Autor Tema: Ishrana štenaca - Lev Olson  (Pročitano 40440 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Поп

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 3650
  • Member since: Mar 16, 2012

Ishrana štenaca - Lev Olson
« poslato: 26 Februar, 2013, 23:49:10 »
Da vidimo kako to rade drugi, možda se nećemo složiti sa svime napisanim, ali sigurno nešto može da se nauči iz ovog teksta.

Lew has her Masters degree in Social Work and her PhD in Natural Nutrition. Trenutno ima 17 rotvajlera.
Ovo je 12 poglavlje iz njene knjige Sirova & prirodna ishrana pasa


Ishrana štenaca

Ishrana štenaca ponekad zna da zvuči kao nešto što je teško, ali ne treba da bude tako. Vi samo treba da dodate nekoliko jednostavnih pravila i recepata onome što već znate. Sa malo preusmeravanja vi ćete steći sopstvenu rutinu u zdravoj ishrani.

Apsolutno nemate čega da se plašite ako štene hranite hranom koju pripremate kod kuće. U stvari treba da budete srećni zbog toga, hraneći vaše štene na ovaj način imate mogućnost da mu ponudite mnogo bolju ishranu nego što bi dobio ishranom komercijalnom hranom. Pored toga zadovoljstvo je biti u stanju da se preuzme odgovornost za njegovo zdravlje i ishranu od samog početka, baz obzira da li je štene staro samo 12 sati ili ste ga tek doneli kući sa nekoliko meseci. Plus ako počnete da ga hranite od njegove najranije mladosti, dok vaš pas odraste vi ćete biti profesionalac.

Većina pravila koja važe za ishranu odraslih pasa važe i za ishranu štenaca. Proteini su od najvećeg značaja, za zdravu kožu, dlaku, kosti i organe, tako da slobodno možete dodati više nego manje.

Kalcijum, tako ključan za kosti koje rastu treba da bude dat u formi sirovog mesa i kostiju ili dodat kroz suplemente u kuvanu hranu koja ne sadrži sveže meso i kosti (zapamitite da ne treba da dodajte Ca ukoliko koristite komercijalnu hranu).
Ali postoje neke bitne razlike koje ćemo videti u ovom poglavlju, posebno sa veoma mladim štencima. Dakle, da se vratimo na početak i bacimo pogled na prvu stvar koju treba da naučite: kako da odgojite svog psa na hrani pripremanoj kod kuće.

Odgoj štenenaca na sirovoj ishrani

Od 1 do 4 nedelje starosti
Na svetu ne postoji bolja hrana za štence mlađe od 4 ndelje od mleka njihove majke. Perfektno dizajnirano za šteneći probavni trakt, ovo je hrana koja se može definisati kao „ kompletna i izbalansirana“, koja sadrži sve hranljive materije koje su štenetu potrebne u odgovarajućim količinama. Možda ćete doći u iskušenje da dodate nešto u ishranu vaših štenaca, ali budite oprezni, dok štenci ne napune 4 nedelje starosti, njihov probavni trakt nije u stanju da vari bilo koju drugu celu hranu. Povremeno će možda biti potrebno dodati određene suplemente u ishranu štenaca zbog nedostatka mleka, velikog legla, bolesti ili smrti kuje. Iako je nemoguće napraviti potpuno isto mleko kao što je majčino, kada je suplementacija neophodna, koristite zamenu koja je što je moguće sličnija majčinom mleku.

Zamena za majčino mleko kod štenaca starih do 4 nedelje

½ l kozijeg mleka, sveže iz prodavnice ili u prahu (ako kosristite melo u prahu, razblažite ga sa vodom prema datom uputstvu).
2 žumanceta
2 1000mg EPA riblje kapsule
½ male kašike berte's ultra probiotic powder
4 do 6 velikih kašika punomasnog jogurta

Žumance jajeta daje vašem psu dodatne proteine koji su neophodni za rast, dok EPA riblje ulje obezbeđuje dodatnu mast i omega 3 kiseline. Probiotik i jogurt obezbeđuju sve neophodne bakterije za normalno i zdravo varenje. Budite sigurni da dobro izmešate i služite na sobnoj temperaturi.

Od 5 nedelja starosti do odraslog psa

Kad štene napuni 4 nedelje starsoti, može se uvoditi i druga hrana. Počnite sa miksom za zamenu mleka koji smo pomenuli gore, a onda počnite da dodajte meso, zajedno sa sirom i jogurtom. Posle 5 nedelja, kako štene raste polako dodajte malo junećih bubrega, srce, konzerviranu skušu, malo jetre i jaje (celo, belance i žumance).
Sledeće što možete da uvedete u ishranu su pileći vratovi. Ja uklonim kožu i isečem ih na sitne komadiće, veličina komadića zavisi od veličine šteneta. Za patuljaste rase vratovi mogu biti mleveni (neke vratove možete ostaviti u komadu za rekreativno žvakanje). Kasnije pokušajte da ubacite pileća krilca. Kao i sa drugim kostima sa mesom, što je pas manji na manje komadiće treba da isečete njihov obrok. Za veće štence ja isečem krilca na dva komada, za srednju veličinu rase na 4 itd.

Neka mleko teče

Kada jednom dodate drugu hranu u ishranu štenaca majka će možda prestati da čisti njihov izmet. Ne brinite, to je skroz normalno.

Ako je kuja i dalje voljna da doji štence nakon prve 4 nedelje važno je to joj i dozvoliti. Njeno mleko je i dalje savršena hrana za štence.
Ako želite da ohrabrite kuju da nastavi sa dojenjem, skratite nokte štencima.

Koliko količinski i koliko često treba da hranim moje štene ?

Ponudite veoma mladim štencima 3 ili 4 obroka dnevno, a onda redukujte broj obroka kada završe sa rastom zuba (uglavnom posle 6 ili 7 meseci).
Posle napunjenih 4 nedelje ja mojim štencima dajem 4 ili 5 obroka po danu. Dva glavna obroka od svežeg mesa i kostiju, crvenog mesa i manje obroke od kozijeg mleka, jogurta, jaja i mladog sira.

Štence je potrebno hraniti sa oko 10% njihove težine dok ne završe najbrži period rasta. Za velike i dzinovske rase ovo može potrajati u rasponu od 12 do 18 meseci, za patuljaste rase je to do nekih 6 meseci.
Kada rast krene da usporava, oni će biti prebačeni na način hranjenja odraslih pasa, 2-3% od njihove težine dnevno. Trebalo bi da svog psa hranite dva puta dnevno (mada patuljaste rase, zbog njihovog brzog metabolizma bi možda najbolje bilo hraniti tri ili četiri puta).
Za vreme ubrzanog rasta štene od 5kg će jesti preko ½ kg hrane dnevno, podeljeno na 4 obroka. Dva glavnaobroka dnevno od sirovog mesa i kostiju i dva manja od kozijeg mleka, jaja I jogurta. Postarajte se da sve obroke dobro izmešate i servirate na sobnoj temperaturi.

Neki jednostavni meniji:

1.   50 grama kozijeg mleka
1 celo jaje (bez ljuske)
1 velika kašika punomasnog jogurta

2.   50 grama mlevene junetine, jetre, srca bubrega ili želudac
1 velika kašika punomasnog jogurta

3.   50 grama kozijeg mleka
1 jaje
1 velika kašika punomasnog jogurta

4.   3-5 pilećih vratova ili 2-3 krilca
5.   Obrok (vreme spavanja ili igra)
Juneća ili jagnjeća rebra

Možete takođe koristiti skušu, lososa, sardine u šteneću ishranu 1 ili 2 puta nedeljno. Dok u ishrani odraslih pasa organi treba da čine 10% onoga što jedu, koristite najčešće bubreg (jagnjeći ili juneći) i jetru.
Mada nije od suštinskog značaja, možete dodati 1 ili 2 kašike mlevenog ili pasiranog povrća ako želite (postarajte se da ono čini manje od 1/6 ishrane). Dobar izbor uključuje: tamno lisnato zelje, tikvice, brokoli i kupus. Takođe možete koristiti: šargarepu, bundevu, karfiol. Dobro izmešajte meso i povrće.

Prelazak na ishranu za odrasle pse

Kada vaše štene napuni 3 ili 4 meseca, možete izbaciti iz ishrane obroke sa mlekom i jajima. Počnite tako što ćete izbaciti jedan obroka od mleka i jaja (mada je dobro i dalje dodavati jaje u obrok od mesa i povrća). Drugi mlečni obrok se može izbaciti u vreme kada je štene staro 5 ili 6 meseci.

Procenat sirovih kostiju i mesa zbog kalcijuma

Dva najvažnija izbalansirana faktora u štenećoj ishrani su sirovo meso i kosti, koji pomaže da se izbalansira nivo kalcijuma i fosfora. Kao i odrastao pas, vaše štene takođe treba da dobije meso (crveno meso, perad,, riba I organi), jaja, povrće i mlečne proizvode.
Dok su sveže kosti i meso najbolji izvor kalcijuma za štene koje raste, postarajte se da ono čini između 40 i 50% ishrane. Previše kalcijuma, kao što je poznato može biti opasnije nego premalo.

Proteini

Štenci veoma brzo rastu, a proteini im pomažu u tome. Proteini životinjskog porekla su gorivo pomoću kojeg vaše štene raste i potrebno ih je mnogo u njihovoj ishrani da bi se izgradili zdravi mišići, koža, dlaka i kosti. Zvuči jednostavno ? Nije uvek bilo tako. Značaj proteina u ishrani štenaca je jedno vreme bio pod velikim znakom pitanja među ljubiteljima pasa. Dugo vremena se smatralo da proteini izazivaju probleme sa zglobovima kod pasa, posebno kod velikih rasa. U poslednje vreme, značajna istraživanja govore suprotno. Da štenci, čak i više od odraslih pasa, imaju potrebu za većom količinom proteina životinjskog porekla, da bi se pravilno razvijali i da oni teško da mogu biti višak.
Istraživanje koje je rađeno u Purini je otkrilo koliko je visok nivo proteina neophodan u ishrani štenaca i za njihovo zdravlje. U jednom istraživanju, štenci su hranjeni niskoproteinskom hranom i pokazali su znake usporenog rasta poredeći sa psima koji su dobijali veće količine proteina. Kada su ovi zakržljali štenci prebačeni na hranu sa više proteina, oni su počeli da rastu normalno. Drugo istraživanje kod štenaca velikih rasa je pokazalo da njihovo odgajanje na hrani sa visokim sadržajem proteina njima omogućava da rastu zdravi i jaki, bez bilo kakvih problema kao što se smatralo da ova hrana izaziva.
Štenci bu uvek trebalo da budu hranjeni sa više od 15% proteina da bi se osiguralo da izrastu u zdrave jedinke. I kao sa bilo kojim psom, malim ili velikim, mladim ili starim, zlatno pravilo vezano za proteine jeste da je kvalitet važniji od kvantiteta, on pravi razliku. Koristite najkvalitetnije životinjske proteine koje možete da pronađete, koji će vam omogućiti da hranite pse u zdravim količinama. Prežderavanje, problem koji nastaje kada koristite namirnice siromašne proteinima, može da izazove čitav niz problema kod štenaca, od artritisa do ortopedskih problema.

Suplementi

Suplementi su veoma važni za snažno i zdravo štene, obezbeđujući širok spektar važnih hranljivih materija koje je ponekad teško obezbediti kroz ishranu (u potrebnim količinama). Probajte da dodate sledeće suplemente u ishranu vaših štenaca:

Bertes’s Daily Blend pomaže štencima da iskoriste kalcijum iz hrane.
http://k9rawdiet.com/Bertes-Daily-Blend-pr-58.html

Berte’s Green Blend obezbeđuje dodatne minerale i fitohemikalije koje su štenetu neophodne.
http://k9rawdiet.com/Bertes-Green-Blend-pr-56.html

Berte’s Ultra Probiotic Powder nudi dobar izvor korisnih bakterija i učvršćuje izmet vašeg šteneta.
http://k9rawdiet.com/Bertes-Ultra-Probiotic-Plus-pr-55.html

Dajte jednu kapsulu od 1000 miligrama EPA ribljeg ulja dnevno, na 5 do 10 kg težine, da bi osigurali praviln razvoj mozga i nerva, kao i zdrave kože i dlake.

Zapamtite:

Koristite visoko kvalitetne proteine, mnogo njih
Ako vaše štene hranite komercijalnom hranom, onda koristite premium hranu koja ima kvalitetan izvor proteina. Ako koristite hranu spremljenu kod kuće, kuvanu ili sirovu, koristite raznovrsne izvore proteina.

Štenci i psi koji rastu ne smeju biti debeli

Kod gojaznih pasa postoji mnogo veća mogućnost od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih problema, tako da treba izbegavati da hranite svog psa previše obilno.

Ne preterujte sa kalcijumom, pazite da ga ne date svom psu previše.

Budite fleksibilni

Svako štene je drugačije, tako da je važno da budete fleksibilni sa ishranom vašeg šteneta. Količina hrane koja je štenetu potrebna zavisi od njegove faze rasta. Zapamtite, kao kod dece, ukus kod šteneta će varirati. Neki štenci će možda voleti povrće, dok će drugi samo okrenuti glavu. Pažljivo posmatrajte svoje štene, da bi ste videli šta ono želi i šta mu je potrebno.

Izvor: