Autor Tema: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje  (Pročitano 8085 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže murbi

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 444
  • Member since: Oct 15, 2012

Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« poslato: 26 Oktobar, 2012, 14:04:01 »
Nisam nasao diskusiju o tome, pa da pitam ovako:

Sta mislite, koliko zamrzavanje smeta vitaminima iz svezeg voca i povrca?

Van mreže AA

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 8854
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Vitamini i zamrzavanje
« Odgovor #1 poslato: 26 Oktobar, 2012, 14:30:53 »
super tema  :clapping:
mozda bi bilo dobro preimenovati je u nesto tipa "Vitamini-zamrzavanje i termicka obrada", pa da pisemo o svakoj vrsti obrade, od kuvanja do zamrzavanja?

neki vitamini su stabilniji od drugih kad je u pitanju zamrzavanje i obrada uopste. sam proces priprema, smrzavanja i nacin odmrzavanja takodje utice na vrednosti vit. u namirnicama.


evo nekih primera:

Vitamin A Izvori: Najviše se nalazi u hrani životinjskog porekla: mleko, puter, jaja, crnadžigerica - jetra, a u namirnicama biljnog porekla kao beta karoten, koji se u jetri sintetiše u vitamin A: u: žutom povrću (šargarepa, bundeva, tikva, krompir dinja), žutom voću (breskva, kajsija), modrozelenom povrću (spanać, prokelj, detelina lucerka, peršun, kupus), šipurku, crvenoj paprici, gloginjama, drenu, paradajzu.

Predugo kuvanje, sušenje, svetlost i visoka temperatura uništavaju vitamin A.
Lako kuvanje (blanširanje, kuvanje na pari), niske temperature i hlađenje i držanje u zamrzivaču ne uništavaju vitamin A.


VITAMIN B2
Vitamin B2 (riboflavin, laktoflavin, faktor rasta za laboratorijske žiotinje). Vitamin B2 se nalazi u sastavu enzima koji aktivno učestvuju u procesima oksidacije ćelija i ćelijskog disanja. Kod manjka vitamina B2 i količina kiseonika u ćeliji je smanjena. Stabilniji je prema toploti od vitamina B1. Svetlost ga uništava, a zamrzavanjem se gube velike količine vitamina B2. Njegovu apsorpciju pomažu vit C, vit. B3, vit. B6 i fosfor. Njegovu apsorpciju odmažu: alkohol, duvan, kafa, mnogo šećera u ishrani, kontraceptivne pilule i lekovi za smirenje. Manjak dovodi do upale desni, pucanja kože, naročito na uglovima usana,
anemje i češćih konjuktiviteta.

VITAMIN B5 - PANTOTENSKA KISELINA
Aktivno učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata (šećera), pa njegov nedostatak može dovesti do čestih hipoglikemija kod dijabetičara na insulinu. Spada u grupu antistresnih vitamina, utiče na pigmentaciju kože, a manjak može dovesti do anemije i masne jetre. Koristan je u terapiji kijavice, pomaže zarastanju
rana, a smanjuje intenzitet alergijskih reakcija. Lako se razara toplotom i zamrzavanjem.
Izvori: kvasac, pivarski kvasac, iznutrice, tamno pileće i ćureće meso, mahunarke, pečurke, žumance, kikiriki, losos, puno zrno, (pšenica, ovas, pirinač), mekinje, limun i ostali citrusi.

VITAMIN C - ASKORBINSKA KISELINA
Svakako najpoznatiji antioksidans, poznati zaštitnik zdravlja je vitamin C - askorbinska kiselina. Glavna uloga mu je i u pojačavanju imunološkog sistema (otpornosti organizma), sprečavanju pojave malignih tumora, sprečavanju ateroskleroze, stimulisanju regeneracije tkiva. U kombinaciji sa kalcijumom, magnezijumom i manganom, povećava broj i pokretljiivost spermatozoida. Važna mu je uloga u sintezi kolagena (vezivnog tkiva, kostiju, kože i hrskavice). Kada jabuku presečete na pola, primetićete da će potamneti. Ako je premažete limunovim sokom posle presecanja, ona neće potamneti. Vitamin C iz limunovog soka delovao je zaštitno i sprečio procese štetne oksidacije koja je rezultirala promenom boje. Zato svakodnevno u ishrani uzimajte voće i povrće, a u slučaju povećanih potreba i dodatno u vidu
tableta i sirupa.

Važno: Dugotrajna termička obrada (pečenje, prženje, kuvanje) uništava vitamin C, slabi njegova blagotvorna dejstva! Zato voće i povrće jedite što više u presnom stanju ili posle kratkotrajne termičke obrade (blanširanje – kratkotrajno kuvanje na pari).

Izvori: Što je više hlorofila, više je i vitamina C (a i vitamina A)! Od korena ka listu ima sve više vitamina C. Najbogatiji su divlji crveni plodovi sa zelenim lišćem (ribizla, šipurak, šumske jagode). Hrana bogata vitaminom C su: Citrusi (limun, pomorandža, grejpfrut), zeleno lisnato povrće, kopriva, spanać, crveni, narandžasti i žuti plodovi gloginje, crvena paprika, dinja, jagode, ribizle, pogotovu crvene i crne, kelj, prokelj, kupus, beli biber, borove iglice (za čaj), borovnica, kivi, maline, banane, ananas. Pečurke nemaju vitamina C ili ga imaju u zanemarljivim količinama.

