Prvo, da ne ispadne da se samo sa tobom dopisujem, to mogu i na pp

ovo ne pishem da bih tebe ubedjivala jer sam sada vec sigurna da je to gotovo nemoguce

vec da bi ljudi koji chitaju mogli da chuju i drugu stranu priche...
Niko od nas ko trenutno pishe na forumu nema doktorat na temu ishrane pasa (bar ne da ja znam

) ali se vecina trudi da nadje pouzdane izvore informacija, i zaista je neodgovorno pisati da neke stvari mogu biti pogubne za nashe ljubimce samo na osnovu lichnog mishljenja zasnovanog na nepouzdanim izvorima.
Poshto kazesh
“u nauchnom svetu se vodi velika debata...” pretpostavicu da si chitao neke studije (koje ja nikako ne mogu da iskopam), pa ako ti nije problem, nadji mi nauchne radove u kojima se spominje da
protein sam po sebi loshe utiche na rad bubrega psa, a ja cu ti u zamenu dati link studije radjene na psima bez jednog bubrega. Zanima me da vidim shta pishe i da vidim datume tih sudija.
Ovo da previshe proteina uzrokoje suvu kozu iskreno prvi put chujem

( i koliko si to “vishe” davao? ). Mogu da zamislim scenario u kojem bi eventualno moglo da utiche, u sluchaju da su ti psi dobijali proteinske suplemente bez adekvatnog unosa vode, ili protein na koji su imali alergijske reakcije ali u tom sluchaju bi ti suva koza psa bila najmanji problem...
Jel postoji neka studija ili se bar negde spominje neshto na tu temu ili pricash samo na osnovu svog ili “Zikinog” iskustva? jer ako je tako ne mozemo to previshe uzeti u obzir jer ne znamo shta su sve tvoji psi jeli (odnosno nisu jeli) koliko technosti su unosili pored toga shto su unosili vishe proteina nego ranije i koji izvor proteina je u pitanju (sirovo/kuvano meso, dehidrat ili neshto trece). Naravno i koje proteine su jeli (mozda su imali alergijske reakcije...), kakav je bio balans ostalih nutrijenata (
najcheshci problem modernih dijeta je nedostatak Omega 3), da li su u tom trenutku imali neke druge probleme koji se manifestuju na slichan nachin...
Guglah ja
“Catch Dog Enterprises” i osim fotki pasa (koje ne bih ni da komentarishem) i samohvalospeva, ne videh nigde te informacije o kojima pishesh, pa mi ipak prosledi link ka tom tekstu. Ne mogu da zamislim da neko pri zdravoj pameti moze da napishe da je bolje da pas ne jede proteine uopshte nego da ih jede vishe nego shto je potrebno, imajuci u vidu da protein sam po sebi nije shtetan i gradivni je materijal organizma.
Vlasnici trkachkih pasa, vlasnici pasa koji vuku teret, generalno vlasnici sportskih pasa, vlasnici specifichnih rasa pasa.... to su
psi koji iz ovog ili onog razloga imaju drugachije dijete od prosechnog ljubimca.
Polarni psi apsolutno NISU psi sa najbrzim metabolizmom, naprotiv to su jako shtedljivi psi koji u normalnim uslovima jedu manje nego druge rase pasa slichne kilaze.
Hrt, pas sa prosecno 57% misicne mase (u odnosu na druge rase koje u proseku imaju 43%) i malim procentom masti u odnosu na druge rase opet ne spada u kategoriju prosecnog ljubimca.
Odnos proteina i masti u ishrani sportskih pasa varira, pa je tako 60% masti
(napomena: ovde pishem o % energetske vrednost, ne suve materije) fenomenalno za duge trke polarnih pasa gde je potrebna izdrzljivost ali nepotrebno hrtovima koji su sprinteri i kod kojih se pokazalo da oko 35% daje odlichne rezultate
(oni energiju za kratke trke izvlache najvishe iz uh). Takodje, protein kod prvih mora biti oko 40% u sezoni trke zbog obnavljanja misica kao i “sportske anemije” dok hrtove visak proteina usporava, ali je neohodan za oporavak misica pa chesto pred trke praktikuju oko manji % proteina ali posle trke povecavaju unos radi oporavka mishica. Za neke druge sportove, optimalan unos proteina je >30% jer sprechava nastanak povreda i sportske anemije...
Radi boljeg razumevanja gore napisanog Orijen, na pakovanju pishe 38% proteina 18% masti (garantovane analize), kada prerachunamo koliko je to suve materije dobijemo 42% proteina, 20% masti i 30% uh, a kada to prerachunamo u kaloriske vrednosti dobijemo 35% (en vrednosti) od proteina, 40% od masti i 25% od uh.
“Taj”
(Merck veterinary online manual) koji je pisao da postoji maximalan unos masti za pse normalnih aktivnosti je to verovatno pisao sa razlogom. Ako se vratish na tablicu, videcesh da je srazmeran unosu energije i da je tih 82gr/1000kcal u sluchaju mog psa npr, predstavlja 164gr (na 2000cal) preko 70% ukupne suve materije, odnosno preko 85% kalorijske vrednosti (shto ni haski u sezoni trke ne unosi). A shta je problem? pa osim toga shto nece imati dovoljan unos proteina i uh u korist masti, kod normalno aktivnih pasa velike kolichine masti mogu da izazovu pankreatitis.
Bitan je balans proteina/masti/uh u onosu na namenu i specifichnosti psa. Naravno da matematika nije prosta i da ima previshe varijabila kada su ovakve stvari u pitanju, ali govoriti kako ce pas eksplodirati od 40% proteina je besmisleno, isto koliko i da je psu manje shtetno ne davati proteine uopshte

(shto reche chuveni odgajivach, Gary J.).
- Da li je ok davati psu dehidrat sa 40% proteina, zavisi najvishe od samog kvaliteta dehidrata, unosa vode, opshteg stanja i namene psa.
- Da li je kucnom ljubimcu neophodno 40% proteina, ne, bice mu dobro i na 20-30% kvalitenog izvora proteina.
- Da li bih dala prednost kvalitetnijem dehidratu sa 40% proteina naspram manje kvalitetnog dehidrata sa 20-30%, da.
- Da li bih menjala 1kg mesa
(gde podrazumevam mishice(sa odredjenim procentom masti na sebi)/iznutrice/hrskavice...) za 150gr chiste masti ili 1kg pirincha kod normalno aktivnog psa... ne.
Ono shto bih preporuchila svima jeste redovna kontrola kod veterinara, pracanje opshteg stanja psa i redovna aktivnost. Ja 2x godishnje odradim analize i mirna glava