Autor Tema: Koliko je proteina zaista potrebno psima  (Pročitano 13860 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Koliko je proteina zaista potrebno psima
« Odgovor #15 poslato: 08 Avgust, 2013, 17:05:57 »
mislim da nisu bitni procentni, nego konacna kolicina unetih proteina...

 sm prst gore tako je. Bitno je da bude dovoljno grama (ne procenta). E sada, problem sa mnogim komercijalnim hranama je izvor proteina i njihova iskoristivost. Obzirom da sami proteini nisu shtetni, neke komercijalne hrane stavljaju vishe nego shto je minmalno potrebno kako bi se osigurali da ce pas uspeti da apsorbuje dovoljne kolichine.


Van mreže Murphypei

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 374
 • Member since: Aug 17, 2012

Odg: Koliko je proteina zaista potrebno psima
« Odgovor #16 poslato: 08 Avgust, 2013, 21:49:19 »
Dig.iTallEVIL svaka čast na postovima, ovako detaljna objašnjenja dugo nisam pročitao.

Od nekog ko je imao psa bubrežnog bolesnika: količina proteina nije bitna bitniji je izvor i iskoristljivost (kvalitet). Naravno u posebnim fazama bolesti bubrega količina proteina mora da se smanji, mada sam više pazio na fosfor nego na same proteine.
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''

Van mreže murbi

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 444
 • Member since: Oct 15, 2012

Odg: Koliko je proteina zaista potrebno psima
« Odgovor #17 poslato: 26 Oktobar, 2015, 20:12:15 »
Ovo je vrlo korisna tema, ali mi se cini je je isuvise kompleksno obradjena za jednog prosecnog hranitelja kucnog ljubimca :) .

Meso/iznutrice u proseku imaju 17-20% proteina. Pas koji jede 1 kg mesa/iznutrica dnevno, unosi 170-200g proteina dnevno.
Vecina nas psima dajemo 60% mesa u obroku, dok je ostalo uh, masi i voce/povrce, tako da prosecan obrok psu koji jede kilogram prirodne hrane, ima grubo receno ~ 110g proteina.

Granule imaju milijardu varijacija, ali 'ajde uzecemo prosek od 27% proteina. Pas koji jede 1 kg mesa dnevno, ako se ne varam jede oko 400g granula dnevno, sto bi bilo ~110g proteina. Necemo ulaziti u poreklo proteina.

Van mreže murbi

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 444
 • Member since: Oct 15, 2012

Odg: Koliko je proteina zaista potrebno psima
« Odgovor #18 poslato: 26 Oktobar, 2015, 20:32:19 »
Misljenja sam da se ovime ne treba previse opterecivati. Gore su navedeni primeri ishrane normalno aktivnog psa tezine ~35kg.

U slucaju ishrane kilogramom mesa dnevno, ovaj pas ce uneti oko 5g proteina po 1kg telesne tezine.
U druga dva slucaja, gde jede meso + biljne dodatke ili granule, pas od 35 kg ce uneti oko 3 grama proteina po kilogramu telesne tezine.

Vuk u prirodi se hrani slicno kao pas koji jede meso + dodatke, dovoljno je da pojede 60% mesa i 40% kostiju/koze/bobica/trave (namirnice koje sadrze proteine zanemarljivog kvaliteta) da unese ~3g proteina po kilogramu telesne tezine.

Mogu reci da sam pratio i pse koji su unosili najveci broj kalorija iz proteina, odnosno hranili se iskljucivo mesom (prvi primer). Kreatinin nije bio uvecan, bubrezi normalni i nikakav znak viska proteina u krvi.

Ista su iskustva i sa psima koji su hranjeni 60% meso + dodaci.

Takodje, razlike u misicnoj masi, gradji i zdravlju itd, gotovo i da ne postoje.

Suma sumarum, moja preporuka je meso + dodaci zbog raznovrsnosti nutrijenata i podrske imunitetu a procena kroz dosadasnje iskustvo sa prirodnom hranom je da je 3g proteina po kilogramu telesne mase i vise nego optimalno za normalnog psa, cak i psi u ozbiljnijim treninzima a sa unosom od 3g proteina po kg nabacivali su misicnu masu, sto je neizvodljivo sa deficitom proteina.

Imam i par primera gde psi na odredjenim granulama nisu uspeli nabaciti misicnu masu, bez obzira na intenzitet treninga, dok su sa ekvivalentnom kolicinom mesa/iznutrica, istim intenzitetom treninga napravili jasno vidljive rezultate vec posle 30 dana. Zakljucak je da imamo granule sa korektnim procentom proteina ali vrlo diskutabilnim poreklom, odnosno bioloskom vrednoscu istih proteina.