrokovane lošom prehranom dale su tržištu novi zamah i inovacije u vidu brojnih dijetetskih proizvoda koje prodaju veterinari, kojima industrija ne samo što besplatno dovozi različite brandove hrane, već i bolesne pse koji će tu hranu konzumirati. Ovo je u potpunosti korumpirani sustav, a i industrija i veterinari sudjeluju u zataškavanju jedne od najvećih prijevara i skandala u povijesti veterinarske medicine.

12. Loša ishrana pasa i dogma o nasljednosti displazije kukova je, kao prvo, dvostruka greška i katastrofa za pseće zdravlje stvorena i održavana više od četiri desetljeća uz pomoć industrije i profesora na veterinarskim fakultetima u SAD, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a koji su u službi te iste industrije, katastrofa koja se jedino može opisati kao pogreška tisućljeća u veterinarskoj medicini: kroz svo ovo vrijeme milijuni pasa diljem svijeta se hrane tom hranom dok se ne razbole ili ne uginu. Reformacijom pseće ishrane, poboljšanjem kvalitete i eliminiranjem metodologijskih pogrešaka u proizvodnji, smrtnost od raznih psećih bolesti uzrokovanih prehranom može se značajno smanjiti, a također bi se mogla značajno smanjiti i učestalost bolesti kostura povezana s displazijom kukova.

Dieter Kammerer.
Version of 20.09.2000

Dieter Kammerer je novinar, specijalizovan i obučen za komentarisanje i praćenje naučnih događanja i studija. Displazija kukova uzrokovana lošom prehranom kao nenasljedna bolest kostiju kod pasa (u originalu - The Error of the Millennium in Veterinary Medicine) je nastavak rada sa jednim drugim autorom, Marc Torrel-om veterinarom, koji je napisao knjigu "Tridesetgodišnji rat" i time izazvao gnev kolega, pa se povukao.

Izvor: http://www.ljubimci-forum.com (http://www.ljubimci-forum.com)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 08 April, 2012, 10:16:59
(http://i899.photobucket.com/albums/ac197/popacns/Untitled-4.jpg)

http://accad.osu.edu/~hcaprett/COTA_741_sp04/CanineLO_090504.html (http://accad.osu.edu/~hcaprett/COTA_741_sp04/CanineLO_090504.html)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 08 April, 2012, 21:31:11
Zanimljivo.....

Tokom prve godine rasta naši mladi psi plivaju najmanje dva puta nedeljno tokom proleća, leta i jeseni. Plivanje traje najmanje 15 minuta. Plivanje služi kao prevencija za bolesti skeleta i zglobova, takođe samanjuje rizik od HD i ED.

(http://www.house-barrett.com/zzz/Haus31.jpg)

Tokom prolećnih i letnjih meseci naši stariji psi plivaju dva puta nedeljno. To je jako dobro za njihove mišiće koji će se ponovo izgraditi, pošto zbog svojih godina više nisu u stanju da se kreću tako dobro i tu plivanje mnogo pomaže. Na slici je 12 godina star Barrett.

(http://www.house-barrett.com/zzz/Haus34.jpg)

http://www.house-barrett.com/index1.htm (http://www.house-barrett.com/index1.htm)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 08 April, 2012, 22:40:10
Tekst je napisao veterinar i odgajivač zlatnih retrivera....


BOLESTI KOSTIJU I ZGLOBOVA KOD MLADIH PASA

DA LI JE ONO U ŠTA VERUJEMO ZAPRAVO POTPUNO POGREŠNO?

Displazija kuka, Displazija lakta, Osteohondritis. Ove bolesti su i dalje veoma zastupljene kod mladih pasa, posebno kod velikih rasa, uprkos sve većem broju rendgenskih snimaka i selekciji. Šta radimo pogrešno ? Zašto se ovi problemi javljaju i ponavljaju u pažljivo selektovanim linijama pasa ? Naš neuspeh da eliminišemo Displaziju kuka i lakta nas tera da se zapitamo “da li su naši napori potpuni promašaj?” Da li rešenje treba da tražimo na drugom mestu?
Displazija (ili ostala skeletna oboljenja mladih jedinki) potiče od problema koje je moguće u potpunosti izbeći. Da li uzrok trazimo na potpuno pogrešnom mestu ? Odgovor je najverovatnije DA. Većina pasa kod kojih se razvije Displazija kuka i lakta, na tome mogu zahvaliti nepravilnoj ishrani I nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, pre nego lošim genima. Dozvolite da vam objasnim. Nažalost, ono što mi veterinari ne znamo o displaziji kuka i lakta daleko nadmašuje ono što znamo. Na sreću postoje odgovori, oni se nalaze u istoriji ovih bolesti.  Prihvatajući činjenicu da nam istorija jasno daje do znanja koji su uzroci displazije kukova i laktova, dovodi do kristalno jasnih rešenja. Ironično je to što su nam uzroci i rešenja ispred nosa decenijama. Opšteprihvaćena je “istina” da loši geni izazivaju nastanak Displazije kuka i lakta. Mi pretpostavljamo da su pokušaji da se ovi geni uklone bili nemogući. Ipak, niko nije postavio pitanje “koje to tačno gene mi pokušavamo da eliminišemo?” Ti geni nikad nisu identifikovani zato što ih niko i ne traži. A ako ne znamo koje gene tražimo, kakve su nam šanse da ih se oslobodimo ? Cak i ako bismo mogli da ih uklonimo, da li ćemo njihovom eliminacijom izbrisati  i osobine koje želimo da  zadržimo ? ISHRANA I FIZIČKA AKTIVNOST igraju ključnu ulogu u razvoju kostiju. U svim šemama Displazije kuka i lakta, niko ne postavlja pitanje šta i koliko je svaki pas jeo i kakvu je fizičku aktivnost imao dok se skelet razvijao ? Ishrana i fizička aktivnost su ignorisane jer smo smatrali da ne igraju nikakvu ulogu u razvoju skeleta. Kao što pretpostavljamo da su sve abnormalnosti na rengendskim snimcima prouzrokovane jedino lošim genima, mi ignorišemo osnove biologije i genetike koje nam govore da to ne može biti istina. Uloga ishrane i fizičke aktivnosti u razvoju skeleta je od ključnog značaja. Ishrana i fizička aktivnost u interakciji sa genima, utiču na pravilno ili nepravilno formiranje kostiju i zglobova. Za svakog psa koji ima bolest kostiju, moramo se zapitati sledeće: " Koliki je odnos izmedju doprinosa gena, lose ishrane i neodgovarajuce fizičke aktivnosti.” Ako su ishrana i neodgovarajuća fizička aktivnost bili jedni od ključnih faktora, logika nam govori da oni moraju biti prva oblast koju treba ispitati pri traženju rešenja. Postoji još fundamentalnih pitanja. Koliko dugo ovi problemi muče naše pse ? Deset, sto ili hiljadu godina ? Da li su ove bolesti nov fenomen ? Iznenađujuć odgovor je da su ove bolesti kostiju i zglobova produkt dvadesetog veka.

Priča počinje iznenadnom pojavom Displazije kuka 1930-ih godina, kada se smatralo da je to retka bolest, nepoznata do tada. Do 1965 godine Displazija kuka i lakta je identifikovana kod 55 rasa pasa širom sveta. Prepoznati su karakteristicki problemi. Za samo 30 godina, psi su  pretrpeli   iznenadnu pojavu i brzo širenje ovih i mnoštvo drugih problema skeleta uključujući i ramena, laktova, zglobova i kolena; i svi su postali od retkih ili nepostojećih do previse uobičajenih. Do 1950 opšteprihvaćena “istina” je bila ta da su uzroci Displazije kuka i lakta bili genetski. “Istina” nikada nije dovodjena u pitanje uprkos tome što su sve šeme koje se oslanjaju na “istinu” (koje pocivaju na toj “istini”) za eliminisanje displazije kukova i laktova u potpunosti bile nespešne. Oba ova problema i dalje ostaju ozbiljna, svakodnevna i naizgled nemoguća za eliminisanje. Ako ove bolesti nisu postojale pre 1930 godine, odakle su došle ? Šta je uzrok da se pojave i tako brzo prošire ? Zašto su sada toliko uobičajene ? Osnovi biologije nalazu da se veliki broj gena koji su vezani za propadanje kostiju nije mogao iznenadno pojaviti medju psima i raširiti strahovitom brzinom za 2 ili 3 decenije na većinu rasa, a naročito onih krupnijeg rasta. Ovi tipovi gena su od uvek bili prisutni, s tim što nisu prouzrokovali nikakve probleme sve do 1930-ih kada je neka od promena u okruzenju uticala na ispoljavanje ovih gena. Mi veterinari nismo voljni da se suočimo sa ovom mogucnošću zato što smo ulozili ogrman emocionalan i profesionalan napor i razvili teoriju (u saradnji sa odgajivačima) po kojoj verujemo da su svi problemi vezani sa kosti i zglobove vašeg psa prouzrokovani samo genima i da se shodno tome mogu odstraniti JEDINO pravilnim uzgajanjem. Proizveli smo ogromnu mašinu koja je bazirana na rendgenu i zdravoj redukciji gena koji prouzrukuju dizplazije laktova i kuka. Nažalost, ova mašina je napravila mali napredak nakon desetina godina bezobzirnog eksperimentisanja sa velikim brojeva leševa. To nameće pitanje, da li neuspeh ovih šema isključuje gene kao osnovni uzrok problema sa kostima i zglobovima? Ni najmanje. Pedeset godina uzaludnog truda jasno pokazuje da je osnovni problem prouzurkovan velikom promenom u okruženju koja se odigrala 1930-ih. Ova promena je dovela do ekspresije gena, sto je donelo probleme sa displazijom medju psima. Sta se to promenilo? Srećom, ne moramo mnogo da razmisljamo da bi smo otkrili odgovor. Tokom 1930-ih ishrana naših pasa se drastično promenila. Do tada je većina ljudi svoje pse hranila na način kakao su se oni hranili tokom evolucije, sirovom, svežom, neobrađenom hranom sa malo žitarica. 1930-ih ovaj vid ishrane je zamenjen ishranom koja se sastojala od kuvanih žitarica, mesa (podrazumeva meso koje je sveže ušlo u proizvodnju, i kao takvo sadrži veliki procenat vlage. Na sastavu hrane moze biti navedeno kao prvi, najzastupljeniji sastojak, ali tokom proizvodnje dehidrata, nije vise najzastupljeniji sastojak.  Uglavnom proizvođači naglase procentualni udeo kao svežeg(neobrađenog) mesa. Precizirano je od koje je životinje meso) koštanog brašna i dodatka kalcijuma. Novoj ishrani su nedostajali sirovi delovi zivotinje koje su psi milionima godina jeli u prirodi kao sto su – kosti i organi, riba, ptice, biljke kao i fekalije i zemlja.

Ove promene su se desile tokom Velike depresije 1930-ih godina. Vlasnici pasa su tražili jeftiniju alternativu za svežu hranu kojom su inače hranili svoje spe. Mudar biznismen shvatajući ogroman novčani potencijal na tržištu hrane za pse zalaže se za korišćenje komercijalno proizvedenih svinja, teladi i živine i ubacujući dodatni kalcijum formira novu hranu za pse.
Po prvi put u milionima godina evolucije pasa, našim psima su uskraćene sveže namirnice I oni su primorani da jedu hranu koja se sastoji od kuvanih žitarica, mesnog brašna (u pitanju je nešto kvalitetniji sastojak mesno brašno napravljeno od zivotinjskog tkiva, s tim sto udeo mesa(mišićnog tkiva) nije, a kao sastojak komercijalnih hrana navodno ne uključuje klanični otpad poput perja, rogova, papaka, iznutrica....) i koštanog brašna zajedno sa veštačkim kalcijumom. Ta masovna promena ishrane se dogodila paralelno sa još agresivnijim pristupom fizičkoj aktivnosti. Ove promene, a posebno promene u ishrani su se pokazale kao idealan skup uslova koji je omogućio određenim genima da se istaknu u obliku bolesti skeleta. Komercijalna hrana za pse se jako malo promenila. Međutim, sada postoji veliki broj dokaza da je ova katastrofalna promena u ishrani (i fizičkoj aktivnosti) izazvala haos na kostima i zglobvima naših pasa, naročito velikih i gigantskih rasa, čiji genetski sklop ih čini posebno osetljivim na ove promene. Nova usiljena ishrana, dizajnirana za ubrzan rast i tov stoke, utiče na ubrzan rast i gojaznost kod naših štenaca. Ubrzanoi dobijanje na težini, smanjuje sposobnost njihovih mekanih mladih kostiju da se paravilno razviju. Visok nivo skroba je doveo do štetnih  hormonalnih promena koje su dalje uticale na jako loš razvoj kostiju. Prekomerno i nedovoljno unošenje hranljivih sastojaka, uz gubitak svih zaštitnih materija  koje se nalaze samo u svežoj sirovoj hrani, naneli su joć jedan udarac na razvoj kostiju. Prekomeran veštački kalcijum izaziva dodatne probleme. Preterano fizicko forsiranje mladih, mekanih kostiju omogućava savrsene uslove za skeletna oboljenja kod mladih pasa.Ovi problem su naročito prisutni kod velikih rasa koje se brzo razvijaju, kod  onih sa slabije razvijenim mišićima, kod  gojaznih pasa i kod rasa koje su podlegle nekontrolisanom parenju. Kao što možete videti, uzroci Displazije kuka i lakta su nešto mnogo više od genetike.
Ali šta je sa genima ? Ako su geni osnova problema, zašto pokušaj uklanjanja tih gena nije rešio problem ?

Odgovor je jednostavan, mi nismo rešili problem zato što geni nisu bili uklonjeni. Uprkos godinama selekcije i uklanjanja iz priploda pasa sa nepravilnom strukturom skeleta (utvrdjenom na osnovu radiografskih snimaka), i parenja samo pasa sa zdravim kostim i zglobovima (utvrdjenim na osnovu radiografskih snimaka), geni koji izazivaju te probleme i dalje postoje Zašto ?
Zato što niko nije pitao “koje gene se trudimo da uklonimo?” Geni koje moramo eliminisati su veoma dobro poznati. Oni se pojavljuju u većini tekstova koji se bave Displazijom kuka i lakta, ali ih niko kao takve nije prepoznao. Geni koji imaju predispoziciju za skeletna oboljenja naših mladih pasa su geni koji utiču na veličinu, ubrzan rast, malu mišićnu masu i na kraju geni koji se tiču velike gojaznosti. Može li biti tako jednostavno ? Da može, toliko je jednostavno i toliko teško. Glavni problem je da su upravo ti geni geni koji se tiču veoma distinktivnih karakteristika svake rase.
Geni koje želimo da eliminišemo da bi rešili problem Displazije kuka i lakta, su isti oni geni koje želimo da zadržimo. Da bi zadržali rase u njihovom prepoznatljivom obliku, većinu gena koji imaju predispoziciju za skeletna oboljenja ne smemo ukloniti. Ovo čini uzaludnim svaki pokušaj koji predlaže genetsko rešenje.
Da bi rešili problem bolesti kostiju i zglobova kod mladih pasa moramo se podsetiti osnovnih faktora koji izazivaju te probleme a pojavili su se 1930-ih. To su faktori koje moramo eliminisati! Ključ za eliminisanje bolesti kostiju kod mladih pasa je u ishrani i fizičkoj aktivnosti, na sreću to su dva fakora nad kojima svaki odgajivač I vlasnik psa ima maksimalnu kontrolu. Mi moramo vratiti nase pse na onaj režim vežbanja koji su primenjivali kroz evoluciju. Od velikog značaja je da se pronadje hrana koja bi na polju nutritivnih vrednosti predstavljala ekvivalent hrani koju su psi jeli kroz evoluciju.

Ovo je jednostavno. Ishrana pasa kroz evoluciju se sastojala od 50 – 60% sirovih mesnatih kostiju, 20 – 30% sirovog izgnječenog povrća i voća, 10% iznutrica, bez veštačkog kalcijuma, zajedno sa jednostavnim dodacima kao što su alge, laleno brašno, riblje ulje i jogurt. Sa ovom dijetom ne treba preterivati. Štenci rastu polako, kako im je priroda namenila. Dovoljno je stenad hraniti onoliko koliko ce im obezbediti rast od 60-70% maksimalne moguce stope rasta. Aktivnosti slične onim kroz evoluciju su od vitalnog značaja. Da bi kosti pravilno rasle zahtevaju normalnu količinu naprezanja. Ni previše ni premalo. Jedina za kosti zdrava fizička aktivnost mladih pasa je IGRA. Mnogo igre, ne grube igre, ali igre gde štenci stanu čim postanu umorni. Sve dok se kosti ne razviju to je jedina fizička aktivnost koju bi priroda/bog/evolucija naložila. Odrasli na ovaj način, bez obzira koje gene nasledili ogromna većina štenaca će rasti pravilno i zdravo, sa malim ili bez tragova Displazije kuka I lakta.  Medjutim, nekoliko štenaca će i pored svega zadobiti odredjene problem sa skeletom, i to su štenci koji imaju gene koji su direktno uticali na pojavu tih problema, gene koji ce se ispoljiti bez obzira na ishranu ili aktivnosti štenca. To je pravo vreme da se životinja izdvoji iz uzgojnog programa.
Da li treba I dalje da snimamo naše pse ? Da! Kombinovanjem radiografskog programa sa pravilnom kontrolom mi ćemo povećati šanse za pravilnim podizanjem štenadi i eliminacijom bilo kog gena koji je direktno odgovoran za pojavljivanje skeletnih problema, zadržavajući većinu predisponiranih gena kako bi zadržali karakteristike rase.
Ukratko, štenci moraju rasti polako, ne smeju biti gojazni, ne treba dodavati veštački kalcijuma i treba primenjivati evolutivni način ishrane sa sirovim mesnatim kostima.
Dok skelet štenca ne sazri, jedina fizička aktivnost koja je dozvoljena je igra sa svojim vršnjacima po godinama i veličini. Ovo će prouzrokovati normalan stres koji omogućava normalan rast i razvoj.
Ovo su jednostavni ali moćni alati, oni skelet psa održavaju zdravim milionima godina.
Koristeći ih eliminisaćemo većinu bolesti kostiju kod mladih pasa, bez obzira što su “loši” geni prisutni. Da li je ono u sta verujemo zapravo potpuno pogresno kada govorimo o podizanju mladih pasa ?
Razmislite pžljivo pre nego što odbacite ideje iznete u ovom članku. Ukoliko ne koristite ove jednostavne ali efikasne metode, i ne posmatrate problem sa genetske tačke gledišta možete doći u situaciju da vam odgoj pasa postane težak i bolan proces koji će vas uz to i dosta koštati.