PREPORUKA:

• Što više jesti sveže voće i povrće.
• Koristite kratko kuvanje u pari za spremanje hrane.
• Brzo smrznuto voće i povrće zadržava dosta vitamina C.


http://www.dijetalno.net/t167-vitamini

Van mreže LekasHill

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 1741
  • Member since: Aug 31, 2012

Odg: Vitamini i zamrzavanje
« Odgovor #2 poslato: 26 Oktobar, 2012, 14:38:18 »
Povrće – šta zamrzavati, a šta ne?

Zahvaljujući savremenim zamrzivačima, razno voće i povrća dostupno nam je u ishrani tokom cele godine.
Kada govorimo o zamrzavanju povrća i čuvanju u zamrzivaču, važno je znati da se ne priprema i ne čuva na isti način u zamrzivaču sve povrće.
Pored navedenog, treba znati da se za neke vrste povrća ne preporučuje čuvanje u smrznutom stanju.

Sveže i seckano povrće

Neke vrste povrća treba samo oprati, iseckati i spakovati u zamrzivač. Za njih je i zamrzavanje i odmrzavanje uglavnom prosto i jednostavno.
U povrće koje ne treba posebno tretirati pre zamrzavanja spadaju crni luk i paprika. Poželjno je ovo povrće iseckati, dobro spakovati u kese pa smestiti u friz.
Naročito je važno crni luk dobro spakovati (najbolje u duple kese), kako jak miris ne bi prešao na ostale namirnice u zamrzivaču.

Blanširano povrće

Povrće pre pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Posle blanširanja, povrće treba ohladiti i spakovati u plastične kutije ili kese, pa smestiti u zamrzivač.
Za sledeće povrće stručnjaci (nutricionisti) tvrde da ga treba blanširati: boranija, brokuli, grašak, kukuruz, paradajz, prokelj, spanać, zeleniš za kuvanje...

Kuvano povrće

Pre zamrzavanja treba skuvati sledeće namirnice (povrće) : bela repa, tikva, paškanat, sladak krompir, šargarepa (pire od šargarepe)... Posle kuvanja, kada se ohladi, ovo povrće se pakuje u kese ili nešto slično.
Ukoliko se šargarepa ne skuva i ne napravi od nje pire, nije preporučljiva za čuvanje u zamrzivaču (ni cela ni seckana).

Šta ne treba zamrzavati

Neke vrste povrća ne treba čuvati u zamrzivaču zato što gube i oblik i korisne sastojke pa posle odmrzavanja prosto nisu za uporebu.
Nikako ne treba zamrzavati sledeće povrće: cveklu, šargarepu, karfiol, krastavac, plavi paradajz, zelenu salatu, praziluk, krompir, rotkvice, tikvice i špargle.

Ostale napomene i saveti

Važno je napomenuti da je povrće poželjno čuvati do 6 meseci zamrznuto u zamrzivaču. Duže od šest meseci u zamrzivaču se mogu čuvati boranija, brokoli, grašak, paradajz i paškanat, ali najviše do 12 meseci. Predugo čuvanje namrnica u zamrzivaču (više od 12 meseci) nije preporučljivo, jer se gube korisni sastojci a neke namirnice mogu biti i štetne po zdravlje posle tolikog čuvanja u smrznutom stanju.
Ne treba zaboraviti činjenicu da jednom zamrznute pa ponovo odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Odmrzavanjem i ponovnim zamrzavanjem gube se korisni sastojci u hrani, a može doći i do kvarenja namirnica.

Preuzeto sa zdravlje.krstarica.com

Van mreže CyberKat

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 124
  • Member since: Mar 23, 2013

Odg: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« Odgovor #3 poslato: 16 Oktobar, 2013, 17:10:36 »
Citam ove razne teme, razmisljam da pocnem da kuvam za ovu moju malu 8-mesecnu bretonku jer ima nekih problema sa alergijom i moguce je i da je alergicna na hranu. Od malena jede Brit Premium za stence srenjih rasa, tog granulata pojede dnevno oko 350 grama (sad je teska 15-16kg)... mada mislim da su joj alergije pocele od kad smo ubacili da uz granule dobija i delimicno psecu hranu iz konzerve (piletina ona iz Pet Centra)... to smo sad izbacili. S druge strane i retriverka mi jede to isto i nikakvih problema nema.

E sad imam jedno pitanje, nisam nasla odgovor na onim temama sa receptima i sl. Da li vi svaki dan kuvate svezu hranu ili skuvate vise pa zamrznete po dnevnim porcijama, i onda odledjujete i nekako podgrevate? Mislim da bi mi komplikovano bilo da svaki dan kuvam (ne kuvam ni sebi svaki dan), ali dal se tu gubi na hranjivoj vrednosti ako se recimo kupi vec zamrznuta hrana (pilece meso, zeludac, girice) pa se odmrzne, skuva, i onda opet zamrzne?

Procitala sam ovo gore al ako sam dobro shvatila to je objasnjenje za sirove sastojke, ne za nesto sto je vec bilo zamrznuto.

I jos jedno pitanje (izvinjavam se stvarno ako pitam sve odjednom, premestite ako sam u pogresnu temu stavila) - koliko bi kolicinski dnevno trebalo da jede kuvane hrane pas od 15kg?

Van mreže sajko137

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 350
  • Member since: Oct 01, 2013

Odg: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« Odgovor #4 poslato: 16 Oktobar, 2013, 17:59:36 »
Citam ove razne teme, razmisljam da pocnem da kuvam za ovu moju malu 8-mesecnu bretonku jer ima nekih problema sa alergijom i moguce je i da je alergicna na hranu. Od malena jede Brit Premium za stence srenjih rasa, tog granulata pojede dnevno oko 350 grama (sad je teska 15-16kg)... mada mislim da su joj alergije pocele od kad smo ubacili da uz granule dobija i delimicno psecu hranu iz konzerve (piletina ona iz Pet Centra)... to smo sad izbacili. S druge strane i retriverka mi jede to isto i nikakvih problema nema.

E sad imam jedno pitanje, nisam nasla odgovor na onim temama sa receptima i sl. Da li vi svaki dan kuvate svezu hranu ili skuvate vise pa zamrznete po dnevnim porcijama, i onda odledjujete i nekako podgrevate? Mislim da bi mi komplikovano bilo da svaki dan kuvam (ne kuvam ni sebi svaki dan), ali dal se tu gubi na hranjivoj vrednosti ako se recimo kupi vec zamrznuta hrana (pilece meso, zeludac, girice) pa se odmrzne, skuva, i onda opet zamrzne?

Procitala sam ovo gore al ako sam dobro shvatila to je objasnjenje za sirove sastojke, ne za nesto sto je vec bilo zamrznuto.

I jos jedno pitanje (izvinjavam se stvarno ako pitam sve odjednom, premestite ako sam u pogresnu temu stavila) - koliko bi kolicinski dnevno trebalo da jede kuvane hrane pas od 15kg?

Ja cu ispricati kako ja radim :D svo meso zamrzavam sveze jer ga takvo dobijam iz kasapnice (kolicina 20 i vise kg) odmerim obroke znaci za1 obrok i u zamrzivač svaki dan kuvam stim sto mi je dorucak granule jer sam u nedostatku vremena a vecera kuvano nikada nisam kuvao za 2 dana pa neznam sta da kazem za to a sto se tice kolicine zavisi od vise faktora ali kod mene su dva naj bitnija 1 fizicka aktivnost 2 temperatura vazduha ako skacemo vise vise i jedemo ako je vruce manje jedemo. e sad postoje neke tablice i norme za kolicinu http://www.nemackiovcar.com/ishranainega.php http://www.nemackiovcar.com/form2.php(ova druga adresa je automatski digitron HVALA LARONTIJU) ali probaj ovako 900 gr kuvanog i recimo 100 gr granula dnevno ( kad kazem 900 gr mislim na sve sto sastavis u obrok meso povrce hleb makarone voda-supa ....) i prati sta se desava da li trazi jos ili ostavlja da li se goji ili ne i recimo moj pas posti bar jednom u 15 dana znaci mogu pecenog vola da donesem nece jesti jednostavno je takva uglavnom da ne davim moglo bi da se pise do sutra i da se ne isprica gledam psa raspolozenje sta voli da jede kako se krece kvalitet dlake i to mi je glavna smernica u ishrani  :clapping:

Van mreže krisb

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 5762
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« Odgovor #5 poslato: 16 Oktobar, 2013, 18:28:57 »
Ja pirinač i povrće uglavnom spremam za par dana, čak i zamrzavam. Baci pogled na teme Priprema velike kolicine hrane i kako da odredim koliko treba psu da dam da jede?

Van mreže CyberKat

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 124
  • Member since: Mar 23, 2013

Odg: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« Odgovor #6 poslato: 16 Oktobar, 2013, 18:41:56 »
Hvala na odgovoru! Sad cu procitati teme sa linka (eto, kad nisam uspela sama da ih nadjem)  sm redface

Van mreže BlackKan

  • Old Member
  • *****
  • Poruke: 6029
  • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Vitamini-Termička obrada i zamrzavanje
« Odgovor #7 poslato: 17 Oktobar, 2013, 13:15:44 »
a sta bi joj toliko i kuvala,sem svinjetine koju joj verovatno i ne dajes,ceo posao je samo da izvadis ta pakovanje iz zamrzivaca da se odlede i serviras posle  :D

ja ako kuvam pirinac,a opet i ne dajem mu stalno,to je uglavnom za dva-tri obroka,a povrce kupujem ona gotova mix pakovanja od 500g,pa skuvam zajedno,tako da i tu nema neke muke

najveci posao je da ne zaboravim da izvadim klopu da se odledi na vreme,pogotovo ovo kad je hladnije sm hide