Autor Tema: Šta raditi u slučaju napada psa ?  (Pročitano 67734 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #15 poslato: 02 Septembar, 2012, 09:37:50 »
u svakom slučaju, napad i odbranu ne bi smeo da vežba svaki pas

normalni i odgovorni dreseri neće raditi sa psima koji nisu baš normalni u glavi. ali danas ima svakavih ljudi.
nedavno sam sedela sa ljudima koji imaju ženku malinoe i koja je super dresirana, ali samo kada je pravi vlasnik u blizini. kada je sa nekim drugim u šetnji bije se sa psima, čak je nedavno ujela vlasnika drugog psa za butinu zato što je hteo da kazni svog psa
 :crazy:
takođe, vlasnik se pohvalio kako je skočila za vrat nekim potencijalnim provalnicima jer su je učili da skače na rukav koji je uvek bio podignut u predelu vrata
 :crazy: :crazy: :crazy:

nemam ja ništa protiv napada i odbrane dokle god su u pitanju normalni vlasnici, odgovorni dreseri i stabilni psi. u suprotnom svašta može da bude

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #16 poslato: 07 Septembar, 2012, 15:55:24 »
odlican tekst na ovu temu:
KAKO SE OBRANITI OD NAPADA PSA?
Zašto dolazi do sukoba između pasa?
Psi se sukobljavaju, svađaju i tuku iz razloga koji su drugačiji od razloga zbog kojih se sukobljavamo i svađamo mi ljudi. Ljudi obično percipiraju sukobe između pasa kao borbu za položaj i status, no to ne mora uvijek biti slučaj. Često se dešava da se obično koškanje oko štapa ili loptice u parku, tjeranje drugog psa iz osobnog prostora i sl. iz bilo kojeg razloga, shvaća preozbiljno te pas koji tako reagira dobije etiketu “agresivca”.
U takvim situacijama redovito smo krivci mi ljudi, a razlozi su uglavnom ne obraćanje pažnje na pse tijekom međusobne interakcije – pričanje na telefon ili međusobno čavrljanje, te ne poznavanje i ne prepoznavanje tjelesnih signala kojima psi komuniciraju, a koji su ključni za prevenciju sukoba. Ponekad je najbolje stati i odstupiti, pričekati desetak sekundi – možda se radi o običnoj svađi. Stabilni i dobro socijalizirani psi koji imaju dobro izrađene komunikacijske vještine, čak i ako se sukobe neće se poklati do smrti niti si nanijeti teže ozljede
Agresivno ponašanje tipično je ponašanje pasa kao vrste i kao takvo je u prirodi izuzetno važno za preživljavanje jedinki, integraciju unutar zajednice, te obranu teritorija, hrane ili mladunčadi. U osnovi, to je prilagodba za “opstanak najsposobnijih”. Budući da je agresivnost uglavnom neprihvatljiva u našem društvu, na nama ljudima je da pravovremeno i pravilno socijaliziramo svoje pse, naučimo razumjeti ponašanje naših ljubimaca, te naučimo značenja i funkcije određenih obrazaca ponašanja i samim time izbjegnemo neugodne i opasne situacije.Osim povremenih bezazlenih svađica između pasa u parku, ponekad se dogodi iznenadan napad “niotkuda” u kojem jedan od pasa može zadobiti ozbiljne povrede ili čak izgubiti život. Srećom takve su situacije rijetke.
Kako zaustaviti pse koji se tuku?
Kako zaustaviti pse koji se tuku ovisi o situaciji i okolnostima i naravno o samim psima te o intenzitetu sukoba. Najteža i ujedno najopasnija situacija, pogotovo ako je jedan od pasa velik je kada ste potpuno sami na otvorenom prostoru i nemate ništa pri ruci. Tada možete malo što učiniti bez da braneći vlastita psa riskirate svoju sigurnost i ozbiljne, čak i po život opasne ozljede. Vrlo je teško dati savjet što učiniti u ovakvoj situaciji. Ako su psi u klinču i ne kreću se pretjerano brzo, možete probati ukoliko ste dovoljno snažni napadača povući za stražnje noge i zavitlati ga u stranu ili pak provući povodnik ispod stražnjih nogu psa-napadača i učiniti isto, no pas-napadač se vrlo lako može vratiti i nastaviti napadati vašeg psa ili pak preusmjeriti napad na vas.
Tučnjave se odvijaju uglavnom velikom brzinom i nije lako prekinuti psa koji je pod visokom razinom stresa i uzbuđenosti.Ako niste sami, možete učiniti istu stvar – uhvatiti svakog psa za stražnje noge ili provući povodnik ispod stražnjih nogu i zavitlati svakog u svoju stranu te stati između pasa i pokušati spriječiti daljnji kontakt. Vikanje i paničarenje ne pomažu, upravo suprotno – vikanje većinu pasa još više potiče na tučnjavu. Ako imate pri ruci vodu, zalijevanje može pomoći, no katkad se psi nakon prvobitnog šoka od mlaza vode brzo vrate u borbu. Ponekad pomaže jak i nagao zvuk, poput praska, jake trube, lupanja po metalu i sl. ili pak bacanje predmeta poput torbe ili ruksaka, naglo otvaranje kišobrana između pasa koji se tuku. Udaranje pasa može i ne mora pomoći. Udarci mogu psa dovesti psa u još jače stanje uzbuđenosti, a agresija može biti preusmjerena na prvu osobu koja se nalazi u blizini.
Što učiniti ako vas pas napadne ili kada vidite da pas napada nekog drugog?
Kada je pas već napao, postupak je sličan kao i kod pasa koji se tuku. Savjet “ostanite prisebni i mirni” teško je provesti dok vam istovremeno pas zabija zube i grize vas, pogotovo ako je riječ o djetetu. No, iako se to čini nemogućim, zapravo je to prvi korak u zaustavljanju psa da napada dalje.
Vrištanje i trzaji još više potiču psa da napada, pogotovo ako je žrtva na podu ili se radi o djetetu. Trzanjem zapravo nanosimo sami sebi veće ozljede – ugriz kao takav ostavlja rupe od zuba, trzaji i čupanje razdire kožu i meso. Pokriti glavu rukama, sklupčati se u fetalnu poziciju i biti miran zapravo je prva stvar koju bi trebalo napraviti. U situacijama u kojima se radi o životu ili smrti, udarac u grlo ili napad na oči (posipanje pijeska, guranje prstiju, sprejanje suzavcem) ponekad mogu zaustaviti napad i preusmjeriti pažnju psa-napadača.
NAPOMENA: Neki vlasnici pasa svojim psima stavljaju davilice ili ogrlice sa bodljama iz ovih ili onih razloga. Osim što su štetne po zdavlje psa koji ih nosi, takve ogrlice predstavljaju opasnost i za druge pse u parku. U međusobnoj interakciji i igri psi se hvataju za vrat, grizu i hrvaju. Šanse da se u takvoj igri psi ozlijede su ogromne, baš kao i šanse da se njihove ogrlice isprepletu, psi se ne mogu odmaknuti jedan od drugoga, ne razumiju koji je razlog tomu i dolazi do svađe ili pak ozbiljne tučnjave. Takve pse gotovo je nemoguće razdvojiti bez da riskirate ozbiljne ozljede i pasa i sebe.

izvor:zooportal.hr/2012/09/06/kako-se-obraniti-od-napada-psa

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #17 poslato: 15 Septembar, 2012, 00:34:25 »
da ne idem u široko:

1. pse zaustaviti (jer je najgore loviti ih po livadi dok se tuku) - to je najlakše tako da ih se psa uhvati za rep ili stražnje noge
NIKAD psa hvatati za šiju - općenito se ne približavati gornjoj polovici tijela!

2. koliko toliko držati pse mirno i u onom momentu kad naprave 'pauzu', odnosno puste se, povući psa unatraga i tako ga odvojiti od suparnika.

3. psa staviti na povodnik!!!

u onim slučajevima kada pas ne pušta drugog - probajte ga dignuti u zrak. pas bi trebao oslabiti ugriz.

Uglavnom, treba biti smiren i pažljiv. Cilj je pričekati dok pas ne pusti ( s ciljem da zagrize bolje  sm smesko2) i samo čekati taj trenutak kako bi psa povukli k sebi, odnosno dalje od psa s kojim se tuče.

Ova metoda nije opasna ni ako je primjenjujete na tuđem psu koji napada vašeg psa jer psu ne nanosite bol, već ga samo držite, tako da je minimalna opasnost da se pas okrene na vas.
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže Atila

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 900
 • Atila The Silent Killer
 • Member since: Mar 23, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #18 poslato: 15 Septembar, 2012, 00:37:34 »
Također, postoji još jedan 'učinkovit' način, ali u praksi jako jako teško izvediv. Koristan je u pravilu kada se radi o sukobu velikog i malog psa.

Velikog psa probati zaustaviti na trenutak, a onda ga snažno udariti u trbuh, s donje strane. Ne u rebra, već odmah do rebara!
Pas ostaje bez zraka i pušta manjeg psa.
“Dogs do speak, but only to those who know how to listen.”
― Orhan Pamuk

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #19 poslato: 01 Oktobar, 2012, 19:23:48 »
Neko kaže da se vilica grči i da zato pas ne može da pusti, ali sam takođe čula(od vlasnika pitbula ili mešanca istog)da to nije tačno.Pa sad ne znam...Ali znam da je odvratno gledati psa koji drži za vrat ili bilo gde drugog psa(a sigurno i dete, što je još gore!), a kada smo mi imali takvu situaciju vlasnik je svog psa udarao pesnicama iz sve snage, a ja sam tek kasnije pročitala o ovim načinima zaustavljanja.A što je bilo najgore, povodac je spao zajedno sa ogrlicom sa Bolta i mogu reći da ga je pas vukao neko vreme i držao ga oko minut...A verovatno ni vlasnik tog psa nije znao kako da ga zaustavi osim udaranjem... sm kuhaca sm kuhaca
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #20 poslato: 01 Oktobar, 2012, 19:31:49 »
na svu sreću, veliki broj okršaja među psima se završi sa malim posledicama. izgleda strašno, ali na kraju ništa od svega. vlasnici s vremenom nauče kako da uhvate svog psa, šta je opasan okršaj, a šta mnogo režanja, skakanja, prevrtanja i to je to.
ako su vlasnici prisebni, uglavnom sve sve jako brzo završi i bez velikih posledica. još nisam prisustvovala tome da neko ne može da odvoji pse.

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #21 poslato: 01 Oktobar, 2012, 19:35:11 »
I kod nas se dobro završilo, bilo je krvi, malo je vrteo glavom, verovatno ga je i bolelo...Izgubio je malo dlake, promenio ponašanje prema drugim psima(ne prema svima naravno), ali se sad sve popravilo, nije još sasvim, radimo na tome još.Tog psa je nekad voleo i išao je ka njemu da bi se igrao, čak i tog dana pre napada, ali posle toga svaki put ista priča-skakanje, lajanje, neki strah...Srećom pa je veterinarka rekla da je sve ok, lepo je zaraslo i prošlo ga.
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #22 poslato: 01 Oktobar, 2012, 19:49:53 »
za tebe bi najbolje bilo da naučiš tvog psa da sluša i da mu nikada ne daš da priđe psu ako je situacija sumnjiva. govorim ti iz iskustva. moj pas se do nekog trenutka igrao sa većinom a onda je odjednom krenuo da napada sve živo. jednostavno ne voli pse u svojoj blizini. ja jako vodim računa o tome.  svaki vlasnik kome sam viknula da pozove psa ako trči prema nama a on je pozvao psa nikada se ništa nije desilo. problem je sa onima koji psu ne mogu da objasne "stani i dodji" i psi koji pritom uopšte ne reaguju na režanje drugog psa nego i dalje skaču na njega kao da bi se igrali.
niko odgovoran neće doći u park i pustiti psa da trči kao bez glave. nikada nemoj da dozvoliš da ti pas ide ka nekom psu koji je vezan dok ne pitaš vlasnika da li je u redu da se igraju. ili ako je neki nepoznat pas u parku uvek pozovi tvog psa da bude blizu tebe dok ne oceniš situaciju. svako ko je normalan a ima opasnijeg psa će svog psa pozvati čim vidi nekog nepoznatog u blizini.