Napisao Dr Ian Billing Hurst

Pre BARF-a

Ja sam nov u BARF ishrani iako sam koristio neke osnove ovog načina ishrane pasa. Knjige koje je napisao doktor Billing Hurst su fantasticne I nakon samo jednog čitanja će vam potpuno promeniti način razmišljanja.

Pre nego sto sam svoje pse prebcio na barf ishranu, jedan od mojih goldena  je imao problema sa krznom, linjanje je bilo prisutno tokom cele godine. Takođe imam Jack Russel terijera koji se konstantno češao.

Posle BARF-a

Sada 7 meseci kasnije ja sam odušvljen promenama koje su nastale i stvarno uživam u pripremi hrane za svoje pse. Ja sam danas potpuno posvećen BARF ishrani.

Krzno mog golden nikada nije bolje izgledalo, linjanje je svedeno na minimum, gotovo da se ni ne linja.
Moj Jack Russel je prestao da se češe.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 22 Jun, 2012, 21:35:30
dosta prirodnih preparata i suplemenata može da se koristi kako bi pomoglo pri ostecenju tkiva, kao i da ublaze bol i upale u ovom stanju.

Glukozamin potiče proces regeneracije (zglobne) hrskavice, a njegovo uzimanje na duže staze otklanja i bolove. Zahvaljujući maloj molekularnoj veličini, ona lako dospeva do celija zglobne hrskavice i sinovijskih opni.

Kondroitin sulfat blokira enzime koji razgrađuju hrskavicu, te kao i glukozamin, pruža okvir za sintezu kolagena. Ove tvari vežu dovoljno vode da bi tvorili viskozni, elastični sloj. Tako podmazuju i štite hrskavicu, jačajući fleksibilnost, odskočnost i otpornost na kompresiju. Kondroitin blokadom određenih enzima sprečava trošenje zglobne hrskavice.


Metil-sulfonil-metan (MSM) služi za čvrstinu i stabilnost vezivnog tkiva. MSM daje telu sumpor, a zdravlje hrskavice zavisno je o sumporu. Bez ovog spoja ugradnja aminokiselina u proteinske molekule vezivnog tkiva je poremećena. Vezivno tkivo stvoreno na taj način ne bi imalo odgovarajuću strukturu i čvrstinu tj. bilo bi nestabilno. Naše telo svakodnevno koristi i troši MSM.

Masne kiseline
- izvori omega-3 i 6 masnih kiseline su:

riblje ulje, kao što je lososovo ulje, ulje jetre bakalara i sardina. Ulje lanenog semena, sojino ulje i ulje noćurka, seme bundeve, suncokretovo ulje, laneno ulje (ili cele zdrobljene semenke)


-vitamini C i E su vec siroko pomenuti u temi

-Kolostrum
Kolostrum je veoma hranljiv, sadrži i imuni faktor rasta, enzime, proteine i mnoge druge korisne supstance. Kolostrum je korišćen od strane holističkih veterinara za lečenje mnogo zdravstvenih problema pasa. Na primer, zajednički problemi (npr. displazija kuka, osteoartritis, itd,) dobro reaguju uz dopunu kolostruma. faktor rasta u kolostrumu pomaze laksu regeneraciju celija. takođe pomaže apsorpciju i iskorišćavanje drugih dodataka kao što je glukozamin


-Kopriva je bogata mineralima i vitaminima i efikasna u uklanjanju metaboličkih otpada iz tela, koji inače mogu da doprinesu čvrstim naslagama u zglobovima (okostavanju)

-Lucerka je dugo smatrana kao jedna od najefikasnijih biljaka za uklanjanje bola i tegoba koje proističu iz artritisa. Ona takođe pomaže u izbacivanju otpada iz sistemskog tkiva.

-Juka: Ovo bilje ima anti-inflamatorna svojstva i može da ublaži bol od artritisa i displazije kukova kod pasa.

-Ginko, Glog i Ruzmarin: kada se napravi tonik, ove bilke su efikasne u poboljšanju cirkulacije. Povećanje protoka krvi u tkivima oko bolnih zglobova će rezultirati fleksibilnijim mišićima i manjom ukocenoscu.

- Đumbir: Povecava cirkulaciju krvi
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 02 Avgust, 2012, 18:47:42
"Vidim čude se neki što i male pasmine imaju HD.Odnos opterečenosti kostiju kuka od prilike isti je kod velikih kao i malih pasmina.Ako pogledate površinu zgloba psa od 60 kg i onog od 8 kg, vidjet ćete da mala kost nosi mali broj kila na maloj površini, a velika veliki broj kila na velikoj površini.Dakle 100/10=10/1.Tajna je u tome što kinološki nije obavezno svim psima snimati HD.Jako su naivni oni koji misle da displasia ugrožava samo kukove.Ali nitko ne kontrolira, recimo, koljena, laktove, skoćne zglobove i ramena.Kladim se da bi se dalo svašta naći i na zglobovima prstiju.Interesantno je da se nitko nije niti na jednom forumu pitao kako to da psi još nisu izumrli.A bilo bi normalno da jesu.Zašto?Zato jer se restriktivna selekcija u uzgoju vodi oko 30 godina a psi ipak postoje malo duže.Pa bi bilo normalno da se netko pita kad je već HD nasljedna, kako to da postoje psi koji ju nemaju?Jer prije selekcije u tisućama i tisućama godina nekontroliranog parenja ili ako baš hoćete uzgoja, moralo se je dogoditi da svi preci današnjih pasa imaju displasiu kukova.Kako su takvi psi mogli ostaviti NEDISPLASIčNE potomke?Pa makar i jednog!Dakle nije mogao postojati čISTI uzgojni par od kojeg bi se krenulo kad je poćela selekcija i odstranjivanje HD pozitivnih pasa.Ili kako to da neki psi, potomci istih roditelja imaju različito stanje HD?Prehrana!Samo pravilna prehrana put je do zdravih pasa.Pravilna prehrana skotnih kuja, pa kasnije i štenaca, garancija je zdravih kukova.U najgorem slućaju, pse treba hraniti NEšTETNOM hranom, hranom primjerenom potrebama i zdravlju pasa.U kojoj nema štetnih sastojaka kojima se uništavaju bakterije, nezaobilazne u odpadu od kojeg se proizvodi dehidrat i konzerve.Jeste li se ikad zapitali ima li i najmanje, trnkica, istine u pričama o dehidriranoj hrani i konzervama?Postoji li i najmanja mogučnost da proče o štetnosti takve hrane nisu samo tračevi?Jeste li?"

Izvor: http://www.ljubimci-forum.com/index.php (http://www.ljubimci-forum.com/index.php)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Kaća 07 Avgust, 2012, 20:43:25
Koliko košta uraditi snimak kukova i kad je poželjno uraditi ga?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 07 Avgust, 2012, 20:56:06
Snimak kukova i laktova je kod Novaka bio oko 100e, na Vet fakultetu u BG nešto jeftinije.

Evo ti informacija iz prve ruke, sa sajta vet ambulante Novak

Minimalna starost psa je 12 meseci i samo jedinke starije od 12 meseci mogu biti zvanično procenjene na HD. Ne postoji gornja starosna granica za snimanje kukova. Neki odgajivači i vlasnici praktikuju snimanje pasa u starosti između 6 i 8 meseci radi dobijanja tzv. " predsnimka " koji omogućava raniji uvid u zdravstveno stanje psa i eventualno preduzimanje daljih adekvatnih mera.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: BlackKan 07 Avgust, 2012, 20:57:50
probni se radi sa nekih 6 meseci,a sa godinu dana bi trebalo da se vec zna pravo stanje

cena je recimo u KG oko 60 e i laktovi i kukovi,sa citanjem veterinara koji snima,
a dodatno se placa ako se salje dalje :itwasntme:

ako te to zanima,pozitivan snimak roditelja bi trebao da eliminise probleme na stenetu

i isto tako snimak je validan samo kod veterinara koji su ovlašćeni od strane pojedinih zvanicnih drustava

EDIT:Pop je bio vredniji sm smesko2
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 19 Avgust, 2012, 12:51:35
Zna li neko da li glukozamin može da se nađe u nekim namirnicama, a ne samo kao neka tableta ?( MOžda loše googlam  :th:)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 19 Avgust, 2012, 13:14:28
glukozamin se dobija iz kostiju i hrskavica morske ribe i ljustura i opni skoljki i rakova (morskih)
sa ribljom ishranom, pogotovo plavom ribom koja sadrzi omega 3 i 6 masne kiseline, kao i maslinovo ulje i morske alge, mogla bi dosta toga da napravis.
a i d vitamin tu takodje ima ulogu i boravak na suncu.
uzgajivaci ciljano izvode male stence na sunce radi ovoga.


nevezano za pse, al dok sam zivela u bg u (do pre 5 godina) stalno su mi krckala kolena, pucali i listali se nokti, a krajevi kose cvetali kao da sam dubila na petardama.
od kad sam na moru, jedem vise ribe i mnogo vise maslinovog ulja nego u bg-u, puno vise sam na suncu a ima i joda u vazduhu, ni traga krckanju u kolenima, mogu da zabijam eksere noktima i idem na sisanje svakih 6-12 meseci
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 19 Avgust, 2012, 13:18:45
Juneći grkljani  sm wink
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 19 Avgust, 2012, 13:25:41
jesi ti siguran u to? koliko sam uspela da saznam, glukozamon se proizvodi iskljucivo od morskih nemani, ili nekih kombinacija biljaka, cak i tamjana.
za stabilizaciju glukozamina je potrban natrijum, kojeg ima u moru.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 19 Avgust, 2012, 13:27:22
I vet kaze da nema dovoljno glukozamina u grkljanu. Hm... Onda ce da padne unaj uljani miks i jos po dva puta nedeljno riba, je l' to ok?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: krisb 19 Avgust, 2012, 13:27:36
Grkljani su hrskavice, što mu dođe kondroin valjda, koji je sjajan za probleme sa zglobovima i sl.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 19 Avgust, 2012, 13:33:49
Siguran sam, ali eto izgleda da ga nema dovoljno kako reče vet.
Malo mi nema smisla da ga sadrže samo morske nemani kako kažeš  :zb:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 19 Avgust, 2012, 13:44:53
tako pise svuda...evo poredjenja... uglavnom u svim preparatima se kombinuje i jedno i drugo, iako nisam nasla (brzinski) opsirno objasnjenje koja je to konkretna razlika izmedju kondroina i glukozamina i kako deluje jedan bez drugog


Kako deluje hondroitin?Hondroitin stimuliše zadržavanje vode i hranljivih sastojaka, što je veoma važno, jer hrskavicu ne ishranjuje krvotok, i doprinosi elastičnosti hrskavice. Takođe, sprečava dejstvo enzima koji dovode do razgradnje hrskavice i stimuliše proizvodnju kolagena. Nastajanjem glukozaminoglikana povećava se elastičnost zgloba, što je naročito važno kod starije populacije. Većina istraživanja o upotrebi hondroitina sa konvencionalnim analgeticima i antireumaticima su pokazala da dolazi do značajnog smanjenja bola i poboljšanja funkcionalnosti kod osteoartritisa.
Najčešće poreklo hondroitina je iz hrskavice morskih pasa, krava i svinja.

Kako deluje glukozamin?Glukozamin doprinosi formiranju i obnavljanju hrskavice. Glukozamin sulfat stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu i sinovijalnu tečnost. Sulfat se koristi za izgradnju glukozaminoglikana koji podstiče fleksibilnost zgloba i omogućava čvršće prijanjanje između kostiju zgloba. Nastajanjem glukozaminoglikana povećava se elastičnost zgloba, što je naročito važno kod starije populacije.
Glukozamin se dobija iz hitina, koji je prirodni polimer koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i drugih ljuskara


http://prirodnilek.com/hondroitin (http://prirodnilek.com/hondroitin)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 19 Avgust, 2012, 14:13:57
Hm...malo sam zarđao po ovom pitanju, nisam se jedno godinu dana bavio ovom tematikom. Moraću da obnovim gradivo, a i pozvaću nekog ko bi možda mogao da nam pomogne...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 19 Avgust, 2012, 18:06:59
Pozdrav svima !!! Evo i mog iskustva sa displasticnim kukovima ...

Imam kuju zlatnog retrivera koja ima 13.5 godina i poslednje dve godine se znatno slabije krece. Uradili smo snimak kod Novaka, jedan kuk je displastican, a drugi potpuno normalan, tj promene su u skaldu sa godinama.Pored displazije ima i okostavanje duz kicmenog stuba. Po savetu dr Zorana, poceli smo da joj dajemo ili Artrovet ili Flexadin, kada cega ima, i poboljsanje je bilo primetno vec posle mesec dana konstantne upotrebe.  Pokreti su joj gipkiji, zna povremeno i da potrci, da se igra i prvi nestasluke.
 Posto pored displazije ima verovatno i artritis, radimo joj i akupunkturu. Njoj to izuzetno prija, potpuno je mirna i ponekad imam utisak  da se raduje kada vidi iglice. Akupunkturu joj radim ja, jer se i inace time bavim, a semu sam skinula sa interneta. Konsultovala sam se sa dr Nikoletom, po njoj je dovoljno da se radi jednom nedeljno, ali iz mog iskustva rezultati su bolji kada se radi minimum dva puta nedeljno. Akupunktura deluje samo na bol, jos uvek nisam uvela analgetike.

 Setam je tri puta dnevno, mada mislim da je njoj sasvim dovoljno i dva puta. Povremeno je masiram, radimo i vezbe koje su nam pokazali. Preporucujem flexadin, jeste skup, ali  efekat mu je odlican.


Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: BlackKan 19 Avgust, 2012, 21:10:12
pozdrav i dobrodosli  sm cheers

pas vam je u dobrim godinama,i nekako je normalno da ga stizu svi ti problemi,ali sa strucnim preporukama i vasim angazovanjem ima ona jos sta da pokaze  :clapping:

Akupunkturu joj radim ja, jer se i inace time bavim, a semu sam skinula sa interneta. Konsultovala sam se sa dr Nikoletom, po njoj je dovoljno da se radi jednom nedeljno, ali iz mog iskustva rezultati su bolji kada se radi minimum dva puta nedeljno. Akupunktura deluje samo na bol, jos uvek nisam uvela analgetike.


a u vezi akupunkture,postoji na forumu jedna tema,pa bi bilo zanimljivo cuti vasa iskustva kao vlasnika,a posto se time i bavite da cujemo malo vise informacija iz prve ruke i kako sve to utice na psa,
naravno ako imate vremena za to

http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=885.0 (http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=885.0)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Murphypei 21 Avgust, 2012, 21:57:44
Šta je sa vitaminom C za pse sa displazijom? Po meni izuzetno bitan za izgradnju kolagena, kod ove moje se super pokazao i za pasminske probleme i za ovo oko kuka.
Mi smo isto posle operacije kuka dobili Flexadin (kod Novaka) koji je nestao pa nam dali ArthroVet-HA koji sam ja odbacio (zbog tog HA koji nije pogodan za moju rasu). Uglavnom, Kalla je i pre operacije dobijala omega 3 kapsule (3 kapsule dnevno jer nije prenaborana inače su doze veće), vitamin C sa produženim dejstvom 250mg (koji sam posle operacije povećao na 500mg i tako dodajem svakodnevno), kurkumin začin svakodnevno i đumbir u prahu. Isto sam sa DVM Zoranom ćaskao na temu prirodnije ishrane i rekao mi je da hondroitin i glukozamin u dovoljnim količinama koje su potrebne psu koji se oporavlja ili ima problem sa kostima, ne mogu da obezbedim. Tako da moraju veštački da se dodaju.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 22 Avgust, 2012, 11:02:28
 Normalno je da pas koji se oporavlja ili ima problema ima potrebe za kvalitetnijom ishranom i da su potrebe za vitaminima i mineralima vece. Uostalom, isto kao i covek. Mi smo posle Kenine sterilizacije( imala je tumor materice) davali animastrat, jedno mesec do dva, ne mogu da se setim, i pas je odlicno reagovao.  Bila je pokretnija, pokreti gipkiji, cesce se igrala( okretanje na ledja i gurkanje sa psima). Sama rana je zarasla bez oziljka, za mesec dana potpuno, a bolja pokretljivost je nastupila posle par nedelja. Napominjem da je tada imala 12 godina. Odlicno reaguje i na fleksadin, mada mislim da su joj potrebne vece doze sada.
Za konkretnu upotrebu vit c u terapiji displazije ovde sam prvi put cula, videcu sa Zoranom u kom obliku da joj dajem, jer kroz svezu hranu nema sanse da  uzme, jer nece da jede nista sto nije meso. A i nema klasicnu displaziju, jedan kuk je displastican a drugi je u skadu sa godinama.

Murphyei, kako ti dajes vit C,koji preparat?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Murphypei 22 Avgust, 2012, 12:06:02
Natural Wealth C-500 time release. To je taj vitamin C sa produženim dejstvom, dosta je skup, ali odličan. Dobije jednu tableticu 500mg ujutru u hranu, uglavnom u komadić mesa pa joj stavim sa hranom. Kod mene na forumu dodaju i običan mada sam više za ovaj sa produženim dejstvom i njega savetujem, kod moje rase je on sastavni deo protokola za zdrav hijaluron. Na američkom forumu za šar-pejeve sam pre 5 godina naleteo na ženu dugogodišnjeg odgajivača, koja je imala slučaj mešanca čau-čau i šar-peja sa displazijom kukova i kaže da se pas preporodio od kada je uvela visoke doze vitamina C, pas je bio stariji, već veteran. 
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 22 Avgust, 2012, 14:03:22
Hvala !!!

Znam da su njihovi preparati odlicni,i jesu skupi, ali preskocicu frizera ovaj mesec !!! sm afro
Ne verujem da njoj bilo sta sad moze znacajno da pomogne, od babe devojka tesko da moze da bude, sada mi je bitan njen kvalitet zivota.
Kada smo bili na kontroli pre par meseci, Zoran nije bio za analgetike, jer joj ja radim akupunkturu, ali nisam bas sigurna da li ce to biti dovoljno kada krene jesen. Uzima samo flexadin. E sad, ne znam koliko to ima veze, ali ona se penje na peti sprat, nemamo lift...I koliko god to cudno zvucalo, mislim da su je te stepenice i odrzale.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 23 Avgust, 2012, 21:47:19
jesi ti siguran u to?

