Priroda Pasa - Dog's Nature - Forum o ishrani i odgoju pasa

PONAŠANJE, SOCIJALIZACIJA, OBUKA PASA => Školovanje pasa i Rad sa psima => Temu započeo: lostmyway 03 Novembar, 2012, 19:58:55

Naslov: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: lostmyway 03 Novembar, 2012, 19:58:55
Dakle, koliko ja znam, kliker dresura je bazirana na tome da pas reagira na onaj 'klik' zvuk.
Je li to itko od vas probao? :) Mi nismo i ne vjerujem da ćemo tako skoro,ali...  sm smesko1
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: stryker 03 Novembar, 2012, 20:42:22
da tako nekako mada mi se nekako cini da je to mnogo lakse u teoriji nego u praksi bar se tako pokazalo na mojim psima a mozda i ja nemam dovoljno iskustva sa tim novijim tehnikama dresiranja :)
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 21:08:13
Ja sam lichno prezadovoljna tom metodom i ako je kombinujem.
Prednost klikera je u sledecem:
- Uvek isti zvuk koji oznachava pohvalu. Mi ne kazemo svaki put identichno bravo pas. Nekada smo i ljuti ili tuzni kada hvalimo psa. On to oseca pa drugachije to bravo i shvata. Sa klikom omashke nema.
- Brzina reakcije. Recimo pas je seo, mi dok dodjemo, dok ga pohvalimo, damo nagradu on je vec poluustao i ne kapira za shta je pohvaljen. Kliker omogucava veoma precizan tajming.
- Sjajno radi na daljinu. Kada uchimo psa da recimo stane negde tamo, kada stane mi kliknemo, a ne prilazimo psu ili josh gore pas dolazi kod nas za nagradu.
- Odlichan marker pozitivnog ponashanja. Recimo zelimo da nauchimo neki trik psa, npr komandu glas. Kada pas laje (naravno neagresivno, ne kao chuvar, vec ajd kao Artag zato shto ga zezam sa lopticom), ja kliknem svaki put kada on zalaje, uradim pokret rukom pracen izgovorom komande `Glas` i dam nagradu. Tele je posle izvesnog vremena povezao komandu i pokret i tachno znao shta treba da uradi.

Mana metode je nepostojeci sistem kazni. Odnosno po zagovornicima kliker dresure (i manje vishe svih dresera motivacionog principa) kazna je ignorisanje. E sad ja stvarno ne znam kako da ignorishem to shto mi pas grize kabl ili pretrchava ulicu (dajem primer), pa ja sam uvrstila i kaznjavanje.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: stryker 03 Novembar, 2012, 21:34:09
a koji nacin kaznjavanja tacno primenjujes
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 21:38:01
Ja sam koristila i koristim kliker metodu i jako mi se dobrom pokazala.

Ovo što je orijana napisla o nedostatku kažnjavanja je istina, kliker metoda kao takva ne poznaje kažnjavanje već samo ignoriranje, odnosno nenagrađivanje ponašanja koje nije poželjno.

Razlog tome je višestruk:
1. kliker metoda se originalno koristila kao metoda dresiranja delfina u aqua parkovima kako bi oni izvodili trikove. e sad, kliker filozofija veli da životinja zna sve što mi tražimo od nje, ali nije povezala naš signal sa tom radnjom niti ima motivaciju da bi je radila na naš zahtjev. Tako se prvo radilo na uklikavanju delfina, a potom bi trener stajao pokraj bazena i čekao da delfin skoči (jedan od trikova). Svaki skok bi kliknuo,bez verbalnog znaka (naredbe) i nagradio. Uskoro je delfin non stop skakao kako bi iskamčio nagradu. Tek tada bi trener uvodio i glasovnu naredbu kako bi je delfin povezao sa točno tom radnjom.
2. kod dresiranja pasa, konkretno, kliker metoda je fantastična, ako se koristi od prvog dana. Štene zna sve što ga mi želimo naučiti (sjedi, leži, trči, dolazi...sam od sebe, kad se njemu prohtije) i ako se s njim radi na kliker od prvog dana, onda pas (i bilo koja druga životinja rađena na kliker) jako brzo shvati da su samo ona ponašanja za koja dobija klik lukrativna.

Naravno, ima nas jako puno koji smo se klikera dohvatili sa odraslim psima i naravno da neke stvari ne možemo ignorirati nego korigirati. Svejedno, čak i uz takve pse, kliker metoda je jako učinkovita i pas jako brzo i s veseljem uči na njoj.

Svaka knjiga o kliker metodi spominje hranu kao nagradu. Za pse koji imaju izražen pljenski nagon, kao nagrada jednako tako, ako ne i bolje, može poslužiti loptica.

Prednost klikera je između ostalog i to što pravilno uklikan pas zna da klik znači 'super si ovo napravio' i da nagrada ne mora odmah usljediti taj tren, već može i kasniti pa se tako za vrijeme rada psa može kliknuti onda kad je najbolji i komotno dovršiti vježbu i psa tada obilato nagraditi.

Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 21:46:43
Ako nekoga interesira literatura o dresuri putem klikera:

http://www.4shared.com/office/k5mETi13/Click__Easy_-_Clicker_Training.html (http://www.4shared.com/office/k5mETi13/Click__Easy_-_Clicker_Training.html)


http://www.4shared.com/office/Ek_qBZrJ/The_Power_of_Positive_Dog_Trai.html]
[url]http://www.4shared.com/office/Ek_qBZrJ/The_Power_of_Positive_Dog_Trai.html (http://[url)[/url]

Začetnicom kliker metode se smatra Karen Pryor i iako metoda nije originalno bila zamišljena za pse i ine životinje već za delfine, rasširila se poput požara.
Evo malo web stranica na tu temu:

http://www.clickertraining.com/ (http://www.clickertraining.com/)

https://www.karenpryoracademy.com/ (https://www.karenpryoracademy.com/)

Evo interesantan intervju sa Karen Pryor:
http://www.clickersolutions.com/interviews/pryor.htm (http://www.clickersolutions.com/interviews/pryor.htm)
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: stryker 03 Novembar, 2012, 21:47:53
super ovde ima dosta korisnih stvari
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 21:53:26
Osobno, ako se bilo tko želi baviti kliker metodom, preporučila bih da prvo nađe i pročita knjigu od Karen Pryoir: Dont shoot the dog. Knjiga je nedavno doživjela novo izdanje.

Sama Karen Pryor piše o svojim počecima rada sa životinjama, nabraja razne primjere i u stvari fantastično objašnjava cijelu tu kliker filozofiju. Meni je knjiga bila strašno zanimljiva i pročitala sam je s jednakim guštom kao i neki vrhunski roman.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: stryker 03 Novembar, 2012, 21:56:05
a kakve su sanse da se dodje do nje  voleo bih da je kupim jel ima prevod na srpski ili hrvatski
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:03:51
Kaznu: Zavisi od prekrshaja. Nisam pobornik batina, ali nekad znam da izlupam psa po dupedu za stvari poput `ogluveo sam, ne slusham te i idem gde ja hocu` i `pretrchao sam ulicu (na srecu samo dva puta)`. Glavna korekcija mi je cim povoca, vezivanje na povodac ili se jednostavno okrenem na drugu stranu (brzo dotrchi  sm smesko1).
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 22:04:19
prijevoda nema. ja sam je skinula s neta prije par godina na engleskom i pogubila negdje u bespućima kompjutera. ako je nađem, postavit ću je online, kao i ove ostale, u našu forumsku knjižnicu  sm zelenko

u međuvremenu, ako te baš interesira takva literatura, postavila sam link na knjigu od Pat Miller:
http://www.4shared.com/office/Ek_qBZrJ/The_Power_of_Positive_Dog_Trai.html (http://www.4shared.com/office/Ek_qBZrJ/The_Power_of_Positive_Dog_Trai.html)

Knjiga je na engleskom, ali nažalost ovi naši krajevi debelo kaskaju sa prijevodima vrhunske literature iz bilo kojeg polja kinologije.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Filth 03 Novembar, 2012, 22:08:24
Je l moze neko da objasni sta je kliker metoda? Ne koje su joj prednosti i mane, nego sta je zapravo. Narodski receno, cime to klikcete?  sm zelenko Zasto je to za psa pohvala, nagrada?

Hiljadu puta sam preleteo preko te kliker metode, ali me nikad nije zanimalo da procitam o cemu se zapravo radi.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: krisb 03 Novembar, 2012, 22:09:06
Pitaj Popa, kupio je kliker da bi ga držao u fioci  sm smesko2
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: stryker 03 Novembar, 2012, 22:09:47
moracu da prelistam sve ovo i potrazim je na netu
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:10:43
(http://s.petco.com/assets/product_images/7/742583782279C.jpg)

(http://www.petexpertise.com/images/detailed_images/Clik-R.jpg)

Ima raznih. Drzish i palcem pritisnesh i on uradi CLICK  :D
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:11:48
Za psa zvuk samo oznachava da je uradio neshto dobro i da nagrada sledi. Kada kliknesh, ponovish komandu i nagradish psa. Bilo hranom ili igrachkom. Zvuk markira pozitivno ponashanje tj narodski `uradio si shto sam hteo`.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 22:14:37
Kliker se radi sa jednim malim alatićem: klikerom, koji izgleda ovako:

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/ClickersFxwb.jpg/220px-ClickersFxwb.jpg)

E sad, recimo da želiš naučiti Stellu da laje na zapovjed.
Naravno, nećeš čekati svaki dan kada ona laje nego možeš pretpostaviti kada će ona to raditi i takov okruženje koristiš za rad.
Stell laje sama od sebe. Svaki put kad zalaje ti klikneš i daš joj nagradu nakon toga. E kad je počela non stop lajati jer je nagrađena za to, onda netom prije nego zalaje, kažeš zapovejd 'glas', ona zalaje i ti je nagradiš. Jako brzo ćete utvrditi gradivo, gdje Stella laje na zapovjed 'glas'.

