Autor Tema: Značaj vode u ishrani pasa  (Pročitano 31095 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Značaj vode u ishrani pasa
« poslato: 07 Avgust, 2012, 12:21:09 »
Da li ste znali da vaš pas može živeti tri nedelje bez hrane, ali će uginuti za nekoliko dana bez vode ? Voda je neophodna za regulaciju temperature, varenje hrane, apsorpcija hranljivih materija i kao transporter koji omogućava transport raznoraznih rastvorenih materija sa jednog mesta u našem organizmu na drugo.
 
Voda je ključna u ishrani pasa, ona čini 60-75% težine odraslog psa. Deblji psi mogu da spadnu i na 50% vode, dok mršaviji mogu da imaju i do 75 % vode. Svi psi gube vodu iz tela kroz: dahtanje, kroz creva,  pluća i bubrege. Ta voda se mora nadoknaditi i zato se morate pobrinuti da je sveža voda uvek dostupna vašem psu.  Vaš pas uvek treba da ima sveže vode koju će piti onliko koliko mu je potrebno.

Telo vašeg ljubimca ima ograničen sposobnost skladištenja vode i može vašeg pasa da održi u životu samo nekoliko dana bez vode. Kada voda u telu vašeg ljubimca padne za 5-10% ispod nivoa normalnog vaš ljubimac će početi da pokazuje prve znake dehidracije. Neki od simptoma dehidracije su:
- suva usta
- neelastičnost kože
- zatvor
- ubrzan rad srca
- letargija

Koliko je vode potrebno vašem psu zavisi od njegovih fizičkih aktivnosti, od hrane koju jede itd. Dahtanje je pseći vid znojenja. Ako se vaš pas znoji, znači da mu je potrebna voda. Suva industrijska hrana takođe podstiče žeđ. Zato što suva hrana sadrži samo 10% vlage.
Menjajte vodu najmanje jednom dnevno. Ako zaboravite kada ste zadnji put promenili vodu vi je promenite opet.
Voda je jeftina!


Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode
« Odgovor #1 poslato: 07 Avgust, 2012, 12:26:39 »
Granule imaju 10% vode, spremljena hrana ima daleko veci procenat.

Imam kuju NO 35kg kada jede dehidrat pojede oko 400-500gr dnevno, kada jede kuvano pojede 1,5-2kg hrane.

Jedan od njenih obroka:Ovaj obrok ima oko 1.8kg dok bez vode taj obrok ima 405gr, dodacemo 10% vode (koliko sadrzi prosechni dehidrat) i dobijamo 445.5gr shto se poklapa sa kolichinom dehidrata koju dnevno pojede.Kada pogledamo kako izgleda kalorijska tablica tog obroka (bez vode naravno), mozemo da primetimo da takav obrok ima 193gr proteina, 162gr UH i 50gr masti. Tako spremljen obrok ima gotovo 50% proteina od ukupne suve materije!Kalorijska vrednost juneceg srca na 1000gr
Da, 1000gr svezeg juneceg srca ima 17.1% proteina ali ako bi to srce dehidrirali dobili bi 1000gr=> 171+26+38=235gr suve materije. 1kg svezeg juneceg srca ima 76.5% vode. Suva materija ima idalje 171gr proteina odnosno u ovom sluchaju je to 72,76% proteina.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #2 poslato: 15 Avgust, 2012, 19:53:32 »
Ajmo još malo o vodi...Psima koji vuku sanke je potrebno puno vode. Za 10 do 15 dana dugackog puta, Aljaskim psima za vucu sanki i Haskijima je potrebno oko 6 litara vode svakog dana. To je odprilike 1.5 galon vode za psa od 25 kilograma. Covek bi trebao da pije 4.5 galona vode, ili 72 case vode svakog dana kada bi pio onoliko koliko piju ovi psi.
Mušeri jednostavno ne mogu da obezbede toliku količinu vode za svoje pse, ne na – 40 °C, jer ako je njegovi psi ne popiju istog momenta voda će se zalediti. A i vecina haskija zimi odbija da pije obicnu vodu.
 