Evo ga! Znao sam da mora da se priroda već nekako postarala za to.....

Glukozamin se može pronaći u nekoliko oblika zdrave životinjske hrskavice. To su tkivo zglobova, usta i uši sadrže najznačajnije količine glukozamina. Zatim ćureći vratovi su takođe prirodan izvor glukozamina.

Evo šta kaže Animacanis:

Chondros- hrskavica na grčkom, metabolički je vrlo dobro iskoristiva.Ako psu date cijevastu kost zdrobljenu, mljevenu ili u komadu, dijelove ćete sigurno naći u fecesu, ali ako mu date hrskavicu, sigurno im neće biti ni tragova u fecesu.Zašto to pišem?Zato, jer je glupo plačati nekakve pripravke, pa zvali se oni i forte, kad se može psu dati i krajeve junečih rebara, dušnik ili kraj plečke.To su isključivo hrskavični dijelovi i upravo oni su bogati chondroitinom i glycosaminom. Psu dati kost, znači, dati mu izvrstan izvor minerala, odličnu čistilicu za zube i opskrbiti ga glycosaminom i chondroitinom.Ta ista kost ima vrlo visoku kaloričnu vrijednost, ali metabolički neiskoristivu, jer je preko 60% vlaknasti protein koji je neiskoristiv.Međutim, minerali, naročito kalcij, a i svi ostali su u kostima i to u metabolički najprihvatljivijem obliku.Upravo je to najbolji način da se izbjegne, ili bar ublaži, uspori, bolesti zglobova i kostura.

Što se tiče vitamina C i njegove upotrebe imate par tekstova na prvoj strani teme. Što kaže Murphypei on se u Americi čini mi se baš dosta koristi u nekoj prevenciji displazije. Imam jedan tekst žene sa mislim oko 50 godina iskustva u odgoju pasa, tekst je o viatminu C, samo nikako da ga prevedem i postavim ovde.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 24 Avgust, 2012, 00:55:02
zasto onda svaki kupovni glukozamin prave od ljuskara a ne od zivotinjske hrskavice koje ima vise i jeftinija je od skoljki i rakova  :|
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 24 Avgust, 2012, 11:49:50
Nemam pojma, možda je koncentracija glukozamina u ljuskarima veća.... Kako god to i nije toliko bitno, bitno je da postoji prirodan izvor koji je dostupan našim psima. E sad, to je verovatno dovoljno zdravim psima (jer telo svakako i samo proizvodi glukozamin u odrđenoj količini), dok je pasima koji već imaju neki problem sa zglobovima verovatno potrebna veća doza i tu suplementi dolaze do izražaja. A onda je manje bitno da li su oni taj glukozamin izvukli iz ljuskara ili goveđeg grkljana.

Mene sad interesuje koliko ishrana utiče na proizvodnju glukozamina u telu ?  A siguran sam da utiče! Ta informacija bi mogla da pruži odgovor na mnoga pitanja.... Probaću da iskopam nešto na tu temu.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: krisb 24 Avgust, 2012, 11:56:40
A koja bi sad tu bila razlika između pilećih i ćurećih vratova? Šta ih to razlikuje pa su ćureći navedeni kao izvor glukozamina, a pileći ne?

Moj pas inače bar jednom nedeljno dobija obrok koji se sastoji samo od kuvanih grkljana i ušiju. I baš uživa u tome. Inače to kupujem po 50 din/kg, već isečeno, što je i super povoljno.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 24 Avgust, 2012, 12:12:33
Verovatno i nema neke razlike, već jednostavno pileće nisu naveli. Nema logike da ćureći sadrže glukozamin, a pileći ne.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 24 Avgust, 2012, 12:17:28
Evo odgovora...

(http://www.backtothebone.ca/wp-content/uploads/2011/04/chicken-necks.bmp)

Chicken necks contain chicken meat, fat, and bone and are a great source of Glucosamine and Chondroitin. They are also an excellent source of protein, calcium, iron, and Vitamin A. Chicken necks provide dogs with essential fatty acids and protective monounsaturated fat. B Vitamins can also be found in chicken meat. Chicken necks promote clean and healthy gums and teeth while exercising the jaw muscles and providing mental stimulation. The soft, small bones are easy to chew for cats and dogs of all sizes.

I drugi delovi piletine sadrže glukozamin!

(http://www.backtothebone.ca/wp-content/uploads/2011/04/chicken-frames-150x150.jpg)

Chicken frames are chickens with breasts and legs removed. They still contain a healthy amount of meat (including the organs) combined with bone and cartilage. These frames are an excellent source of Glucosamine, Chondroitin, protein, calcium, iron, and Vitamin A. They are also a source of B Vitamins, essential fatty acids, and protective monounsaturated fat.

(http://www.backtothebone.ca/wp-content/uploads/2011/04/chicken-back.bmp)

They contain Glucosamine, Chondroitin, protein, calcium, iron, Vitamin A, B Vitamins, essential fatty acids, and protective monounsaturated fat.

(http://www.backtothebone.ca/wp-content/uploads/2011/04/Raw-Beef-Trachea.bmp)

Beef tracheas are made up of both cartilage and ligaments. These components act as a natural dental floss. They are also an excellent source of Glucosamine and Chondroitin. Chewing and tearing the beef trachea helps dogs to strengthen their jaw, neck, and shoulder muscles. Chewing also helps to keep the digestive juices flowing and boosts the neurological and immune system.  The trachea provides a natural joint lubricant for dogs. Beef tracheas are one of the more difficult foods to chew.

Izvor: http://www.backtothebone.ca/the-benefits-of-raw/raw-meaty-bones/ (http://www.backtothebone.ca/the-benefits-of-raw/raw-meaty-bones/)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 01 Septembar, 2012, 09:53:02
Po savetu dr Zorana, poceli smo da joj dajemo ili Artrovet ili Flexadin

Gde kupujete Artrovet ?
Treba mi za drugara koji ima NO od skoro 13 godina, a u NS nije uspeo da ga pronađe...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 01 Septembar, 2012, 11:18:06
 Ovako, i jedno i frugo kod Novaka, jer su jeftiniji nego  Petcentar. Flexadin je 4200din, 90 komada, a Artrovet je oko 2000.  Flexadin hoce da pojede bez problema, jer ima ukus nekog mesa, a artrovet je najobicnija tableta, pa se malo buni.  Ima neka caka sa razlikom u dodatnom sastavu, valjda neke pasmine ne mogu artovet, ali ne znam tacno.
 KOristila sam i jedno i drugo, i imam utisak da je artrovet bolj, Keni mi se mekse kretala kad smo koristili njega.. Postoji jos jedan preparat, sa slicnim sastavom, ima ga u pet centru, jos je skuplji, neka luda cena, ali, za male pasmine se isplati, za velike ne. Trebalo bi proveriti.
 Takodje,treba proveriti sa nekim veterinarom ili farmaceutom da li  onaj italijanski nodol, za ljudsku upotrebu, moze da se gaje psima. Apsolutno je ista namena, kao i aktivne supstance ( glukozamin i hondroitin), a cena je pristojnija. Ako neko ima iskustva, znacio bi savet, jer ja Keni dajem 1.5 dnevno, a cena nije zanemarljiva.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 08 Septembar, 2012, 11:48:02
 Da li je neko imao iskustva sa preparatom Antiarthrosine, proizvodjaca Golashpharma Bugarska?

 sastav: d glukozamin hidrohlorid 500 mg, chondroitin sulfat 100 mg,MSM 100 mg, L arginin 20 mg, L prolin 20 mg


 Kutija od 80 tableta je oko 1000 din, za pse preko 10 kg idu 3 dnevno.  Trenutno mi je mnogo da dam 4200 za Flexadin, pa sam mislila da Keni ovog meseca dam to. Ima ga u veterinarskim apotekama.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: unaltraina 08 Septembar, 2012, 17:46:42
Koristila sam NoDol kada je Duna povredila nogu ali postoji jos jedan suplement za ljude koji je odlicno primenljiv kod displasticnih pasa, bolje koncentracije i jeftiniji.... i moja vet. ga preporucuje za sve probleme  zglobova uz vislje doze C vitamina sa produzenim dejstvom....http://www.ultimatenutrition-srb.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=54&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=27&cid=10054&vmcchk=1&Itemid=27 (http://www.ultimatenutrition-srb.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=54&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=27&cid=10054&vmcchk=1&Itemid=27)
Bata ga je pio i pije jos uvek po pola tablete jer mu je zimus ispalo koleno. Inace se dozira jedna tableta dnevno za pse srednjih rasa kada imaju problem. 90 tableta 2400 din(500mg glikozamina,500mg hondroitina i 500MSM)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KALA81 04 Oktobar, 2012, 23:32:45
Kasno se uključujem ali...evo me  sm rile.
Prvo: Što se tiče primene vitamina C u displaziji-ne znam. Dobre i loše strane vit C mogu se videti ovde. Jako je lepo napisano.  http://www.vitaminologija.com/vitamin-c/ (http://www.vitaminologija.com/vitamin-c/)
Drugo: Dobre strane glukozamina se znaju ali one loše se ne pominju niti se pominje u kojim slučajevima treba biti oprezan.
1. podiže nivo glukoze u krvi
2. ne sme se kombinovati sa antikoagulantima
3. oprezno prilikom istovremene primene sa tetraciklinima
4. otežava izbacivanje tečnosti pa oprez kod bubrežnih bolesnika
5. iz gore navedenog razloga oprez kod srčanih bolesnika
6. relativno česte neželjene reakcije: glavobolja, pospanost, proliv ili zatvor, mučnina, gasovi, bol u želucu, ređe osip na koži.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 05 Oktobar, 2012, 13:35:55
Kala, da li si ti pisala svojevremeno o goveđem želatinu?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KALA81 05 Oktobar, 2012, 14:07:33
Da
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 05 Oktobar, 2012, 19:38:33
aj napiši ponovo šta i kako. toga nema ovde na forumu
 sm redface
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KALA81 06 Oktobar, 2012, 22:06:21
Hoću, ali pošto me sad malo mrzuca da pišem, kopiraću jedan tekst na engleskom.

                               Gelatin found to reduce joint pain in athletes
Grandma's favorite gelatin can also help keep athletes' joints healthy, according to a Ball State University study.
Research at Ball State's Human Performance Laboratory showed a gelatin supplement to have a positive effect on joint pain and stiffness in athletes.
David Pearson, associate professor of physical education and a consultant for Nabisco, said the company decided to develop a gelatin supplement to promote healthy joints. Nabisco would market its Nutrajoint supplement under the century-old Knox gelatin brand.
Ball State athletes suffering knee pain were tested last year. Male and female athletes in all sports were included. One group received a placebo while the other group received Nutrajoint for eight weeks.
"Post-test evaluation indicated the Nutrajoint supplement had a significant positive effect on reduction of knee pain," Pearson said. "If there's one thing that sidelines an athlete quicker than anything else, it's a joint problem. This shows that a food supplement such as gelatin can reduce joint pain in athletes."
Pearson believes the results are also encouraging to older adults suffering joint pain.
"It's possible that gelatin can repair minor cartilage damage that may result in greater joint problems later," he said. "It's also encouraging to be able to use a food supplement in alleviating joint pain rather than have to resort to prescription drugs."
While the Food and Drug Administration gives gelatin a rating of GRAS (Generally Regarded as Safe), Pearson cautioned that eating gelatin alone is of little benefit.
"The supplement has a greater concentration of gelatin than you would find in the common dessert," he said.
Pearson said the Human Performance Laboratory is proposing to study Ball State faculty and staff diagnosed with arthritis to further determine benefits of the gelatin supplement.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Atila 09 Decembar, 2012, 14:38:45
Ne znam da li ovo baš potpada pod ovu temu, ali neka modovi premjeste ako misle da ne.

Baš mi je jutros u ruke dopao jedan medicinski časopis (za ljude  sm smesko2) i jedna od tema je osteoartritis u ljudi.
Ukratko rečeno (da ne pretipkavam cijeli članak): postoje 4 stadija osteoartritisa i prilikom istraživanja pokazalo se da već u prvom stadiju dolazi do velikog smanjivanja/trošenja sovijalne tekućine (ona služi kao 'jastuk' kako ne bi dolazilo do trenja između zgloba i njegove čašice).
Najveći sastojak sovijalne tekućine jest hijaluronska kiselina koju naše tijelo i samo proizvodi, međutim, u poznijim godinama ili određenim zdravstenim stanjima ne dovoljno.
Kod ljudi se započelo sa terapijom izravnog ubrizgivanja hijaluronske kiseline u spojeve zglobova koja se pokazala kao jako učinkovita, međutim također se preporučava i unošenje hijaluronske kiseline u organizam.
Namirnica životinjskog porijekla koja je prepuna te kiseline je pijetlova krjesta.
Evo članak sa jedne web stranice o hijaluronskoj kiselini i njenim prirodnim izvorima:

Citat
Kako ishranom uneti hijaluronsku kiselinu?


Hijaluronska kiselina se prirodno stvara u organizmu, te ulazi u sastav vezivnog tkiva zajedno sa kolagenom i elastinom. Hijaluronska kiselina je važan deo hrskavica i pretežno je prisutna u očima i zglobovima. Iako je danas najpoznatija po upotrebi u kozmetici, to je multifunkcionalna komponenta, neophodna za pravilan rast i funkcionisanje organizma. Kod raznih oblika oboljenja zglobova preporučuje se upotreba hijaluronske kiseline. Hrana bogata hijaluronskom kiselinom pomaže u jačanju vezivnog tkiva oko zglobova i hrskavica, pa se koristi kod raznih oblika artritisa.


Hijaluronska kiselina hidrira kožu i omogućava brže zarastanje rana. Ima efekat protiv bora i u očuvanju mladalačkog izgleda kože.
Koja hrana sadrži hijaluronsku kiselinu?

Najveći izvor hijaluronske kiseline u ishrani su životinjski delovi koji sadrže puno hijaluronske kiseline (kožica, hrskavica, zglobovi...). Supe od kostiju i kožica pilića sadrže veliku količinu komponenti vezivnog tkiva, kolagena i elastina. Dakle, sledeći put kad budete kuvali pileću supu, znajte da ćete organizmu obezbediti hijaluronsku kiselinu.

Pileća supa se primenjuje i u lečenju prehlade i gripa, a jedno od objašnjenja o njenom dejstvu je da upravo hijaluronska kiselina omogućava stvaranje barijere kroz koju virusi i bakterije ne mogu prodreti u organizam.
Šta je bitno za stvaranje hijaluronske kiseline u organizmu?

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, koji je glavna komponenta vezivnih tkiva. Pa je za stabilne zglobove, tetive, ligamente, kao i za čvrstu kožu potrebno uneti dovoljno vitamina C. Pronaći ćete ga u paprikama, paradajzu, kupusu, karfiolu...

Magnezijum je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline. Smatra se da ishrana siromašna magnezijumom može biti povezana sa sniženim nivoom hijaluronske kiseline. Da vašem organizmu ne bi nedostajalo magnezijuma, upotrebljavajte puno zelenog povrća, kao što su spanać, brokoli, kupus, grašak... Hlorofil je pigment koji daje zelenu boju biljkama, a magnezijum je sastavni deo hlorofila, pa sve što je zelene boje sadrži i magnezijum. Voće bogato magnezijumom su jabuke, banane, jagode, kruške...
Cink je takođe povezan sa smanjenim nivoom hijaluronske kiseline. Cink se u organizmu koristi za razne procese, a ima ga u semenu bundeve, krompiru, kikirikiju, pasulju... i u mesu.

Eto kako možete ishranom povećati unos hijalurosnke kiseline, ako želite jake zglobove i potporne strukture oko zglobova ili ako želite zdravu, čvrstu kožu. Uvek je najbolje organizam snabdeti dovoljnom količinom „gradivnog materijala“, da može da izgradi sve potrebne strukture na pravi način. A tako se dolazi do optimalnog zdravlja.

[url]http://prirodnilek.com/kako-ishranom-uneti-hijaluronsku-kiselinu[/url] ([url]http://prirodnilek.com/kako-ishranom-uneti-hijaluronsku-kiselinu[/url])


Isti medicinski članak također navodi kako kod takvih stanja (osteoartritis) pomaže medicinska masaža i unošenje glukozamina.
Naglašavaju kako se vidjelo poboljšanje prilikom dnevnog unosa glukozamin sulfata u dozi od 1500mg, dok glukozamin hidroklorid nema apsolutno nikakvo pozitivno djelovanje.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Šunja 12 Avgust, 2013, 13:00:08
da li je neko od vas hranio psa sa displazijom na ove nacine koji su opisani i kakvi su vam utisci? mislim na ishranu prirpdnom hranom uz suplemente. moja kuca sa displazijom je prilicno mlada (5 god), pa bih volela da ublazim/usporim simptome sto je vise moguce
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 13:14:41
Moj pas nema displaziju kukova ali ima problema sa zglobovima (rastegnuti ligamenti na oba kolena i blaga displazija desnog lakta). Dok je jeo granule davala sam glukozamin i hondroitin sulfat (Flexadin). Od kad sam ga prebacila na prirodnu ishranu dobija glukozamin prirodnim putem (pileci vratovi, pilece nogice - bogate glukozaminom).

Za sad nema nikakvih problema ni simptoma (ocekujem artritis). I dalje je vrlo aktivan i blesav. Ima 7 godina.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:16:28
Moja kuja ima dve godine i na jednom kuku je C1 a na drugom B2 displazija. Do svoje prve godine je jela dehidrate a od tada smo prešli na prirodnu ishranu. Bez obzira na ishranu, veterinar nam je dao Fleksadin, uzimamo po jednu tabletu dnevno (koliko god da ima glukozamina u namirnicama, kod problematičnih zglobova je potrebno više). Zabranjeni su veliki napori (tipa da vuče nešto, ili kao što naš vet kaže dešavalo se da ljudi zakače psa za onaj vozić što ide oko Ade da trče  sm kuhaca). Na terapiji je već godinu dana. Ne primećujem da joj je loše ili da ima problem sa trčanjem i nogama (osim što je skelet užasno loš) jer smo prošle godine išle i na agility. Eto to su naši utisci!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 12 Avgust, 2013, 13:28:30
Laro, pretpostavljam da znaš da je psima sa displazijom strogo zabranjen agility
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:32:14
Naravno da sam se konsultovala sa veterinarom oko toga i dozvolio je da idemo na agility.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 12 Avgust, 2013, 13:33:46
no comment
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 13:34:44
Umerena aktivnost je dobra za pse sa displazijom. Ja ne bih bas nesto preterano divljala sa psom ali ne vidim razlog zasto ne bi pustila psa na neke prepreke (bez mnogo skakanja).
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:35:04
Da li znas da je psima sa C1 dozvoljno parenje i da se to smatra prihvatljivim?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 13:36:08
Da li znas da je psima sa C1 dozvoljno parenje i da se to smatra prihvatljivim?

