Autor Tema: Petarde, vatromet, pucnjava...  (Pročitano 83820 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sparki

 • Global Moderator
 • ***
 • Poruke: 254
 • Member since: Jun 06, 2012

Petarde, vatromet, pucnjava...
« poslato: 26 Decembar, 2012, 22:56:07 »
Obzirom na praznike u ovo doba godine, prenosimo neke postove iz teme strahovi kod pasa u novu, koja će govoriti samo o strahovima izazvanim pucnjavom razlicitih izvora.

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #1 poslato: 26 Decembar, 2012, 22:57:12 »
Psi i pucnjava

Kako pomoći psima u vrijeme blagdanskog ludilaIz pseće perspektive...
Navikli ste na rutinu – zvukove i mirise koji vas okružuju u svakodnevnim šetnjama. Odjednom, u zraku osjećate oštar miris baruta, čujete iznenadne glasne pucnjeve popraćene bljeskom. Nemate pojma odakle dolaze, što ih uzrokuje i što god pokušali pucnjava ne prestaje. Ne možete pobjeći. Da ste pas – kako bi se osjećali?
 


Navikavanje psa na pucanje petardi, vatromet i nagle zvukove trebalo bi biti uključeno u program socijalizacije. Mnogi zanemaruju činjenicu da socijalizacija traje čitav život, ponašanje pasa se mijenja, a strahovi koji ranije nisu postajali mogu se iznenada pojaviti. Psi koji nisu sustavno navikavani na glasne zvukove i pucnjeve podložniji su strahovima i fobijama kada do toga dođe. Na primjer, nabavite štene koje ne reagira na lupanje, pucnjeve, bljeskanje i slično. Tijekom sljedećih nekoliko godina (ili čak mjeseci) pas se nikada više ne nađe u situaciji u kojoj je izložen sličnim zvukovima, mirisima i vizualnim podražajima. Kada napokon do toga dođe, vrlo je vjerojatno da će se uplašiti, a strah nerijetko preraste u paniku i fobiju.

Univerzalni savjet za rješavanje strahova od pucnja ne postoji. Svaki je pas drukčiji, svaki reagira drugčije i svakom je potreban individualan pristup. Kako bi spriječili strahove i fobije kontaktirajte školovane savjetnike za ponašanje koji će vam dati odgovarajuće smjernice i pomoći vam u socijalizaciji ili rješavanju postojećih problema. Strahove je svakako moguće uspješno “liječiti”, no nažalost ovakvi i slični problemi ne rješavaju se u pet minuta niti u par dana. Proces desenzibilizacije i navikavanja može biti dugotrajan te zahtjeva pažljivo planiranje, sistematski pristup i prije svega predanost vlasnika i ulaganje vremena i truda u rad sa psom.

Naučite prepoznati znakove stresa kod pasa. Psi pod stresom često su nemirni, ne mogu se smjestiti, hodaju simo-tamo, dahću, sline, oblizuju se… Budite smireni jer vaše ponašanje utječe i na ponašanje psa. Neki su psi osjetljiviji na zvukove od drugih. Razlog tomu mogu biti loša iskustva, neadekvatna socijalizacija ili genetske odnosno pasminske predispozicije.

Napravite psu “sklonište”

Vjerojatno ste primijetili da se vaš pas voli zavući pod stol ili krevet ili pronaći neki tih i miran kutak kada se osjeća umorno, neraspoloženo, nelagodno ili kada ga je strah. Stoga je vrlo je poželjno psa naviknuti na boks ili transporter u kojem će se osjećati sigurno i udobno. Ukoliko
 
nemate boks ili transporter, “sklonište” možete napraviti od čvrste kartonske kutije, ali je vrlo važno naviknuti psa na to mjesto PRIJE nego što počnu blagdani i pucnjava – dakle, razmišljajte unaprijed i počnite sa navikavanjem nekoliko tjedana ranije. Naučite psa da je “sklonište” sigurno mjesto za odmor, tamo ga hranite, ostavite vodu u blizini i ponudite mu žvakalice (igračke od pune gume sa šupljinom koju napunite hranom, goveđe žile i sl.). Možete mu ostaviti svoju staru nošenu majicu kako bi pokraj sebe osjetio vaš miris.

“Sklonište” mora biti dovoljno veliko da se pas može uspraviti i okrenuti. Ne smijeimati oštre rubove da se pas ne bi ozlijedio. Vrata ostavite otvorena da pas može izaći ako to želi. Na dno stavite jastuk ili deke, a “sklonište” prekrijte plahtom ili dekom kako bi mjesto što bolje izolirali od buke, vibracija i bljeskanja vatrometa. Boks ili “sklonište” najbolje je smjestiti na mjesto koje pas sam odabere – u vašoj blizini, pokraj kauča, televizora, uz radijator. Izbjegavajte mjesta uz prozore, balkonska vrata i vanjske zidove. Ako se pas unatoč svemu pokušava sakriti negdje drugdje npr. u kupaonici, pod stolom ili pod krevetom, nemojte ga tjerati i prisiljavati ga da bude u boksu, pustite ga da se smjesti ondje gdje se osjeća najsigurnije.Pse koji inače žive vani smjestite unutra barem za vrijeme blagdana i dok traje pucnjava. Ne možete ni zamisliti kako se osjećaju psi izloženi neprestanoj rafalnoj paljbi, bljeskanju i šištanju vatrometa, petardi i raketa. Postoji i mogućnost da neka završi u dvorištu, eksplodira pored psa i ozlijedi ga. KUĆICA NIJE DOVOLJNO DOBAR ZAKLON! Osigurajte psu sigurno i mirno mjesto izolirano od buke.Uzastopna pucnjava i vatromet stresni su čak i za pse koji su pažljivo trenirani i navikavani na pucnjavu.


Planirajte unaprijed

Izbjegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vrijeme kada već otprilike znate da se puca. Strahovi i fobije mogu se razviti nakon jednog jedinog neugodnog iskustva. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna doza kretanja, igre i akcije. Nahranite psa nešto ranije kako stres ne bi ujecao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele jesti), ako niste u mogućnosti sami prošetati psa, dogovorite se sa susjedom ili prijateljima da ga prošeću. Stres može utjecati na pojačano mokrenje ili stolicu (proljev), pa je to još jedan od razloga zašto vrijeme šetnje treba unaprijed planirati.

Neke pse toliko je strah da uopće ne žele izlaziti van dok god se puca, a to može potrajati danima. Omogućite psu mjesto za obavljanje nužde – ostavite novine, pelene za štenad ili na dno niske kutije stavite najlon, a na njega komad trave sa zemljom. Poželjno bi bilo da pas nauči obavljati nuždu na znak i da je od malena navikao da nuždu smije obaviti na za to predviđeno mjesto. Proces učenja opisan je u knjižici Prije nego nabavite štene koju besplatno možete skinuti na našim stranicama.

U vrijeme blagdana, kada se puca, pas bi OBAVEZNO trebao biti na povodniku, bez obzira na to što se do sada nikada nije bojao. Ako se pas iznenada prestraši i u stanju je panike, ništa ga neće zaustaviti čak i ako inače savršeno sluša. Pas u stanju panike nije sposoban slušati. Držanjem psa na povodniku nećemo pomoći psu da prevlada strah, ali ćemo ga spriječiti da pobjegne i nastrada pod kotačima. Bilo bi poželjno da pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona.Ako pas slučajno pobjegne, veća je vjerojatnost da će vas netko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obvezan, no za vrijeme blagdana, teško je pronaći veterinara koji će ga očitati. Dežurstva služe za hitne slučajeve.

Navucite zavjese i spustite rolete PRIJE nego što pucnjava i vatromet započnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Rolete i deblje zavjese prigušiti će zvukove i spriječiti bljeskove vatrometa. Upalite i pojačajte televiziju i radio kako bi neutralizirali zvukove koji dolaze iz vana.

Pse koji se jako boje NIKADA nemojte ostavljati same! Ako planirate proslavu negdje vani, ostavite ih kod prijatelja ili rodbine koje pas poznaje, koji su kod kuće i planiraju mirniji doček. Nemojte ih ostavljati kod nepoznatih ljudi jer bi to moglo još gore utjecati na njihovo emocionalno i psihičko stanje. Ovo pogotovo nemojte prakticirati ako ste inače primijetili da se pas nelagodno osjeća kada ostaje sam. Na psa koji se panično boji pucnjave sigurno neće dobro utjecati proslava, buka, gužva i stan pun nepoznatih ljudi, pa razmislite i o tome.

Psima koji se samo neznatno uznemire kad pucnjava započne, možete pokušati odvratiti pažnju igrom ili uobičajenim vježbicama poput davanja znaka da sjedne. Ako petarda iznenada pukne reagirajte veselim tonom. Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi, pokušajte igrom i poslasticama odvratiti psu pažnju od pucnjave, no ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše poticaje i zahtjeve, pustite ga da se primiri. Pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike NIJE U STANJU slušati i reagirati na komande. Ako imate nekoliko pasa, započnite igru sa psom koji se najmanje uznemirio ili se uopće nije uznemirio.

Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako reagira na pucanje nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi uslijed stresa mogu reagirati agresivno. Nemojte ih forsirati, pustite ih da se primire i smjeste negdje gdje će se osjećati sigurno. Djeci objasnite da nije vrijeme za igru sa psom.

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz vas ako ga to smiruje. Pas se sigurno neće još više bojati ako mu dopustite da bude uz vas. Neka to ne bude tepanje i odobravanje, samo ga pustite da bude uz vas ako traži sigurnost u vašoj blizini. Mnogi psi se primire i zaspe ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.Kod pasa koji pokazuju veliku razinu stresa i u stanju su panike trebali biste razmisliti o terapiji lijekovima. Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Neki lijekovi za smirenje djeluju tako da pas djeluje smireno i opušteno, ali je strah još uvijek prisutan (npr. Sedalin). Takvi lijekovi se ne preporučaju jer samo mogu pogoršati stanje psa. O tome se posavjetujte sa veterinarom.

Nikada nemojte davati lijekove i tablete za smirenje na svoju ruku bez da ste se prije toga konzultirali sa veterinarom!

Prije samih blagdana bilo bi dobro provjeriti koje su veterinarske stanice dežurne.

Izvor: www.canis.hr

Van mreže Aron

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 876
 • Member since: Jul 30, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #2 poslato: 26 Decembar, 2012, 22:59:13 »
Aron se, hvala Bogu, ničeg ne boji. Ako se i uplaši, ne reagira strašljivo. Primjer je gruda od snjiega u parku koju je neko zarolao veličine valjda 1,5 m u presjeku. Ukipio se, zauzeo stav i ni mrdac. Onda se odlučio suočiti s čudovištem.  sm zelenko Počeo je opasno lajati kao da je najgori neprijatelj pred njim.

Prije desetak godina sam imala kujicu koja se strahovito bojala grmljavine, pucnjave... Vrijeme Božića i Nove godine nam je bila noćna mora. Nikako joj nismo mogli pomoći osim što bi kad bi bilo najžešće (vatrometi u ponoć) dali nešto za smirenje. :cry:
Sad sam se s Aronom preporodila.
Oblik i narav su kod šnaucera u jednoj rijetkoj harmoniji, jer to što on jeste i što može pokazuje i svojom vanjštinom. Grubi vanjski omotač jasno ukazuje na njegovu otpornost, snažna građa utjelovljuje njegovu oštrinu, lijepa glava odaje inteligenciju a oči su ogledalo njegove velike pseće duše.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #3 poslato: 26 Decembar, 2012, 22:59:42 »
ne reci dva puta
meni je Ari razvio strah od petardi tek kasnije. za prvu novu godinu je prespavao vatromet, sve sa nogama u vis. sledeća nova godina  :sweating:

Van mreže LekasHill

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 1741
 • Member since: Aug 31, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #4 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:00:39 »
Kad pomenuste petarde, da dodam sledeće:
Lola sada ima dve pune godine. Prošle godine (sa godinu dana) nije nikako reagovala na petarde. Onda je ove godine počela da ih se užasno plaši  sm hide . Kako čuje petardu, ona u trk, mislim da ni ona ne zna gde će. I to je trajalo do pre desetak dana. Sad ih opet ne registruje, jedino na one velike, ali ne tako dramatično. U periodu kada se plašila, nisam radio ništa specijalno. Kad pukne, ona krene da beži, samo je zovnem i pomazim malo, ili joj skrenem pažnju nekim keksićem (nisam siguran da je ova druga metoda baš dobra, jer bi se do Nove godine nagojila ko prase obzirom ka količinu petardi koju prosečan beograđanin "ispali" za novogodišnje praznike  sm cepko ).

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #5 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:01:06 »
nabila bi petardu u dupe svakome ko je baci. pa ovo je strašno. ne znam kako sam živa stigla do kuće, mislila sam da ću pojesti asfalt koliko je Ari vukao i tresao se
 :mad:

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #6 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:01:39 »
Joj, mogu misliti kako ti je.. Ja zato mrzim da sam u gradu kad se bliži Nova. A to zaista treba zabranit.. budale jedne!
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Sara i Loco

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 288
 • Member since: Nov 03, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #7 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:02:15 »
petarde sm plavac
Sara do aprila nece hteti napolje sm hide
Ranije joj nisu smetale, vremenom sve vise, mozda se i folira da bi izbegla setnju  :th:

Van mreže Dig.iTallEVIL

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 4494
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #8 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:02:40 »
Vidish, ova moja napolju ne reaguje na petarde (ko gluva) al u kuci mora skoro za svaku da nas obavesti, makar rezanjem  sm zelenko

Van mreže Sara i Loco

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 288
 • Member since: Nov 03, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #9 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:03:01 »
kad je u kuci mogu i topovi da pucaju, Sara hrce snom pravednika ... a kad je napolju, samo strugne usima i u rikverc pa kuci
zato, opravdano sumnjam da je to neka njena smicalica

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #10 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:03:18 »
ovaj se ranije više u kući tresao, a sada i napolju
i neće u šetnju. moraš da ga vučeš da bi prešao 5o metara
 :mad:

Van mreže Sara i Loco

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 288
 • Member since: Nov 03, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #11 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:03:40 »
bojim se samo da ona ne prenese taj strah Loku, obzirom da je on dosta kopira i uci od nje, nadam se da ipak nece
nosim se mislju da ih bar uvece (kad najvise puca) izvodim odvojeno, posebno sto u osnovi ovih dana i setamo odvojeno, jer ne odmaknemo od ulaza 100m, a nju moram da vratim kuci, pa onda Lok i ja dalje nastavimo sami

Van mreže Murphypei

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 374
 • Member since: Aug 17, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #12 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:04:06 »
I kod mene je gadna situacija, do te mere da izrazito aktivan i društven pas kao što je Kalla ne želi da izađe iz stana u šetnju. Danas popodne kako smo sišli odmah je grunula jedna jedva sam je odvukao da obavi poslić, al je vukla nazad kao poludela. Neverovatno kakav strah. Trese se, počne da balavi i rep joj je odmah dole. Trenutno u stanu imam i Kallinu sestričinu od 8 nedelja, i mala uopšte ne ferma petarde, ova pobegne u ćošak dok mala nastavlja da divlja. Kalla je tako završila pod točkovima prošle godine u ovo vreme i od tada presedne kad dođe ovaj period, jednostavno to više nije isti pas.  :cry: 
''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''

Van mreže LekasHill

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 1741
 • Member since: Aug 31, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #13 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:04:30 »
ovaj se ranije više u kući tresao, a sada i napolju
i neće u šetnju. moraš da ga vučeš da bi prešao 5o metara
 :mad:
Ti bolje izbegavaj Šumice. Sinoć su dva klinca u prolasku kroz šumu istovarili barem stotinak petardi.  :mad:

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Petarde, vatromet, pucnjava...
« Odgovor #14 poslato: 26 Decembar, 2012, 23:05:49 »
ja sam prekjuce imala okrsaj sa mladim tatom koji je sa klincem, po sred parka, ispaljivao nekakvu petardu-vatromet.
prazan parkic, mi prolazimo, njih dvojica petljaju oko te konzerve...kad smo otisli od njih par metara, zapalili su je i svaki pobegao na drugu stranu...mene je jedan deo petarde pogodio u mantil, a wili je potrcao napred. kad sam osetila da me je pogodilo, pojurila sam za ocem koji se sakrio pod neki volat, pritrcala mu, uhvatila ga za kragnu i nabila u zid, i stvarno ne znam sta sam mu sve rekla u afektu i otisla. onda sam videla da je par stepenica iznad parka vozilo marice, i prisla policajcima i njima rekla sve po spisku, a policajci, klinci neki su me gledali kao najvecu debilanu i ne da nisu izasli iz vozila, nego su samo odskrinuli prozor! totalni stres i ludilo i dobro pa ne setam u minicu jer bih sad imala rupu na nozi.
da ne idem mnogo off, ovde je strah bio prvenstveno moj, a wili je stojicki ko i sve podneo, jer on u trenutku bliskog pucnja petarde pobegne par metara i brzo dodje do mene, ali strah ga odmah prodje kad prodje i petarda