Autor Tema: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama  (Pročitano 12324 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Shnaulove

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 96
 • Member since: Mar 17, 2012

Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« poslato: 18 Mart, 2012, 01:02:17 »
Vlasnici kućnih ljubimaca imaju pravo da znaju čime hrane svoje pse. Deklaracija hrane za kućne ljubimce sadrži bogatstvo informacija, ako znate kako da je čitate. Nemojte sebe dovesti u zabludu  mnogim marketinškim trikovima i primamljivim tvrdnjama, jedno je slika na džaku kada je nešto sasvim drugo u njemu. Ovde smo da razjasnimo pojmove koje svakodnevno čitamo na komercijalnim hranama bilo da je u pitanju suva hrana-dehidrat ili vlazna-konzerve, kako bi bili u mogućnosti da odaberemo ono najbolje za svoje četvoronožne prijatelje.

Pakovanje i naziv proizvoda
Kod većine kupaca ovo je ključni faktor pri izboru hrane. Mnoštvo veselih boja, simpatičan pas, razno voće i povrće, kao i slike  pilećih bataka, šnicli i ostalog možemo ugledati na pakovanju hrane. Tu su i nazivi poput ''sa piletinom, ''sa govedinom''  ''sa mesom divljači'' ''sa jagnjetinom'' itd., koji nas istog trenutka asociraju na meso, ali mogu biti i sve sem mesa, klanični otpad neupotrebljiv u ishrani ljudi, često i uginule životinje. Takođe postavlja se pitanje količine tih sastojaka koji trebaju našim ljubicima da obezbede visokovredne proteine animalnog porekla, i od proizvođača do proizvođača po realnoj zastupljenosti u hrani veoma variraju.

Analitički sastav
Analitički sastav predstavlja prvu informaciju o hranljivoj vrednosti hrane i kvantitativnoj zastupljenosti pojedinih hranljivih materija, podrazumeva informaciju o procentualnoj zastupljenosti proteina, masti, vlakana i pepela. Neki proizvodjači navode i količine vitamina, minerala, aminokiselina....

Proteini
Često ćete biti u prilici da na pakovanju hrane pročitate termin sirovi proteini. Sirovi proteini predstavljaju zbir nesvraljivih i svarljivih proteina. Kao što sama reč kaže, svarljivi proteini su oni proteini koje pas može da svari i potencijalno iskoristi kao strukturni materijal neophodan za razvoj i funkciju organizma. Zato je važno, obratiti pažnju šta je u hrani izvor proteina, da li je  to meso, ili su to sporedni proizvodi klanične industrije, ili su pak proteini poreklom iz biljaka. U skladu sa tim potrebno je poznavati i pojam biološke vrednosti proteina koji predstavlja funkcionalnu vrednost proteina za održavanje života i rasta. U praktičnom smislu o biološkoj vrednosti proteina govori podatak o broju grama telesnog proteina koji se sintetiše iz 100g svarljivih proteina.
Proteini jaja imaju najveću biološku vrednost (94%) ,zatim proteini poreklom od životinja(60 do 80%), posebno mišično tkivo, pa proteini iz biljaka. I pored ovih podataka, biološka vrednost proteina je veća ukokoliko odnos i količina aminokiselina više odgovaraju telesnim proteinima.
Nasuprot proteinima visoke biološke vrednosti, u komercijalnim hranama lošijeg kvaliteta, gde su izvor proteina sporedni proizvodi klanica, npr. brašno od perja koje je bogato proteinima male biološke vrednosti, takođe je i čest alergen.

Masti
Predstavljaju veoma bogat izvor energije i nosioci su drugih esencijalnih materija kao što su vitamini rastvorljivi u mastima(vit. A,D,E i K) i esencijalne masne kiseline.

Pepeo
Sirovi pepeo predstavlja ostatak nakon sagorevanja hrane čime se uklanjaju organske materije i voda. Taj ostatak, odnosno sirovi pepeo zapravo predstavlja sadržaj mineralnih materija u hrani.

Sirova vlakna(Sirova celuloza)
Pod pojmom sirova celuloza se pored celuloze podrazumevaju i druge nesvarljive materije. Prevelik sadrzaj sirove celuloze smanjuje svarljivost drugih hranljivih materija ali u optimalnoj kolicini pomaže varenje obezbeđujući mehanički pritisak na  zid creva i time normalnu peristaltiku.

Vlaga
Sirova vlaga predstavlja pokazatelj suve materije u hrani koje su zapravo hranljive materije i energija.
U skaldu sa tim hranu za pse možemo podeliti na suvu hranu-dehidrat sa niskim sadržajem vlage (10%) i vlažnu hranu-obično su to konzerve sa visokim sadržajem vlage (oko 80%).