Meni je ovo vise no comment :)

Po meni B bi bila donja granica (mislim, da se ja pitam) ..   sm zelenko
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:37:25
Samo da Vas obavestim da se psi sa C1 pustaju u priplod. To sto sam ja drugacije izabrala, to je druga stvar. Ni ove sa B ne bih pustila da se pare.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 12 Avgust, 2013, 13:38:52
ja sam videla Laru uživo. ako ti misliš da ona treba da ide na agiliti, onda ok
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:39:59
Na zalost vise ne idemo, ali je to druga prica...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 13:42:32
Samo da Vas obavestim da se psi sa C1 pustaju u priplod. To sto sam ja drugacije izabrala, to je druga stvar. Ni ove sa B ne bih pustila da se pare.

B su dobri kukovi.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 13:46:08
Meni jedino dobro je ono sto je 100% zdravo, a to nije B.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: AA 12 Avgust, 2013, 13:49:19
ne razumem se u displaziju ni najmanje, ali sam vise pasa u zivotu srela koji imaju tesku displaziju koja se uopste ne vidi golim okom, i obrnuto...Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 13:57:07
Ali sta je 100% zdravo? Nekad presudno za to da li pas ima kukove B ili A jeste da li veterinar zna da pravilno postavi psa. Nekad je tesko napraviti razliku izmedju A i B. Takodje nekad pas sa kukovima A (3 god) zavrsi sa kukovima C ili D (8 god). Nekad dva psa sa A kukovima daju stence sa displazijom. Sve je mnogo komplikovanije od toga. Ne mislim da su B nezdravi kukovi i ne mislim da pas sa B kukovima ne moze da vodi aktivan i zdrav zivot do duboke starosti (to vec zavisi od drugih procesa i samih gena).

Inace, nevezano, htela sam da prikazem jedan slucaj.

Pas je star 10 meseci i mozda od najgorih slucajeva na koji sam naletela.

(http://imageshack.com/a/img827/1476/9idh.jpg)


Nacin na koji pas sedi/lezi/trci ne sme da bude presudan za dijagnozu. Skoro sam na jednom forumu procitala da psi koji leze sa nogama ispruzenim nazad imaju zdrave kukove, ali nazalost, to apsolutno nista ne mora da znaci. Logika iza ovoga je da ih kukovi ne bole pa mogu tako da se ispruze. Ja licno znam jednog psa koji ima 4. stepen displazije a tako lezi.

Samo snimak kukova (i pravilno postavljanje psa - pas MORA da bude sediran osim ako nije nenormalno miran u tom cudnom polozaju) i pregled (manipulisanjem kuka - veterinar zna kako da pomeri zglob da vidi da li je kuk ispao iz lezista ili ne) mogu da dovedu do definitivne dijagnoze.

Evo slika psa ciji je snimak gore postavljen - sedi na kolenima i lezi kao zabica.

(http://imageshack.com/a/img89/9315/3fdk.jpg)

(http://imageshack.com/a/img404/3843/fzrm.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Paša 12 Avgust, 2013, 14:00:51
Ja takođe ništa ne znam o displaziji  (al pratim temu ne bih li nešto naučila  sm zelenko) i ne želim da se mešam u diskusiju, samo da napomenem da ne mogu da otvorim slike koje si postavila...da li je samo do mene ili?  :zb:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 14:05:12
Ali sta je 100% zdravo? Nekad presudno za to da li pas ima kukove B ili A jeste da li veterinar zna da pravilno postavi psa.

Bravo, zato vodis psa kod veterinara koji zna da uradi posao kako treba prilikom snimanja!

Nekad je tesko napraviti razliku izmedju A i B. Takodje nekad pas sa kukovima A (3 god) zavrsi sa kukovima C ili D (8 god). Nekad dva psa sa A kukovima daju stence sa displazijom. Sve je mnogo komplikovanije od toga. Ne mislim da su B nezdravi kukovi i ne mislim da pas sa B kukovima ne moze da vodi aktivan i zdrav zivot do duboke starosti (to vec zavisi od drugih procesa i samih gena).

Bravo! Nije samo nasledni faktor bitan vec i to na koji nacin stenad kasnije zive... Naravno da se desava da stene od zdravih roditelja bude problematicno kasnije. Larin kuk C1 je upravo to... Mogao je biti i B2(po knjigama), ali vet kaze da je po njegovom misljenju ocenjen sa C1.

Inace, nevezano, htela sam da prikazem jedan slucaj.

Pas je star 10 meseci i mozda od najgorih slucajeva na koji sam naletela.

([url]http://www.lab-retriever.net/board/attachments/general-health-issues/42530d1369953007-10-month-old-dysplasia-photo-4-copy-jpg[/url])


Nacin na koji pas sedi/lezi/trci ne sme da bude presudan za dijagnozu. Skoro sam na jednom forumu procitala da psi koji leze sa nogama ispruzenim nazad imaju zdrave kukove, ali nazalost, to apsolutno nista ne mora da znaci. Logika iza ovoga je da ih kukovi ne bole pa mogu tako da se ispruze. Ja licno znam jednog psa koji ima 4. stepen displazije a tako lezi.

Samo snimak kukova (i pravilno postavljanje psa - pas MORA da bude sediran osim ako nije nenormalno miran u tom cudnom polozaju) i pregled (manipulisanjem kuka - veterinar zna kako da pomeri zglob da vidi da li je kuk ispao iz lezista ili ne) mogu da dovedu do definitivne dijagnoze.

Evo slika psa ciji je snimak gore postavljen - sedi na kolenima i lezi kao zabica.

([url]http://www.lab-retriever.net/board/attachments/general-health-issues/42454d1369276575-lab-sits-his-knees-photo-4-jpg[/url])

([url]http://www.lab-retriever.net/board/attachments/general-health-issues/42455d1369276669-lab-sits-his-knees-photo-4-copy-2-jpg[/url])

Moramo biti ulogovani da bi videli slike :(
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 14:05:23
Sad bi trebalo da moze  :nod:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 12 Avgust, 2013, 14:05:40
Takodje nekad pas sa kukovima A (3 god) zavrsi sa kukovima C ili D (8 god).


a ovo zavisi od načina i kvaliteta života. šta jede, kolika mu je kilaža, koliko se troši, da li uzima suplemente, itd.......
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 12 Avgust, 2013, 14:10:11
Da ima takvih slučajeva, ima pasa koji su sa C kukovima postizali vrhunske izložbene rezultate. Naravno da bi postigao takav rezultat pas mora biti u dobroj formi, a da bi se došlo u formu treba i da se trenira... U takvim slučajevima prvo što čoveku padne na pamet jeste da je to samo kartkoročan uspeh na uštrb zdravlja psa, ali ponekad to nije tako.

Jones je jedan od najuspešnijih CC u Evropi, imao je HD-C, a doživeo je lepe godine (mislim da je živeo više oid 10 godina).

(http://www.ofbajer.com/ENG/our_male/Jones%20sicily.jpg)

(http://www.ofbajer.com/ENG/our_male/Jones_5.bmp)

Pre određenog vremena sam poslao mail u odgajivačnicu Corso of Bayer i pitao ih par stvari vezano za njegovu ishranu i još nešto vezano za displaziju. Nikad mu nisu odgovorili, ali probaću opet. Smislio sam način kako da izvučem info od njih, ali ne bih da otkrivam detalje. Čuće se već....

Skoro sam na jednom forumu procitala da psi koji leze sa nogama ispruzenim nazad imaju zdrave kukove, ali nazalost, to apsolutno nista ne mora da znaci. Logika iza ovoga je da ih kukovi ne bole pa mogu tako da se ispruze. Ja licno znam jednog psa koji ima 4. stepen displazije a tako lezi.


To je glupost koju su i na BK znali da prosipaju neki nazovi odgajivači!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 14:11:33
Citat
Bravo! Nije samo nasledni faktor bitan vec i to na koji nacin stenad kasnije zive... Naravno da se desava da stene od zdravih roditelja bude problematicno kasnije. Larin kuk C1 je upravo to... Mogao je biti i B2(po knjigama), ali vet kaze da je po njegovom misljenju ocenjen sa C1.

Uticaj faktora sredine je jedna zanimljiva tema, ali evo, imam primer kod kuce koji moze da "pobije" i tu teoriju.

Kad sam uzimala psa (labrador, skloni displaziji kuka) nisam znala nista o displaziji. Pokvari se lift (svakako, redovno je u kvaru), pas se penje do 6 sprata stepenicama. Odrastao na granulama Pedigree i Chappi. Isao u velike setnje na povodcu cim je zavrsio sa svim vakcinama - sa tri meseca je spartao od Autokomande do trga Nikole Pasica i nazad. Trcao je po plocicama u stanu i par puta se okliznuo.

Kasnije (oko 2 godine) krenuo je da jede Royal Canin. Kad su se javili problemi sa ligamentima, naravno da sam se odmah istripovala za kukove (tad sam vec procitala dosta toga o displaziji, pa sam krenula da se nerviram sto dok je bio stene nisam nista od toga znala). Dakle, sve je bilo tu: losa ishrana, preterana fizicka aktivnost, stepenice, plocice.

Sa 3 godine uradjen je snimak kukova. Kukovi odlicni.

 :zb:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 14:14:00


To je glupost koju su i na BK znali da prosipaju neki nazovi odgajivači!

Bravo, i ovo je bila izjava odgajivaca, ali na Krstarici.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Cubi 12 Avgust, 2013, 14:15:08
Naravno da bi postigao takav rezultat pas mora biti u dobroj formi, a da bi se došlo u formu treba i da se trenira...


da trening je jako bitan da bi pas imao mišiće koji će nadomestiti neke druge stvari, ali koji trening? agiliti ne spada u to. nekim psima samo može da se pogorša stanje

 
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 14:16:44

Uticaj faktora sredine je jedna zanimljiva tema, ali evo, imam primer kod kuce koji moze da "pobije" i tu teoriju.

Kad sam uzimala psa (labrador, skloni displaziji kuka) nisam znala nista o displaziji. Pokvari se lift (svakako, redovno je u kvaru), pas se penje do 6 sprata stepenicama. Odrastao na granulama Pedigree i Chappi. Isao u velike setnje na povodcu cim je zavrsio sa svim vakcinama - sa tri meseca je spartao od Autokomande do trga Nikole Pasica i nazad. Trcao je po plocicama u stanu i par puta se okliznuo.

Kasnije (oko 2 godine) krenuo je da jede Royal Canin. Kad su se javili problemi sa ligamentima, naravno da sam se odmah istripovala za kukove (tad sam vec procitala dosta toga o displaziji, pa sam krenula da se nerviram sto dok je bio stene nisam nista od toga znala). Dakle, sve je bilo tu: losa ishrana, preterana fizicka aktivnost, stepenice, plocice.

Sa 3 godine uradjen je snimak kukova. Kukovi odlicni.

 :zb:
Pa tvoj pas nije ni imao probleme sa kukovima od rodjenja, zar ne?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: larontije 12 Avgust, 2013, 14:21:27
da trening je jako bitan da bi pas imao mišiće koji će nadomestiti neke druge stvari, ali koji trening? agiliti ne spada u to. nekim psima samo može da se pogorša stanje
Si ti videla slike sa nasih treninga? Nismo ni dosli do 55cm...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 12 Avgust, 2013, 14:26:01

Pa tvoj pas nije ni imao probleme sa kukovima od rodjenja, zar ne?

Nije. Ali po teoriji uticaja sredinskih faktora (koju mnogi odgajivaci potenciraju verovatno da bi se oslobodili vlastite odgovornosti), losa ishrana, preterana aktivnost u periodu razvoja i klizanje po plocicama dovesce do displazije kukova (a da se o tome vodilo racuna pas bi imao zdrave kukove).

Ja se ne bih slozila sa tim. Smatram (moje licno vidjenje) da su geni u to upleteni gotovo 100%. Kao sto i geni u najvecoj meri odredjuju koliki ce se stepen kasnije razviti i da li ce pas imati blaze ili ostrije simptome (da li ce moci da hoda i zivi relativno normalan zivot do pozne starosti ili jednog dana vise nece moci da ustane).

Naravno moguce su (tek nakon dijagnoze losih kukova) neke korekcije u svakodnevnici psa (bolja ishrana, blaza fizicka aktivnost - setnje, plivanje/hodanje u vodi) u cilju razvoja misica koji ce "kompenzovati" za los kuk, zatim lekovi protiv bolova (ukoliko je artritis u razvoju ili se vec razvio), za podmazivanje zglobova (glukozamin i hondroitin), a sve u cilju povecanja kvaliteta zivota i "odrzavanja" zadovoljavajuceg stanja na duze staze.

Postoji i resenje operacije (ima ih vise vrsta), koja je dosta skupa, a i ovo zavisi od uzrasta psa, opsteg stanja, te stepena displazije, kao i sama prognoza oporavka od operacije ukoliko se vlasnik odluci za nju.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Šunja 12 Avgust, 2013, 15:28:26
hvala na odgovorima
vecina ljudi koje ja znam sa psima sa displazijom koristi iskljucivo joint mobility uz suplemente i to je to. moja kuca ipak dobija pileca ledja/vratove sa povrcem.
ona ima i dodatni problem sto joj je jedna zadnja noga amputirana , a displazija je na drugom kuku (taj kuk gde je amputirana noga je u mnogo boljem stanju). leti idemo cesto na dunav, tj idemo dokle god vreme dozvoljava plivanje.
sastavicu spisak svega pa cu odneti vetu da mi napravi optimalnu dijetu.
svakako mi je drago sto ne mora biti iskljucivo na granulama  :D
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Atila 26 Septembar, 2013, 13:18:06
Ponovno sam iščitala temu od početka do kraja sa guštom. Puno informacija kojih mi se bilo drago podsjetiti.
Uglavnom, da ponovimo, Atila nema displaziju, kukovi su mu HD-A.
Kako je aktivan pas i gotovo non stop u nekim treninzima od njegove 4-te godine sam mu bila počela dodavati glukozamin i kondroitin gotovo redovito u aktivnijim razdobljima. Tada je i skloniji uganuću isl., a s time sam skraćivala vrijeme oporavka itd.

Kada sam ga prije godinu dana prebacila na sirovo, obratila sam posebnu pažnju na to da redovito dobija namirnice bogate glukozaminom (više manje sve hrskavice) i namirnice bogate vit. C (peršin).

Poboljšanja nisam ni mogla primjetiti jer nismo ni imali problem, međutim imali smo razdoblja jako intezivnih treninga, šetnji i istrčavanja po nezgodnim terenima isl. i nismo ni jednom dosad imali uganuće ili sličnu ozljedu. S obzirom da on ima već 6 godina a da mu intenzitet kretanja nisam smanjila, pomno pratim njegove fizičke preformanse kako bi mogla na vrijeme primjetiti neku promjenu u fizičkom stanju i kondiciji.
Zasad sam više nego zadovoljna  sm prst gore
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Murphypei 09 Decembar, 2013, 22:02:20
Zna li neko da li u Novom Sadu postoji licenciran veterinar za HD i ED? Lagano se pripremam da snimim i ovu malu, pa bi mi bilo lakše da je vodim do Novog Sada nego do Beograda.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Поп 09 Decembar, 2013, 22:17:22
Koliko ja znam nema.
Idi za BG, to ti je moj savet.

Znam da je ranije na sajtu ANOJ-a bio spisak veterinara koji navodno imaju tu licencu, na tom spisku su i dve ambulante iz Novog Sada. Na moju žalost imao sam iskustva sa obe ambulante, tj radio sam snimke kukova u obe. Zato ti kažem da ideš u BG. Ovo ovde su DILETANTI!!

Ajde možda su se i školovali od tada (pošto je prošlo dosta vremena), mada sumnjam. Kako god, o njihovoj etici i odgovornosti govori to što su prihvatili da rade posao za koji nemaju licencu. A o njihovoj stručnosti govore snimci kukova koje još uvek čuvam, veruj mi da nisu znali psa da postave u pravilan položaj.

Pravac BG  sm prst gore
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Murphypei 09 Decembar, 2013, 23:03:35
Hvala.  Onda će i Bella kod Novaka. Mislio sam da se nešto promenilo u Novom Sadu i da konačno imaju stručnjaka sa licencom, kad ono ništa. Šteta. 
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 02:16:49
Odavno... na ulici sam nasla zutog labradora, koga su odraslog izbacili zbog displazije, imao je odprilike 3>4 godine i 100 kila> pregojen... ali samo u stomaku... zadnji deo totalno nerazvijen... Skapirali smo stta je problem i krenuli sa dijetom i skidanjem kilaze... Medjutim... casice su bile skroz slizane.., i u setnji dok je silazio sa ivice..., ispao mu je kuk...  sm eek :( Pokusala sam odmah da ga vratim.., ali bezuspesno... ponovo ispadne... na snimku se videlo zasto.., pokidao se glavni ligament a casica ravna ko ploca...  :lipssealed:
Po predlogu i savetu vise vet..., uradili smo operaciju.., ugradnja vestackod ligamenta.. Vet mi je rekao da ce za dva meseca da trci na tu nogu i da mu bude bolja nego ova ne operisana... Ali vreme je proslo.. on nije pomisljao da stane na tu nogu...  misic apsolutno atrofirao... nogica se osusila sm eek Onda mi je isti vet objasnio.. kako cu najverovatnije morati da mu amputiram nogu  sm eek :mad:
Poludela sam... i prevrnula sve zivo... I jedan dobar vet mi je rekao da mogu da probam sa : MOVALIS tablete.. Kako mi je on objasnio.. kad dodje do kidanja ligamenta zglob i kost imaju nedostatak hranjivih vrednosti.., zbog cega dolazi do propadanja..., movalis pospesuje prehranu   i obnavljanje zglobova i kostiju... I takodje preporucio da uz to dam glukozamin, linulin i kompleks kalcijuma sa AD ili da sve to mogu da nadjem u proizvvodima kao sto je ArtroStop
Sproveli cmo terapiju deset dana.., pa petnest dana odmor.., i ponovo deset dana movalisa... uzeli smo artrostop i pored svega sam mu masirala tu nogu.., i radili smo kao male vezbe... pomeram mu zglob lagano...
Mesec ipo dana nakon pocetka terapije movalisom STAO JE NA NOGU i misic je poceo da se vraca  sm cheers :worth: sm jeah :dens: :worth: sm to A tako bar deset razlicitih vet su rekli da nema nista od nje... i da mu ne gine amputacija :lipssealed:

Ako neko ima sl prob... neka se posavetuje sa veterinarima itd
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 15 Decembar, 2013, 11:11:38
Meni bas nije najjasnije o kakvim ligamentima pricas? Kakva je to operacija "ligamenata" kuka?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: stryker 15 Decembar, 2013, 11:22:41
mislim da to ipak ne moze pmoci kod bolesti kao sto je displazija
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 15 Decembar, 2013, 11:40:26
Cekaj da vidimo o cemu uopste prica, pretpostavljam da je rec o ligamentima KOLENA i da je nakon izvesnog vremena formiran "scar tissue" koji je preuzeo ulogu pokidanog ligamenta. Veoma je bitno da pas miruje nakon operacije jer u suprotnom ode mast u propast.

Kod displazije kuka stvar je potpuno drugacija i ako su kosti toliko istrosene da zglob iskace nema te "magicne tablete" koja ce da resi situaciju.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: stryker 15 Decembar, 2013, 13:29:53
da to za koleno mi deluje logicno mada ne znam opet koliko to resava stvar kada su u pitanju psi koji se puno krecu sto se kuka tice ne znam kako bi to moglo da se uklopi na bar zadovoljavajuci nivo
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 16:32:48
U pitanju je ligament kuka.., svi zglobovi su povezani i ligamentom... Njemu su ugradili to se tako zove : vestacki ligament... To je ustvari najgora opcija..., a najbolja je ugradnja vestackog kuka.. Vestacki ligament je ustvari zica.. izbusi se zgob sa obe strane, zica ubaci kao zljeb i tako poveze...
Ne kazem da je Movalis cudesna tableta... Ali u mom sl bila je  sm cheers Jer kao prvo, svi vet su mi predlagali da ga uspavam...., pa onda kad se nije oporavljao da mu amputiram nogu.., Cak i vet koj mi je rekao za movalis..., : Probaj..., ali njemu je zglob toliko ostecen da mislim da nema sanse!
E pa bilo je... Jedan od pametnjakovica.., kad me je video posle godinu ipo rekao je... : Sta sam ti reko.., da uzmes novog psa  sm smesko1 a ja sa istim lab koji normalno hoda... :crazy: Nije mogo da veruje... ali se uverio kad sam mu pokazala oziljak od operacije sm smesko1
I nije samo movalis... Puno ljubavi, zdrava ishrana, ful vitamini i minerali..., artrostop, vitamin C pojacan i posle dva meseca od operacije> rehabilitacija : plivanje, masaza  sm prst gore
Kao sto rekoh pitajte veterinare za movalis  sm prst gore
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 15 Decembar, 2013, 16:49:53
Ajde mi molim te objasni, ukoliko taj pas ima displaziju, pogotovo ako je toliko lose stanje da kuk iskace, kako te tablete drze kuk na mestu?  :th:

stryker, pas mora da miruje bar 2 meseca.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 17:01:22
Ne drze tablete kuk.., vec vestacki ligament.., a tablete pospesuju prehranu kostiju i zgloba i podmazivanje ...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 15 Decembar, 2013, 17:16:33
Nije mi bilo tesko, proguglala sam o Movalisu.

To je antireumatik koji deluje antiinflamatorno, te je logicno da pas (ili osoba) dok ga pije ne oseca bol. Ne resava problem, ne drzi nikakve ligamente, ne podmazuje zglobove, nemojte se zavaravati.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 17:21:07
Odavno... na ulici sam nasla zutog labradora, koga su odraslog izbacili zbog displazije, imao je odprilike 3>4 godine i 100 kila> pregojen... ali samo u stomaku... zadnji deo totalno nerazvijen... Skapirali smo stta je problem i krenuli sa dijetom i skidanjem kilaze... Medjutim... casice su bile skroz slizane.., i u setnji dok je silazio sa ivice..., ispao mu je kuk...  sm eek :( Pokusala sam odmah da ga vratim.., ali bezuspesno... ponovo ispadne... na snimku se videlo zasto.., pokidao se glavni ligament a casica ravna ko ploca...  :lipssealed:
Po predlogu i savetu vise vet..., uradili smo operaciju.., ugradnja vestackod ligamenta.. Vet mi je rekao da ce za dva meseca da trci na tu nogu i da mu bude bolja nego ova ne operisana... Ali vreme je proslo.. on nije pomisljao da stane na tu nogu...  misic apsolutno atrofirao... nogica se osusila sm eek Onda mi je isti vet objasnio.. kako cu najverovatnije morati da mu amputiram nogu  sm eek :mad:
Poludela sam... i prevrnula sve zivo... I jedan dobar vet mi je rekao da mogu da probam sa : MOVALIS tablete.. Kako mi je on objasnio.. kad dodje do kidanja ligamenta zglob i kost imaju nedostatak hranjivih vrednosti.., zbog cega dolazi do propadanja..., movalis pospesuje prehranu   i obnavljanje zglobova i kostiju... I takodje preporucio da uz to dam glukozamin, linulin i kompleks kalcijuma sa AD ili da sve to mogu da nadjem u proizvvodima kao sto je ArtroStop
Sproveli cmo terapiju deset dana.., pa petnest dana odmor.., i ponovo deset dana movalisa... uzeli smo artrostop i pored svega sam mu masirala tu nogu.., i radili smo kao male vezbe... pomeram mu zglob lagano...
Mesec ipo dana nakon pocetka terapije movalisom STAO JE NA NOGU i misic je poceo da se vraca  sm cheers :worth: sm jeah :dens: :worth: sm to A tako bar deset razlicitih vet su rekli da nema nista od nje... i da mu ne gine amputacija :lipssealed:

Ako neko ima sl prob... neka se posavetuje sa veterinarima itd

Ceo ovaj post nema veze sa mozgom, a kamo li realnoscu...

Kao prvo, na rendgenskom snimku se ne moze videti da li je ligament pokidan ili ne. Ligamenti se ne vide na snimcima.

Vracanje glave butne kosti u leziste ne moze da radi bilo ko i bilo kako, jer iscasenje moze biti u vise pravaca, procedura je ekstremno bolna i radi se pod anestezijom i obavezno sa rendgenskim snimkom da ne bi nastalo jos vece ostecenje. Da ne pominjem da bi pas, ako nista drugo, urlikao od bolova ili pokusao da ujede onog ko pokusava da mu manevrise nogom.

'Ugradnja vestackog ligamenta' se ne radi NIKADA kod pasa sa displazijom kukova. Retko se radi i kod pasa koji nemaju to oboljenje. Time bi se kod displazicnog psa samo napravio jos gori problem u vec poremecenoj strukrturi zgloba, gde je hrskavica jako ostecena, sinovijalne tecnosti je malo, prisutne su kostane izrasline koje doprinose bolnosti i u okolini zgloba je prisutna upala. Rekonstrukcijom ligamenta bi se samo uvecala ostecenja zbog povecanog trenja i povrsina koja se ostecuje bi bila ogromna, a na sve to zglob bi bio toliko bolan da bi ostao potpuno neupotrebljiv.
Postoji eksperimentalna procedura pri kojoj je ligament rekonstruise, ali se uz to produbljuje casica i rekonstruise njen rub. Operacija ima razlicit stepen uspeha i retko se primenjuje u svetu, a pas u najboljem slucaju povrati funkcionalnost zgloba oko pola godine kasnije. Treba li da napominjem da ova operacija kosta vise hiljada evra... Pa ili su lagali 'pacijenta', ili on laze nas.

Sve i da se veterinar zaista prckao nesto po zglobu, amputacija zadnje noge displazicnog psa je potpuno besmislena jer se ostatak tezine prenosi na drugi, takodje jako ostecen zglob, sto bi uzrokovalo njegovo dodatno opterecenje, ostecenje, umanjenje ili izostanak funkcije i strasno STRASNO mnogo bola. Mozda se mislilo na amputaciju glave i vrata butne kosti, sto se u Srbiji radi u celoj jednoj ambulanti (ili mozda dve). I opet, treba li napominjati koja je cena te operacije...
Zamena kuka se uopste ne radi u Srbiji.

U slucaju luksacije kuka, ne radi se amputacija noge. NIKAD. Narocito ne na psima koji imaju tezak oblik displazije kukova. Displazija se javlja kao posledica slabosti tkiva oko samog zgloba, kao i defekta gradje kostanih struktura. Pri luksaciji zgloba cak i zdravog psa, sve i da se ne vrati na mesto, organizam kompenzuje i omogucuje ograniceno koriscenje ekstremiteta. Ne postoji samo jedan ligament koji povezuje glavu butne kosti sa casicom. ( sm kolutko)

Movalis NIJE  cudotvorni lekic koji popravlja zglobove vec je nesteroidni antiinflamatorni lek, koji umanjuje upalne procese i deluje kao analgetik. Dakle, sluzi za kontrolu BOLA u zglobovima i misicima. Ne podmazuje, ne hrani, ne...... Pored toga, uzrokuje nekontrolisano lucenje zeludacne kiseline, pa ako ne zelite da unistite svom psu zeludac (sto je vrlo cesta posledica i vrlo realna mogucnost), nemojte mu davati Movalis kao bonbonice. Doziranje je drugacije nego kod ljudi (inace je humani lek) i to je lek koji MORA prepisati veterinar.

...i za kraj, ja ne verujem ocima svojim sta sam procitala u citiranom postu. I par njih posle.  :zdr"
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 17:35:44
Boze...boze...  :lipssealed: Strasno koliko ljudi nezna svoj maternji jezik EDIT
MOVALIS tablete

TERAPIJSKE INDIKACIJE
MOVALIS tablete primjenjuju se za:

- kratkotrajno simptomatsko liječenje egzacerbacija (pogoršanja) osteoartritisa
- dugotrajno simptomatsko liječenje reumatoidnog artritisa i ankilozantnog spondilitisa

egzacerbacija (nl. exacerbatio)
ogorčavanje, ogorčenje, razdraživanje, razdraženje; ogorčenje, ogorčenost, razdraženje, razdraženost; pogoršavanje, pogoršavanje, pogoršanost; zaoštrenje, zaoštrenost;

osteoartritis (gr,....zglob)
med.zapaljenje zglobova i kostiju sm zid

Reumatoidni artritis, ponekad nazivan reumatoidna bolest, je kronična (dugotrajna), progresivna i onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova

Ankilozantni spondilitis je upalna reumatska bolest koja najčešće zahvaća kralješnicu,ali može zahvatiti i druge zglobove i organe.Kad je upalna aktivnost jaka,dolazi do promjena na zahvaćenim zglobovima, koji smanjenjem upale rezultiraju  okoštavanjem-ankilozom zbog čega zglobovi postaju nepokretni,ukočeni.

Neko ko razume sta gore pise... shvatice da se movalis koristi za skoro sve probleme sa zglobovima...

Da tableta drzi zglob.. nikad cula nista smesnije...  sm cepko sm cepko :valj: Momak mi je dobacivao da napisem da ima dvostruko lepljivu traku...  sm cepko sm cepko :valj:

BERNA jer ti mislis da lazem  EDIT Pitam se samo koliko bi trebala da budem luda za tako nesto sm cepko
Kao sto rekoh, vise puta PITAJJTE VETERINARE> vise njih :worth:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 17:40:55
Katarina : Bla Bla, truc, truc... To je tvoje pisanje sm smesko1
EDIT
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 17:50:12
Imaces prava to da napises kada budes 7 godina svog zivota posvetila ucenju u oblasti veterinarske medicine..ajde praksu i da 'oprostimo'. Mogu ja da pisem i medicinskim jezikom, tek onda ne bi razumela sta je gore pisano. Tek bi onda bilo bla bla truc. :)

Ovako, samo si ispisala gomilu neistinitih informacija koje nece pomoci nikome. Naprotiv, moze im debelo naskoditi...jer nemas ZNANJA o onome sto pises. Napominjanje da treba savetovati veterinara je ekvivalento nekome savetovati da se ubije, ali da ipak pre toga za svaki slucaj poseti psihijatra.

Kaci slike svog psa i druzi se po forumu... 'Veterinarije' nisu za tebe.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 17:52:34

Zamena kuka se uopste ne radi u Srbiji.


Zamena kuka  sm cepko sm cepko EDIT: Mislis ugradnja vestackog?  sm smesko1
Za tvoju informaciju: RADI SE!!! Al ne zamena... nego ugradnja  sm smesko1
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 17:59:40
edit
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Dig.iTallEVIL 15 Decembar, 2013, 18:19:30
Buddy, ja se zaista susdrzavam da komentarishem tvoje postove ali mislim da si sada preterala. Ovakvo obracanje bilo kom chlanu foruma je krajnje nekulturno.

Da ti i ja objashnjavam da to shto pishesh ne pomaze nikome, nemam zivaca. Ako ni posle ovoliko postova i pokushaja nisi shvatila sumnjam da cesh to uchiniti posle mog posta... pa kapiram da je uzaludan posao.

Mislim da bi moderatori itekako trebali da reaguju na ovakva vredjanja...


Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 15 Decembar, 2013, 19:03:11


BERNA jer ti mislis da lazem  :crazy:

Da ili si generalno u velikom problemu.  :crazy:

I sta mi tu napisa? Znam vrlo dobro sta je artritis. Antiinflamatorni lek ublazava zapaljenje i bol, nikako ne drzi nikakve ligamente niti resava bilo kakav problem. Taj pas prosto ne oseca bol. I to je sve. Ciribu ciriba.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: stryker 15 Decembar, 2013, 19:51:32
ne znam kako bilo ko normalan moze da pise da bilo kakve tablete mog pomoci u izlecenju ove bolesti zar je tako tesko da se bar malo inforimise pre pisanja bilo kakvog posta pa da tablete pomazu onda displazija ne bi bila opasna koliko je opasna da se ne radi o psima i bolesti ovo bi sve jos moglo biti i smesno
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 20:53:39
Ja sto sam imala sam napisala... ko misli da lazem.. EDIT  i ne zeli ni da proveri... njegova slobodna volja...  :lipssealed:
Ja sam napisala da mi je to prepisao VETERINAR!!! I vise njih potvrdilo isto... Ako stvarno ima takvih da mogu da pomisle da sam sve ono izmislila...  EDIT E takvi su stvarno u velikom problemu, socijalno intelektualne prirode... I meni je zao zbog toga  :(
Berna: mnogo puta sam ti napisala : tableta ne ucvrscuje zglob..., a ti opet jedno te isto...  EDIT MOJ CITAT : I nije samo movalis... Puno ljubavi, zdrava ishrana, ful vitamini i minerali..., artrostop, vitamin C pojacan i posle dva meseca od operacije> rehabilitacija : plivanje, masaza
Dig.iTallEVIL : NIJE NEKULTURNO!! Katarina me vredja duze, duze vreme.. a svako ima granicu... Pise o meni gluposti ko da me nedaj boze poznaje :crazy: :valj:.. UZVRACAM ISTOM MEROM UVEK.. Tako da ako opet bude ljubazna i ja cu  sm smesko1 sm duvandzija

Sve sto bi dalje napisala je ponavljanje vec napisanog.. Tako da ako nekom nije jasno neka cita opet i opet......  :muka:
Pozdrav svima  sm cheers , opustite se idu praznici  :sk:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: stryker 15 Decembar, 2013, 21:06:49
ne kazem da ste izmislili vec kazem da nije moguce dispaziju kukova izleciti tabletama
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 21:29:27
Ne reaguju svi isto... naravno... Ja sam napisala sta sam sve preduzela... E sad da li je nesto zasebno ili sve zajedno doprinelo da se proces propadanja zgloba spreci... neznam.. :th: Meni je pomoglo tj njemu a bilo mi je bitno samo da se oporavi, da prestanu konstantni bolovi i da ponovo hoda i trci na tu nogicu  sm love sm smesko2 I posle prestanka sa terapijom... bolovi se nisu vracali..., a jadan se pre toga mucio svaki dan i morala sam da mu dajem cesto brufen.., sto ni malo nije zdravo ni dobro..
Ja pisem svoje iskustvo da ako nekom moze da koristi... Ne mogu da garantujem.., bar sto se tice zdravlja da ce drugi pas odreagovati isto.. A medju veterinarima sa kojima sam se savetovala... je i gospodin Novak, koji mi oci nikad nije video a preko telefona mi je pomogao puno puta sm love i nije ga mrzelo da mi objasnjava i po pola sata  sm prst gore :worth: sm love Tako da i on mi je rekao MOZES DA PROBAS  sm prst gore

BERNA HVALA ZA ZELJICE I TAKODJE  sm cheers  Po meni covek bi trebalo da uci dok je ziv.. znanja nikad dosta  sm prst gore sm cheers
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: stryker 15 Decembar, 2013, 21:39:29
mada kada je bolest kao sto je displazia u pitanju tu i nema sta previse da se izubi
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 21:48:34
Meni je to bila poslednja sansa... jer ovako bi mu se noga skroz osusila..., posle cega bi usledila amputacija.. Njemu je butni misic skoro skroz nestao sm eek ta noga mu je bila drasticno manja nego zdrava... Tako da nismo imali sta da izgubimo a pomoglo je  sm prst gore
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 21:54:48
Jel Novak i operisao psa preko telefona..? :)

Post o badikinom herojskom postupku gde ona spasava zivot i noge nesrecnog labradora, prepun je netacnih, nebuloznih i opasnih 'saveta' upakovanih u 'dragoceno iskustvo'. Nista ni sa cim nema veze. Ali, da ne budem sad 'vestica'...Ima li koje fotografije labica..? Pre i posle operacije...? U srecnom domu...? Tebe i njega..? Koji je veterinar operisao, da znaju ljudi koji imaju pse sa slicnim problemom, gde da odvedu psa. Moze i neki video snimak. A red je da vidimo malo i mi koliko je taj pas srecan i funcionalan sada. :)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 22:08:25
Ja se na tvom mestu ne bih javljala bez izvinjenja... posle onakvih gluposti koje si napisala SAVET VETERINARA=SAVET ZA SAMOUBISTVO... EDIT
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 22:14:39
A kako da ti iko veruje, kad ne postoji nikakav dokaz ni za sta sto pises. :(
Izvini...eto, moze sad neka slicica..?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 22:20:11
Monty cuveni je bio operisan kod Micka.., tada pre deset godina je radio na br6 naselje tj deo Nisa... I ne bi nikom preporucila ugradnju vest ligamenta.., jer kao sto rekoh to je najgora opcija!!! Sad Micko ili Mica radi sa Ivanom u vet ambulanti Čair u Nisu... Ja ga ne bi preporucila jer kao sto rekoh jedna prica je bila pre operacije a druga posle! Ivan je koliko sam ja imala iskuustva ok sm prst gore
Monty je bio samnom jos 4 god... i onda su ga ukrali... bio je cipiran... svi su ga trazili... ali njega u Nisu i okolini nije bilo... Kad budem mogla skeniracu njegove slike...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 22:35:04
PS
Hvala za izvinjenje i takodje  :sur: Lepa rec i gvozdena vrata otvara  sm prst gore sm cheers
Saljem slike cim stignem jer nemam skener... nije digitalni format.. odavno je to bilo..
 :s:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 22:46:28
I dalje nema nikakvog dokaza.  :itwasntme:

Posto je ponavljanje majka ucenja, da napisem jos jedared.. Ugradnja vestackog ligamenta je kontraindikovana kod pasa sa displazijom kukova. Ne da je najgora opcija, nego uopste nije opcija.

I jos jedan biser u nisu -
Citat
a jadan se pre toga mucio svaki dan i morala sam da mu dajem cesto brufen..
Ne da nije zdravo ni dobro, nego je EKSTREMNO opasno. Pored toga sto je jos opasniji po zeludac nego Movalis, jer je lek starije generacije, Ibuprofen je visoko toksican za pse i u malim dozama moze izazvati otkazivanje bubrega. I nikada nikada NIKADA se ne daje psima!!!!

I meni mi je zao sebe, sto trosim vreme na gluposti...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 15 Decembar, 2013, 23:11:24
Taman mislim da si skapirala nesto... al vracas na pocetak...
Psu je ispao kuk i pri tom se iskidao glavni ligament. Kuk nije mogo da se vrati nazad! Casica slizana . Displazija je bolest plitkih casica... koja moze da napreduje... i stanja su razlicita... Ovo sto se desilo Montiju je najgore... Nije postojala druga opcija sem da se zglob mehanicki ucvrsti! Druga opcija je bila vestacki kuk... sto je tada kostalo : 2000 e za  kuk,.. i jos jedno 500-600 za operaciju.. posto je morao da se plati i hirurg koji deci ugradjuje kukove.....
Znaci pas nije zbog displazije imao tu operaciju.., nego zato sto nije imalo sta da mu drzi zglob :crazy:

I kako nije dokaz to sto sam dala podatke veterinara koji je radio operaciju?Takodje sam navela i gde je on sada... ime i opis psa.... Nije ni srbija mnogo velika.., a kamo li Nis... lako moze sve da se sazna..., zovi Micka u ponedeljak pa ga pitaj... Rekla sam poslacu slike.... :crazy:
A neznam cemu to da bilo ko treba da se pravda za ovakve stvari??  NAPISALA SAM :
 Ako stvarno ima takvih da mogu da pomisle da sam sve ono izmislila...  :crazy: E takvi su stvarno u velikom problemu, socijalno intelektualne prirode... I meni je zao zbog toga  :(
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Katarina 15 Decembar, 2013, 23:30:20
Otkud znas da mu se pokidao ligament..? Verovala si veterinaru na rec a nisi pitala ni jednog drugog?!  sm eek

Displazija nije "bolest plitkih casica" vec kompleksan degenerativni proces koji zahvata kostane i mekotkivne strukture. Plitka casica je samo posledica tog procesa. I zglob ne drzi samo jedan ligament, vec njih nekoliko, pored misicnih struktura oko samog zgloba. Iscasenja se kod displazicnih pasa NE SMEJU tretirati hiruski (niti to iko od veterinara radi, jer se inace ne radi i ne sme da se radi), a to sto je tvoj veterinar to uradio tvom psu, ili pokazuje da on nema pojma ili da se ti nisi dovoljno raspitala, ili da kao po obicaju pises gluposti jer si kao mala htela da budes veterinar, ali ...dopisi sama.
Postojala je druga opcija, odnosno vise njih, samo ti za njih i dalje ne znas, iako sam o njima pisala samo jednu stranicu pre.

A koji je to doktor koji ugradjuje deci kukove, ali bi to uradio psima za 2500-2600 evra..? I da li bi bio ugradjen deciji kuk ili pseci? :)
I sto ti ne pozoves tog veterinara, snimis razgovor pa ga postavis na forum..?
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Bone 16 Decembar, 2013, 09:13:01
Postovi u ovoj temi neće biti brisani jer je puno pametnih stvari rečeno u odgovorima članu sa nickom Buddy77. Molimo sve članove foruma da se pridržavaju pravila i da obrate pažnju na to kako se obraćaju jedni drugima.

NAPOMENA: Korisnik Buddy77 je banovan na 7 dana zbog konstatntnog vređanja na forumu, pisanja neproverenih stvari i davanja pogrešnih (potencijalno jako opasnih) saveta kada je u pitanju zdravlje pasa.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:32:32
Ja sam prijatelj clana Baddy77... I bio sam sa njom kad je Montiju ispao kuk i sytra dan... kad smo ga vozili po celom gradu u 5 razlicitih vet stanica, pre operacije...
APSOLUTNO SVAKA REC JE TACNA I ISTINA!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:33:29
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1526849_241000719402577_1553009038_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:34:42
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1479495_241000856069230_104187384_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:35:39
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1506875_241000899402559_923909273_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:36:22
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1506008_241001082735874_1828228715_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:37:41
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1476649_241001116069204_1426172529_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:38:32
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1476324_241001219402527_917924764_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 17:42:02
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1528678_241001256069190_1769486085_n.jpg)

Kao sto se vidi Monti je dok je bio sa njom bio ziv i zdrav...  EDIT
KAKO LI JE MONTY PREZIVEO I KAO STO SE VIDI NA SLIKAMA KORISTIO SVE 4 NOGE  sm lol
EDIT
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Bone 19 Decembar, 2013, 17:50:55
Postovani Panisher, ukoliko ste došli na forum da konstruktivno pišete o psima, ovde ste dobrodošli.
Ukoliko ste se registrovali da biste se se svađali, razmislite još jednom

Ako hoćete da raspravljate o "slučaju Monty" dajte slike pre i posle, dajte snimke, dajte dokaze.....

Što se tiče saveta opasnih po zdravlje pasa, svako ko bude preporučivao brufen biće opomenut, a ako nastavi sa tim i udaljen sa foruma

Zdravlje naših ljubimaca je najbitnije i zato je ovaj forum i napravljen

Želim Vam ugodan boravak!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 18:00:19
Dosao sam da ucestvujem i podrzim ono sto je ispravno! Za desetak minuta postavicu slike u kom stanju je bio kad ga je nasla... Budy77 nikom nije preporucila brufen! Citat Buddy77 :   Poludela sam... i prevrnula sve zivo... I jedan dobar vet mi je rekao da mogu da probam sa : MOVALIS tablete.. Kako mi je on objasnio.. kad dodje do kidanja ligamenta zglob i kost imaju nedostatak hranjivih vrednosti.., zbog cega dolazi do propadanja..., movalis pospesuje prehranu   i obnavljanje zglobova i kostiju... I takodje preporucio da uz to dam glukozamin, linulin i kompleks kalcijuma sa AD ili da sve to mogu da nadjem u proizvvodima kao sto je ArtroStop
Sproveli cmo terapiju deset dana.., pa petnest dana odmor.., i ponovo deset dana movalisa... uzeli smo artrostop i pored svega sam mu masirala tu nogu.., i radili smo kao male vezbe... pomeram mu zglob lagano...
Mesec ipo dana nakon pocetka terapije movalisom STAO JE NA NOGU i misic je poceo da se vraca  sm cheers :worth: sm jeah :dens: :worth: sm to A tako bar deset razlicitih vet su rekli da nema nista od nje... i da mu ne gine amputacija :lipssealed:

Ako neko ima sl prob... neka se posavetuje sa veterinarima itd
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Bone 19 Decembar, 2013, 18:07:58
a jadan se pre toga mucio svaki dan i morala sam da mu dajem cesto brufen..


kao što rekoh, o "slučaju Monty" samo uz ozbiljne dokaze
svaki post koji u temi bude napisan, a nema veze sa displazijom, biće momentalno brisan
ako imate primedbe na rad administracije, žalite se ovde:
http://prirodapasa.com/index.php?topic=780.0 (http://prirodapasa.com/index.php?topic=780.0)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Bone 19 Decembar, 2013, 18:09:24
i još nešto, ukoliko se ispostavi da iza nicka Panisher stoji zapravo član Buddy, što nije tako teško utvrditi, klon će biti udaljen sa foruma zauvek
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 18:47:06
a jadan se pre toga mucio svaki dan i morala sam da mu dajem cesto brufen..


Tu nigde ne pise > ljudi dajte i vi vasim psima brufen  :lipssealed: Inace vet joj je rekao za bufen koji se daje deci... zato sto drugi lekovi samo malo umire bol.., a brufen skroz... PISALA JE NAJKRACU VERZIJU PRICE.. Recimo nije objasnila da pod cesto misli dva puta nedeljno   A CITAT CELE RECENICE JE :
 I posle prestanka sa terapijom... bolovi se nisu vracali..., a jadan se pre toga mucio svaki dan i morala sam da mu dajem cesto brufen.., sto ni malo nije zdravo ni dobro..


A najveci dokaz je to sto vet koji je operisao i dalje radi  sm prst gore, nije bilo ni dva takva slucajeva te godine.. tako da nema sanse da se ne seti...
Pas se zvao Monty, operacija je bila 2004god, u vet stanici na BR6, Mica vet koji je operisao sada radi u Veterinarska ambulanta " Cair",...
Health/Medical/Pharmacy
9. brigade 57, 18000 Niš
066 9078666

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/193226_427031423999001_312473402_o.jpg)

Mica je cikica levo.. Imate telefon i SVAKO MOZE DA POZOVE
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: panisher 19 Decembar, 2013, 20:56:32
edit: član Panisher je zauvek udaljen sa foruma. Dupli nickovi su zabranjeni
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 20 Decembar, 2013, 08:49:31
Pretpostavljam da je Punisher zapravo Buddy, toliko slicnosti u stilu pisanja, no...

Meni te slike ne znace mnogo sta, evo slika psa sa displazijom IV stepena koji je kad su slike slikane, imao 9 godina. Displazija je otkrivena dok je bio stene, vlasnik je odustao od bilo kakve operacije (ne zbog finansija), takodje nije bio ni na kakvim tabletama i lekovima. Dobijao je glukozamin. I dalje je ziv (12 god) i dalje hoda (samo je ogluveo).

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/180705_10150385922490300_6719770_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/167862_10150385936545300_7686022_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/206223_10150562887450300_3167116_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/226334_10150580436120300_6546852_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/281655_10150715599940300_612710_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: CyberKat 22 Decembar, 2013, 20:01:22
Ja ne bi cak ni doticala gore nacetu raspravu, samo hocu da dodam moje neko skromno iskustvo sa stenetom sa displazijom.

Sa oko 7 meseci mojoj bretonki je uradjen snimak kukova i ispostavilo se da ima displaziju na oba kuka i to ne nesto malo nego bas je lose izgledao snimak sa poprilicnim "rupama" zbog jako plitkih casica (mozda sam kacila negde fotku snimka kukova, ne secam se). Od tada pije ovaj preparat (http://www.xsport.rs/shop/index.php?page=14&pid=640) Glukozamina i Hondroitina - jedna zena sa ovog foruma mi je dala link i puno joj hvala na tome! Preparat je po sastavu jako slican Flexadin tabletama za pse, broj tableta u pakovanju je isti a cena mu je skoro duplo manja - to pije svaki dan bez pauza (prvih 15 dana je dobijala 2 tablete dnevno a posle toga samo po 1 tabletu na njenih 15-ak kilograma)

Osim toga davala sam joj Vitamin C (C Time 500) u tabletama u prvih mesec dana duplu dozu posle sam smanjila, sad pije jednu tabletu 500mg dnevno.

Samo nekoliko puta sam joj davala Rymadil za bolove (i mislim Nimulid po preporuci Vet-a, kad mi je nestalo Rymadila) kad sam videla da je bas nekako nervozna... legne onako i mahnito glodje igracke pa skapiram da je nesto muci.. posle sam prestala da je ne kljukam bezveze jer nije vise bilo potrebe.

Evo skoro cetiri meseca nakon tog snimanja kukova i nakon pocetka terapije, mogu da kazem da sam ja jako zadovoljna time kako se ona ponasa. Trci ko metak. Juri za loptom.. kad joj ne bacam loptu ona juri sama u krug, naprosto obozava da trci. Cak je pocela sama da skace i na namestaj i na ljude, a ranije to nije radila. Ja sam mislila da nije radila jer sam joj ja kao "rekla" da to ne radi, al kad me je veterinar na tom prvom pregledu pitao dal skace, onda sam tek skapirala da nije skakala jer nije ni mogla jer je bolelo a ne zato sto nije htela.

Ukratko preparati stvarno pomazu da pas dobije pokretljivost, da ga usled konstantog obnavljanja hrskavice to sve manje boli (jer bol ustvari nastaje kad se hrskavica zgloba izlize pa pocne direktno da se tare kost o kost kad pas hoda) i da ovako na oko izgleda bolje i veselije, ali svakako ne lece displaziju niti izlecenja ima (osim tog skupog operativnog zahvata zamene kukova).

Trebala sam i da je sterilisem ali sam sad zbog zdravstvenih razloga odlucila da sa tim jos sacekam jer je za pse sa displazijom bolje da prodje to prvo teranje da se malo aktiviraju hormoni pa tek onda, a u planu je da je svakako snimim ponovo sa mozda godinu ipo dana, mozda i dve, kad zavrsi kompletno sa rastom da vidim kakvo ce stanje tada biti.

Evo i od mene par slika - ovako kad je gleda neko sa strane ko nema pojma da je bolesna, kapiram da nikad ne bi ni provalio.

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1465288_10202845593126618_348229927_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1475900_10202845591926588_890290166_n.jpg)

i ova slika, nazalost mutna, ali meni bitna zbog toga sto na osnovu slika nekad analiziram njeno kretanje, i ranije je uvek trcala tipicno kako trce psi sa displaziom, onako sa spojene dve zadnje noge skakutala ko zeka, a sad vidim da je pocela da ipak malo koristi obe zadnje noge kad trci...

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/994088_10203012015527074_1965164862_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 23 Decembar, 2013, 23:53:48
EDIT
ja nisam imala Montija dok je bio stene sm smesko1... Njega su odraslog izbacili sa 100 kila na ulicu.. Znaci moj primer vazi za ljude koji imaju odraslog psa koji je upropascen.... Iskustvo sam napisala zato sto su me puno veterinara savetovali da ga uspavam... kao nije humano da se muci..... DA LJUDI AKO IMAJU SLICNU SITUACIJU NE DIZU RUKE OD PSA> NEGO DA POKUSAJU SVE!
EDIT evo kako je Monty izgledao dva meseca nakon sto sam ga nasla... na ovoj slici je smrsao ..., a u postovima mog drugara.., koga ste brutalno oterali.... imate slike kako je izgledao sa osam ili devet godina....
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/993543_241048846064431_715942201_n.jpg)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 24 Decembar, 2013, 00:07:17
Imaces prava to da napises kada budes 7 godina svog zivota posvetila ucenju u oblasti veterinarske medicine..ajde praksu i da 'oprostimo'. Mogu ja da pisem i medicinskim jezikom, tek onda ne bi razumela sta je gore pisano. Tek bi onda bilo bla bla truc. :)

Ovako, samo si ispisala gomilu neistinitih informacija koje nece pomoci nikome. Naprotiv, moze im debelo naskoditi...jer nemas ZNANJA o onome sto pises. Napominjanje da treba savetovati veterinara je ekvivalento nekome savetovati da se ubije, ali da ipak pre toga za svaki slucaj poseti psihijatra.

Kaci slike svog psa i druzi se po forumu... 'Veterinarije' nisu za tebe.

Jedno je UCITI A SASVIM DRUGO nauciti.... TI SI MOZDA POKUSAVALA DA UCIS, Ali ocigledno nisi nista naucila, cim si mogla da izjavis :
Da je pitajte veterinare isto sto i savetujte veterinare sto je ko savet za samoubistvo
Da kad psu ispadne kuk a on ima displaziju ugradnja vestackog ligamenta NIJE OPCIJA
Da se kako ti kazes zamena kuka ne radi u srbiji
Za tebe je ugradnja vestackog kuka> medicinski jezik :valj:

Ja sam svoje dokaze o Montiju iznela.... sad bi bilo lepo da ti dokazes to sto kazes da si ucila.... Posto diplomu pretpostavljam da nemas..., jer da imas znala bi o cemu ja pricam...., Moze neka fotka indeksa :th: :th:
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 24 Decembar, 2013, 01:00:44
Otkud znas da mu se pokidao ligament..? Verovala si veterinaru na rec a nisi pitala ni jednog drugog?!  sm eek

Displazija nije "bolest plitkih casica" vec kompleksan degenerativni proces koji zahvata kostane i mekotkivne strukture. Plitka casica je samo posledica tog procesa. I zglob ne drzi samo jedan ligament, vec njih nekoliko, pored misicnih struktura oko samog zgloba. Iscasenja se kod displazicnih pasa NE SMEJU tretirati hiruski (niti to iko od veterinara radi, jer se inace ne radi i ne sme da se radi), a to sto je tvoj veterinar to uradio tvom psu, ili pokazuje da on nema pojma ili da se ti nisi dovoljno raspitala, ili da kao po obicaju pises gluposti jer si kao mala htela da budes veterinar, ali ...dopisi sama.
Postojala je druga opcija, odnosno vise njih, samo ti za njih i dalje ne znas, iako sam o njima pisala samo jednu stranicu pre.

A koji je to doktor koji ugradjuje deci kukove, ali bi to uradio psima za 2500-2600 evra..? I da li bi bio ugradjen deciji kuk ili pseci? :)
I sto ti ne pozoves tog veterinara, snimis razgovor pa ga postavis na forum..?
EDIT Jos u prvom postu sam napisala po savetu vise veterinara Monty je bio na pregled u pet razlicitih vet stanica pre operacije! I svi su rekli isto! Ono sto ti tvrdis da je nemoguce..., da su gluposti itd..
Jesi li zvala da se raspitas???