Van mreže orejaslargas

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 140
 • Member since: Apr 12, 2012

  • Basset Hound kennel
Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #23 poslato: 01 Oktobar, 2012, 20:25:11 »
na svu sreću, veliki broj okršaja među psima se završi sa malim posledicama. izgleda strašno, ali na kraju ništa od svega. vlasnici s vremenom nauče kako da uhvate svog psa, šta je opasan okršaj, a šta mnogo režanja, skakanja, prevrtanja i to je to.
ako su vlasnici prisebni, uglavnom sve sve jako brzo završi i bez velikih posledica. još nisam prisustvovala tome da neko ne može da odvoji pse.

Ja moram da priznam da imam problem da odvojim pse. Moji psi se jako dobro slazu ali period negde mesec dana pre nego sto krene teranje i dok traje, krecu tucnjave. I potuku se samo kad cuju da ja izlazim na dvoriste ili kad me vec vide na dvoristu. Tako da ja u nekim situacijama ne znam ko je napadac, jer oni se medjusobno napadaju. Kod nas voda uopste ne pomaze. Ja npr mogu jednog muzjaka da uhvatim za zadnje noge i da ga podignem ali onda ovaj drugi moze lakse da napada. Uvek gledam da uhvatim muzjaka koji me manje slusa. Jer ce ovaj drugi na moju dreku da ga pusti. Ali opet nije da kad podignes psa, da ce se smiriti u sekundi kao sto pise u prvom tekstu.Probala sam nekoliko puta za vrat da uhvatim ali zamalo da i mene ugrizu i od tada to ne radim.
Ustvari meni je glavni problem sto ih ja sama razdvajam. Sreca pa nije bilo povreda ali opet. . .
A sa drugim psima se extra slazu.

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #24 poslato: 01 Oktobar, 2012, 20:31:22 »
ko bi rekao da su ti mali tako gadni  :wonder:

 

Van mreže orejaslargas

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 140
 • Member since: Apr 12, 2012

  • Basset Hound kennel
Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #25 poslato: 01 Oktobar, 2012, 20:37:02 »
Pa nisu bas mali, u tome i jeste problem  :D Bas juce su se opet potukli, znaci da za mesec dana ocekujem teranje jedne kuje. Ne moram ni da belezim  sm smesko1

Van mreže krisb

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 5762
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #26 poslato: 01 Oktobar, 2012, 20:42:52 »
Deki, ti ''mali'' budu teži od naših pasa!

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #27 poslato: 01 Oktobar, 2012, 20:53:37 »
evo bas se veceras wili dovatio sa jednim basetom... izvukao se jer je brzi i okretniji, samo zato

Van mreže orejaslargas

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 140
 • Member since: Apr 12, 2012

  • Basset Hound kennel
Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #28 poslato: 01 Oktobar, 2012, 21:04:50 »
Baset u principu ne zna da se tuce, tako da nemas brige Ana  sm prst gore
Moji se nikad nisu potukli sa drugim psima, barem za sad.

Van mreže AA

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 8854
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Šta raditi u slučaju napada psa ?
« Odgovor #29 poslato: 01 Oktobar, 2012, 21:10:39 »
bogami ovaj zna i to redovno radi  :tapsh:
wili ne dozivljava nize od sebe kao pretnju, i uopste ga nije zarezivao, ali dok su se njusili, ovaj je naskocio na njega, wili zarezao u vidu opomene, i ovaj skocio pravo na vrat...u trenutku kad se wili okrenuo da njega zgrabi, ja sam ga pozvala i bacila lopticu i wili otrcao za lopticom, a ovaj jos par koraka kao pojurio za njim i odustao. okrznuo ga je...sitno, ali je definitivno skocio sa namerom da ugrize i to je delimicno uspeo