Da bi se uopće počelo raditi s klikerom, pas treba biti uklikan, odnosno znati da klik=nagrada.
To se radi na način da sjenemo ispred psa, u mirnom okruženju, kada je pas prirodno 'okrenut' prema nama i kliknemo pa damo keks i tako u nedogled  sm zelenko, sa mjenjanjem intervala klikanja, vremenskog perioda između klika i nagrade isl.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:19:22
Citat
Da bi se uopće počelo raditi s klikerom, pas treba biti uklikan, odnosno znati da klik=nagrada.
To se radi na način da sjenemo ispred psa, u mirnom okruženju, kada je pas prirodno 'okrenut' prema nama i kliknemo pa damo keks i tako u nedogled  sm zelenko, sa mjenjanjem intervala klikanja, vremenskog perioda između klika i nagrade isl.

Ja nisam ovo ovako radila. Ja sam psa ukliktavala kada je obracao paznju na mene. Odnosno bilo kada me pogleda, fokusira se na moje lice ja kliknem i dam nagradu. Nisam kliktala non stop i davala poslastice, tek onako ili chekala da sedne (mada mislim da ovo i nisi zelala da kazesh).

Takodje ja ponavljam komandu dok klikcem. A kada pas recimo tek je nauchio da daje shapu, i naravno provalio da svaki put kada da shapu dobije neshto. I pochinje da smara. Ti jedesh a on ti shapu boop u krilo. E ja ovo ignorishem. Brzo shvati da bez komande dzaba shto mlati okolo  sm smesko1 I mnogo brze ide, nego da prvo klikcem bez komande pa onda uvrstim glasovnu komandu pa onda pokret.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 22:22:14
Idemo dalje: zašto klik a ne bravo?

Klik je traje manje od sek i u stvari zamjenjuje bravo. Klikom možemo brže i preciznije markirati određenu radnju.

Primjer: psa učimo da sjedne. Kažemo zapovjed sjedi, pas sjedne, a mi smo rekli bravo, ALI kad točno. Da li u onom momentu kad je pas još išao sjedati, već je sjedio par sek ili točno u onom momentu kad je guzica dotakla pod?

Budući da je klik brži lakše možemo markirati (ili možda je bolje reći klikom pohvaliti) točno onaj momenat kad trebamo.
Jedan od razloga za to je i činjenica da se prilikom uklikavanja psa naučimo vidjeti što će pas napraviti i reagirati točno u tom trenutku.

Zagovornici klikera (kao sprave) kažu da je klik neutralan zvuk, koji je jako čujan psu i koji ne prenosi ni pozitivne ni negativne emocije na psa kroz glas kao što bi to napravio 'bravo' a koji može biti obojan emocijama vodiča nevezano za kvalitetu rada samog psa.
Ja se kliker metodom služim svakodnevno, a klikerom ne baš toliko. Kliker koristim u radu, ali isto tako, koristim i bravo kao marker dobrog ponašanja kad mi kliker nije pri ruci ili mi je nezgodno s njim raditi u tom trenu.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 22:28:08
Citat
Da bi se uopće počelo raditi s klikerom, pas treba biti uklikan, odnosno znati da klik=nagrada.
To se radi na način da sjenemo ispred psa, u mirnom okruženju, kada je pas prirodno 'okrenut' prema nama i kliknemo pa damo keks i tako u nedogled  sm zelenko, sa mjenjanjem intervala klikanja, vremenskog perioda između klika i nagrade isl.

Ja nisam ovo ovako radila. Ja sam psa ukliktavala kada je obracao paznju na mene. Odnosno bilo kada me pogleda, fokusira se na moje lice ja kliknem i dam nagradu. Nisam kliktala non stop i davala poslastice, tek onako ili chekala da sedne (mada mislim da ovo i nisi zelala da kazesh).

Takodje ja ponavljam komandu dok klikcem. A kada pas recimo tek je nauchio da daje shapu, i naravno provalio da svaki put kada da shapu dobije neshto. I pochinje da smara. Ti jedesh a on ti shapu boop u krilo. E ja ovo ignorishem. Brzo shvati da bez komande dzaba shto mlati okolo  sm smesko1 I mnogo brze ide, nego da prvo klikcem bez komande pa onda uvrstim glasovnu komandu pa onda pokret.

Na to sam i mislila pod ovo prirodno okrenut - ima fokus na vlasnika, a oko njega nema ometajućih elemenata.

Isto tako, ovo 'čekanje' da pas napravi nešto bez komande pa onda tek uvođenje verbalne naredbe, ne treba  i ne traje danima. To traje par minuta i služi najviše tome da vlasnik prokuži na koji točno način pas nešto radi. Recimo, prije nego sjedne, utaba stražnjim nogama u mjestu pa tek onda sjeda. E kada je vlasnik uhvatio 'početak' sjedanja, može odmah dati naredbu netom prije nego je pas htio i sam sjesti i na takav način će pas jako brzo povezati naredbu sa radnjom.

Isto tako možemo psa 'mamiti' da uradi nešto bilo keksićem, položajem tijela isl. i tu je isto dovoljno par puta ponoviti bez komande da shvatimo da će pas napraviti ono što smo htjeli ako ga namamimo na taj i taj način kako kad krenemo u rad, ne bi bilo pogrešaka u startu i ispravljanja
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:31:31
Nismo se razumele.

Ja sachekam momenat kada treba da kliknem - kliknem - i nakon klika kazem komandu uz pokret ruke - nagrada.
Nikada ne klikcem be komande koja sledi.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 03 Novembar, 2012, 22:36:21
hmmmm, ovo je dosta interesantno. nisam nikad radila tako da psa učim na takav način, ali ako daje rezultate...
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 03 Novembar, 2012, 22:40:28
Mozesh da probash da u momentu klika kazesh komandu. I tako sam radila.
Jednostavno ne vidim razlog zashto bi psu pokazala da je recimo sedanje neshto za shta dobija nagradu pa tek onda ubacivala sedanje na komandu. Meni je to malo konfuzno.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Dig.iTallEVIL 04 Novembar, 2012, 03:02:00
Mi smo jednom probali kliker na prvom (i jedinom)  Agility treningu, Kali je odmah ukopchala da je to nagrada... ali... problem je shto svachiji klik smatra SVOJOM nagradom  :rofl:  pa je malo ometala druge pse  sm redface


Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Cubi 04 Novembar, 2012, 08:39:15
Orijana, zar nije ispravan redosled: komanda (sedi), radnja(pas seda) i klik dok pas to radi
ako ti klikneš dok izgovaraš komandu,a on još nije krenuo da je izvrši, šta postižeš klikom?
ti ovako vezuješ klik za naredbu, a ne za dobro izvršen posao
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: AA 04 Novembar, 2012, 10:35:21
sama teorija klikera se bazira na markiranju (klikanju) zeljenog ponasanja, nakon cega sledi nagrada.
razni vodici rade varijacije u smislu odstupanja, sto nesvesno sto svesno (kao sto radi orijana) od striktog nacina provodjenja.
psi su pametni i nauce i bez klikera, nije kliker nesto bez cega se ne moze, ali uz pravilno klikanje se razvija preciznost, tj. kliker tome sluzi jer ako je teorija da pas kliker najlakse povezuje sa ispravnom radnjom, onda je logicno da su sa njim i najprecizniji rezultati.
mi ga nismo koristili nikada, iako smo svo ucenje i skolovanje bazirali na pozitivnoj metodi i sigurno da bi na takmicenjima bili precizniji da smo ga koristili ali kako sam ja bila malo lenja-nismo.
sa sledecim psom cu od pocetka koristiti kliker
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: LLj 04 Novembar, 2012, 22:36:10
Ovdje iznesena iskustva su više "trening s klikerom" nego ono što se pod sintagmom "kliker trening" misli.

Kliker se može promatrati kao svako drugo pomagalo, pomut davilice, desetmetarske lajne, oprsnice, jakne sa masu đepova za loptice, igračke i hranu, štapa  i čega sve ne. Pa ipak rijetko čujemo "loptica trening" ili "dugalajna trening". Što hoću reći, to što postoji izraz "kliker trening" nam je dobra indikacija da se tim ne misli samo na to da trenirate i imate kliker pri tome, nego prvenstveno na ono što se u literaturi naziva "shaping", ili "oblikovanje ponašanja".

Ideja je da pas "kuži kliker", a to je poželljno i kod vodiča :)

Pod tim mislim da pas zna da kad čuje klik to znači
1. da je ponašanje u tom trenutku bilo ono što vodič traži
2. da će sad bez iznimke uslijediti nagrada (hrana, loptica, potezanje ili što god on voli ali svakako nešto).
3. da može prestati s ponašanjem za koje je nagrađen.
4. da se može nadati da ako ponovi to ponašanje, ponoviti će se i klik i samim time nagrada.
5 (najvažnije) da ako pri ponovljenom ponašanju ne dobije klik nije kraj svijeta nego
treba eksperimentirati sa sitnim promjenama u ponašanju dok ne dobnije klik

Ovo peto se zove "dizanje kriterija" i dovodi do one preciznosti o kojjoj govori AA.

Za primjer dajem dva filma gdje radim s macom. Cilj je da sve četiri noge stavi u posudu.

U prvom filmiću maca je tek na samom početku i klikam samo za jednu nogu,
pa onda u neka doba prestajem i nagrađujem tek dvije noge. Nakon klika hranu bacam
negdje sa strane kako bi se makla iz posude i mogla iznova početi.

U drugom filmiću već maca bez frke ulazi sa sve četiri noge.

Tu vježbu (i mnoge slične) agility psi rade da osvijeste stražnje noge.
Macama, koje su nekih trideset puta preciznije u pokretima od pasa,
zapravo i ne treba, više se radi o vježbi mene kao vodiča.

Kod prvog filmića sam još imao živaca za ubacivanje komentara tokom filma.

Clicker Cat, 3rd session (http://www.youtube.com/watch?v=MAvxeHmCuIo#)

Drugi je sniman bez zvuka, pa je stavljena glazba bez veze.