A te opcije vise njih sm smesko1 sm smesko1 u eksperimentalnom procesu..., koje kostaju koliko???.... i gde to bese ima????? Sta li si ti pokusavala kontrirajuci meni? Stvarno mi nije jasno... :zb:EDIT to se desavalo pre deset godina!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Buddy77 24 Decembar, 2013, 01:36:03

Vracanje glave butne kosti u leziste ne moze da radi bilo ko i bilo kako, jer iscasenje moze biti u vise pravaca, procedura je ekstremno bolna i radi se pod anestezijom i obavezno sa rendgenskim snimkom da ne bi nastalo jos vece ostecenje. Da ne pominjem da bi pas, ako nista drugo, urlikao od bolova ili pokusao da ujede onog ko pokusava da mu manevrise nogom.


 to je lek koji MORA prepisati veterinar.


JA NISAM BILO KO... Ja sam neko ko je jos u osnovnoj skoli iz predmeta zvanog Domacinstvo naucio PRVU POMOC! sm smesko1 :lipssealed:
SVAKO KO JE PUNOLETAN BI TREBALO DA ZNA PRVU POMOC..., AKO SE DESI DA MU ZATREBA
Vidi se koliko znas o psima kad ti je na pameti da bi pas ujeo!! Mene ni jedan moj pas ma koliko bio povredjen dok sam mu pomagala... pa cak ni psi koje ne poznajem....., nikad nije ujeo... Pitam se dal zato sto nemam pojma o psima sm smesko1 Pas zna u kog treba da ima poverenje i svi moji psi su mi uvek verovali..., iz ovog sto ti pises vidi se da ti nisi te srece....


Puno puta sam napisala : prepisao vet.... > pitajte vet.......


I umalo da zaboravim da odgovorim na pitanje o snu da budem vet.....  o veterini nikad nisam sanjala
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: KENIP 25 Januar, 2014, 22:45:59
Cini mi se da sam vec pisala na ovoj temi, ali evo me ponovo...

Moja Keni ima diplaziju oba kuka, samo mi se cini da je jedan bas problematican. Displazija je strackog tipa, pas ima 14.5 godina, skoro 15.
E sada, od terapije sam joj davala flexadin ili antiartrozin, i radila sam joj akupunkturu. Uopste se nije kretala lose. Rimadil sam joj dala samo jednom, i to je bila katastrofa. Ne kazem da je lek los, ali ona ima i problm sa crevima, tako da joj nije prijao.

Iz opravdanih razloga nije bila sa mnom 4 meseca, vec kod mojih rodjaka, na selu... znaci dvoriste, nema stepenica, milina...klopa uglavnom domaca...I. posle 4 meseca vratila se kao zivi les. Sa jedne strane  mrsava, a sa druge atrofiranih misica, jer se tamo nije kretala.

Zasto ovo pisem... zato sto sam uspela da za manje od mesec dana setanja, pravilne ishrane, masaza, ali bez terapije( dok ne sredimo stomak... opet) dosta poboljsam kretanje. Mi je nosimo uz i niz stepenice, jer zivimo na petom spratu, nemamo lift.

Tako da, pored terapije lekovima, jako je bitno da pas seta i da mu se masiraju misici,  da ne bi doslo do atrofije.Ok, displazija mladog psa je jedno, matorog sasvim drugo, ali,  ja sam uspela da je odrzim na nogama. Videcemo kako ce dalje ici...
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Mina 27 Januar, 2014, 07:17:21
super priča, ne mogu vjerovati!  :worth: svaka čast!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Rotfrajla Lili 20 Novembar, 2017, 17:25:31
Pozdrav svima!  sm hi Imam rotvajlerku staru 6,5 godina i ovo je naše dosadašnje iskustvo sa displazijom:

Lili je stigla sa 4 meseca. Ne bih sada dužila priču o tome kako je stigla u naše živote, ukratko: stigla je sa displazijom (što tada nismo znali). Već u prvim šetnjama iskusniji kučkari su nam skrenuli pažnju da joj stav nije odgovarajući i da bi bilo dobro da joj  snimimo kukove.
Prve snimke smo odradili sa 6m i tada je, izmedju ostalog, ustanovljena displazija visokog stepena, posebno levog kuka (da ne tražim sad snimke i tačan stepen).

Predočeno nam je da su operacije (kukova, a možda i laktova) neizbežne i da samo od nas zavisi (tj. koliko je budemo čuvali) u kom uzrastu će biti odradjene. Odmah smo izbacili istrčavanje i trudili smo se da izbegavamo svako refleksno reagovanje (trčanje za bržim psima, loptom,itd), ali nam je bilo teško da je ograničavamo u igri. Iskreno, imali smo problem da nadjemo meru, obzirom da je izuzetno razigrana i socijalizovana, pa smo je nekad svesno puštali da se igra s drugim psima i više nego što bi trebalo. Doduše, jedno vreme smo probali i da izbegavamo pse, ali mi se čini da bi to za nju bila veća kazna od operacije. Ne znam tačno ni kako bi objasnila, imam utisak da konstantno biramo izmedju kvaliteta i kvantiteta njenog života (mislim da ovo poslednje mogu razumeti samo vlasnici u sličnoj situaciji). Na kraju krajeva, šta bi postigla sa tim da je ograničavam u svakoj interakciji sa drugim psima a da izraste u nesocijalizovanog psa?!

Sa  neke 3 god povredila se u igri i sledeće jutro nije mogla da stane na zadnje noge. Uradili smo novo snimanje i konsultovali se sa tri različita veterinara i kako to obično biva: dobili tri različita mišljenja!  sm zid  U svakom slučaju, dva veta su se složila u sledećem: da je levi kuk kritičan i da je  bolje uraditi operaciju dok je mlada i u punoj snazi.

Ponudjene su nam dve metode:
1. Ugradnja veštačkog kuka. Dobra strana ovog metoda je što daje bolje rezultate, a loša strana je rizik (dodaću veliki) da  organizam ne
prihvati strano telo. Cena oko 1700e, s tim što se odredjeni iznos vraća nakon operacije (objašnjenje koje smo dobili: poručuje se komplet od tri kuka, uzima se odgovarajuća veličina, a novac se vraća za preostala dva)
2. Operacija metodom odstranjivanja glave kuka. Cena oko 150e

Odlučili smo se za drugu metodu, obzirom da svaka operacija nosi rizik i nismo hteli da ga povećavamo sa mogućnošću da organizam ne prihvati strano telo.  Do te prve operacije, bila sam misljenja da ćemo kroz dve godine (dok je još mlada) raditi i drugi kuk, ali sam se predomislila nakon iskustva sa prvom. Da ne bude zabune, operacija je prošla uspešno i izuzetno sam zadovoljna, ali je do potpunog oporavka dug i mukotrpan put. Drugim rečima, sad sam mišljenja da dok ne budemo morali nećemo je ni raditi. U tim mesecima nakon operacije davali smo joj ArthroVet (mislim da je bio HA) ali o samom dejstvu ne mogu izneti svoje mišljenje, jer nemam sa čim da uporedim (ne znam kako bi se oporavljala da ga nije koristila).

Od operacije do danas je prošlo više od 3,5 godine i za sada sam zadovoljna. Lili se i dalje igra sa ostalim psima, s tim da je sada starija pa nam je lakše da je ograničimo na manje aktivne pse. Vremenom smo našli pravu meru kako da bude i srećna i bez bolova!  :nod: Naravno, i dalje se dešava da se nekad preforsira ili naglo skoči, okrene,.... ali sada leva noga (operisana) preuzima opterećenje i tako daje prostora desnoj da se odmori.

Kilažu joj održavamo na donjoj granici. Neki kučkari tvrde da je mršava, dok nam je nekoliko veterinara potvrdilo da je u odličnoj formi.

Što se tiče suplemenata, od potpunog oporavka nakon operacije do pre mesec i po dana nismo ništa dodavali. Razlog: podeljena mišljenja oko toga da li zaista obnavljaju hrskavicu ili prosto deluju kao analgetik. S tim u vezi, odlučili smo da sačekamo sa suplementima dok ne bude pokazivala znake većeg opterećenja.  Pre par meseci sam primetila da teže ustaje i da malo izbacuje noge dok sedi pa sam se bacila u potragu i uporedjivanje svih ponudjenih proizvoda na našem tržištu. Uporedjujući sastave/cene i uz blagoslov veta  :D (on mi je predložio UN) izbor je pao na Canvit Chondro super i za sada sam baš zadovoljna. Vidno se lakše kreće, seda i ustaje, a oporavak traje kraće (na primer, pre neki dan se okliznula na mokrom pločniku i šepala je svega jedan dan).

Eto, to bi bilo naše dosadašnje iskustvo u najkraćim crtama, toliko za sada od mene i Lili!  sm love

P.S. Malo pišem u jednini, malo u množini jer iako sam većinski, nisam jedini vlasnik! sm wink
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 20 Novembar, 2017, 19:19:52
Pozdrav i dobrodosli na forum  sm hi Hvala sto ste razmenili vase iskustvo sa svima nama.

Mene interesuje kroz sta ste sve prosli nakon operacije i koliko je trajao oporavak? Imam manje-vise slicno iskustvo sa tom operacijom, samo sto je rec o dosta starijem psu koji je doziveo kompletnu lukasciju kuka usled traume.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Rotfrajla Lili 20 Novembar, 2017, 21:32:48
Hvala i bolje vas našli (na nekoj lepšoj temi)!  :nod:

Imala sam priliku da vidim skinuti deo koske: u delu kontakta, hrskavica maltene nije postojala, a taj deo glave koske (gde bi trebala da bude hrskavica) je  izgledao kao da je neko zasekao nožićem na nekoliko mesta (istrošen od trenja). Vet mi je objasnio da je upravo to ono što izaziva bol. Dakle, nema glatke površine (hrskavice) da bi kost lepo ulegla u ležište, već dve grube površine se pri lošem kontaktu grebu jedna od drugu i tako izazivaju bol. Do tada, ja kao laik, nisam imala predstavu da je u tako lošem stanju. Mislila sam da je hrskavica samo stanjena i da je problem u slobodnom prostoru koji se stvorio izmedju ležišta i glave butne kosti. Tek tad sam shvatila (tj pokušala da zamislim) kolike je bolove trpela (i na žalost, još uvek trpi na drugom kuku).

E sad, oporavak je individualan, jer u mnogome zavisi od stanja drugog kuka. Ukoliko drugi kuk može da preuzme svo opterećenje, oporavak je kraći, jer se korišćenje operisane noge postepeno povećava. Medjutim, to nije bio slučaj kod nas , pa smo dali sve od sebe da zaštitimo drugi (neoperisani) kuk kako i on ne bi stradao u potpunosti. Savetovano nam je mirovanje i izvodjenje samo radi vršenja nužde, ali nama je bilo žao da je lišimo spoljnog sveta, pa smo je dosta dugo nosili kao balvan svuda, ali bukvalno svuda. Jeste da je malo off, ali ovom prilikom bih odala priznanje svim kučkarima u našem sjajnom okruženju i neverovatnoj solidarnosti ostalih kučića. Kako je njoj jedan dan bez drugih kučića ravno noćnoj mori, u vreme kad smo je iznosili napolje svi idu na povodac, a kučići sami legnu oko nje i igraju se ležeći...scena za topljenje! sm love

Okvirno, rekla bih da je prvo oslanjanje bilo nakon nekih 15tak dana (možda i neki dan ranije), s tim da smo svakim danom produžavali rutu za svega par koraka, a ostatak smo je nosili. Sećam se da smo najveći problem imali sa nakupljenom energijm nakon nekih dva-tri meseca. Tad je već uveliko šetala, ali ono što je htela nije bilo ni blizu onome što je mogla u datom trenutku. Potpuno se oporavila nakon nekih 6m.

Možda nisam u stanju da celu situaciju sagledam objektivno, ali meni je ceo taj period ostao u jako lošem sećanju (pa je moguće da mi sve deluje i duže i gore nego što je zaista bilo). Verovatno bi bilo lakše, a i manje stresno da smo poslušali veta i izvodili je samo na po par minuta, ali mislim da bi u tom slučaju nekoliko meseci bez kontakta sa drugim kučićima ostavilo velike posledice na njenu socijalizaciju.

Kakvo je Vaše iskustvo?!Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 21 Novembar, 2017, 08:21:08
Moje iskustvo je 100% gore  sm smesko1 U pitanju je stariji pas, tad je imao 9 godina, ali u odlicnoj fizickoj formi. Kukovi su bili losi (sto je slucajno otkriveno jer pas nije davao nikakve simptome, bio je u treningu i sav u misicima). Udario ga je auto, i tom prilikom je desni kuk potpuno ispao iz lezista, i FHO operacija je bila jedina opcija. Operacija je prosla kako treba, mada je bila teza jer su svi ligamenti i misici oko tog kuka bili iskidani, pas se duze oporavljao od anestezije, doslo je do skupljanja limfe u nozi pa je bio produzeno na antibiotskoj terapiji. Kad je sve delovalo da se sredilo i da je pas krenuo da se oporavlja, cini mi se da je to bilo nakon mesec ipo dana, pas je jedno vece krenuo da gubi ravnotezu i da pada. Tom prilikom povredio je operisanu nogu i od tad ima i neuroloski problem sa njom.

Isli smo na fizikalne terapije duze od godinu dana, s obzirom da su i misici nakon tolikog vremena bili u potpunosti atrofirali.

Sad je vec matorko od 11 ipo godina, ima problema i sa drugim nogama i sa kicmom ali se poprilicno solidno drzi za svoje godine i s obzirom na to sta je sve preziveo.

Da li bih ponovo uradila ovu operaciju? DA, ali samo iz istog razloga iz kog sam odradila i ovu (kompletna luksacija kuka). Fizikalna terapija, vezbe, setnje, suplementi, pa i lekovi protiv bolova bi mi bili uvek izbor pre bilo kakvog hirurskog zahvata.

Ovde sam okacila snimak posto sam snimala klipove najpre svake nedelje, pa na mesecnom nivou, kako je tekao oporavak.

https://www.youtube.com/watch?v=QjCfK5t-fcc&index=1&t=240s&list=PLne7zlJAGIwbzsT3qW3E-RdGAoSyfNp9N (https://www.youtube.com/watch?v=QjCfK5t-fcc&index=1&t=240s&list=PLne7zlJAGIwbzsT3qW3E-RdGAoSyfNp9N)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Rotfrajla Lili 21 Novembar, 2017, 09:29:40
Uhh...slikom ste me vratili par godina unazad!   :( Inače, "matorko" je u odličnoj formi! sm smesko1

Sad ste me podsetili na jedan trenutak nepažnje kad sam se zaledila...
Šesti dan nakon operacije, samo što smo je izneli napolje, napao nas je lokalni čopor lutalica. Konkretno taj čopor na nju nikad nije ni zalajao (na ostale da, ali su se uvek povlačili pred Lili). Medjutim, tada su verovatno osetili slabost i krenuli da iskoriste priliku. Nju smo ostavili iza nas da leži na travi da bi ih smirili i udaljili. Medjutm, u jednom momentu, ona je onako bangava, stala na sve četiri i krenula da nas odbrani.  sm eek Već sam je videla na navoj operaciji!!! :sweating: Ma nikad nije imala ni sličnu reakciju...ili je prolazila bez obaziranja ili puštala nas da rešimo stvar. Naša je greška, naravno, što smo u trenutku izgubili iz vida da je ranjiva te da nismo smeli da očekujemo reakciju staloženog psa kakvu bi inače imala.

Eto, svakim danom naši psi i mi učimo jedni od drugih šta je čopor i šta smo sve spremni da uradimo jedni za druge!  sm love Srećom, sve se dobro završilo!

Inače, koliko god da je iskustvo sa operacijom teško ( i emotivno i psihički i fizički), treba da budemo srećni što naši psi žive u vremenu kada su operacije uopšte moguće. Kad samo pomislim da nije tako davno vreme kada su se displazični psi u odredjenoj fazi uspavljivali,ufff...srećna sam što ipak imamo izbor!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Lenka Jovanović 27 Decembar, 2017, 14:35:07
Zdravo svima! :)

Potrebni su mi saveti, imam štene mađarske viže od 9 meseci kome je dijagnostifikovana displazija oba kuka, s tim što je stanje gore na desnom kuku.
Konkretno pitanje se odnosi na fizikalnu terapiju, vidim da ovde ima par članova foruma koji su je spominjali, pa me interesuje koje su to tačno veterinarske ordinacije koje se bave tipe u Beogradu? Guglanjem sam uspela da pronađem samo Novaka, ali zanima me da li ima još nekih opcija.

Inače, Buda je krenuo da ćopa ponekad već sa nekih 5 meseci. Bio je baš naglo i mnogo izrastao u tom periodu i verujem da je to uzrokovalo problem. Kada se ćopanje pogoršalo snimili smo mu kukove i saznali da ima displaziju, to je bilo pre nešto jače od mesec dana. Naravno, preporučili su nam operaciju, ali ja bih volela da pre toga isprobam sve druge moguće opcije jer je mlad pas.
Uverena sam da fizikalna terapija može najviše da pomogne. On toliko štedi zadnje noge da se baš očigledno vidi da nema nikakve mišiće tu koji mogu to da drže na mestu, prednji deo mu je mnogo razvijeniji od zadnjeg, a kada bi nekako mogao da izgradi mišiće koji bi mu držali kukove na mestu moguće je da mu ne bi ni bila potrebna operacija. (Ovo zaključujem najviše iz sopstvenog iskustva, s obzirom da sam ja imala vrlo sličan problem sa kukom, ćopala sam i bolelo me godinu dana, ortopedima je jedino rešenje bila operacija, ali s obzirom da imam 24 godine to mi nije padalo na pamet, i na kraju sam sa dobrim fizioterapeutom i dobrim vežbama uspela da izgradim dovoljno mišića da me više apsolutno ništa ne boli)

E sad, najviše me nervira što je decembar i ne mogu da ga vodim na plivanje, a naravno da u Srbiji nigde ne postoji hidroterapija za pse, ali možda postoje makar neke druge vežbe koje mogu da pomognu. Našla sam i ja sama dosta vežbi za pse na internetu, ali potrebna mi je stučna pomoć, neću da ga preforsiram jer je očigledno u bolovima, a trebalo bi da se prvo smiri upala nekim lekovima i mirovanjem, pa da se tek onda krene sa vežbanjem (opet iz sopstvenog iskustva).

Što se tiče ostalih stvari, promenili smo mu ishranu, ubacujemo sveže meso sad, juneći grkljan, dodajem mu goveđi želatin u granule, krenućemo i sa Flexadinom sada, ima čak i neke homeopatske kapi koje mu dajemo, ali iskreno mislim da ništa neće pomoći kao fizikalna. Najveći problem je to mirovanje s obzirom da je em štene, em vižla, dakle strašno je energičan i aktivan, samo bi da trči i da skače, ne ume da hoda na povocu normalno nego samo vuče i jurca, a i već mi ga je baš žao što ne može da se druži sa drugim psima pa ga ponekad i puštam malo. Juče i danas sam ga puštala malo više i išli smo u jednu malo dužu šetnju u kakvu dugo nismo i preforsirao se, jeva smo se dovukli do kuće pošto je na svakih par koraka sedao da odmori i da legne.

Izvinjavam se što sam se raspisala :)
U svakom slučaju, svaki savet je dobrodošao, a naročito informacije o fizikalnoj. Hvala!
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 28 Decembar, 2017, 21:43:59
Imaš pp.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Ghandi_bl 05 Februar, 2018, 23:21:13
Evo i mene (na moju veliku zalost) u ovoj temi.
Dvajtu (malinoa, cca  5,5 godina) je dijagnostifikovana displazija laktova, a ni kukovi nisu bas savrseni, bar mi je tako receno (ako nekog zanima, mogu okaciti snimke). Procitala sam citavu temu, ali uglavom je prica o displaziji kukova. Da li je drukcija situacija sa displazijom laktova (receno mi je u jednoj grupi na fb da je dosta teza od HD jer lakat nosi vecu tezinu nego kuk).

Do otkrivanja je doslo tako sto je poceo stediti prednju lijevu nogu, pocelo je 31. decembra, kad nije htio da se osloni na nju uopste. Ja sam odmah pregledala sapu, opipala svaki dio noge, ne bih li ustanovila bar koji dio ga boli, nije ni na sta reagovao, pa sam odlucila da ga pustim dan-dva da odmori, jer sam pretpostavila da je mozda nezgodno stao. Kako nije prestao sepati, otisli smo veterinaru, gdje je dobio glukozamin (Mobilityvet), i receno mi je da ga drzim u strogom mirovanju. Za 2 dana, na kontroli, posto se stanje nije popravilo dobio je tablete Rycarfa (antiinflamatorni lijek) i kontrola za sedam dana. Tada je smanjena doza i trebao je da uzima to jos sedam dana, pa da ga snimimo. Kutiju glukozamina je zavrsio prije nekih 5-6 dana. Snimak je pokazao to sto je pokazao tako da:

Moje glavno pitanje je koliko aktivnosti je previse aktivnosti? S obzirom na njegovu rasu, vjerujem da je jasno da ga je izuzetno tesko sprijeciti da luduje, pa se bojim da ga ne preforsiram, jer on ne pokazuje znake umora dok doslovno ne padne s nogu. (uopsteno govorim, od kad je poceo sepati jedina fizicka aktivnost su mu duze setnje i igranje s psima).

Druga stvar sto me zanima, veterinar mi je rekao da ce trebati da uzima 2-3 puta godisnje glukozamin i hondroitin po 40 dana. Medjutim, citala sam dosta po netu o svemu tome (nisam imala blage veze o displaziji prije, pa sam sad svacega nacitala), i vidim da vecina tih suplemenata ima 2 nacina doziranja - preventivno i terapijski. Da li mu davati te tablete sada po toj preventivnoj dozi (uglavnom po 1-2 tablete svaki dan bez pauza) ili ici na tu jacu, terapijsku dozu, sa pauzama? (konsultovacu se svakako s vetom ponovo, idemo na vakcinaciju za 10ak dana, pa cu tad priupitati)

Druga stvar, dodajem mu povremeno tzv. 'bone broth' u hranu (pocela po preporuci zbog ovoga, ali ne bas svaki dan, recimo svaki drugi-treci), a razmisljala sam da ga podvrgnem zelatin terapiji (i sama je koristim zbog problema s koljenom, planiram ovih dana poceti novu turu, pa sam mislila da krenemo zajedno). Da li taj bone broth (nemam pojma kako bih to prevela) ima istu funkciju kao zelatin? Da li za njega onda vaze ista pravila (vidjam po grupama na fb da ameri to daju non stop, bez pauza)? Da li davati zelatin ako se daje glukozamin u vidu tableta? Nekako mi se sad sve izmijesalo, pa nemam pojma kuda da okrenem.

Svaka pomoc je dobrodosla :)
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 06 Februar, 2018, 13:32:46
Mom psu je dijagnostifikovana displazija lakta tako oko 5e godine, kukova malo kasnije (sasvim slučajno). Simptomi su bili isti kao i kod Dvajta, šepanje na tu nogu.

Dobijao je Rimadyl, tad sam počela i sa glukozaminom (Flexadin). Kad je prošla pošteda polako smo se vraćali nazad na uobičajene aktivnosti, s tim što postoje stvari koje sam izbegavala (skakanje sa visine i dočekivanje na prednje noge, naglo kočenje prilikom jurenja loptice i slično). Plivanje kad god možeš koliko god možeš. S obzirom da je pas mlad, ja ne bih prešla na neku rigoroznu restrikciju. Moj pas je i jurcao, i igrao se sa psima, i jurio lopticu, i peo se na planine. Šetali smo i po 20ak kilometara, opet i uz igru i uz jurcanje sa drugarima. Povremeno se javljala šepavost, ali je bila privremena i uz kratko odmaranje je prolazila. Dok ga nije udario auto (u 10oj godini) bio je i dalje jako aktivan i njegovoj mišićnoj masi kao i energičnosti zavideli su mnogi mlađi psi  sm wink

Što se suplemenata tiče, zavisi za koji se odlučiš, prati uputstva proizvođača. Imaš suplemente sa želatinom, kao i sa glukozaminom i hondroitinom (i još neke dodatke, tipa vitamin C, E, đavolja kandža itd). Možeš da daješ želatin sa glukozaminom i hondroitinom slobodno. Bone broth je takođe odličan za zglobove, možeš i to slobodno da daješ. Pošto je trenutno u akutnoj fazi najviše bi pomogao C vitamin (uzmi Ester C, kreni sa 500mg) koji će smanjiti upalu.

Dakle, koriguj njegove aktivnosti, ispoštuj odmor, postepeno ga vraćaj nazad u normalu, i prati situaciju. Baci ga na suplemente.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Ghandi_bl 06 Februar, 2018, 15:54:28
Hvala na brzom odgovoru :)

Plivanje mu je omiljena fizicka aktivnost, a rijeka mi je bukvalno preko ulice tako da od marta do oktobra pliva skoro svaki dan. Sad jedino ne znam koliko je to dobro za zglobove jer je Vrbas prilicno hladna rijeka (ljetnja temperatura je maks. 17C)? Da mu ne napravim vise stete nego koristi? Ako ne smeta to, rado cu praktikovati plivanje svaki dan cim zatopli.

Mozda lopticu onda da zamijenim frizbijem, jer to hvata u letu, pa pretpostavljam da je manji efekat naglog kocenja (s tim da bih onda to bacala nize da ne skace bas u vis po njega)?

Znaci moze sve to zajedno? Za taj Ester C cu vidjeti sutra da nabavim. Vratila sam ga na BARF ponovo, zbog tih dodatnih vitamina kojih ima u povrcu, i dodajem laneno ulje (po preporuci clana Karim, neko biljno ulje zbog vitamina E), a laneno zato sto negdje procitah da se preporucuje kod bolesti zglobova, zaboravih zbog cega konkretno. Koliko dugo da dajem taj Ester C?

Sto se suplemenata tice, znaci glukozamin neki, razmisljam izmedju ovih, izvukla sam osnovne sastojke na papir pa da vidim s vetom, posto se slabo razumijem u to, pa bih voljela da prokomentarisete koji bi bio bolji, posto vidim da Vi imate dosta znanja po pitanju tih stvari. (izvinjavam se na rukopisu, nadam se da se moze procitati). Da li onda da dajem tu preventivnu dozu ili ovako kao sto mi je veterinar rekao? Ne djeluje mi da ga boli, jer se on vise uopste ne stedi, jedino ujutro kad se probudi sepa prvih par minuta, ali ne vidim to kao neki pretjeran problem, posto i ja identicno hodam kad ustanem, pa kad se zagrije noga najnormalnije funkcionisem.

(https://a.radikal.ru/a14/1802/18/5a1cca6147ac.jpg) (https://radikal.ru)

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 06 Februar, 2018, 18:14:18
Što se tiče temperature vode od 17 stepeni, moram slatko da se nasmejem  sm zelenko To je skroz ok temperatura. Ne kažem da to treba raditi, ali je Kuki plivao u Dunavu i Savi i tokom zime, bez ikakvih posledica.

Ne preporučujem frizbi, jer tu imaš i skokova i naglog kočenja, s obzirom da se frizbi uglavno hvata u vazduhu. Opterećenje na prednje noge je ogromno, bez obzira na kojoj visini ga baciš. Ja sam Kukiju uglavnom bacala "fora" loptice, zamahnem, on potrči, primeti da nema loptice i krene trkom nazad. Tako ga par puta "zafrknem" i onda bacim lopticu daleko kad najmanje očekuje (imala sam bacač jer ne umem da bacim lopticu daleko drugačije) tako da je on lopticu hvatao tek uveliko nakon što je pala (samim tim sam izbegavala naglo kočenje).

Ester C bih davala najmanje mesec dana. Dobro je što si prešla na BARF jer u voću i povrću imaš dosta antioksidanasa i vitamina koji mogu da pomognu.

Što se tiče šepanja nakon buđenja, po meni to jeste problem. Ako zglob boli kad je hladan, znači da tu nešto ne štima. Ok bi bilo da Dvajt ima 12 godina, da ima poodmakli artritis ali u tom slučaju bih ti dala potpuno drugačije savete od onih što sam ti dala u prethodnom postu. I sama se bavim sportom i nisu mi strane povrede, ali ako ujutru ne mogu da hodam usled bolnosti ja ne smatram da sam povredu zalečila iako mogu u toku dana normalno da funkcionišem, pa čak i da trčim. Ne znam koji problem imaš ti sa nogom i da li si proveravala šta se tu dešava, ali ja na tvom mestu svakako ne bih smatrala da to nije problem.

Što se ovih preparata tiče, prvi je koliko vidim Chondro Super i ja ga trenutno dajem Kukiju. Po sastavu je odličan, a cena mu je jako pristupačna. Da li pomaže ne bih mogla da tvrdim s obzirom da mu dajem još suplemenata uz njega, ali Kuki ima sad već poslednji stadijum okoštavanja lakta i za sad uspešno izbegavam korišćenje lekova na duže staze a on i dalje ide u solidne šetnje za njegove godine i njegovo stanje.

Displazija lakta je širok pojam koji obuhvata par nekih procesa (tri-četiri, ne sećam se tačno). Ne znam koji je proces kod Dvajta, Kuki je imao okoštavanje lakta. Artritis je nažalost progresivno oboljenje i ireverzibilno, tako da kako godine budu odmicale tako će se tegobe vraćati, bivati sve češće i sve će duže trajati. No, artritis je proces koji se svakako može usporiti, pravilno ishranom i suplementima, eventualno možeš da se raspitaš i za fizikalnu terapiju (struje, laser, magnet) i vežbe koje će omogućiti što bolju pokretljivost zgloba. Fizička aktivnost je takođe jako bitna za pse sa artritisom. Znam šta znači imati neumornog psa, ali ćeš videti vremenom i steći osećaj šta je previše za njega i tako ćeš moći da koriguješ njegovu aktivnost.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Karim 06 Februar, 2018, 18:23:14
Meni zvuci logicno, posto je psu ustanovljena displazija, da mu dajes terapijsku dozu.  Za obnovu hrskavice od suplemenata su vazni jos i vit E, C i Omega 3. Laneno ulje sadrzi jednu vrstu tih omega 3 masnih kiselina, linoleinsku, a omega 3 kapsule imaju akcenat na EPA i DHA mk pa bih ja kombinovala jedno i drugo ulje.
Ester C u Srbiji ima samo od NaturalWealth-a.
I nihov vitamin E je ok.

Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Ghandi_bl 06 Februar, 2018, 18:31:02
Navela sam temperaturu jer ja nisam bas reper za to, meni je licno ta temperatura ekstra za plivanje, ali svi oko mene cvokocu  sm smesko1
Zaplivao je i ovaj moj nedavno i to je bio snijeg vani, jedva sam ga istjerala, samo meni je problem sto Dvajt zivi vani, pa mu ne dam inace da pliva dok ne zatopli, nesto me strah da se ne prehladi poslije, iako ima super izolovanu kucicu i slamu i sve to da mu bude toplo, ali opet, sta znam.

Necu onda to, poklonicemo nekome frizbi ovaj sto imam. Imam i ja taj bacac (inace bi mi vjerovatno otpala ruka od bacanja sm zelenko ), ali to sto padne loptica dosta prije nego sto je stigne, ne znaci da nema naglog kocenja, jer on kad je spazi da padne trci jos brze, pa opet naglo zakoci kad stigne do nje. Samnjicu tu lopticu na minimum (zao mi je da je totalno ukinem ako ne moram, jer je naprosto obozava). Razmisljala sam da mu instaliram mozda spring pole u dvoristu, jer tu nema opterecenja na laktove. Ne znam koliko je pametno lagani kas uz bicikl?

Ja vucem povredu koljena jos od 2011., slikala, snimala, nema sta nisam, i svi nalazi su mi ok, ali mene boli nakon duzeg hoda, poslije treninga, i ujutro kad ustanem. Mada zelatinom relativno regulisem to, steznik za koljeno tokom fizicke aktivnosti, i onaj konjski balzam da ublazi bol poslije.

Da se vratim na temu; Dvajtovi snimci su u prilogu. Ne razumijem se bas u to, pa ne znam koliko se moze vidjeti na njima. Veterinar mi rece da skoro da i nema processus anconeus  :th: Razmisljam da odnesem CD sa snimcima kod jos nekoga da se malo bolje raspitam, preporucila mi je Diana dr Loncara tu u BG, pa cu vjerovatno vidjeti da odem kad budem dolazila.

https://c.radikal.ru/c15/1802/15/4ccf468ad891.jpg
https://b.radikal.ru/b00/1802/51/fa62d7dab32c.jpg


edit - nisam vidjela da je i Karim pisala u medjuvremenu. Trazim trenutno riblje ulje da mu uzmem, bas zbog toga. Mada, gledam da uzmem u boci, a ne kapsule, pretpostavljam da ce radje da uzima to kroz hranu nego kao kapsulu, mislim da mu je muka vise kad me vidi s tabletom :D  Trebala bih uzeti to do kraja sedmice, a do tad jede ribu malo cesce :)
Ja sam u BiH, raspitacu se sutra oko toga, ne znam sta ima ovdje. Ako nista, vidjecu da mi neko donese iz Srbije.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Karim 06 Februar, 2018, 19:38:39
Imas i lososovo ulje u pet centru, mada ja takve stvari vise volim da su za ljudsku upotrebu, naravno pod uslovom da sme i pas. Riblje ulje u vidu ulja cini mi se da ima vise aditiva da bi se ocuvala svezina ulja, jako brzo oksidise pa se mora konzervirati tim dodavanjem. U kapsule se dodaje vit E zbog oksidacije.

Ne mogu sad da izguglam, ali sam citala da laneno ulje takodje jako brzo oksidise, kvari se i nastaju nekakvi toksini i da ga nakon otvaranja treba upotrebiti u roku od dve ili tri nedelje, sad ne mogu da se setim.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Ghandi_bl 06 Februar, 2018, 21:17:40
Pitanje ima li kod nas, iako je ista firma (bar mislim s obzirom na naziv i logo), kod nas je dosta slabiji asortiman. Ja sam konkretno mislila traziti nesto za ljudsku upotrebu, u dm-u ili nekoj bio prodavnici. Pretpostavljam da je kvalitetnije, a vrlo vjerovatno i jeftinije (kod nas su bas nabijene cijene svega po pet shopovima).

Za laneno ulje, ne znam iskreno, dajem mu isto ono koje i mi koristimo u ishrani   :th: 
Doduse cula sam da bi ga trebalo drzati u frizideru.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Berna 07 Februar, 2018, 00:32:51
Ne moraš da pokloniš frizbi; možeš da mu baciš ponekad, samo bez preterivanja. Da vidiš na šta liči lakat mog psa, pa mu opet, ponekad, jednom mesečno, bacim lopticu 2-3 puta jer ga to čini srećnim  sm zelenko

Svaki pas je drugačiji, moj pas je kočio "normalnije" nakon što bi loptica pala, a ne kad se sjuri za njom dok je još u vazduhu (jednom se tako zakucao u drvo). Postoji i varijanta te igre (koju mi sad igramo) gde se pas stavi u sedeći položaj da čeka, loptica se baci, i tek se onda psu kaže "donesi". Kuki je mnogo "normalniji" u toj varijanti.

U Pet Centru ima da se kupi BritCare-ovo lososovo ulje, ja to dajem. Dozer je jako zgodan i može da se otvori i zatvori, tako se sprečava oksidacija. Nema čepova za odvrtanje.

Što se tiče laganog kasa uz bicikl, možeš, ali opet dozirano, što da ne.

Možeš da pitaš i druge veterinare za mišljenje, svi će ti reći isto, neki će dati lekove, neki će dati suplemente, neki mobility hranu, reći da koriguješ aktivnost, da smanjiš dužinu šetnje a povećaš broj šetnji, i tako. Sve sam te priče čula zilion puta, a da sam ih poslušala moj pas bi sad verovatno bio invalid ili pokojni jer bi mu otišla jetra od Rimadyl-a.
Naslov: Odg: Displazija
Poruka od: Ghandi_bl 07 Februar, 2018, 18:23:42
Bila sam u Pet Centru danas, lososovo ulje nema, a od glukozamina samo Canina Canhydrox GAG, ali je cijena ogromna (bolji preparat iz Amerike mogu nabaviti za manje para). Otici cu sutra u drugi pet shop pa cu vidjeti ima li tamo sta. U ovim bio marketima imaju samo kapsule, ali vecinom su sa nekim ukusima tipa limun i sl. pa nisam htjela uzimati, i ima neki kao sirup za djecu ali je pun meda i secera, i ima neki ukus, tako da nista od toga.

Radicemo i dalje sve, samo umjereno, a loptica moze sacekat toplije dane pa nek je aportira iz vode.

Hvala jos jednom na iscrpnim odgovorima, puno ste mi pomogli :worth: