Autor Tema: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda  (Pročitano 26334 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #15 poslato: 29 Oktobar, 2012, 15:40:18 »
malo je tu i faktor vreme za njegov show  sm wink

mozda bi on i bio ljubazniji da ima nekoliko nedelje ili meseci za svakog psa posebno,mozda bi nalazio i te uzroke ponasanja pasa,a ne samo lecio posledice,
on mora da ga dovede na svoje mesto za kratko vreme,pa onda koristi i "packe",ako vec ne moze na lepo

e sad kako se taj nacin kasnije reflektuje na psa i da li je to dovoljno,to je vec druga stvar

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #16 poslato: 29 Oktobar, 2012, 15:42:12 »
u tome je problem celog serijala jer se preodgoj psa prilagodjava produkciji i showu, a ne psu

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #17 poslato: 29 Oktobar, 2012, 15:48:30 »
pa to,ko zna sta mu sve i producenti traze,malo vise akcije,agresivnosti,mozda ne zavisi sve od njega

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #18 poslato: 29 Oktobar, 2012, 15:50:20 »
od cega god da zavisi, evidentno je da nije poenta samo pomoci psu, a to bi trebalo da je poenta

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #19 poslato: 29 Oktobar, 2012, 18:58:26 »
 :u glavu: temu o Cezaru sam na raznim mjestima i online i uživo toliko puta prožvakala da mi se ne da pisati, ALI...

pa to,ko zna sta mu sve i producenti traze,malo vise akcije,agresivnosti,mozda ne zavisi sve od njega


Cezar koristi iste metode i kad radi van serijala i to se baš vidi na brojnim videima koji nisu snimani za show.
Evo video koji je CM poslao 'privatno' dečku koji ima problem sa agresijom svog psa a koji je bio glasanjem izabran za pomoć:Što god mi govorili i mislili o CM-u, čovjek je dosljedan svojim metodama
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #20 poslato: 29 Oktobar, 2012, 19:05:32 »
Evo i snimak onog intervjua na koji se referira u prvom postu ove teme...i video na koji voditelj referira u intervjuu

“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #21 poslato: 14 Novembar, 2012, 13:12:51 »
jos jedan clanak o cezaru


Što hrvatski stručnjaci misle o 'šaptaču' Cesaru Millanu?
Približavanje svijeta pasa običnim ljudima najjači je argument 'za', a udarce, bodljikave i elektrošok ogrlice nitko od stručnjaka ne odobrava, a brani ih i zakon
Srijeda, 14. 11. 2012. u 07:29, zadnja izmjena prije 1 sat i 7 minuta   Piše: Mislav Nekić

     
Cesar Millan poznatiji kao šaptač psima gdje god se pojavi izaziva burne reakcije. I dok ga s jedne strane milijuni fanova hvale s druge pak strane udruge za zaštitu životinja, veterinari i stručnjaci specijalizirani za ponašanje pasa nikako ne mogu prihvatiti i opravdati njegove nasilne metode preodgajanja pasa.


 Istražili smo što struka u Hrvatskoj misli o fenomenu i metodama Cesara Millana. U istraživanje smo uključili sudskog vještaka za kinologiju i nezavisnu stručnjakinju, oboje  s bogatim iskustvom u radu sa psima.

Svijet pasa približio običnim ljudima

- Cesar Milan vrlo je uspješan proizvod zabavne industrije, a njegova emisija potiče ljude na razmišljanje o svom odnosu s vlastitim psom i ukazuje na to da se problemi mogu riješiti. To mu je, uz neki oblik edukacije, prvenstvena zadaća. Njemu i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i naveo ih da kinologiju gledaju drugačije, da shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca, da razmišljaju da oko njih postoje ljudi koji su svoj život posvetili toj domeni življenja i mogu im pomoći - rekao nam je Marinko Alić, sudski vještak za kinologiju i kinološki sudac koji se školovanjem pasa bavi 20 godina.Bodljikave i elektrošok ogrlice zakonom zabranjene

Što se tiče alata poput bodljikavih i elektrošok ogrlica koje Cesar Millan koristi u modificiranju ponašanja pasa naš sugovornik ističe kako su oni u Hrvatskoj zakonom zabranjeni, a samim time se u pitanje dovodi javno prikazivanje Cesarovog showa kao edukativnog.

Cesaru i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i pomogao shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca
- Ako povučemo paralelu između zakonskih normi SAD-a i Hrvatske opremu koju Cesar koristi, u nekim američkim državama mogu koristiti samo osobe registrirane kao instruktori školovanja pasa koji moraju zadovoljiti određene kriterije propisane zakonima. U Hrvatskoj, prema zakonu može ih koristiti isključivo vojska i policija - objašnjava sudski vještak za kinologiju.


Da li cilj zaista opravdava sredstvo?

Kao višegodišnji stručnjak  i vlasnik tvrtke Carolo Canis koja se specijalizirala za školovanje pasa  Alić kaže da se u Cesarovim emisijama u određenim situacijama ponekad pojavljuju, za laike prikrivene, a grube metode poput udaraca petom u dio slabina psa, kao i udarci (skupljenim prstima) u rebra psa.
- Možda, u nekoj percepciji cilj opravdava sredstvo, no ako to radi osoba koja nema iskustva , postavlja se veliko pitanje na što psiha i tijelo nekog psa nalikuju nakon primjene takvih metoda od strane laika- nastavlja Alić.
 Opremu koju Cesar koristi prema hrvatskim zakonima može koristiti isključivo vojska i policija

Neke stvari, prema njegovom mišljenu u Cesarovim emisijama ostaju i nedorečene. Jedan od primjera je istrčavanje kao oblik 'pražnjenja' viška energije kod pasa koji žive u zatvorenim prostorima, pod visokim dozama napetosti i stresa.
 - Smatram da je pristup u neku ruku ispravan, no otvara jedno pitanje: Što se događa sa psom koji svakodnevno primjenjuje tu metodu? Definitivni rezultat biti će povećanje kondicije i tjelesne snage psa, no pas neće biti riješen frustracija. Naprotiv, pas će postati 'vrhunski sportaš' , ali i dalje s određenim nagonskim problemima i stečenim navikama! - objašnjava naš sugovornik.


Edukacija treba krenuti od veterinara

Dodaje kako je Cesar Milan otvorio jednu prelijepu priču komunikacije čovjeka i psa, no njegove metode se mogu tumačiti dvojbeno jer nameće se pitanje: Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem dupina, kitova ubojica i sličnih životinja? Nikakvu!-kaže Alić.
Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem kitova ubojica? Nikakvu!
Zaključuje kako je prošlo dovoljno dugo vremena da jedna grana znanosti o životinjskom ponašanju da svoje mišljenje i odredi put kojim će čovjek u budućnosti morati ići da bi doživio još veći sklad sa svojim ljubimcem.
To podrazumijeva oblikovanje ponašanja od šteneta, a edukacija bi morala krenuti od samih veterinara ( kao stručnih osoba koje među prvima ostvare kontakt s ljudima koji imaju štene) ili bar od njih biti usmjerena prema relevantnim osobama koje mogu pomoći vlasnicima pasa.


Pogrešno etiketiranje pasa

Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa u Canis centru poput svog kolege o Cesaru Millanu ima argumente 'za i protiv'.
- Obožavatelji 'šaptača psima' vjerojatno su primijetili da Cesar Millan u većini svojih emisija kod različitih pasa koristi vrlo slične metode i pristup. Samim time on zapravo stavlja sve pse u istu kategoriju, bez obzira na to da li se radi o problemima u ponašanju uzrokovanim strahom, nelagodom ili pak ponašanju poput fiksacije na objekte, svjetlo, sjene i slično - govori stručnjakinja za ponašanje pasa.

Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno

 Dodaje kako Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno.

 - Dominantnost i submisivnost termini su koji su generalno potpuno pogrešno interpretirani i tumačeni - do te mjere da za razne ljude imaju posve različita i beskorisna značenja u konačnici štetna po pse i naš odnos sa psima - nastavlja Ilievski.

Pokoravanje pasa
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.


Savjeti za vlasnike

Navodi nekoliko savjeta s kojima se generalno slaže sa Cesarom,ali uz neka dodatna objašnjenja, a to su:
Morate biti smireni i odlučni (calm and assertive), znati što želite, biti ustrajni i jasno komunicirati.
Odgoj psa ovisi o vlasniku – mnogi nesvjesno nagrađuju psa za neželjena ponašanja poput naskakivanja, navlačenja na povodniku, jedenja sa stola pa čak i agresije. No da bi prosječan vlasnik bio svjestan grešaka i znao što činiti i u kojem točno trenutku potrebno je vježbati i usavršiti određene vještine – biti “smiren i odlučan” jednostavno nije dovoljno!
Cesarovo upozorenje vlasnicima pasa 'da njegove tehnike ne isprobavaju bez pomoći stručnjaka' mnogi ne slušaju
Pravila i ograničenja moraju postojati. No pravila i ograničenja ne trebaju se postizati primjenom sile, već jasnim davanjem do znanja psu koja su to poželjna ponašanja. Kada u pravom trenutku nagradimo psa za željeno ponašanje, a ignoriramo ga (i samim time negativno kaznimo) za neželjeno ponašanje, pas će ubrzo shvatiti što se od njega traži.
Cesar često naglašava važnost fizičke aktivnosti i kretanja, ali ponekad pretjeruje kada savjetuje intenzivno, dugotrajno istrčavanje i umaranje psa do iznemoglosti. Pas koji je umoran nije i neće biti poslušan zato što je nešto naučio, nego samo zato što više nema snage i premoren je. Psi vrlo brzo steknu fizičku kondiciju i samim time još veću potrebu za kretanjem što može dovesti psa u još intenzivnije stanje hiperaktivnosti.

Najvažniji Cesarov savjet vlasnici ignoriraju
- Mnoge od njegovih metoda zapravo su vrlo opasne jer kod pasa potiču instinkt za preživljavanjem, pa samim time pas reagira agresivno u samoobrani, stoga nije nimalo čudno da je Cesar u mnogim od svojih emisija zadobio ozbiljne ugrize. Iz tog se razloga na početku svake emisije pojavljuje upozorenje “Ne isprobavajte tehnike sami bez pomoći stručnjaka”. Nažalost, mnogi ovaj savjet ne slušaju - zaključuje instruktorica za ponašanje pasa.


izvor:24sata.hr/lifestyle/sto-hrvatski-strucnjaci-misle-o-saptacu-psima-cesaru-millanu-289445

Van mreže orejaslargas

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 140
 • Member since: Apr 12, 2012

  • Basset Hound kennel
Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #22 poslato: 14 Novembar, 2012, 13:59:42 »
Taman sam ja htela da stavim ovaj clanak  :D  sm prst gore

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #23 poslato: 14 Novembar, 2012, 14:04:54 »
hehe, face je cudo  :D

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #24 poslato: 14 Novembar, 2012, 14:14:47 »
Citat
Što se tiče alata poput bodljikavih i elektrošok ogrlica koje Cesar Millan koristi u modificiranju ponašanja pasa naš sugovornik ističe kako su oni u Hrvatskoj zakonom zabranjeni, a samim time se u pitanje dovodi javno prikazivanje Cesarovog showa kao edukativnog.

Hmmm.... U Hrvatskoj jesu, ali verovatno u Americi nisu. Mada bi trebalo da budu.

Citat
a ignoriramo ga (i samim time negativno kaznimo) za neželjeno ponašanje, pas će ubrzo shvatiti što se od njega traži.
Ali ovo obično ne pali, barem kod nas...  :zb:

Citat
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.

E pa sad... Ja mislim da mnogo njih stavlja pse na bok. Zar nije pokoran položaj? Nama je to pomagalo, ne znam šta vi mislite o tome.
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže lostmyway

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 545
 • registrirana niškoristi :D
 • Member since: Oct 27, 2012

  • My blog
Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #25 poslato: 14 Novembar, 2012, 14:39:28 »
Citat
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.

THIS.

Btw osobu koja koristi elektrošokere i sl. naprave ja ne mogu smatrati normalnom i sposobnom osobom.

Kad bih ja digla ruku na svog psa, ili mu stavila elektrošok ogrlicu, to bi bio MOJ NEUSPJEH.

Citat
Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem kitova ubojica? Nikakvu!

THIS. This.

Pogrešno etiketiranje pasa

Citat
Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa u Canis centru poput svog kolege o Cesaru Millanu ima argumente 'za i protiv'.
- Obožavatelji 'šaptača psima' vjerojatno su primijetili da Cesar Millan u većini svojih emisija kod različitih pasa koristi vrlo slične metode i pristup. Samim time on zapravo stavlja sve pse u istu kategoriju, bez obzira na to da li se radi o problemima u ponašanju uzrokovanim strahom, nelagodom ili pak ponašanju poput fiksacije na objekte, svjetlo, sjene i slično - govori stručnjakinja za ponašanje pasa.

Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno

 Dodaje kako Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno.

 - Dominantnost i submisivnost termini su koji su generalno potpuno pogrešno interpretirani i tumačeni - do te mjere da za razne ljude imaju posve različita i beskorisna značenja u konačnici štetna po pse i naš odnos sa psima - nastavlja Ilievski.

Pokoravanje pasa
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno ne
poznat termin.

Ah,evo nam i Sandre, finally.! Potpisujem sve.
No one ever wins. We are mortal kings of passing things.

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #26 poslato: 24 Jun, 2013, 22:28:27 »
genijalna austrija  :worth: :worth: :worth:


CEZAR MILAN ZABRANJEN U AUSTRIJI!

"Od ove godine, metode treninga Cesara Millana su zabranjene Austriji. Vlada je izjavila da su njegove metode treninga averzivne i protiv austrijskog Zakona o zaštiti životinja.

Gradjani su sada po zakonu duzni da nazovu policiju ukoliko primete da vlasnici pasa koriste averzivne metode. Oni  koji krše zakon mogu se kazniti novčanom kaznom od 7.700 do 15.000 eura.
----------------------------------------------------


veliki broj zemalja ima zakon o zastiti zivotinja i zabranjuje upotrebu sile i tehnicka pomagala pri radu sa psima, ali se to retko gde postuje. ovo je poseban korak gde je, pored zakona, na tapet izbacen i covek koji mozda i najvise utice na svest ljudi o psima jer se pojavljuje stalno na tv u. jos jednom-bravo austrijanci  :clapping:

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #27 poslato: 24 Jun, 2013, 22:47:29 »
sto nam nisi prevela tekst  sm zelenko

nisam ga nesto ni pratio,jel ima nesto pozitivno od njega ili ga ta drustva stvarno prozivaju opravdano

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #28 poslato: 24 Jun, 2013, 22:55:12 »
ako ces ga prekucas, ja cu lako u translator da ubacim  sm duvandzija


pozitivno...hm... pa rekla bih da kad pas od steneceg doba odrasta uz njega da moze dobro da ga usmeri, jer pocinje na vreme i ne ispravlja nezeljena ponasanja jer se nisu ni stvorila. za sve ostalo ima mnogo bezbolnijih nacina koje psi bolje kapiraju. on je tipicna alfa filozofija bez ikakve sirine razmisljanja.


sad to  na stranu, jer do juce su maltene svi koji rade sa psima radili averzivnim metodama, a na balkanu 95% i dalje, i niti zele niti znaju za nesto drugo, po meni je najveci problem CM taj sto neuki vlasnici samo za njega i njegove metode znaju jer iskace iz pastete, i sto su neuki ti koji se uce pogresno zahvaljujuci njegovim emisijama. neko ko bolje poznaje psihologiju pasa, gledajuci njega moze da razlozi sta valja a sta ne valja, ali malo je takvih a vecina samo kopira sta on radi, a produkcija se lepo ogradila sa natpisom "ne pokusavajte ovo kod kuce"

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Cezar Milan kritikovan zbog varvarskih metoda
« Odgovor #29 poslato: 24 Jun, 2013, 22:58:50 »
znaci sad fali neki sa kontra tj pozitivnim metodama i u svetu sou bisnisa bi bio olako prihvacen  sm to