Clicker Cat, sixth session. (http://www.youtube.com/watch?v=JEq0H7OUmpc#)

Što se komande tiče, onda nije izgovarana ni prije, ni poslije ni za vrijeme ponašanja.
Komande uopće nije bilo niti za nju ima potrebe jer je u ovom slučaju važno samo ponašanje,
a ne komanda. Kao kad recimo istrčavate psa s biciklom. Vi pedalirate, a on trči i to vam je
bitno, sumnjam da itko viče "trči floki, trči" pri tome.

No, kad bih htio da maca na komandu ulazi u posudu, onda bih, kad je vježba već dobro
savladana, i kad znam da će maca čim vidi posudu sama krenuti da se uvali u nju,
rekao "posuda" ili "unutra" ili što već prije nego ona uđe a kad već vidim da je krenula.

U "kliker treningu" se dakle prvo izgrašuje ponašanje a potom ga se asocira s komandom.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Orijana 05 Novembar, 2012, 02:08:35
Orijana, zar nije ispravan redosled: komanda (sedi), radnja(pas seda) i klik dok pas to radi
ako ti klikneš dok izgovaraš komandu,a on još nije krenuo da je izvrši, šta postižeš klikom?
ti ovako vezuješ klik za naredbu, a ne za dobro izvršen posao

To je tachan redosled kada pas zna shta znachi komanda `sedi`. Shta cesh da radish kada ne zna?
Ja kliker prvenstveno koristim za uchenje novih stvar.

Znachi kkada pas uchi novo:
Radnja-Klick-Komanda+Pokret-Nagrada
Kada ps zna:
Komanda+Pokret- Radnja -Click - Nagrada

Svaka moze koristi svoj sistem, ja volim da ne gubim vreme pa klikcem dok pas neshto radi shto sam ja zamislila da jednog dana bude komanda. Pa tek onda uvrstim komandu. Nego glas/pokret ide paralelno sa uchenjem.
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: LLj 05 Novembar, 2012, 09:16:15
To je tachan redosled kada pas zna shta znachi komanda `sedi`. Shta cesh da radish kada ne zna?
Ja kliker prvenstveno koristim za uchenje novih stvar.

Znachi kkada pas uchi novo:
Radnja-Klick-Komanda+Pokret-Nagrada

Kada ps zna:
Komanda+Pokret- Radnja -Click - Nagrada

Svaka moze koristi svoj sistem, ja volim da ne gubim vreme pa klikcem dok pas neshto radi shto sam ja zamislila da jednog dana bude komanda. Pa tek onda uvrstim komandu. Nego glas/pokret ide paralelno sa uchenjem.

Da, to je oboje trening sa klikerom. Svako može koristiti svoj sistem, ali nije korišteni sistem "kliker trening".

U onome što se misli pod "kliker trening" u užem smislu bi bilo

Dok pas uči ponašanje.

radnja klik nagrada (pas sam "nudi" radnju jer zna da je u toku kliker seansa)

Kad je ponašanje naučenao i uči se komanda.

komanda radnja kllik nagrada ( ako napravi radnju bez prethodne komande nema klika i nagrade)

kad pas već zna komandu

komanda radnja nagrada (nema klika jer samo prisustvo klika znači da se uči novo i da pas ima slobodu eksperimentiranja).

kad se koristi dobro naučena komanda 

komanda radnja pohvala (nagrada samo povremeno za ojačavanje)
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Atila 05 Novembar, 2012, 09:48:54
Hrvoje   :worth:
super videi  sm prst gore
Interesantno je koliko je lako trenirati mace na kliker, a koje inače važe za životinje koje je jako teško trenirati
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: AA 05 Novembar, 2012, 10:53:51
bas, bas zanimljivi snimci. pogotovo mi je zanimljiva razlika u pozornosti mace na pocetku, dok jos nije shvatila sve, i na drugom snimku na kome prati svaki pokret. to je ustvari cilj klikera

Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Ana Zara 05 Novembar, 2012, 12:30:58
LLJ je napisao nešto jako važno: 'kliker' je neutralan, običan predmet, isto kao i bilo koji drugi dio opreme, bilo koji drugi alat koji upotrebljavamo prilikom podučavanja

ono što neki alat čini (ne)efikasnim jest isključivo naše (ne)znanje i vještina

KAKO, KADA i ZBOG ČEGA ćemo upotrijebiti taj alat, ovisi o teoriji učenja u koju vjerujemo, odnosno, o teoretskom i metodološkom modelu kojeg smatramo ispravnim i primjenjivim u procesu obuke psa

Atila je prije dala linkove na par zgodnih naslova - i bilo bi poželjno ponešto od toga pročitati prije nego se upustimo u 'klikanje'

naravno, psu se neće ništa dogoditi i ako 'klikamo' po nekoj intuiciji, ili na temelju pročitanih rasprava po raznim forumima - ali, ako hoćemo postići nešto pouzdanija ponašanja, potrebno je ipak malo ući u teoriju  sm wink

koliko ja znam, na ovim je prostorima dostupna samo jedna knjižica o 'kliker treningu', napisao ju je Veljko Stanišić i mislim da se može nabaviti direktno od njega (vidi njegov web 'DarkFall')

taj je tekst pomalo konfuzan i čak ima i grešaka - no, ako vam čitanje na engleskom predstavlja problem, i ovo može sasvim lijepo pomoći
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 05 Novembar, 2012, 14:04:41
ja cu isporodati ovu vrstu dresure cim budem imao novo stene
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 05 Novembar, 2012, 14:12:56
to sam i ja napisala par postova ranije, ali me golica da probam i sada. posto cemo u decembru na ispit, nabavicu kliker pa da probam da upeglam neke stvari, a ana zara ce da me ispravlja  :tapsh:
kad moze maca, moze i wili  :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Bali010 05 Novembar, 2012, 14:25:06
Jooooooooo, sad ce te Ana po glavi sm hide Kud isprobavat novo prije izlaska na ispit, kuku-lele sm kuhaca
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 05 Novembar, 2012, 14:27:30
ja ne nemam potrebe sada za tim moji psi znaju da rade sve ono sto mi je potrebno a i jassy mi vec ima 9 godina
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 05 Novembar, 2012, 14:29:09
Jooooooooo, sad ce te Ana po glavi sm hide Kud isprobavat novo prije izlaska na ispit, kuku-lele sm kuhaca


to cemo isprobavati za ulicni deo ispita...onaj sto ana nece nadgledati  sm smesko2
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Ana Zara 05 Novembar, 2012, 21:55:44
  ja nemam veze s tim, o čemu vi pričate, skroz ste otišle s teme  :blink:  sm smesko2
Naslov: Odg: Kliker dresura
Poruka od: Miška 06 Novembar, 2012, 10:37:40

LLJ je napisao nešto jako važno: 'kliker' je neutralan, običan predmet, isto kao i bilo koji drugi dio opreme, bilo koji drugi alat koji upotrebljavamo prilikom podučavanja

ono što neki alat čini (ne)efikasnim jest isključivo naše (ne)znanje i vještina

KAKO, KADA i ZBOG ČEGA ćemo upotrijebiti taj alat, ovisi o teoriji učenja u koju vjerujemo, odnosno, o teoretskom i metodološkom modelu kojeg smatramo ispravnim i primjenjivim u procesu obuke psa

Atila je prije dala linkove na par zgodnih naslova - i bilo bi poželjno ponešto od toga pročitati prije nego se upustimo u 'klikanje'

naravno, psu se neće ništa dogoditi i ako 'klikamo' po nekoj intuiciji, ili na temelju pročitanih rasprava po raznim forumima - ali, ako hoćemo postići nešto pouzdanija ponašanja, potrebno je ipak malo ući u teoriju  sm wink

koliko ja znam, na ovim je prostorima dostupna samo jedna knjižica o 'kliker treningu', napisao ju je Veljko Stanišić i mislim da se može nabaviti direktno od njega (vidi njegov web 'DarkFall')

taj je tekst pomalo konfuzan i čak ima i grešaka - no, ako vam čitanje na engleskom predstavlja problem, i ovo može sasvim lijepo pomoći

potpisujem!

Ja kliker koristim godinama, takodje ga koristi i moji (naši) učenici s kojiam radimo, ali kao sto uvek naglasavam
KLIKER nije nikakva magicna stvar, vec jedna stvarcica koja kratko i jasno markira željena ponašanja.

Mnogo ljudi trenira psa po principima tzv. kliker metode i bez klikera, a nisu toga ni svesni.  Kad nam nije kliker pri ruci zeljeno ponasanje markirmao verbalno "Bravo", "Ja" itd. Ali kao sto je vec napisano, najveca prednost kliker aje da je zvuk uvek isti, kratak i jasan.

Tako da zelim vam veselo klikanje  :nod:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 06 Novembar, 2012, 18:12:17
a da li mozda postoji neki uredjaj koji isto proizvodi zvuk a moze recimo zameniti klasican kliker uredjaj koji je u prodaji
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Kaća 06 Novembar, 2012, 18:13:32
Ja sam pročitala da neki koriste najobičnije hemijske olovke  sm smesko1
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 06 Novembar, 2012, 18:21:07
ja imam neke decije uredjaje koji proizvode kratak piskav zvuk pa sam mislio da moze da posluzi
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 20:55:23
verovatno je sam zvuk klikera sa razlogom odabran. neko je gore pisao da je to za psa neutralan zvuk u smislu da mu ne smeta a da ga dobro registruje, tako da bolje ne eksperimentisati a i kliker je jeftina stvarcica i ima ga po pet shopovima
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 06 Novembar, 2012, 21:58:00
moracu da pogledam nisam ni gledao kako se krecu cene
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 22:03:00
evo, u hr pet centru je oko 1,5 e
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.c93262e6cac34d9693ba6f3df40cc5d3.karlie-kliker-za-edukaciju-psa.aspx (http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.c93262e6cac34d9693ba6f3df40cc5d3.karlie-kliker-za-edukaciju-psa.aspx)


(http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/55c4fa41-64c7-4054-aeb1-cc710e120ebf/Resized_89cbf6af-473b-41a6-8e0c-828bde41e0a3/300_300.jpg)


ima kvalitetnijih modela, ali i oni su mozda maximalno 5 e...nema tu nikakvog lusuza da bi bila visoka cena


evo, ovaj je bolji, kosta cca 2e
(http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/eb239fc5-67b5-4d72-b58f-d2aa80e49da9/Resized_4aee1bec-09fe-4fba-a1a2-ae0728c57ebb/300_300.jpg)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 22:27:06
moze li mi neko rec sta je ovo  :zb:


(http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/e79bba9e-eea7-42b9-80b2-22210f5848ca/Resized_c1e72ff2-7ef1-4273-a627-2ec864d5ec42/300_300.jpg)

Trening diskovi za moderno školovanje pasa.
S fluorescentnom trakom
.

na pet centrovom sajtu, to je sve sto pise.
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.ee85cd4d267b43588406c0892e085135.karlie-trening-diskovi-za-pse.aspx (http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.ee85cd4d267b43588406c0892e085135.karlie-trening-diskovi-za-pse.aspx)

kako se koriste i za sta?
mislila sam da sam moderna  :tapsh:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: BlackKan 06 Novembar, 2012, 22:42:05
i ja prvi put vidimo ovo  :zb:

pa posalji njima mail,nek ti posalju neko upustvo  sm valjko1
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 22:47:04
moguce da i oni sluze za proizvodju nekog zvuka
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: krisb 06 Novembar, 2012, 22:56:36
Baš sam otišla na sajt da vidim jel piše nešto, naravno uputstvo samo uz proizvod
http://www.karlie.de/karlie/en/New_website-Shop-ShopDetail_3117/cat/dogs/prod/Doggy_trainig_discs_1949/ (http://www.karlie.de/karlie/en/New_website-Shop-ShopDetail_3117/cat/dogs/prod/Doggy_trainig_discs_1949/)

Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 22:58:52
uputstvo dobijes uz njih  :zb:
i oni kazu da je moderno, sad me kopka bas  sm zelenko
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: BlackKan 06 Novembar, 2012, 23:04:06
evo ti pa prevodi   sm zelenko

One of the greatest challenges in dog training and solving behavioural problems is communicating to the dog exactly when it is behaving correctly and when it is not. Techniques such as clicker training are well-established methods for rewarding correct behaviour. But there are times when you need to be able to communicate to your dog when it is displaying incorrect or undesirable behaviour - so how do you do this without resorting to punishment and aversive measures?

This is where Dog Training Discs come in. They are a means of communicating to your dog, without punishment, whenever incorrect behaviour is being displayed.
What are dog training discs?

There is much more to the design of dog training discs than readily meets the eye. They are usually a set of saucer-shaped discs made of metal and small enough to fit in your pocket.

They are generally designed to give off a unique sound that no other object would make. They are also designed so that they only make a sound when you want them to i.e. they should not rattle in your pocket or when they are moved around.
How do they work?

Popular to contrary belief, dog training discs are not intended to startle your dog and hence distract them for an incorrect behaviour. Indeed the first time you use these, it is likely your dog will take no notice of them. The first and most important step in using training discs is introducing your dog to them.
What can they be used for?

Dog training discs can be used to tackle a number behaviour problems including aggressive behaviour, barking and jumping up. The makers of training discs always recommend that you restrict usage of the discs to that behaviour requiring the most urgent attention.
Introducing the discs

Training discs are used to associate the sound of the discs with the dog not getting an expected reward.

    • Get a pot of yummy titbits that your dog likes.
    • Hold the fabric loop of the discs in your fingers, so that you can hold them silently, but so that if you relax your grip and shake your wrist, they make a sound.
    • Grab a few titbits in your other hand.
    • Put one titbit on the floor for your dog to eat. Do this 5 times, so that your dog is expecting to eat the titbit off the floor.
    • Now take a titbit in your hand and go as if you were going to put it in the floor as before. As your dog goes to eat the titbit, rattle the discs behind your back and quickly take the titbit away, so that the dog doesn’t get it.
    • Your dog will seem confused at this, so you need to repeat this several times, so that he can associate the rattling of the discs with the failure of getting the titbit.
    • After a few repetitions, you will notice the dog back away from the food when the discs rattle. This can be stressful for the dog and you may see signs of slight anxiety, such as ears down, displacement behaviours or lip licking.
    • Repeat this until you see your dog startled by the sound of the discs and does not attempt to eat the titbit. This usually takes only about 4-5 trials (depending how sensitive the dog is).
    • The dog may go to another family member to seek reassurance. They should highly praise this avoidance behaviour.

You can now use the discs to indicate to the dog that he will not be or to stop him from doing something wrong. Try to keep them out of the dog’s sight, when using the discs, so that it is only the sound he associates with the behaviour, otherwise he may become wise to them when he sees them.

Occasionally, the dog will ignore the discs; if this happens, then you will need to follow the procedure above again.
Hints and tips when using Dog Training Discs:

    Consistency is key in any training technique as it is with dog training disks.
    Only use the disks as a means of communicating an incorrect behaviour.
    They must be used at the precise moment the incorrect behaviour is displayed.
    Never use the discs as a missile to throw at your dog.
    Take time to introduce the discs- guidance on this is usually included with your disc kit.
    Dog Training Discs are less effective when you have two dogs in the house
    Keep training sessions to 3-4 minutes but repeat regularly throughout the day
    Restrict usage of the Discs to address that behaviour requiring the most urgent attention.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: krisb 06 Novembar, 2012, 23:11:14
Da baš je moderno, gađaš psa. Videla sam i da imaju neku metalnu gađalicu, kao kratka dvoredna davilica. Super što im to na sajtu spada u deo o edukaciji...

Edit, sad pročitah do kraja, vidim da nije gađalica  sm redface Al prvih par pasusa je asociralo na to.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 23:23:28
pa ima smisla. mene je u startu asociralo na vlasnike oji gadjaju pse kljucevima
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 06 Novembar, 2012, 23:23:43
mislim da bi ovo bilo zanimljivo probati na mladim psima na samom pocetku obuke
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 06 Novembar, 2012, 23:28:19
kliker je efektivna metoda u bilo kom dobu, pogotovo za otklanjanje nezeljenog ponasanja ali i za poboljsanje onoga sto pas zna
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LLj 07 Novembar, 2012, 01:08:03
Počeo sam svojedobno čitati knjigu u kojoj se lik hvali da je to izumio.

Prizajem, knjiga mi nije bila neko čudo, i nisam pažljivo čitao i odustao sam.

Prošao sam i dio di se o tome priča, ali nisam ukapirao previše, a motiva za udubljivanje nije bilo.

No, svakako služi za markiranje lošeg ponašanja, nešto kao antikliker, tolko znam.

Pričaj i knjizi je malo friki, nešto kao original je pred 20 godina izdao, lik je mrtav odavno,
a oni su sad izbacili su sve stvari koje bi danas bile neprihvatljivive i doštukalli neke koje su in,
jer on bi da je živ kao baš tako napisao, i to se osjeti kroz knjigu taj frankeštajnluk.

Mislim da se autor zove Fisher, a knjiga Thinking Dog ili Think like a Dog ili tako nešto.

Budem pogledao sutra pa točno napišem o čemu se radi (ako skužim iz druge uopće).
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Atila 07 Novembar, 2012, 09:13:39
hmmm. napokon sam i ja saznala čemu služe ti diskovi sm cheers

sviđa mi se teorija iza tih diskova, jer je, kao što je Hrvoje napisao, u biti antikliker metoda. markiranje nepoželjnog ponašanja za koje pas zna da neće dobiti nagradu.

u samom opisu metoda, ima malo, po meni, stvari koje osobno ne bih radila, odnosno ne izgledaju mi logične i idodatno stresiraju psa, ali ajde.

ne znam koliko bi bilo uspjeha u radu s tim s odraslim psom, ali vjerujem da bi imalo dobre rezultate kad bi se radilo sa štenetom, pogotovo ako bi se izbacile greške iz metode - nepotrebno stresiranje psa isl.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 07 Novembar, 2012, 10:32:15
i jos ako ana zara bude bila od volje pa prevede ovaj opis  sm rileNaslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Ana Zara 07 Novembar, 2012, 10:46:58
ma ne da mi se prevodit - a znaš zašto?

prvo - svi ti 'novi' izumi i alati koji dolaze na tržište samo odvraćaju površne vlasnike od razmišljanja; kupiš novi gadget i misliš da je time problem riješen... e, nije... problem će biti riješen samo kad naučiš KAKO pas razmišlja, koji su mu motivi i koja mu metoda poduke najbolje odgovara

drugo - većina nas, običnih smrtnika, je prespora u reakcijama; dok mi skužimo da je pas krenuo u nepoželjno ponašanje, dok izvadimo ovo čudo iz džepa, dok zašuškamo... dok... ajme... ode vrijeme i pas je već požderao smeće, pognao mačku ili pretrčao cestu

ostavimo se fensi-šmensi gluparija, naučimo kako se pravilno upotrebljava verbalni znak za zabranu (najobičnije 'ne' ili 'fuj') i započnimo poduku (i štedimo novce za kvalitetno meso  sm wink )
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 07 Novembar, 2012, 10:48:47
amen  sm pop


al dobro je znati  sm zelenko
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 07 Novembar, 2012, 12:12:46
da i tu si u pravu mada mislim da je ponekad ipak potrebna upotreba pijedinih pomagala :) mada ipak su ishrana i vitamini na prvom mestu
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 07 Novembar, 2012, 12:21:36
mislim da je ana mislila da su pomagala upravo to-pomagala, a da prvo treba da znamo sta radimo.
po meni su fizicko i mentalno zdravlje psa jednako bitni
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: stryker 07 Novembar, 2012, 12:41:30
naravno slazem se najbitnije je da mi znamo sta hocemo od samog psa posle to realtivno lako postignemo
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: larontije 13 Novembar, 2012, 10:02:15
Ovu knjigu sa naših prostora (DarkFall) zaobiđite... Kupila je i pročitala i ništa nisam naučila novo... Više sam sa snimaka učila sa youtube-a nego iz knjige... elem, Lara nije učena osnovne komande na kliker, već na Bravo, kao što se i vidi sa naših snimaka. Kliker smo uzele zadnjih 4-5 meseci i radimo ovako (objasniću na komandi U krug, gde joj ja kažem U krug i pokažem rukom, ona se okreće u krug ispred mene)
* Glasno kažem U krug, stavim joj hranu u jednu ruku i polako joj kružim iznad glave. Ona prati nagradu i kada napravi pun krug ja klikenm i dam nagradu

* Posle par puta sam izbacila to da joj držim nagradu ispred nosa, nego jednostavno napravim pokret rukom kao i ranije što sam, ali sada bez nagrade, Lara napravi krug, ja kliknem i dam nagradu...

Kliker koristim SAMO dok učimo, kada je savladala komandu samo jasno kažem šta želim i pokažem znak rukom...
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Ana Zara 13 Novembar, 2012, 12:13:30
slažem se s procjenom knjige - ali ako se ne snalazimo s engleskim, to je jedino štivo gdje su (barem donekle) objašnjene osnove...

ako smo ok s engleskim, makar na razini prosječnog srednjoškolskog znanja, onda na netu ima sasvim dovoljno kvalitetnih izvora
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Kaća 27 Novembar, 2012, 17:39:21
http://www.petbox.rs/kucni-ljubimci/psi/trening-dresura-pasa/target-stap-klikerom (http://www.petbox.rs/kucni-ljubimci/psi/trening-dresura-pasa/target-stap-klikerom)

Nešto što do sada ja nisam videla... Šta mislite?  :wonder:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Ana Zara 27 Novembar, 2012, 19:32:51
ovo je jako praktičan alat, pogotovo ako se ne volimo puno saginjati  sm wink  - osim toga, omogućava da već u počecima podučavanja zadržimo (gotovo) isti položaj tijela kojeg ćemo imati kada stignemo do razine na kojoj pas reagira samo na glasovnu naredbu

psa najprije treba naučiti da njuškom dotakne kraj štapa (za to dobije nagradu) - nakon toga se štap može upotrijebiti za podučavanje vrlo raznolikih radnji (na ovom filmu sa linka se lijepo vidi 'slalom kroz noge', 'lezi', 'puzi', 'uz'...)

jako korisno za podučavanje naredbi koje traže odrađivanje dalje od vodiča - na primjer, u agilitiju (usmjeravanje psa preko određene prepreke, bez da se vodič 'zabija' u tu prepreku)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 05 Decembar, 2012, 22:46:37
pogledajte OBAVEZNO sta moze kliker metoda i sta mogu psi  sm love


Ucenje pasa da voze automobil (http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=50136354n&tag=api)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 11 April, 2013, 10:41:01
Može li se kliker za pocetak koristiti samo za vjezbe ostvarivanja kontakta? moj ima godinu dana i radili smo do sada sve bez klikera samo sa hranom. dok me gleda sve zna, ali kad je tamo na ulici nesto drugo zaboravi da ja postojim.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: larontije 11 April, 2013, 10:52:19
Naravno da moze. Ne znqam sta vam je problem na ulici? Ako mozes da nam objasnis, pa da mi znamo sta da ti preporucimo :)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 11 April, 2013, 14:54:31
problem mi je nedostatak njegove paznje. tj, kad on vidi nekog drugog psa/macku ili samo nesto nanjusi on mene vise niti ne vidi, ne mogu ga dozvati niti hranom niti icim drugim.
htjela bi napraviti neku naredbu koju ce on naciti da kad ja to napravim on mene pogleda
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 11 April, 2013, 16:53:00
ja sam pocelaraditi s njim trening na slicnom principu, ali samo za privlacenje njegove paznje, posto dosta toga on zna. jos moramo poraditi na dodji ali sve u svemu ostalo je ok. problem nam je znaci u privlacenju paznje.
znaci, ja radim tako sto drzim hrenovku u razini ociju, kad me on pogleda ja napravim jedan odredjeni zvuk i nagradim ga. tako smo vjezbalipar dana. nakon 2 dana sam pocela (dok me on ne gleda) proizvoditi taj zvuk i on me pogleda. to je sve super dok je on smiren, ili medju svojim prijateljima. ali kad vidi nesto "prijetece" i pocne mi lajati malo je teze privuci pozornost, dozvati ga i sl. mene zanima, dali je u redu tako raditi dalje, ili bi bilo jos brze i intenzivniji podrazaj kad bi uvela kliker trening.
dali se klikce samo nakon sto on odradi naredbu ili se moze kliknuti i prije pa ce on odraditi naredbu?

i sto je za mene bolje s obzirom na moje potrebe, moj proizvedeni zvuk ili kliker?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 11 April, 2013, 20:12:23
stvar je u brzom podizanju kriterija prilikom ucenja...ne utvrdi se prvi nivo a prelazi se na drugi. prvi nivo bi bilo savrsenstvo koncentracije kada nema ometanja, a najvisi onaj gde pas ima punu koncentraciju na tebe i kada je okruzen nepoznatim psima. da bi se doslo do poslednjeg nivo potrebno je jako mnogo i konstantno animiranje psa koje mu drzi koncentraciju/


ovo pitanje za kliker...klikom oznacavas pozeljno ponasanju tipa... setate, on vidi psa, jos uvek je opusten i ne odaje znakove alertnosti-kliknes TO ponasanje i nagradis. isto je za bilo sta drugo sto ga ucis klikerom
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 11 April, 2013, 22:15:14
aha. zanimljiv je taj kiliker trening. morat cu probati. nije kasno sad poceti s time? i necu ga zbuniti ako mu uvedem to kod naseg vjezbanja?

mi radimo sad otprlike ovako - prvo kuci, na ulici pa na kraju u drustvu poznatih pasa nakon igre posto dok se on igra nema smisla.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: larontije 12 April, 2013, 09:35:03
Ana vam je super objasnila. Lara i ja smo prvo u kuci radile, same, a kasnije uvodile faktore ometanja. Klik i nagrada idu tek nakon tacno odradjene komande. Mi smo do 8 meseca radile bez klikera, ali pas brzo ukapira da ce nakon klika dobiti nagradu, tako da se lako prebaci.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 12 April, 2013, 12:06:49
sad me jos jedan stvar zbunjuje. ajmo reci ucim ga da sjedne, kazem sjedi, on sjedne kliknem i dam nagradu. on to shvati tim redom. nakon nekog vremena kazem sjedi i kliknem odmah ili i dalje cekam da on sjedne pa onda kliknem tek?

Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: larontije 12 April, 2013, 12:53:04
Ne kliknete dok ne dobijete ono sto je pozeljno, a to je da pas sedne. Dakle tek nakon komande koja je uspesno odradjena kliknete i date nagradu.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 12 April, 2013, 13:00:57
po kojem principu onda taj klik njega tjera da napravi isprve ono sto smo mu naredili?  :th:

meni treba malo vise da shvati sve  :D to u biti mjenja samo rijec bravo. zato ne kuzim zasto oni brze uce s klikerom nego bez njega,
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: larontije 12 April, 2013, 13:03:13
Kada vi kazete psu bravo? Tek kada je uradio ispravno komandu, je l' tako? Isto to radi i kliker, pusta zvuk (to je nase bravo), ali je za razliku od naseg Bravoooooo ili Braaaaaaavo to uvek jedan isti zvuk (znamo da su psi robovi navika). Je l' sada malo jasnije?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 12 April, 2013, 14:23:49
jeste. :D

ocu i ja s vremenom. hvala Bogu pa sam napokon naisla na forum gdje ljudi imaju zivac meni objasniti sve
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 04 Maj, 2013, 11:03:14
najdraze mi je kad vidim da ljudi i sa pasminama koje vaze za teske postignu super koncentraciju, jer to je osnova za bilo kakvo ucenje, a za to je u ovom slucaju zasluzna kliker metoda i potpuno pozitivan pristup od starta. vlasnica je dopustila da stavim na foum video. hvala marija  :clapping: 
inace, pas je neprikosnoveni cuvar.

2 godine star šarplaninac Gremi, treniran isključivo klikering metodom, bez povoca, cimanja, korigovanja, struje, bodljikavih ogrlica i raznih drugih "popularnih" metoda. Pas nikad nije tučen, s njim je rađeno isključivo pomoću pozitivne motivacije. Uz pomoć trenera Maja Šparovec, Leangi Pima Dog Training Center

Sarplaninac Gremi-training (http://www.youtube.com/watch?v=_D4FJJXHfwM#)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 04 Maj, 2013, 11:51:32
sto vi predlazete, koliko puta tjedno trenirati s psom kada mu uvodis kliker trening? i jeli ok u skolici trenirati bez njega ili bi trebalo s njim? ja bi mu polako pocela njega uvoditi s naredbama sjedi, lezi, daj sapu, kontakt (jeli treba dati neku naredbu za kontakt ili samo kliknuti kada te pogleda?) nakon tjedan dana bi pokusala uz nogu (inace nije bas dobar s tom naredbom i na njoj se zadrzala dok se ne risi). I onda bi isto pocela ubacivati u ponasanje s psima, i ljudima.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 04 Maj, 2013, 12:04:51
mozes svaki dan po malo...kad ste ti i pas raspolozeni, pripremis poslastice, kazes komandu, kliknes, nagradis... u jednoj turi za pocetak je dosta 5 minuta, pa to mozes ponavljati i 2-3 puta dnevno.
pozeljno je i u skoli raditi saa klikerom, ali pre svega trebas psa da uvedes da shvati kliker...da ga poveze sa dobrim ponasanjem...al to brzo ide
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 04 Maj, 2013, 13:19:42
da, da. za sad cu jos samo po kuci 2 3 dana. malo mi se boji klika :D  :valj:  :crazy: moramo rijesiti da ga se ne prestrasi svaki put. :D slucajno sam mu kliknula blizu uha pa se vjerovato malo prestrasio.
ne moram raditi naredbu po naredbu, nego mogu kombinirati npr sjedi, dodji, lezi, dodji, i sl odjednom?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 04 Maj, 2013, 13:23:15
da, mozes kombinirati, ali tek kada pocne da ih izvrsava (ne znam u kojoj ste fazi). znaci neka prvo nauci jednu, pa drugu, pa onda pravi kombinacije da se ne bi zbunio u stilu (sad sam seo, to znam, sad trazi nesto drugo, to nisam siguran, ajde da sednem opet  :D )
ako se boji klika nemoj nista raditi dok ne uklonis tu bojazan, jer mora klik da poveze sa necim super da bi imalo efekta. klikni kad god mu dajes poslasticu, u trenutku kad je uzima...to bi trebalo da otkloni losu asocijaciju na klik
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 04 Maj, 2013, 16:20:52
Ja bih se uskoro morala ozbiljnije pozabaviti radom sa Pašom, pa razmišljam o klikeru. Trenutno mi je prioritet da ga naučim hodanju uz nogu (uglavnom nemamo problema prilikom šetnje, ali se u poslednje vreme dešava da počne da vuče ko bik i onda ne znam kud bih  :blink:).
Kad to savladamo, planiram da se uhvatim u koštac sa trenutno najvećim "problemom", a to je ignorisanje mene i mog poziva, kada je u blizini drugi pas.

"Časove" ćemo imati samostalno (bez neke stručne pomoći, školice), rano ujutru u parku - biće gladan i neće nas ništa ometati.

Pročitaću detaljno sve što ste pisali na tu temu, sada me samo zanima da li je ok da za ovo što planiram koristim kliker i da li je Pašin uzrast od 7m ok - da li je možda prerano ili prekasno?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 04 Maj, 2013, 17:47:57
nikad nije ni rano ni kasno (lakse ide kad se pocne ranije) a kliker metoda je odlican izbor  sm prst gore
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 10 Maj, 2013, 15:14:43
pronasla sam zanimljivu aplikaciju za android mobitele, zove se 52 dog tricks. Uglavnom, trening klikerom podjeljen u tjedne. djeluje mi jako zanimljiva i planiram u pon poceti raditi tako.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 10 Maj, 2013, 15:42:38
ambiciozno  :clapping:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 10 Maj, 2013, 21:37:25
naravno, ne mislim ga bas sve uciti, npr da zvoni zvonom kad zeli ici vani, ovi moji bi stalno sidili na zvonu. oni znaju cviliti, lajati i grebati po vratima kad zele ici vani. al eto ne dogadja se cesto (samo kad imaju proljev) sto znaci da ih se stvarno puno izvodi *proud* sm smesko1

al eto, cini mi se da je zanimljiva i korisna aplikacija za sve koji pocinju tek s kliker treningom i nemaju pojma sto di i kako. mislim da ima ok savjeta kako poceti i sl. ja sam mislila poceti sa naredbom sjedi, ali vise mi ima smisla ovo sto mi pise da pocnem sa kontaktom. :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 01 Jun, 2013, 19:11:53
pronasla sam zanimljivu aplikaciju za android mobitele, zove se 52 dog tricks. Uglavnom, trening klikerom podjeljen u tjedne. djeluje mi jako zanimljiva i planiram u pon poceti raditi tako.

Ima li tako nešto da se nađe na netu, tako korak po korak? Ili je samo za telefone?  sm kolutko

Ja malo čitah uputstvo dobijeno uz kliker...dobro je da malo vežbam nemački...al što se tiče primene metode, ipak mi je malo komplikovano  sm hide
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 01 Jun, 2013, 20:12:51
sta ti oko primene nije jasno?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 01 Jun, 2013, 20:24:22
Pa ne kontam baš svaku reč nemačkog...  :itwasntme:
Mislim da bi mi bilo lakše da uputstvo čitam na engleskom...ako već nema na našem jeziku.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: krisb 01 Jun, 2013, 20:26:31
Ma daj Popu to na nemačkom da ti prevede  :tapsh:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 01 Jun, 2013, 20:28:18
a moze i o klikler metodi da joj objasni  sm cepko
pasa, ovde na temi je bas dobro pojasnjena i filozofija klikera i nacin primene...ne znam sta bi u tom uputstvu moglo da pise vise  :zb:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 01 Jun, 2013, 20:43:32
Ok ok, pregledaću ja temu (nisam još skroz sm hide), nego sam mislila da bi bilo lepo kada bih našla nešto tako, poput te aplikacije na telefonu, zvuči mi zanimljivo...

Pop zna nemački?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: just me 01 Jun, 2013, 21:02:32
1.tjedan (pisano je tako, ali ti moras sama vidjeti hoce li to biti 1 tjedan ili vise naravno) kliknuti i dati hranu nakon klika odmah, i tako par puta nekoliko puta na dan, bez da pas ista napravi. upoznajes ga sa klikerom, tj da on skuzi da nakon klika dolazi hrana) - ovo mora jako dobro shvatiti da bi ti kasnije bilo lakse
2. tjedan ucis ga na naredbu "njegovo ime" tj da ti se javi svaki put kad ga pozoves imenom njegovim. 1. korak ignoriras ga dok te ne pogleda, kliknes i nagradis, 2.korak - kad te pogleda i dalje klik i nekoliko puta dodaj ime prije klika i nagrade, 3. korak-nastavi to raditi dok ti se tvoj pas ne pocne odazivati
3. tjedan - sjedi - cekaj dok ne sjedne, klikni i nagradi, 2. ponovi to par puta, 3. reci sjedi u isto vrijeme dok on sjeda, klikni i nagradi, 4. ponovi i to par puta, 5. reci sjedni, ako sjedne, klikni i daj mu jackpot nagradu, ako ne vrati se na 4.korak.
4. tjedan - lezi - 1. kada legne likni i nagradi, 2. ponovi to par puta, 3. reci lezi u isto vrijeme kad ide leci, klikni i nagradi, 4. ponovi i to par puta, 5. vidi dali razumije, reci da legne, ako legne klikni i daj jackpot nagradu, ako ne vrati se opet na 4. korak
5. tjedan - stani/ostani/ stand still - 1. dok pas stoji klikni i nagradi, budi sigurna da pas stoji pirodno i opusteno. stajanje kod psa je prirodno pa je moguce da nece odmah ubrati zasto je nagradjen pa ce mozda trebati vise puta ponavljati nego inace (nama treba vec jako dugo). 2. iskombiniraj i visualnu nardbu (npr rukom pokazuj visoko gore) i verbalnu (stani) kako bi lakse asocirao da treba stati, 3. jackpot nagrada kad stane na naredbueto toliko od mene za sad, imas za raditi sto. podsjeti me da ti jos napisem ako ce ti ovo biti od pomoci. ja moram ici sad
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 08 Januar, 2014, 20:08:28
...i onda neko kaze "moj pas je tvrdoglav, njemu kliker ne pomaze"

http://www.youtube.com/watch?v=CJsIVy8jTAc#t=95 (http://www.youtube.com/watch?v=CJsIVy8jTAc#t=95)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Mina 09 Januar, 2014, 07:17:20
obožavam ovakve videe  sm love i kliker naravno  sm prst gore
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 05 April, 2014, 18:35:57
verovatno sam na pogrešnoj temi, al bar ima veze sa kliker metodom  sm redface

počeli smo sa nagrađivanjem hrenovkama (viršlama)....koliko sitne komadiće dajete (Vi koji dajete), npr. da li je dovoljna jedna za jedan mali trening...

...samo ne bih da preteram....
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 05 April, 2014, 22:25:42
Zavisi koliki je taj mali trening :P
Ali mislim da vam jeste dovoljna jedna :D
Normalno male komadice ,necete pretjerati ....
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 06 April, 2014, 09:31:05
pa ono, 5-10ak minuta, idemo polako, da ga ne smorim u startu...
....nekoliko puta ponavljanje komande i to je to...
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: koki_alex 06 April, 2014, 11:37:31
Mi smo juce imali takodje mini trening poslusnosti od nekin 20 min. Sa sve cerkicom koja je trcala po dvoristu i ometala trening.  :D :lipssealed:
Na odusevljenje svih, Bakisi to nije smetalo da bude koncentrisan. Oguglao je valjda vec.  sm smesko1 Sve je bolji i bolji.   :clapping:
Poceli smo da ucimo komandu 'cekaj', koju smo zanemarili zbog nekih drugig stvari i dobro nam ide.
Bas sam ponosna na njega.  sm redface
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 06 April, 2014, 14:44:42
Moze vam biti jedna onda,samo sto sitnije komadice i dobro je :D

Bravo za Bakisu samo vjezbajte :)

I mi stalno ponavljamo komande da ne bi zaboravio,naucili smo jos 2 ( okret i kroz -da prolazi kroz noge )  moramo jos neke nove skontati :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: koki_alex 06 April, 2014, 22:58:21
Hvala, trudimo se  sm redface
Naucili smo i kad legne, komandu 'bok', da legne sa stane i
'uz nogu' po dvoristu za sad, sa kombinovanjem komandi koje zna.   :clapping:
Pa smo ubacili sad i 'cekaj', bilo da lezi ili sedi =)

Skratili smo mu obroke za 100ak grama, zbog tih nagrada. 
Bice nesto od nas  sm smesko1

Bravooo i za Vas  :clapping: =)

Kroz noge sa njim necu ni da pokusavam, srusice me   :crazy:
sm redface :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 06 April, 2014, 23:10:12
Samo vjezbajte :D

Uz nogu nije tesko po dvoristu jer i onako nas prate a i sve im je poznato ...

Kad izadjete napolje novi mirisi i svasta prolazi pa je drugacije...
Teddy u dvoristu ide uz nogu savrseno ali napolju kad izadjemo mora on povuci ili se ubiti  sm zid
Kasnije kad se malo umori ide bolje :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: koki_alex 06 April, 2014, 23:22:42
Isto tako i Bakisa, narocito u ulici, plus ako je noc.   Kao  :crazy:
Po dvoristu je cisto da se usaglasimo oko komandi uz porodicne ometace. sm smesko2
Pa cemo poceti i napolju danju.   =)

Kliker je poceo da skuplja prasinu.  sm redface :D
Bitno je da se malo radi  =)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LjubicaLj 08 April, 2014, 13:57:00
Parčići poslastice treba da budu toliki da pas ne mora da ih žvaće i da se može odraditi oko 20-30 ponavljanja a da se pas ne zasiti. Važno je prestati sa vežbom pre nego što psu bude dosadno, uvek treba da pas bude taj koji želi još  :nod: Ja za Akiru koristim pileću salamu koju iseckam na parčiće veličine polovine nokta otprilike  :nod:

Super zvuče Bakiša i Tedi   :clapping:
Što se vuče na povocu tiče, ja se sa Akirom vodim ovom filozofijom i za sada daje sjajne rezultate: Pas vuče zato što želi da nekuda stigne brže (da onjuši drugog psa, travu, stub, itd.). Ja primenjujem "kaznu" - ako toliko požuri da počinje da vuče, stajemo, što je u njegovoj glavi kazna, jer ne stiže tamo gde je naumio. Onda tražim kontakt očima (za nas je to njegovo ime), kažem mu našu ključnu reč da uspori (Polako) i tek onda, kada se povodac opusti nastavljamo dalje.Kasnije, kada shvati poentu, čim primetim da se povodac zateše, ja mu kažem Polako i onda nema potrebe za stajanjem. U početku je ovakav rad vrlo zamoran, zato što stajete bukvalno na svaka dva koraka i ljudi vrlo brzo odustanu jer nemaju strpljenja, živaca, sramota ih je na ulici... Ali ovaj metod daje rezultate  :nod:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 08 April, 2014, 14:18:29
Ljubice naoruzajte se strpljenjem ,dobra je metoda i ja to nekad radim..Sto prije naucite  to bolje ...U srcu im je vuca i vise voli vuci nego se mesa najesti :P
Tako da trebat ce dugo da se nauci :D
Korigujte ga dok je manji i dok jos mozete :)

Sretno :)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LjubicaLj 08 April, 2014, 15:07:11
Videćemo da li će se stvari promeniti u budućnosti, ali za sada stvarno vrlo lepo ide na povocu, vuče jedino nakon neke opasne igrancije kada je baš, baš uzbuđen  sm smesko1 Imaće on šanse da ispuni i svoje osnovne nagone za vučom, samo ne na povocu  sm smesko1
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: krisb 08 April, 2014, 18:28:08
Rekla bih ja da Ljubica ima srpljenja itekako, i da je totalno pripremljeno ušla u celu priču sa psom  sm prst gore
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Mina 09 April, 2014, 07:05:02
Rekla bih ja da Ljubica ima srpljenja itekako, i da je totalno pripremljeno ušla u celu priču sa psom  sm prst gore

slažem se  sm cheers
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LjubicaLj 09 April, 2014, 07:36:55
Hvala vam  sm redface ja pse uvek gledam kao malu decu - toliko energije i koncentracije imaju  sm smesko1 ali istovremeno imaju i ogroman kapacitet za učenje  :nod: samo treba uprvo tog ključnog sastojka - strpljenja  sm kul
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: koki_alex 09 April, 2014, 23:21:52
Rekla bih ja da Ljubica ima srpljenja itekako, i da je totalno pripremljeno ušla u celu priču sa psom  sm prst gore

slažem se  sm cheers

+ 1  :clapping:

Tnx Ljubice =)

Danas smo imali savrseno vece  sm redface
Cak nam i ova kisa nije pokvarila rad.

Motivisano ljubavlju sm love i trenutno nema srecnije osobe od mene.   sm jeah

Sve je uradio savrseno, cak i bez hrane  :clapping:
Hrana je bila samo znak da krecemo da radimo, a posle je bilo dovoljno mazenje i da me vidi srecnu.

Novos je da smo uspeli da nadjeno dresera, koji nam deluje jako dobro i da zna sta radi.
Tako da u narednih mesec dana, krecemo malo ozbiljnije =)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Mina 10 April, 2014, 07:16:32
 sm clap odlične vijesti!

Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Sparki 10 April, 2014, 19:55:15
Poslednjih nekoliko postova je prebačeno u ovu temu: http://prirodapasa.com/index.php?topic=765.new#new (http://prirodapasa.com/index.php?topic=765.new#new)
Ovde pišite o radu sa Klikerom.
Ugodan boravak na forumu!
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Paša 10 April, 2014, 21:44:57
danas krenusmo optimistički do obližnje livadice, sa sitno iseckanom viršlom, rešeni da odradimo jedno 15-20 puta osnovne komande - dođi, stani, čekaj, sedi, lezi, hop.... "pored" baš i nije skontao, al sam ga mamila komadićem mesa, pa je itekako hodao pored....u povratku kući ga čak nisam ni vezivala...

na kraju nam se i mačak pridružio, pa i on hodao kao hipnotisan za nama, bez izvršavanja komandi, naravno  sm smesko1

...i sve bi ovo imalo veze sa temom, da nisam zaboravila kliker...  :zid2:

al čisto da se pohvalimo, napredujemo...i ubuduće ćemo ga nositi  sm zelenko

Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 11 April, 2014, 00:23:26
Hahha,dobri ste :D

Moze i bez klikera :P

Ja sam svog Teddy-a sve naucio bez njega ali evo prebacujemo se sad :P
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LjubicaLj 11 April, 2014, 02:43:38
Metodologija je ista, kliker je samo alat koji povećava preciznost treninga  :nod: zvuči super  :clapping:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: BlackKan 11 April, 2014, 06:56:02
virsla je zakon  sm to
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 20 April, 2014, 15:05:55
https://www.youtube.com/watch?v=JOL4JEj0q50 (https://www.youtube.com/watch?v=JOL4JEj0q50)

Evo video koji sam obecao Ljubici :)
 tu su kroz,sjedi,daj sapu,daj drugu,lezi,opet sjedi ,cekaj,dodji,okret,okret :D

Vecinu smo naucili bez klikera,ali se prebacujemo,vec je skontao :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: LjubicaLj 24 April, 2014, 07:28:13
Hej, ja ovo tek sad vidim! Super ovo izgleda, svaka čast  :nod: bitno je da vas dvojica ostvarite dobru komunikaciju, trikovi su samo nusprodukt toga  :clapping:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Mina 24 April, 2014, 07:33:00
 :clapping: bravo!
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 24 April, 2014, 22:09:21
Hvala  :D

Moramo neke druge poceti uciti  sm zelenko
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 17 Jun, 2014, 15:21:41
malinoa, 18 meseci- sve radjeno klikerom


http://youtu.be/YUEayesLRQA (http://youtu.be/YUEayesLRQA)
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marijana Mijatovic 17 Jun, 2014, 16:03:18
au svaka im cast, bas je uzivanje gledati ih :D najsladje mi je na kraju "bravooo!!!!" vidi se da je srecan pas i da uzivaju u zajednickom radu  sm love
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 17 Jun, 2014, 16:51:40
daaaaaa  sm love   to i jeste poenta, da se svi super zabave dok uce jer tako se najbolje nauci
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Mina 17 Jun, 2014, 16:58:55
upravo to. osmijeh od uha do uha i kod gazde i psa  sm love
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 31 Avgust, 2014, 13:28:56
Ja sam polako poceo sa klikerom i ovo je 3ci dan kako po malo radimo (stene je 2meseca i 10dana).
"Gledaj me" komanda mi je ogroman progres jer osecam da je pas mnogo opusteniji od mene i sad me vrlo rado gleda u oci iako je prvih dana to bas izbegavala.

Moze se reci da smo "gledaj me" savladali nekih 90-95%

Imam problem sa komandom "sedi" jer ona obozava da sedi, i kad ja kazem ona i sedne i gleda me i to je ok.
Ali kad je recimo legnem, koliko god puta joj kazem sedi ona ne kapira ?
Kako da odradim tu tranziciju i po vasem misljenju koliko treba za taj proces, jer logicno lezi ce biti sledeca u nizu komandi ?

Ps.
Cak i napolju uz manju guzvu radimo gledaj me i sedi sasvim ok za pocetak.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 31 Avgust, 2014, 14:29:49
poceli ste na najbolji nacin, i to upravo sa tim "gledaj me", jer ucenje koncentracije je najvaznije za bilo sta. kad pas to savlada, i imas njegovu paznju, sve ide mnogo lakse.


jesam dobro razumela...zelis da je naucis iz Lezi u Sedi?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Fibi B. 31 Avgust, 2014, 14:54:34
Ni Mei nece da sedne kada ja lezim. Kapiram da im je to neki bag u glavi.  :valj:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 31 Avgust, 2014, 15:13:01
jesam dobro razumela...zelis da je naucis iz Lezi u Sedi?

DA. dobro si razumela, on legne, "lezi" ne forsiram nego lagano uz signalizaciju rukom, ali kada pas lezi, ma koliko puta da mu kazem "sedi" ne kapira.
Ako se odmaknem par koraka, onda ona ustane i na novo "sedi" sedi jer skapirala da joj taj polozaj donosi nagradu ali nisam siguran da je skapirala znacenje "sedi" komande.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 31 Avgust, 2014, 15:43:31kvaka u psecem nekapiranju povezivanja komandi je ta da oni ne mogu da generalizuju situacije, vec uce slaganjem pokreta. da pojasnim: SEDI: stojim (sape su mi na zemlji), pa spustim dupe na pod. LEZI-spustam i dupe i stomak i sape na zemlju. kad pas lezi, a mi kazemo sedi, ob bi trebao u glavi da obrne nacin razmisljanja od "spustam dupe, noge i stomak na zemlju" na "podizem prednje noge i stomak a dupe mi ostaje na zemlji"  :D   sto je po njihovom shvatanju nesto totalno drugacije.


ta tranzicija se radi na 2 nacina.

po meni laksi, tj psu jasniji nacin je da ubacimo novu komandu, npr "gore", i nju uciti kao vezbu "LEZI-GORE", kako psa ne bi bunila komanda "sedi" u toj situaciji. znaci, SEDI ostaviti za klasicno sedenje iz stojeceg polozaja.


kada je pas u lezecem polozaju, sa poslasticom iznad nosa koju povlacis na gore ga navodis da se postavi u sedeci polozaj. u zavisnosti od brzine reakcija i izvedbe psa, mozes se posluziti rukama i nogama, tako da psa postavis da lezi bokom okrenut prema tebi ispred tebe. napravis raskorak, u desnoj ruci drzis mamac (poslasticu) i polako podizes prema gore, dok levu ruku drzis iznad zadnjeg dela i sprecavas da podigne guzu gore. u levoj ruci paralelno drzis i kliker, i oznacis pravilno kretanje cim ga ponudi. ako je potrebno, desnu nogu povlacis ka sapama psa dok ih pomera unazad.


drugi je da ne ubacijes novu komandu, negos e drzis komande sedi i insistiras na tome dok pas ne ukapira (dosta ljudi "stare skole") to rade, ali obzirom na slaganje stvari u glavi psa, to je definitivno za psa komplikovanije i kao sto si video, ne kapira kao sto kapira neke druge stvari.


mozda ovako pisano zvuci komplikovano, ali je ustvari to sve u 2 poteza. ako treba, mogu da napravim snimak


Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 31 Avgust, 2014, 15:49:38
AA

Hvala puno na odgovoru!
Koji bi onda bio tacan polozaj za "gore" ?

Snimak bi bio idealan! Hvala.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 31 Avgust, 2014, 16:29:24
kako mislis tacan polozaj za "gore"? "gore" je samo nova rec za "sedi", a koristis je u ovom slucaju (kada iz lezeceg polozaja hoces da pas sedne).


evo... posto drzim telefon i pokusavam da napravim koliko toliko jasan snimak, ne pridrzavam ga rukom. ovo sto radim sa desnom rukom (poslasticom ga "izvalicm" na gore) je najbitnije. ti ces stati (ili cucnuti) kao ja bocno, levom rukom pridrzavati guzu psa (kao kad si ga ucio da sedne), desnu nogu mozes staviti ispred sapa i povlaciti ka njemu ako ima potrebe.


ovde to malo nespretno deluje jer ga sa nogom i kamerom ustvari zbunjujem posto on to sad izvodi bez "rekvizita" al mislim da je dovoljno jasno.
zanemari to sto ja govorim "sedi", ovaj je vec mator i dosta toga zna, ti svog psa nemoj u ovom ucenju zbunjivati, nego radi sa "gore"


https://www.youtube.com/watch?v=DpQ7lIPmTbU&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=DpQ7lIPmTbU&feature=youtu.be)


Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: BOO 01 Septembar, 2014, 00:29:01
kako mislis tacan polozaj za "gore"? "gore" je samo nova rec za "sedi", a koristis je u ovom slucaju (kada iz lezeceg polozaja hoces da pas sedne).


evo... posto drzim telefon i pokusavam da napravim koliko toliko jasan snimak, ne pridrzavam ga rukom. ovo sto radim sa desnom rukom (poslasticom ga "izvalicm" na gore) je najbitnije. ti ces stati (ili cucnuti) kao ja bocno, levom rukom pridrzavati guzu psa (kao kad si ga ucio da sedne), desnu nogu mozes staviti ispred sapa i povlaciti ka njemu ako ima potrebe.


ovde to malo nespretno deluje jer ga sa nogom i kamerom ustvari zbunjujem posto on to sad izvodi bez "rekvizita" al mislim da je dovoljno jasno.
zanemari to sto ja govorim "sedi", ovaj je vec mator i dosta toga zna, ti svog psa nemoj u ovom ucenju zbunjivati, nego radi sa "gore"


https://www.youtube.com/watch?v=DpQ7lIPmTbU&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=DpQ7lIPmTbU&feature=youtu.be)


ženo, ti si suvi genije  sm to sm to sm to
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 01 Septembar, 2014, 00:33:46
moš misliti  sm redface   ma ovo su osnove, samo kroz to treba proci jednom i onda znas  sm prst gore
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 01 Septembar, 2014, 10:32:25
Hm... hvala za snimak... nisam jos ni jednom radio ovako sa strane, vec stanem bas ispred nje i tako, ali probacu i ovako pa cemo da vidimo... Uz signalizaciju rukom smo naucili lezi, kapiram da ce vremenom ove komande biti ko dobar dan jer ih sada radi samo kad je ne plasi nesto drugo.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 01 Septembar, 2014, 12:31:25
jedino ako si sastrane mozes da je usmeris u ovome, jer cilj je da je navedes da sedne, a pomaganje rukom i nogom su tu da pored usmeravanja poslasticom smanjis mogucnost da pogresi. treba speciti sto je moguce vise mogucnost da se napravi greska pri ucenju, kako bi ucenje bilo psu jasnije i samim time brze
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 01 Septembar, 2014, 16:11:14
Eh.. zeznuh se u startu, moram ovih dana da radim na tome onda da sedne sa strane posto me ne konstatuje 2 posto, hoce samo ispred mene...
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 01 Septembar, 2014, 16:19:56
ako mozes da izvedes ovo dok ti cucis a ona je ispred tebe, mozes i tako. ja sam predlozila tu pozu jer je jednostavnije tebi da je tako usmeris.
jedino u svemu sto je bitno jeste da je navedes da sama zauzme polozaj uz tvoju pomoc, a kako ces to da napravis vec proceni  :fige:
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: BOO 01 Septembar, 2014, 16:54:41
moš misliti  sm redface   ma ovo su osnove, samo kroz to treba proci jednom i onda znas  sm prst gore

i strpljenje, pa da podeliš sa nama neiskusnima  sm kiss
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 03 Septembar, 2014, 18:52:27
Rekao bih da smo solidno savladali "sedi", "lezi", "gledaj me" (gledaj me najbolje definitivno).
Ali me buni par stvari...

Elem ja bih da ona sedne ako ja kazem sedi kad je ona daleko od mene, recimo 3 metra od mene ja kazem "sedi" i ona sedne. To se ne desava... Ona uvek pridje do mene i onda sedne. Kako raditi na ovome i da li to raditi sada ?

Koji je vas predlog za raspored sledecih komandi po jednostavnosti i vaznosti, sta bih posle ove 3 trebao da joj uvedem (po malo bez previse forsiranja i klikera radimo svakodnevno na "dodji" i "tara" sto je njeno ime) ?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: koki_alex 03 Septembar, 2014, 19:08:35
Normalno je da uvek sedne blizu tebe, jer ste upravo stigli do komande ''cekaj''.

''Cekaj'' se vrlo lako uci. Kada sedne, kazes joj ''cekaj'', odmaknes se korak, dva od nje i ako ostane mirna, kliker, pa nagradica. Ako se pomeri, ponovis sve, sa manjom razdaljinom. Kada uradi lepo, onda  povecavas razdaljinu i tako u krug dok lepo ne nauci. Samo vodi racuna da joj ne bude dosadno i naporno. Bolje su krace vezbe kroz igru, nego jedna duga. Bar je u nasem slucaju bilo tako.

Po meni bitna komanda je i ''dodji', pa ''ne'' , ali za sad dok ''cekaj''  lepo ne nauci, nemoj je forsirati sa novim komandama. Ili ako ste vec poceli sa ''dodji'', kada je uvezbate, predjite na ''cekaj.'' Uvek idite deo, po deo.
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 03 Septembar, 2014, 19:23:12
Hvala.

Pa logicno ne zurimo... Ne bas i ne kapira osim kad bas povisim ton, to bi bilo najkorisnije jer su carape desetkovane :D
Idemo polako bez zurbe, jos je mala al ono cisto da je testiram malo zanimam se :P
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 03 Septembar, 2014, 21:18:56
koki ti je napisala za "cekaj" a isti sistem je u principu za sve, jer bilo koja vezba se prvo radi na blizinu, pa postepeno povecavas udaljenost. tako i za "sedi". prvo sedi isped tebe, pa se maknes korak, pa jos korak itd.


jeste pokusavali "gore" iliti sedi iz lezeceg?


i nemoj da sve to radis odjednom...vec odredjenih 5 minuta jednu komandu...pa pauza, pa drugu...da pas ne pobrka loncice dok je zelen. tek kad utvrdi svaku vezbu zasebno jako dobro, onda mozes da ih vezujes, postepeno
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Elvir93 08 Septembar, 2014, 02:07:07
Hm... hvala za snimak... nisam jos ni jednom radio ovako sa strane, vec stanem bas ispred nje i tako, ali probacu i ovako pa cemo da vidimo... Uz signalizaciju rukom smo naucili lezi, kapiram da ce vremenom ove komande biti ko dobar dan jer ih sada radi samo kad je ne plasi nesto drugo.
Mislim da nije bitno, ako ste je naucili tako da sjedne i legne ispred Vas, pokusajte i ovo da sjedne iz lezeceg polozaja, i moj pas isto radi kad je ispred mene pa sam ga naucio da sjedne iz lezeceg polozaja...Samo uradite isto kako je AA objasnila ,povlacite rukom prema gore iznad da bi se podigla i uzela poslasticu ...Javljate kako ide , sretno :D
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: Marko Ostojic 13 Oktobar, 2014, 21:35:59
Kako raditi komandu dodji, ali kada ima gomila stvari koje je odvlace ?
Zelim da pas bude bez povoca, napolju gde su drugi psi i drugi ljudi i slicno, ali kad kazem dodji da prosto dodje ;)

Napolju, trenutna situacija je da mogu kad joj nije volja da je zovem koliko hoces i nista, narocito ako najuri nekog drugog kera da se igra sa njim (isla bi gde on tu i ona). I jedini nacin da je uslovno receno dozovem je da krenem da trcim pa da ona krene da trci za mnom i tako nekako da je uhvatim...

Saveti, iskustva ?
Naslov: Odg: Kliker trening-obuka pomoću klikera
Poruka od: AA 13 Oktobar, 2014, 21:40:04
evo ovde detaljno  http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=288.0 (http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=288.0)