Autor Tema: Otrovane ptice u Čačku  (Pročitano 1151 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kaća

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 5498
  • Member since: Aug 03, 2012

Otrovane ptice u Čačku
« poslato: 23 Februar, 2013, 15:15:17 »
Na desetine mrtvih ptica kod Čačka: Pomor orlova i gavrana

U ataru čačanskog sela Gornje Gorevnice u proteklih nekoliko dana pronađeno je 38 otrovanih ptica - 23 orla mišara i 15 gavranova. U Društvu za zaštitu i proučavanja ptica Srbije (DZPPS) sumnjaju da su ptice otrovane namerno i da je broj uginulih jedinki znatno veći.Pretpostavlja se da su mišari i gavranovi, koje spadaju u zaštićene vrste, tokom zimskih dana bili privučeni zatrovanim otpacima iz lokalne klanice. Ptice su uginule tik pored mesta gde su jele, što ukazuje da je korišćen izuzetno jak i opasan otrov.

- Ovo je mogla da uradi samo poremećena osoba koja je spremna na sve. Državne službe moraju da pronađu i drakonski kazne počinioca. Prema važećem odštetnom cenovniku, počinilac ovog vandalskog čina moraće da plati više od četiri miliona dinara za nanetu štetu - izjavio je ornitolog Milan Ružić.
 


On objašnjava da se orlovi mišari veliki saveznici poljoprivrednika jer hvataju glodare po poljima i njivama.
 
- Svake godine krivolovci širom Srbije ubiju više hiljada ovih zaštićenih i korisnih grabljivica, ali ovakav slučaj planskog trovanja ptica do sada u Srbiji nije zabeležen – navodi Ružić.
 
U Društvu za proučavanje i zaštitu ptica ističu da se namerno trovanje divljih životinja ovih razmera ne pamti se u Srbiji još od pedesetih godina prošlog veka kada su lovci i stočari širom bivše Jugoslavije svesno mamili vukove zatrovanim mrcinama.
 
Ovaj slučaj prijavili su meštani nekoliko čačanskih sela na levoj obali Zapadne Morave, koji se sa sličnim problemom suoačavaju u poslednje dve godine. Parcele gde su pronađene otrovane jedinke nalaze se u komercijalnom lovištu ’’Srbijašuma’’, pa se u DZPPS pitaju zašto niko od zaposlenih u ovom javnom preduzeću nije obavestio inspekciju i uklonio leševe i zatrovanu iznutricu.
 
- Ovi otrovi veoma lako mogu dospeti i u hranu koja se proizvodi na okolnim njivama, ali i u bunare kojima se napajaju seoska domaćinstva – kaže Goran Nikolić iz DZPPS.

Mislim da je ovo opasnost i za pse, kao i za sve ostale životinje, naročito ako je neki jači otrov... ovo je strašno

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/369192/Na-desetine-mrtvih-ptica-kod-Cacka-Pomor-orlova-i-gavrana
Nisu loša vremena, nego čovek.