Kako onda psi koji vuku sanke dolaze do vode ? Ipak je voda najznačajnija supstanca na planeti Zemlji za održavanje života. Baš zbog toga veterinari stalno nadgledaju pse koji vuku sanke, pre svega ostalog vodi se računa da ne dođe do dehidratacije kod pasa. Telo pasa koji vuku sanke je 70% voda. Ako nema vode nema ni psa!
Psi dnevne potrebe vode konzumiraju na tri načina: po slobodnom izbrou, vodu u drugom obliku(kroz hranu itd.) i metabolicku vodu.

1.   Slobodan izbor- psi većinu svojih potreba za vodom zadovoljavaju na ovaj način, leti kada piju vodu iz svojih posuda ili iz čistih planinskih izvora. Ali zimi je teško doći do vode na ovaj način, potoci su zaleđeni, a većina pasa svakako neće da pije ledenu vodu.
2.   Drugi značajan izvor vode za pse jeste unos vode kroz hranu. To je voda koja je deo hrane. Na primer ukoliko uzmete sveže povrće i dehidrirate ga, najveći deo vode u hrani će ispariti i vama će ostati samo prašnjava gomila. Isto se dešava i sa mesom, ribom, voćem i mlecnim proizvodima.
Ako čitate deklaraciju  na konzervama pseće hrane, videćete da i u toj hrani ima dosta vode.
3.   Ovi psi jedu svoje obroke kao što su mesna supa od raznih kombinacija mesa, živine i ribe. Čak i granule koje se mešaju sa ovom hranom imaju mali % vode plus vodu koju upijaju u procesu kuvanja. Nagrade koje psi dobijaju na putu, npr. komadi zamrznutog mesa ili ribe su takodje puni vode. Nesto najblize cistoj vodi je topla corba, cesto pravljena od ostataka obroka, samo prelivena sa jos vode.
Zimi preko 80% uzimanja vode se odvija na ovaj način.

Psi ne piju vodu toliko mnogo koliko je jedu!
Preostalih 20% vode dolazi u obliku metabolicke vode. Kada se unesene masti kroz ishranu sagorevaju formirajuci energiju, kiseonik se mesa sa ugljenikom i hidrogenom oslobodjenih iz masnih kiselina i tako nastaje karbon-dioksid, koji se izdise, i voda, koja ostaje u telu. Drugim recima, deo vode koju pas dobija je ustvari rezultat hemijske reakcije u psecem telu koja se dogadja kada hrana sagoreva u telu da bi se dobila energija. 

Šta je sa snegom ? Postoje tri glavna razloga zašto ovim psima nije dozvoljeno da jedu sneg.
Kao prvo, dok trči pas može da se spotakne i povredi pokušavajući u trku da svež sneg ustima. Time ujedno i remeti ritam čitavog tima. Ovo je veoma bitno kada se brzina tima povećava.

Drugo, sneg je većinom sam vazduh. Dok tek skoro otopljeni sneg može biti 100% voda, svež planinski sneg može biti samo 5% voda sa vazduhom zarobljenim  između kristala. U tom slučaju psi bi morali da pojedu velike količine snega kako bi zadovoljili svoje portebe za vodom.

Trece, voda ima visoke energetske uslove po pitanju topljenja. Potrebno je 80 kalorija da bi se jedan gram leda pretvorio u vodu bez podizanja temperature. Ipak, da bi se temperature tog grama voda podigla sa o stepena na 1 stepen celzijusov potrebna je jedna kalorija. Tako da je u sustini potrebno 80 puta vise energije da se bi otopili sneg nesgo sto je potrebno da bi se on zagrejao jedan stepen. Sada, teperatura pseceg tela je 39  °C. Tako da je potrebno 39 kalorija da bi se svega jedan gram vode podigao sa temperature topljenja na temparaturu tela. Ali ipak, potrebno je duplo vise samo da bi se sneg pretvorio u vodu(bez zagrevanja)! I zapamtite, psima je potrebno oko 10, 000 kilokalorija na dan samo da istrce rutu. Museri ne mogu da priuste to da psi trose previse energije razgradjujuci sneg u svom stomaku.
Psi koji trce marathon mogu da unose i do 60% svojih kalorija kroz masti. To je izmedju 8,000 i 12,000 kilokalorija na dan (kilokalorija je jednaka 1000 kalorija). Ekvivalentan iznos za coveka od 75kg bi bio otprilike 50 Big Meka na dan. 

Izvor: http://www.yukonquest.com/site/water-water-everywhere/

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #3 poslato: 18 Avgust, 2012, 20:36:51 »
I sam nacin na koji pas pije vodu je mnogo interesantniji nego sto izgleda na prvi pogled.

Usporeni video snimak pokazace nam da nije ni priblizno onome sto mi vidimo u stvarnosti.


Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #4 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:08:44 »
Otkako sam stavila atilu na prirodnu prehranu i u potpunosti izbacila granule, najveću razliku sam primjetila upravo u količini vode koju pije.

On ima 3 šetnje dnevno, a zdjelica za vodu mu je zapremnine 2l, jede navečer nakon zadnje šetnje.

Dok je bio na dehidratu popio bi do suhoga po zdjelu vode nakon svake šetnje, a navečer uz dehidrat čak 3. Ljeti se ta količina gotovo udvostručavala  sm eek

Na prirodnoj prehrani tijekom dana popije maksimalno pola zdjelice ukupno, a navečer isto gotovo toliko.

Količina vode koju pije se smanjila 5 puta!!!

Naravno, pratila sam boju i količinu mokraće  :crazy:, i to je ostalo nepromjenjeno. Znači pas dobija dovoljno tekućine kroz hranu  sm prst gore
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #5 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:11:24 »
e samo sam cekala tvoj utisako oko pijenja vode od kad ste presli na ovaj rezim  sm prst gore
znam da je on emotivno vezan za vodu  sm smesko1

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #6 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:16:14 »
e samo sam cekala tvoj utisako oko pijenja vode od kad ste presli na ovaj rezim  sm prst gore
znam da je on emotivno vezan za vodu  sm smesko1

ja čekam da osjetim na računu za vodu  sm zez

emocije i dalje postoje, to je jedna vječna ljubav  sm kiss, ali količinski manje pije da je to strašno sm cheers
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #7 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:17:32 »
razliku za manji racun prebaci za pivo  sm zelenko

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #8 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:19:28 »
nemoj meni pivu, zamanta me jedna odma....ja sam za žestoko, neki koltelčić i taaaako  sm afro
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #9 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:21:29 »
Citat
koltelčić

jesi vec pocela  sm plaz1

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #10 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:40:00 »
 sm sank psihički se pripremam za sljedeću izložbu  sm smesko2
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže krisb

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 5762
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #11 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:42:46 »
Ona k'o Pop, napila se od same pomisli na pivo  sm cepko

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #12 poslato: 27 Septembar, 2012, 22:45:11 »
e i treba da se priperamas...
da pojasnim...
na splitskoj izlozbi pasa je bilo koktela, 3 vrste
4 summer nights
best of breed
best in show


jako su bili fini, ali ja trazila da mi u bis pojacaju vodku... i tako je patentiran supreme best in show  sm to


Van mreže Filth

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1150
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #13 poslato: 27 Septembar, 2012, 23:53:50 »
Ona k'o Pop, napila se od same pomisli na pivo  sm cepko

Jos cuj koltelcic zestoko...de to zestoko  :wonder:  sm wink

Sto se tice vode to je standardna reakcije, neki je cak ne piju uopste.  :D Nisu psi krivi sto im u dehidratima izvlace svu vodu pa im je posle svakog obroka potrebna po cinija.  sm smesko1

Van mreže Jaruga

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 78
 • Member since: Sep 16, 2012

Odg: Značaj vode u ishrani pasa
« Odgovor #14 poslato: 28 Septembar, 2012, 00:59:00 »
Pope, hvala na prevodu. Super tekst!