Autor Tema: Odabir ljubimca  (Pročitano 1446 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže lostmyway

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 545
  • registrirana niškoristi :D
  • Member since: Oct 27, 2012

    • My blog
Odabir ljubimca
« poslato: 03 Novembar, 2012, 19:30:31 »
Odabir kućnog ljubimca

Piše: Marijana Škaljac, dr. vet. med

Mnogi roditelji nađu se u situaciji u kojoj njihovo dijete izrazi želju za kućnim ljubimcem. Budući da samo rijetki mogu odoljeti milom dječjem pogledu, dolazi do sitnog problema. Roditelji se suočavaju s nizom pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti. Možda nismo uspjeli obuhvatiti sve vrste životinja, no opisali smo životinje koje ljudi najčešće uzimaju kao kućne ljubimce.

KOJU ŽIVOTINJU NABAVITI?
Kada svome djetetu odlučite nabaviti kućnog ljubimca, predlažemo da napravite mali obiteljski satanak na tu temu. Na taj način doznat ćete želje, mogućnosti i volju svojih ukućana za dijeljenje novih obaveza. Trebate dobro promisliti koliko vremena imate, s obzirom na tempo života kojim živite. Mlađoj djeci ne možete u cijelosti povjeriti brigu o životinji, pa makar to bila i akvarijska ribica. Promislite o životinjama koje “ne zahtijevaju” puno brige, jer ćete na taj način olakšati sebi i istodobno udovoljiti djetetu. Kao u svemu, i u toj novoj ulozi morate biti uzor djetetu i pomagati mu da shvati kako se odnositi prema životinji. Nemojte dopustiti da dijete tuče, čupa i navlači životinjicu. Nakon određenog vremena shvatit ćete je li Vaše dijete prihvatilo svoje nove odgovornosti pa možete krenuti korak dalje.

ŠTO JE POTREBNO ZA ZDRAV I KVALITETAN ŽIVOT KUĆNOG LJUBIMCA?
Odluka je pala i Vi ste ponosni vlasnik kućnog ljubimca!
RIBICA – akvarij, biljke, hrana. U trgovinama kućnih ljubimaca na raspolaganju imate male akvarije u obliku kugle, ali i velike akvarije obujma nekoliko tisuća litara. Naravno, o vama ovisi za koji ćete se akvarij odlučiti i kako ćete ga urediti. Ribice se preporučuju kao kućni ljubimci djeci mlađoj od 10 godina.

HRČAK/ZAMORAC – ove životinjice zahtijevaju nešto više opreme i brige. Bit će vam potrebna sljedeća oprema: kavez, stelja, hranilica, pojilica, igračke, kućica. Za svaku pojedinu vrstu životinje mora se kupovati hrana namijenjena isključivo toj vrsti. Kao dodatak prehrani možete im davati jabuke, banane, lješnjake i slično. Pri kupnji životinje provjerite njezin vanjski izgled (kvaliteta krzna, ozljede na koži, zaprljana područja na glavi) i pokušajte procijeniti njezin temperament (veseo, tužan). Životni vijek hrčka iznosi od 2 do 3 godine, a zamorca od 4 do 8 godina.Od tih malenih životinja možete očekivati mnogo veselja i druženja, a te vrste osobito uživaju u maženju sa svojim vlasnikom. No ti ljubimci zahtijevaju i nešto više brige i čišćenja, pa nemojte očekivati da će dijete to moći obaviti potpuno samo. Ako u životinjice primijetite promjene u ponašanju, gubitak apetita, opadanje dlake, proljev i slično, brzo se uputite svom veterinaru. Tako sitne životinje zahtijevaju hitnu intervenciju u slučaju zdravstvenih problema.

PAPIGE – postoji mnogo vrsta za koje se možete odlučiti: tigrica, nimfa, žako, rozela, kakadu, aleksandar i tako dalje. Papigice su vrlo druželjubive životinje i u njima doista možete naći prijatelja. Za držanje tih životinja potrebna je krletka (odgovarajućih dimenzija). Morate imati na umu da nikako ne smijete stavljati veliki broj ptica u krletku. Svaka papiga mora imati mjesta da raširi krila. Uz odgovarajuću krletku potrebna im je hrana (u trgovinama kućnih ljubimaca mogu se kupiti sjemenke za svaku vrstu papiga), voda, voće, ogledalce, zvončići i puno ljubavi. Zauzvrat ćete dobiti prijatelja kojeg možete naučiti pričati, koji će vam sjediti na ramenu i letjeti za vama po stanu samo da bude u vašem društvu. Životni vijek tigrica iznosi 10-ak godina, nimfi od 20 do 25 godina, a veliki aleksandar može doživjeti čak 40 godina. Uz pravilno držanje i njegu nećete često odlaziti veterinaru, no ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju obratite se stručnjaku jer je njegova riječ dragocjena.

KUNIĆ – vrlo umiljata životinjica koju možete držati u kavezu odgovarajućih dimenzija. Potrebna mu je odgovarajuća hrana, voda i igračke. Svakako izbjegavajte da kunićev kavez postavite u dio stana u kojemu je često propuh, jer su te životinje vrlo osjetljivi na njega. Možete ga puštati da se slobodno kreće po stanu, no pripazite na strujne žice i otrovne biljke (neke biljke koje se uobičajeno uzgajaju u zatvorenim prostorima vrlo su toksične za životinje). Svog kunića morat ćete voditi veterinaru na rezanje zubi i noktiju svaka 2 do 3 mjeseca. Kunići dožive približno 10 godina.

MAČKA – potrebna joj je hrana, voda, krevet, igračke, četka i posuda za obavljanje nužde (s pijeskom). Mačke će vas očarati svojom zaigranošću, privrženošću ali i samostalnošću. Mačke se maze i igraju kada one hoće, a ne kada bismo mi to htjeli. Vrlo su čiste životinje i svoje krzno čiste nekoliko sati dnevno. Mace treba redovito voditi veterinaru od najranije dobi. Veterinar će mačku očistiti od endoparazita i ektoparazita, te provesti redovito cijepljenje protiv zaraznih bolesti u koje ubrajamo i bjesnoću. Važno je znati da je bjesnoća zoonoza (bolest koja se prenosi sa životinja na ljude). Dijete i mačka mogu ostvariti iznimno prijateljski odnos, ali vi kao roditelj tu igrate glavnu ulogu. Morate naučiti dijete kako da se brine o maci i upozoriti ga kako da se ponaša sa svojim ljubimcem. Životni vijek mačaka iznosi od 10 do 17 godina.

PAS – dobro se informirajte o pasmini koju želite nabaviti, kako vas poslije ne bi iznenadile neke karakteristike psa. Možete posjetiti i azil za napuštene pse i na taj način usrećiti sebe ali i pomoći psu koji treba dom. Sa psićem treba raditi od najranije dobi, postupno uvodeći pravila ponašanja. Pas zahtijeva najviše brige od svih ovdje navedenih životinja, od hranjenja do šetnji barem tri puta na dan po pola sata. Potrebno je svakodnedno održavati higijenu psa, te ga redovito voditi veterinaru kako bismo spriječili nastanak bolesti i svom psu omogućili kvalitetan život. Životni vijek psa ovisi o njegovoj pasmini, a može se kretati u rasponu od 9 do 20 godina. Ako ne znate kako izdresirati svog psa, upišite se u školu za dresuru pasa koju s vama može pohađati i vaše dijete. Tako ćete zajedno provesti vrijeme u ugodnom druženju, pri čemu će i dijete naučiti kako da postupa sa psom. Osim svega navedenog, važno je redovito provoditi čišćenje psa od endoparazita i ektoparazita, te ga cijepiti protiv zaraznih bolesti.

Kada se odlučite nabaviti kućnog ljubimca, morate mu osigurati i veterinara. Najvažnije je s veterinarom ostvariti dobru komunikaciju i pitati ga sve što vas zanima. Dopustite mu da provede sve potrebne preventivne zahvate (čišćenje od parazita, cijepljenje, kastraciju i slično). Možete ga zamoliti da vam napiše upute o tome kako da se brinete o životinji, kako biste izbjegli razne zdravstvene komplikacije. Nemojte bez nadzora ostavljati djecu sa životinjama, pogotovo djecu mlađu od četiri godine.
No one ever wins. We are mortal kings of passing things.