Sirovinski sastav
Kao što sama reč kaže to je skup sirovina od koje je napravljena hrana, tj. koje su sve sirovine upotrebljene u formulaciji određene hrane. Sirovinski sastav nam delimično pruža uvid u kvalitet sirovina koje su korišćene kao i njihovu zastupljenost u hrani. Univerzalno pravilo je da su one poređane po zastupljenosti u hrani, sa tim što je prva sirovina na spisku najzastupljenija. Pojedini proizvođači naglašavaju procentualnu zastupljenost pojedinih sirovina.
Takodje zarad opšteg razumevanja sastava potrebno je definisati pojedine pojmove kao sto su animal by product, meat meal, meat....
Animal by-product predstavlja sporedne proizvode klanične industrije, odnosno sve one delove životinje koji su iz nekog razloga nepodobni ili/i neupotrebljivi za ljudsku ishranu.  Pod animal by product moze da se uvrste i proizvodi kafilerija(kafilerijsko kostano, mesno-kostano, mesno brasno).
Meat meal, u pitanju je nešto kvalitetniji sastojak mesno brašno napravljeno od zivotinjskog tkiva, s tim sto udeo mesa(mišićnog tkiva) nije, a kao sastojak komercijalnih hrana navodno ne uključuje klanični otpad poput perja, rogova, papaka, iznutrica.....
Meat, sastojak koji podrazumeva meso koje je sveže ušlo u proizvodnju, i kao takvo sadrži veliki procenat vlage. Na sastavu hrane moze biti navedeno kao prvi, najzastupljeniji sastojak, ali tokom proizvodnje dehidrata, nije vise najzastupljeniji sastojak.  Uglavnom proizvođači naglase procentualni udeo kao svežeg(neobrađenog) mesa. Precizirano je od koje je životinje meso.
Dehidrated meat, najkvalitetniji sastojak, radi se o dehidriranom mesu, precizirano koje životinje. Najkvalitetniji izvor proteina u hrani za pse.

Ostali sastojci komercijalnih hrana mogu biti razne žitarice i sporedni proizvodi mlinske industrije, voće, povrće, ulje i mast(poželjno je da bude definisano koje npr. suncokretovo, živinska mast...) itd....
Kako bi bilo lakse za razumevanje, napravili smo uporedni prikaz sastava dve komercijalne hrane.

Vodeća hrana na tržištu, svima poznati Pedigree(Pedigree Adult)

Ground Whole Corn(mleveni celi klipovi kukuruza), Meat And Bone Meal(mesno koštano brašno- ne zna se od kojih životinja), Ground Wheat(mlevena pšenica), Corn Gluten Meal(kukuruzni gluten), Animal Fat(životinjske masti-kojih zivotinja ne zna se) (Preserved With Bha/Bht)(konzervansi), Wheat Mill Run(sporedni proizvod mlinske prerade pšenice), Wheat Flour(pšenično brašno), Natural Flavor(prirodne arome), Salt(so), Potassium Chloride(kalijum hlorid), Caramel Color(boja karamel), Chicken By-Product Meal(sporedni proizvodi od živine), Rice(pirinač), Vegetable Oil(biljno ulje), vitaminsko-mineralni dodatak.

Kao suprotnost, hrana koje još nema na našem tržištu, ZiwiPeak(Lamb-Jagnjetina).

Lamb-meat( jagnjeće meso) 57%, Lamb - Liver, Lung, Tripe, Heart and Kidney 34%(jagnjeće iznutrice jetra, pluća, škembići, srce i bubrezi) ,Green-lipped Mussel (školjke)3%, ostalo Lecithin, Chicory Inulin, Kelp, Parsley, naturally preserved with mixed tocopherols(lecithin, inulin, morske alge,peršun prirodno konzervirani tokoferolima), vitamini i minerali.

Ove dve hrane su date kao  primer ekstremnih razlika u sastavu, treba imati na umu da postoji čitav spektar komercijalnih hrana različitih sastava i kvaliteta.


Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #1 poslato: 28 Novembar, 2012, 15:55:25 »
Slikovni prikaz sastava dehidrata losijeg kvalitetaVan mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #2 poslato: 26 Mart, 2013, 22:58:47 »
Naleteh na nešto na netu pa reko da prepišem, interesantno je.

Shnaulove je već pomenula te termine u svom uvodnom postu, ali evo još malo pojašnjenja.

Izbegavajte hranu za pse sa generčkim izvorom proteina životinjskog porekla. Nemam pojma kako bi preveo taj pojam "generičkim" ali shvatićete i sami kroz tekst.

Pod "generičkim" izvorom proteina životinjskog porekla podrazumevam meso za koje se ne zna kog je porekla, od koje životinje. Dakle umesto navođenja izvora mesa kao recimo govedina, piletina ili divljač. Ti ključni detalji o poreklu mesa se prikrivaju terminima kao što su:

- životinja
- meso
- živina

Zašto je to važno ?

Prema industriji koja se bavi proizvodnjom hrane za kućne ljubimce, meso može doći od praktično bilo koje vrste sisara. Dakle za razliku od "junećeg brašna" koje mora da potiče od junetine, "mesno brašno" može skroz legalno da potiče od:

- eutanaziranih pasa i mačaka
- umirućih, bolesnih životinja
- uginulih životinja iz zoo vrta
- životinja koje su pregažene na putu

Tema je otključana, pa ako neko ima neka slična saznaja može da podeli sa nama ostalima  sm prst gore

Van mreže LekasHill

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 1741
 • Member since: Aug 31, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #3 poslato: 26 Mart, 2013, 23:55:50 »
 sm eek  sm eek  sm eek
Oni koji imaju slabiji želudac bolje da ne gdedaju

Van mreže Katarina

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 412
 • Member since: Aug 08, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #4 poslato: 27 Mart, 2013, 00:26:16 »
Trebalo bi da je danas u mnogim zemljama regulisano korišćenje leševa uginulih kućnih ljubimaca. Baš pre neki dan sam videla negde na netu da će u Španiji, zbog prijave da neke komercijalne hrane sadrže proteine poreklom od pasa i mačaka, da se vrše provere i analize. Nažalost, ništa više od toga nije pomenuto.

Van mreže krisb

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 5762
 • Member since: Mar 16, 2012


Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #6 poslato: 27 Mart, 2013, 09:30:43 »
Ovo je verovatno skraćena verzija Kristininog linka.

Nedavno sprovedena istraga pokazala je da su napušteni psi, pokupljeni sa ulica Španije, završili kao hrana za kućne ljubimce i stočna hrana, preneli su svetski mediji.

Španske vlasti sumnjaju da je deo ovog mesa ubačen i u prerađevine koje se koriste u ljudskoj ishrani, a istraga je u toku.

Zvaničnik britanske službe za kontrolu kvaliteta hrane izjavio je da je ova organizacija u kontaktu sa španskim vlastima i da je istraga u pripremi.

- Trenutni prioritet nam je testiranje hrane na konjsko meso, ali planiramo uskoro da se pozabavimo i prisustvom psećeg mesa u stočnoj hrani i hrani za ljubimce - kaže on.

Španska policija je prošle godine pronašla čak 15 tona mrtvih pasa u jednom skladištu. To, međutim, nije jedini slučaj, a pretpostavlja se da iza svega stoji kriminalna grupa koja je otkupljivala tela uginulih životinja od azila, skloništa, veterinarskih stanica i zoo vrtova. Meso je zatim obrađivano i podmetano u životinjsku, a možda i ljudsku hranu, u vidu masti i proteina.

Španska organizacija "Viva", koja se zalaže za vegeterijansku ishranu, upozorava da je ovo ozbiljan problem i napominje da je pitanje vremena kada će i ljudi u svom tanjiru početi da pronalaze meso psećeg, mačjeg, pa čak i pacovskog porekla.


Izvor: životinje.rs

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #7 poslato: 27 Mart, 2013, 10:40:20 »
Glavni kriterijum dobre hrane je i njena svarljivost.Recimo toga na pakovanjima nema.
Naravno to vlasnik moze sam da utvrdi.Zapremina izmeta pasa ne bi trebalo da prelazi 25% od hrane koju jede.Sto je veca kolicina izmeta,gori je kvalitet hrane.Jos jedan pokazatelj svarljivosti hrane moze biti i preko dnevne ishrane.Sto se vise preporucuje dnevni unos,nizi je kvalitet hrane.

Svarljivost proteina zivotinjskog ili biljnog porekla:

jaje - 100%
meso(zivina,teletina,jagnjetina..)- 92%
iznutrice(srce,jetra,bubrezi - 90%
mleko,sir - 89%
riba - 75%
soja - 75%
ovsena kasa - 66%
psenica - 63%
kukuruz - 54%.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #8 poslato: 27 Mart, 2013, 11:45:26 »
problem je u tome što se hrana više dehidrira to joj je manja svarljivost. zato psi koji jedu granule izbace maltene istu količinu koju su i uneli

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #9 poslato: 27 Mart, 2013, 12:16:31 »
kako uslo,tako izaslo  :rofl:

nego sad citam "Pravilnik o kvalitetu hrane za zivotinje"RS, i u clanu 75 pise citiram"U hrani za zivotinje nije dozvoljena istovremena upotreba vitamina D2 I D3"

a ne pise sto,jel zna neko zbog cega,u stvari sta spada u jedne,a sta u druge  :zb:

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #10 poslato: 27 Avgust, 2014, 16:59:13 »
ne znam da li je ovaj saljivi intervju izmedju Sargarepe i Dehidrata za ovu temu, ali posto dosta govori o sastavu dehidrata, delovalo mi je da moze ovde...ako ima neka prikladnija tema, premestite


Carrot: Hello Mr. Kibble, thank you for joining me today.
Kibble: You're welcome. I must say though, I had to wait 6 weeks for
this interview.
Carrot:? Were you refrigerated?
Kibble: No, I don't have to be. Why do you ask?
Carrot: I read in your resume that you are made from natural chicken,
animal fat, apples, cottage cheese, grains and many other perishable
ingredients. How could you not spoil?
Kibble: This is going to be a hostile interview, isn't it?
Carrot: Would you please answer my question? All my friends would
begin decay and rot in a few hours? How do you stay so...un-moldy?
Kibble: The people who make me wear white coats. I'm sure they know
what they are doing. Besides, the research department worked really
closely with marketing on this issue. Who made you?
Carrot: God
Kibble: Never heard of that company. But it's a catchy name - dog
spelled backwards.
Carrot: Really, let's figure this out. Meat and fat- yet you never
spoil. And. you look so...inert.
Kibble: Well, I am naturally preserved. The purchasing department
says I don't have to worry because the fat is loaded with preservatives from
the rendering plant.
Carrot: But I thought you were all natural!
Kibble: The legal department looked into this and as long as our
people with white coats just add a little Vitamin E and Rosemary it's OK to
call
me natural and I never go bad because there's enough preservative in the
fat that comes from the rendering plant to keep me from going bad.
Carrot: So even though you're 'natural' you could be loaded with
preservatives from your suppliers?
Kibble: That's right.
Carrot: I still think there's something else - you never go bad at
room temperature.
Kibble: Well, there is more. I am so highly heated and processed that
all the 'life' goes out of me. In a sense- I die and become a new
molecular substance that is called 'inert'. I am no longer 'food' as you
know
it.
Carrot: Err...sounds cool. But now that you're dead and inert, who
would want to eat you?
Kibble: You mean you've never heard of 'protein digest' spray? After
I come out of the extruder I'm sprayed with an irresistible protein digest
and vitamin mix. It's all approved by our in-house vet. We pay him
$90,000 dollars a year to make sure I'm nutritionally complete.
Carrot: But underneath that spray you're dead and inert!
Kibble: That's the coolest part! The finance department figured this
out. It's called 'fixed price'. I really wish I had thought of this.
Carrot: You're inert. You can't think. What is fixed price?
Kibble: Fixed price is a great marketing tool so I cost the exact
same amount each week in the retail store. It all ties together because I
can be kept in warehouses for months to take advantage of good pricing.
Carrot: But your ingredients can't possibly stay the same price from
week to week. The market fluctuates all the time.
Kibble: Not a problem! Let's say the price of chicken goes up. The
people in white coats just reduce the chicken and add fillers that keep the
cost the same. They have complete control over the gross profit. The share
holders LOVE this because they can always make their car payments right on
schedule. The other option is 'fixed formula' but that was voted down
because
we couldn't compete if the price keeps changing. Adjusting the formula
is easy!
Carrot: But what about nutrition??
Kibble: Remember, I'm dead and inert so in a sense it doesn't matter
what goes into me. After I'm processed, heated and extruded, it's really
that magic spray that gives me all the nutrition. Besides, dog's have
livers and immune systems to remove the other stuff.
Carrot: Wow. is that 'natural'??
Kibble: Sure. soak me in a glass of water and you'll see I break down
into a pasty brown substance. It's an earth tone - very natural.
Carrot: I'm looking real closely. All I see is a brown pasty
substance. Where are the meat, fat, apples, cottage cheese and grains?
Kibble: You don't know anything, do you? That's where the graphics
department comes in. Didn't you see the full color photo of the
chickens, apples and other fresh ingredients nicely printed on the bag? They
show me on the cover, not as I actually am, but as people would expect me to
be...That packaging costs a small fortune. Legal says it's OK.
Carrot: That's comforting. If your lawyer says its OK then I feel
much better. What about wholesome ingredients and freshness?
Kibble:? Those are just 'concepts' that people have come up with -
I'm convinced that if your packaging and marketing materials are really
good then we can overcome anything. That's why we pay those marketing
people what we do!
Carrot: Listen, I'm beginning to feel a little funny around the edges
so I have to go back in the fridge. Thanks for stopping by!
Kibble: My pleasure.?
Author unknown

Van mreže Berna

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 3475
 • Member since: Mar 24, 2013

  • Berna Photography
Odg: Pravilno citanje deklaracija na industrijskim hranama
« Odgovor #11 poslato: 27 Avgust, 2014, 18:42:12 »
Sums it all up....